Egymásnak eresztettük a finnek és a koreaiak kamerásmobil nagyágyúit.

Szponzorált hirdetések

A Nokia még tavaly nyáron mutatta be az iparág szinten mind a napig a legnagyobb képérzékelővel rendelkező 808 PureView szellemi örökösét, a Symbian helyett már Windows Phone-nal támadó, némileg kisebb szenzoros, de remek képstabilizátoros Lumia 1020-at. A Samsung pedig idén tavasszal rukkolt elő a tavaly nem túl nagy sikert aratott Galaxy S4 Zoom utódjával, a furcsa módon nem Galaxy S5 Zoom, hanem Galaxy K Zoom névre keresztelt új androidos jövevénnyel. Mi pedig úgy döntöttünk, hogy gyorsan összevetjük egymással ezt a két, kifejezetten fotózásra kihegyezett delikvenst.


Külsőségek, akksi
A 158 grammos Nokia Lumia 1020 sem éppen a kicsi és karcsú telefonok közé tartozik, azonban a kereken 200 gramm tömegű Samsung Galaxy K Zoom minden tekintetben túlmutat rajta, és míg a finn versenyző még inkább mobilnak tűnik, addig koreai társa kicsit talán már inkább a hagyományos fényképezőgépekre hasonlít. Az S4 Zoomon megismert markolat eltűnt az utód hátoldaláról, a Lumia 1020-on pedig a Camera Grip applikálása révén tudunk ilyen készséget meghonosítani. Ez utóbbinak integrált akkumulátora 1020 mAh kapacitással egészíti ki a telefon mindössze 2000-es akksiját - a Samsungban lévő cserélhető akksi 2430 mAh-s.

Kijelző, belsőségek
A Nokia ezúttal egy 4,5 colos képátlóval és 1280x768 pixeles AMOLED kijelzőnek szavazott bizalmat, mely 332 ppi-s pixelsűrűséggel rendelkezik. A Samsung-féle Super AMOLED panel ezzel szemben 4,8 colos képátlóval és 1280x720 pixeles felbontással bír, így aztán a pixelsűrűsége némileg alacsonyabb, egész pontosan 306 ppi-s. A képminőség mindkét esetben rendben van, a színek OLED-esen élénkek, a betekintési szögek pedig hatalmasak. A RAM egyaránt 2-2 GB kapacitású, a chipsetek viszont nagyon eltérőek. A Samsung hatmagos Exynosa minden körülmények között kiváló tempót diktál, és alapvetően a Lumia-féle kétmagos Qualcomm is elegendő a WP gördülékeny futtatásához, ahhoz azonban kevés, hogy a 10-12 MB méretű és több tucat megapixeles fotókat gyorsan el lehessen menteni.

Szenzor
Ezúttal bizony a méret a lényeg, vagyis minél nagyobb a BSI-CMOS képérzékelő, nekünk annál jobb. A cikk elején már említett 808 PureView továbbra is abszolút rekordernek számít a maga 85 négyzetmilliméteres szenzorával, azonban a Lumia 1020-ban lévő 58 négyzetmilliméteres delikvens sem éppen piskóta. Ehhez képest a Galaxy K Zoom szenzora csak 28 négyzetmilliméteres, igaz a 10x-es optikai zoommal igen nehéz lenne ennél nagyobb érzékelőt társítani, illetve még ez a lapka is jóval nagyobb az átlagos mobilokban lévő 15-17 négyzetmilliméteres érzékelőknél. Ha kevés a fény és nem szeretnénk vakuzni, akkor a Lumia 1020 kétszer nagyobb szenzora hatalmas előnyt jelent. Ami pedig a felbontást illeti, nos a Nokia 41 megapixelt vonultat fel, a Samsung pedig 20,7-et. A Nokia RAW támogatást is kínál, 5 megapixeles üzemmódban pedig a pixel-binning eljárás révén szinte teljesen kinyírja a képzajt.

Objektív, vaku
A PureView technológiás Lumia Zeiss objektívjének fényereje fixen f2,2 - optikai zoom nincs, viszont a veszteségmentes 3x-os zoom sokkal több a parasztvakító digitális zoom megoldásoknál. A Samsung kezdő fényereje már kapásból rosszabb, f3,1-es, ha pedig teljesen rátoljuk a 10x-es optikai zoomot, akkor már csak f9-et kapunk, az viszont előnyös, hogy akár f13-as rekeszt is használhatunk, ami a mélységélességet alaposan megnöveli. Makró módban nagyot gurít a 2-3 centiméteres közelpontú Galaxy, ezzel szemben a Lumia csak 15 centiméterről képes élesíteni. Optikai képstabilizátor mindkét kamerában van, mint ahogy a nagy fényerejű xenonfény is jelen van mindkét fedélzeten, sötétben pedig az AF-segédfény is remek szolgálatot tesz.

