Lássuk, hogy mire képes a gyakorlatban a japán gyártó legújabb tablete!

Szponzorált hirdetések

A Sony idén februárban az Xperia Z2 Tablet "személyében" immár az ötödik tabletét mutatta be. Emlékezzünk csak vissza, hogy a japán gyártó három évvel ezelőtt a konzervatív Tablet S-sel, illetve az abszolút formabontó Tablet P-vel jelent meg először ebben a szektorban, és bizony ezek a kezdeti próbálkozások nem voltak valami sikeresek. Aztán tavalyelőtt megérkezett az immár minden tekintetben sokkal komolyabb produktumnak tekinthető és az ebben a szegmensben elsőként Xperia márkajelzést virító Xperia Tablet S. 2013 már egyértelműen a még nagyobb durranásnak számító Xperia Tablet Z-ről szólt, mely tulajdonképpen nem volt más, mint az Xperia Z okostelefon tabletes testvérmodellje. Aztán idén februárban lehullott a lepel az Xperia Z2 smartphone tablet-tesójáról, az alábbiakban bemutatandó Xperia Z2 Tabletről.


Design
Az OmniBalance design nem sokat változott az elődhöz képest, bár az lényeges különbség, hogy míg tavaly üveg borította a tablet hátoldalát, addig idén ennek helyét puha tapintású gumírozott műanyag vette át. Ez utóbbi a karcolásoknak mindenképpen jobban ellenáll, ellenben továbbra is igen könnyen piszkolódik. Már a Tablet Z is szupervékony a maga 6,9 milliméteres vastagságával, a Z2 Tablet azonban még vékonyabb lett: a 6,4 milliméteres cucc a 7,5 milliméteres iPad Airnél is érezhetően karcsúbb. Ehhez társul a 495-ről 426 grammra mérséklődött tömeg, melynek köszönhetően valóban pillekönnyűnek érződik a tablet - összehasonlításképp, az iPad Air 469 grammot nyom a mérlegen. Azért viszont kár, hogy a készülék túlságosan széles lett, vagyis, hogy a kijelző két szélén túl vastag a 25-25 milliméteres káva.

Felszereltség
Az IP58-as minősítést kapott, tehát akár vízbe is lazán belemeríthető, teljesen vízálló kivitelű tablet alumíniumkeretén baloldalt kapott helyet a bekapcsológomb, illetve a hangerő gombpár, az ellentétes oldal viszont teljesen csupasz. Felül keresendő a microSD slot, a rejtett reset gomb, illetve a microUSB csatlakozó aljzat, melyek mindegyike kihajtható ajtók védelmét élvezi, ezenkívül pedig ugyancsak itt keresendő a távirányító funkciós infravörös port. Az alsó él az egyedi rendszercsatié - az integrált akksi továbbra is csak 6000 mAh kapacitású, vagyis többek közt ez az ára a szupervékony kivitelnek. A riválisok ma már bőven 8000 mAh felett járnak, és emiatt néhány órával mindenképpen tovább használhatók egy feltöltéssel.

Kijelző
A kijelző méretéhez, illetve felbontásához nem nyúlt hozzá a gyártó, vagyis változatlanul egy 10,1 colos képátlójú és 1920x1200 pixeles érintőkijelzőhöz van szerencsénk. A 224 ppi-s pixelsűrűség elmarad a riválisok 260-300 ppi-s értékétől, ettől függetlenül a képminőség, a fényerő és a betekintési szögek is rendben vannak. Az X-Reality for mobile, a Triluminos és a Live Color LED technológiák remek munkát végeznek, azért viszont kár, hogy az egyébként állítható fehéregyensúlyú panel üvege túlságosan tükröződik, ami főleg a kültéri használatot nehezíti meg. A betűméret négy fokozatban állítható, a virtuális QWERTY billentyűzet 17x11,5, illetve 9x10 milliméteres gombokat vonultat fel, ezenkívül pedig intelligens háttérvilágítást, illetve koppintásos ébresztés opciót is kapunk. Az IPS LCD felett ott figyel egyrészt egy 2,2 megapixeles (Full HD) frontkamera, a szokásos szenzorok, illetve egy apró notifikációs LED.

Kamera
A jobbfelső sarokba biggyesztett hátoldali kamera felbontása változatlanul 8 megapixel, ami persze bőven elég lehetne, azért viszont kár, hogy a vele készített fotók a vártnál gyengébb minőségűek, illetve, hogy a sötétben történő fotózást alaposan megnehezíti a LED-villanó hiánya (az persze más kérdés, hogy egy tabletbe kell-e egyáltalán kamera). Az Exmor RS szenzoros fényleső révén maximum 3264x2448 pixeles fotók lőhetők, a képarány 16:9, illetve 4:3 lehet, a fényérzékenység ISO50 és ISO1600 között állítható, és sokszor jó szolgálatot tehet a gyorsindítás funkció. Említést érdemel továbbá a 2/10 másodperces időzítő, a HDR üzemmód, a mosolyexponálás, az arcfelismerés, a sorozatfelvevő, a Timeshift Burst funkció, illetve a fejlett panoráma mód. Íme néhány tesztfotó:


(eredeti méret)

A videófelvevő még nem ugorja meg a 4K felbontást, vagyis be kell érnünk a szokásos 1920x1080 pixeles Full HD szinttel: az MP4 formátumú mozgóképek 17,5 Mbit/s-os bitrátával, 30 fps sebességgel és sztereó hangsávval bírnak. Tesztvideónk:


