Egymásnak eresztettük a finnek és a koreaiak kamerásmobil nagyágyúit.

Szponzorált hirdetések

A Nokia még tavaly nyáron mutatta be az iparág szinten mind a napig a legnagyobb képérzékelővel rendelkező 808 PureView szellemi örökösét, a Symbian helyett már Windows Phone-nal támadó, némileg kisebb szenzoros, de remek képstabilizátoros Lumia 1020-at. A Samsung pedig idén tavasszal rukkolt elő a tavaly nem túl nagy sikert aratott Galaxy S4 Zoom utódjával, a furcsa módon nem Galaxy S5 Zoom, hanem Galaxy K Zoom névre keresztelt új androidos jövevénnyel. Mi pedig úgy döntöttünk, hogy gyorsan összevetjük egymással ezt a két, kifejezetten fotózásra kihegyezett delikvenst.


Külsőségek, akksi
A 158 grammos Nokia Lumia 1020 sem éppen a kicsi és karcsú telefonok közé tartozik, azonban a kereken 200 gramm tömegű Samsung Galaxy K Zoom minden tekintetben túlmutat rajta, és míg a finn versenyző még inkább mobilnak tűnik, addig koreai társa kicsit talán már inkább a hagyományos fényképezőgépekre hasonlít. Az S4 Zoomon megismert markolat eltűnt az utód hátoldaláról, a Lumia 1020-on pedig a Camera Grip applikálása révén tudunk ilyen készséget meghonosítani. Ez utóbbinak integrált akkumulátora 1020 mAh kapacitással egészíti ki a telefon mindössze 2000-es akksiját - a Samsungban lévő cserélhető akksi 2430 mAh-s.

Kijelző, belsőségek
A Nokia ezúttal egy 4,5 colos képátlóval és 1280x768 pixeles AMOLED kijelzőnek szavazott bizalmat, mely 332 ppi-s pixelsűrűséggel rendelkezik. A Samsung-féle Super AMOLED panel ezzel szemben 4,8 colos képátlóval és 1280x720 pixeles felbontással bír, így aztán a pixelsűrűsége némileg alacsonyabb, egész pontosan 306 ppi-s. A képminőség mindkét esetben rendben van, a színek OLED-esen élénkek, a betekintési szögek pedig hatalmasak. A RAM egyaránt 2-2 GB kapacitású, a chipsetek viszont nagyon eltérőek. A Samsung hatmagos Exynosa minden körülmények között kiváló tempót diktál, és alapvetően a Lumia-féle kétmagos Qualcomm is elegendő a WP gördülékeny futtatásához, ahhoz azonban kevés, hogy a 10-12 MB méretű és több tucat megapixeles fotókat gyorsan el lehessen menteni.

Szenzor
Ezúttal bizony a méret a lényeg, vagyis minél nagyobb a BSI-CMOS képérzékelő, nekünk annál jobb. A cikk elején már említett 808 PureView továbbra is abszolút rekordernek számít a maga 85 négyzetmilliméteres szenzorával, azonban a Lumia 1020-ban lévő 58 négyzetmilliméteres delikvens sem éppen piskóta. Ehhez képest a Galaxy K Zoom szenzora csak 28 négyzetmilliméteres, igaz a 10x-es optikai zoommal igen nehéz lenne ennél nagyobb érzékelőt társítani, illetve még ez a lapka is jóval nagyobb az átlagos mobilokban lévő 15-17 négyzetmilliméteres érzékelőknél. Ha kevés a fény és nem szeretnénk vakuzni, akkor a Lumia 1020 kétszer nagyobb szenzora hatalmas előnyt jelent. Ami pedig a felbontást illeti, nos a Nokia 41 megapixelt vonultat fel, a Samsung pedig 20,7-et. A Nokia RAW támogatást is kínál, 5 megapixeles üzemmódban pedig a pixel-binning eljárás révén szinte teljesen kinyírja a képzajt.

Objektív, vaku
A PureView technológiás Lumia Zeiss objektívjének fényereje fixen f2,2 - optikai zoom nincs, viszont a veszteségmentes 3x-os zoom sokkal több a parasztvakító digitális zoom megoldásoknál. A Samsung kezdő fényereje már kapásból rosszabb, f3,1-es, ha pedig teljesen rátoljuk a 10x-es optikai zoomot, akkor már csak f9-et kapunk, az viszont előnyös, hogy akár f13-as rekeszt is használhatunk, ami a mélységélességet alaposan megnöveli. Makró módban nagyot gurít a 2-3 centiméteres közelpontú Galaxy, ezzel szemben a Lumia csak 15 centiméterről képes élesíteni. Optikai képstabilizátor mindkét kamerában van, mint ahogy a nagy fényerejű xenonfény is jelen van mindkét fedélzeten, sötétben pedig az AF-segédfény is remek szolgálatot tesz.