Egyebek
Az elkészült felvételek mérete maximális felbontás mellett a Nokia esetében 10-12 MB, a Samsung esetében pedig 7-8 MB magasságában alakul. A fényérzékenység Nokia fronton ISO100 és ISO4000 között állítható, a Samsung pedig ISO100-3200-as tartománnyal bír - a Lumián akár 1/16000 másodperces záridő is választható, a Samsungon pedig 1/2000 másodperc a legrövidebb záridő. Szoftver fronton most nem ássuk bele magunkat komolyabb mélységekbe, hiszen ezt már korábban megtettük, így most legyen elég annyi, hogy bár a Lumia sem éppen egy featurehiányos kamerás cucc, a Galaxy szoftveres felhozatala és beállítási lehetőségeinek óceánja valami egészen elképesztő. A Nokia 32 GB integrált memóriával bír és nem bővíthető, ezzel szemben a Samsung ugyan csak 8 GB-os, de microSD memóriakártyával etethető.

Tesztfotók

Beltér - makró


(eredeti méret: Lumia, Galaxy)

Kültér - napsütés


(eredeti méret: Lumia, Galaxy)

Beltér - vaku nélkül


(eredeti méret: Lumia, Galaxy)

Kültér - árnyék


(eredeti méret: Lumia, Galaxy)

Kültér - nagylátószög


(eredeti méret: Lumia, Galaxy)

Kültér - 3x-os zoom


(eredeti méret: Lumia, Galaxy)

Samsung 10x-es optikai zoom


(eredeti méret)

Samsung 20x-os digitális zoom


(eredeti méret)

Kültér - árnyék


(eredeti méret: Lumia, Galaxy)

Kültér - árnyék(eredeti méret: Lumia, Galaxy)

Sötét beltér - vaku


(eredeti méret: Lumia, Galaxy)

Sötét beltér - vaku nélkül


(eredeti méret: Lumia, Galaxy)

Videó
Bár a Nokia korábban állítólag kísérletezett a 4K videófelvevő implementálásával, a nem túl combos chipsetes Lumia 1020-ba inkább csak Full HD kamkordert pakoltak a finnek. Az 1920x1080 pixeles MP4 felvételek 20 Mbit/s-os bitrátával, stabil 30 fps sebességgel és sztereó hangsávval rendelkeznek. Az optikai képstabilizátor videózás közben is remek társ, ezenkívül pedig az intelligens zoom ilyenkor is használható: Full HD módban 4x-es, 720p-ben pedig 6x-os nagyítást használhatunk. A szélzajszűrős videófelvevő a Galaxy K Zoom esetében sem tudja megugrani az Ultra HD szintet, mindenesetre a Full HD felbontású MP4 mozgóképekre sem lehet sok panaszunk. 30 fps mellett 17,5 Mbit/s-os bitrátát kapunk és persze a sztereó hangsáv is adott, ezenkívül Full HD-ben akár 60 fps-t is tud a cucc, illetve videózás közben akár 4 megapixeles fotókat is rögzíthetünk.

Konklúzió
A tesztfotók és tesztvideók láttán, illetve a készülékadatok ismeretében vélhetően mindenki el tudja dönteni, hogy a Lumia 1020, vagy a Galaxy K Zoom a számára alkalmasabb kamerásmobil. A Nokia készülék még egy tavalyi modell, de 2014-ben is simán képes helytállni, a Samsung telefon pedig egy vadonatúj modell, és szerencsére elmondható róla, hogy elődjéhez képest nagyon sokat fejlődött. A Nokia Lumia 1020 jelenleg legolcsóbban mintegy 115 ezer forintos áron szerezhető be, a Samsung Galaxy K Zoom nyitóára pedig körülbelül 150 ezer forint magasságában alakul.

Szponzorált hirdetések

Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 teszt: arany középút

Gyönyörű kijelző, fürge processzor és korrekt ár - teszten a Tab Pro 10.1.

Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 teszt: arany középút
Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 teszt: arany középút