Szoftver
Tavaly megróttuk a Sonyt, hogy Android 4.1 helyett sajnos nem kapásból Android 4.2-vel adta ki a Tablet Z-t, idén viszont nem érheti szó a ház elejét, ugyanis a Z2 Tableten a legfrissebb Android 4.4.2 (KitKat) szaladgál. A japánok szokás szerint nem maszkírozták el túlságosan a kis zöld robotot, a felhasználói felület tökéletesen ismerős lehet a nemrégiben érkezett Sony okostelefonokról. Az alapképernyőn maximum hét slide-unk lehet, pinch-to-zoommal szerkesztő módba kerülünk, a kijelző felső szekciójából pedig egy-egy külön sáv húzható le az értesítésekkel, illetve a hasznos kis gyorsgombokkal. Az LCD alsó sorában három virtuális gomb figyel, melyek közül a harmadikkal csalogatható elő a nemrégiben használt appok listája: ezek az alkalmazások egyetlen gombnyomással mind leállíthatók, illetve ugyaninnen érhetők el a kijelzőn szabadon pakolgatható minialkalmazások. A jobbfelső sarokból előhívható főmenü 8x4 ikont virít, és ha az első oldalról jobbra swipe-olunk, akkor baloldalt előugrik a már jól ismert segédmenü, mely az appok kezelésében van segítségünkre.

Funkciók
A Chrome böngésző a remek kijelzőn és a szélsebes proci miatt valódi élménnyé teszi a netezést, ezenkívül pedig már gyárilag fel van telepítve a tabletre a Facebook és a YouTube kliens is. A File Commander könnyen kikövetkeztethető módon egy remek fájlkezelő, ezenkívül pedig még számológépet, NeoReader QR-kód olvasót, biztonságimentés készítőt, valamint naptárt és térképet is kapunk a pénzünkért. Az irodai állományokat az Office Suite Pro 7 révén tudjuk kezelni, a zenéket pedig a TrackID funkciós és mindenféle hangzásjavítóval telepakolt Walkman app tolja a fülünkbe, még pedig a frontoldalon található két hangszóróból. Ez utóbbiak maximum átlagos hangerővel és hangminőséggel bírnak, vélhetően a vízálló szigetelések alkalmazása miatt. Szólnunk kell továbbá a social funkciós és RDS-es sztereó FM-rádióról, valamint a videólejátszóról, mely mindenféle HD tartalmat és azok feliratait is lazán megjeleníti.

Hardver, adatátvitel
Míg az elődben egy négymagos 1,5 GHz-es APQ8064-es chipset volt, addig idén a Sony már a legújabb, APQ8074AB típusjelű Snapdragon 801-es chipkészletnek szavazott bizalmat, mely elsősorban négy darab 2,3 GHz-es Krait 400 processzormagjáról, illetve a Snapdragon 800-ban lévőnél mintegy 30 százalékkal gyorsabb Adreno 330-as GPU-járól ismerszik meg. Ehhez még hozzájön a 2 GB helyett immár 3 GB-os RAM, ami minden körülmények között villámgyors tempót biztosít: a készülék a Quadrant tesztben 17827 pontot, a Linpackban 381/756 MFLOPS-ot, az AnTuTuban pedig 33346 pontot ért el. Az integrált flashmemória kiviteltől függően 16/32 GB kapacitású és microSD-vel bővíthető. Adatátvitel fronton szólnunk kell többek közt az a/b/g/n/ac szabványú dual-band Wi-Fi-ről, a Wi-Fi Directről, a hotspotról, a DLNA-ról, az opcionális LTE mobilnetről, a Bluetooth 4.0-áról, az NFC-ről, a GPS-ről (GLONASS), illetve az MHL és USB OTG támogatásról.

Konklúzió
A Sony ismét nagyon odatette magát, hiszen a Z2 Tablet egy pillekönnyű és szupervékony tablet, mely remekül néz ki, teljesen vízálló és szupergyors működésű - elég egy pillantás, és máris kialakul az a bizonyos instant-get érzés. Csillagos ötöst viszont csak akkor tudnánk nyugodt lelkiismerettel bevésni a bizonyítványba, ha a kamerában lenne LED-segédfény, ha a kijelző nagyobb felbontású lenne, illetve, ha az akkumulátor nagyobb kapacitással rendelkezne. No, de azért a csillag nélküli ötös sem rossz érdemjegy ám! A cikk írásakor hazánkban legolcsóbban mintegy 160 ezer forintos áron kapható a 16 GB-os és csak Wi-Fi-s Sony Xperia Z2 Tablet, ha pedig beérjük az előddel, akkor a Sony Xperia Tablet Z mostanság már 130 ezer forint magasságában is begyűjthető.

Sony Xperia Z2 Tablet
Pozitívum: jól eltalált design, kiváló minőség, kis tömeg, szupervékony forma, vízálló kivitel, villámgyors működés, egyszerű bővíthetőség, fejlett adatátviteli lehetőségek, FM-rádió, fejlett multimédiás szolgáltatások, friss Android.
Negatívum: az akkumulátor relatíve kis kapacitású, az LCD nagyon tükröződik és lehetne nagyobb felbontású, a kijelző melletti káva túl vastag, a sajnos LED nélküli kamerától többet vártunk.

Szponzorált hirdetések

Sony Xperia T3 teszt: karcsú nagyképű

Kipróbáltuk a japán gyártó szupervékony középkategóriás új phabletét.

Sony Xperia T3 teszt: karcsú nagyképű
Sony Xperia T3 teszt: karcsú nagyképű