Egyebek
Az elkészült felvételek mérete maximális felbontás mellett a Nokia esetében 10-12 MB, a Samsung esetében pedig 7-8 MB magasságában alakul. A fényérzékenység Nokia fronton ISO100 és ISO4000 között állítható, a Samsung pedig ISO100-3200-as tartománnyal bír - a Lumián akár 1/16000 másodperces záridő is választható, a Samsungon pedig 1/2000 másodperc a legrövidebb záridő. Szoftver fronton most nem ássuk bele magunkat komolyabb mélységekbe, hiszen ezt már korábban megtettük, így most legyen elég annyi, hogy bár a Lumia sem éppen egy featurehiányos kamerás cucc, a Galaxy szoftveres felhozatala és beállítási lehetőségeinek óceánja valami egészen elképesztő. A Nokia 32 GB integrált memóriával bír és nem bővíthető, ezzel szemben a Samsung ugyan csak 8 GB-os, de microSD memóriakártyával etethető.

Tesztfotók

Beltér - makró


(eredeti méret: Lumia, Galaxy)

Kültér - napsütés


(eredeti méret: Lumia, Galaxy)

Beltér - vaku nélkül


(eredeti méret: Lumia, Galaxy)

Kültér - árnyék


(eredeti méret: Lumia, Galaxy)

Kültér - nagylátószög


(eredeti méret: Lumia, Galaxy)

Kültér - 3x-os zoom


(eredeti méret: Lumia, Galaxy)

Samsung 10x-es optikai zoom


(eredeti méret)

Samsung 20x-os digitális zoom


(eredeti méret)

Kültér - árnyék


(eredeti méret: Lumia, Galaxy)

Kültér - árnyék(eredeti méret: Lumia, Galaxy)

Sötét beltér - vaku


(eredeti méret: Lumia, Galaxy)

Sötét beltér - vaku nélkül


(eredeti méret: Lumia, Galaxy)

Videó
Bár a Nokia korábban állítólag kísérletezett a 4K videófelvevő implementálásával, a nem túl combos chipsetes Lumia 1020-ba inkább csak Full HD kamkordert pakoltak a finnek. Az 1920x1080 pixeles MP4 felvételek 20 Mbit/s-os bitrátával, stabil 30 fps sebességgel és sztereó hangsávval rendelkeznek. Az optikai képstabilizátor videózás közben is remek társ, ezenkívül pedig az intelligens zoom ilyenkor is használható: Full HD módban 4x-es, 720p-ben pedig 6x-os nagyítást használhatunk. A szélzajszűrős videófelvevő a Galaxy K Zoom esetében sem tudja megugrani az Ultra HD szintet, mindenesetre a Full HD felbontású MP4 mozgóképekre sem lehet sok panaszunk. 30 fps mellett 17,5 Mbit/s-os bitrátát kapunk és persze a sztereó hangsáv is adott, ezenkívül Full HD-ben akár 60 fps-t is tud a cucc, illetve videózás közben akár 4 megapixeles fotókat is rögzíthetünk.

Konklúzió
A tesztfotók és tesztvideók láttán, illetve a készülékadatok ismeretében vélhetően mindenki el tudja dönteni, hogy a Lumia 1020, vagy a Galaxy K Zoom a számára alkalmasabb kamerásmobil. A Nokia készülék még egy tavalyi modell, de 2014-ben is simán képes helytállni, a Samsung telefon pedig egy vadonatúj modell, és szerencsére elmondható róla, hogy elődjéhez képest nagyon sokat fejlődött. A Nokia Lumia 1020 jelenleg legolcsóbban mintegy 115 ezer forintos áron szerezhető be, a Samsung Galaxy K Zoom nyitóára pedig körülbelül 150 ezer forint magasságában alakul.

Szponzorált hirdetések

Szuperolcsó Samsung okostelefon KitKat Androiddal

Íme egy vadonatúj készülék azoknak, akik igen olcsón szeretnének beszerezni egy friss Android szoftveres mobilt.

Szuperolcsó Samsung okostelefon KitKat Androiddal
Szuperolcsó Samsung okostelefon KitKat Androiddal