Ebbe az abszolút lájkolható tabletbe a Samsung tényleg minden újdonságot belepakolt.

Szponzorált hirdetések

Az újkori tabletőrületet elindító Apple iPad esetében a 9,7 colos képátlónak szavaztak bizalmat a fejlesztők, és almás fronton sokáig ez is volt az egyetlen elérhető készülékméret. A zöld robotos táborban elsőként a 7 colos, majd pedig a 10,1 colos példányok bukkantak fel, ezt követően pedig az említett két véglet között rengeteg méretű modell jelent meg, és az iPad mini is ide lett belőve a maga 7,9 colos képátlójával. Bár szakértők szerint a jövő valószínűleg a 8-9 colos tableteké, a gyártók a 10 col feletti szektorban is folyamatosan tapogatóznak. A 20 colnál is nagyobb egzotikumokkal nem igazán érdemes foglalkozni, azonban a legújabb Galaxy Note Pro által képviselt 12,2 colos mérettel nagyon is!


Gigantománia
Nincs mit szépíteni, jelen tesztalanyunk bizony igen hatalmasra sikeredett, de talán még pont elviselhető a mérete és a tömege is, főleg annak tudatában, hogy mekkora élmény egy ilyen gigantikus kijelzőjű tableten netezni, vagy remek multimédiás tartalmakat fogyasztani. A fekete és fehér változatban készülő Galaxy Note Pro 12.2 LTE oldalát fémnek látszó díszcsík, hátát pedig bőrnek tűnő, mindenesetre igen kellemes tapintású műanyag lap borítja. A minőségérzet még akkor is nagyon rendben van, ha például valódi alumíniumot sehol sem találunk. A 8 milliméteres vastagság igen impresszív egy ekkora alapterületű tablet esetében, azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy míg egy iPad Air mindössze 478 grammos, addig a Samsung üdvöskéje bizony nem kevesebb mint 753 grammot nyom a mérlegen. Ezt a tömeget már rövidebb kézben tartást követően is megérezni, ezenkívül pedig adott esetben a kijelző alatti nyomógombokat sem túl könnyű elérni - ez az ára a "nagy test, nagy élvezet"-nek.

Felszereltség
A hangszórók a két oldalélre kerültek és egész kellemesen szólnak - baloldalt található a jack dugalj, ez ellentétes oldal pedig a cerkának, a fedett microSD és microSIM slotoknak, illetve a fedetlen és szuperszéles microUSB 3.0 portnak adnak otthont. Ez utóbbi, Note 3-ról ismerős megoldás a korábbiaknál gyorsabb adatátvitelt, illetve a 2 amperes töltőnek köszönhetően gyorsabb akksitöltést biztosít. A 9500 mAh kapacitású lítium-polimer akkumulátor révén akár 9-10 órás használati idő is elérhető, arra azonban nem árt felkészülni, hogy egy ilyen combos akksit még az alkalmazott trükkök ellenére is sokáig tart nulláról száz százalékra teljesen feltölteni. Az alsó él csupasz, a felső élen pedig a következők trónolnak: on/off gomb, hangerőállító gombpár, mikrofon és infravörös port (tévétávirányításhoz).

Kijelző
Joggal merülhet fel a kérdés, hogy a valóságban mennyivel nagyobb egy 12,2 colos tabletpanel egy átlagosnak mondható 10,1 colos kijelzőnél? Nos, az előbbi display bizony nem kevesebb mint 47 százalékkal nagyobb felülettel rendelkezik, vagyis a különbség igen jelentős. A nagy felülethez persze nagy felbontás dukál: az RGBW mátrixos kijelző 2560x1600 képpontot vonultat fel, ily módon pedig a pixelsűrűsége 247 ppi. Ez ugyan elmarad a 10 col körüli kategória 264-299 ppi-s rekordértékeitől, de szinte senkit sem érdekel, mert a képminőség így is abszolút rendben van. Az LCD színei élénkek, a betekintési szögek nagyok és a fényerővel sincsenek problémák. A 15-20 milliméteres kávát kapott display olyan nagy, hogy felületén pontosan négy darab 6,1 colos phablet kijelző férne el. A display feletti kamera 2 megapixeles felbontású, a kijelző alatt pedig szokás szerint egy nyomó- és egy két érintőgombot találunk.

S Pen
A jobbfelső sarokból elővarázsolható ceruza 115 milliméter hosszú, négyszögletes keresztmetszetű, egy nyomógombbal bír és alapvetően igen kényelmesen használható, csakúgy mint a Note 3, vagy a Note 10.1 esetében. Az ezernél is többféle nyomáspontot detektáló megoldás révén kiválóan jegyzetelhetünk, illetve rajzolgathatunk a kijelzőre, ráadásul mindezt igen komoly szoftveres felhozatal támogatja. A karakterfelismerés remekül teszi a dolgát, az Air Command nevezetű ötfunkciós gyorsindító panel pedig lényegében minden cerkás feladat végrehajtásában igaz barátunk. Készíthetünk vele akciójegyzetet és képernyőre firkálást, elindíthatunk egy gyors S Keresést, vagy pedig aktiválhatjuk a Tollablakot. Ez utóbbi feature lényege, hogy a kijelzőn bárhova odarajzolhatunk egy ablakot, majd pedig megadhatjuk, hogy abban éppen mit szeretnénk futtatni. Az Autodesk által fejlesztett, több réteg kezelésére is alkalmas SketchBook for Galaxy egy igazi profi rajzoló alkalmazás, valamint kapunk még Evernote támogatással bíró S Note-ot, Scrapbook nevezetű "kivágatgyűjtőt", illetve a cerka véletlen elhagyására figyelmeztető funkciót.

Kamera
A hátoldali főkamera 8 megapixeles felbontású, autofókuszos és persze LED-villanós. A legnagyobb választható fotófelbontás 3264x2448 pixel, a képarány 4:3, illetve 16:9 lehet, az időzítő pedig 2/5/10 másodperces késleltetésre képes. A sorozatfelvevő maximális felbontással operál, a fénymérés középre súlyozott, mátrixos és pontszerű lehet, valamint említést érdemel még az arcészlelés, a geotagging, a hangvezérlés, az éjszakai üzemmód, a HDR funkció, a panorámakép opció, illetve a hangoskép készítési lehetőség. Íme néhány tesztfotó. Az MP4 formátumú, illetve 1920x1080 pixeles Full HD felbontású mozgóképek 18 Mbit/s-os bitrátával, 30 fps sebességgel és sztereó hangsávval rendelkeznek.

Szoftver
Míg a Note 10.1 2014 Edition még Android 4.3-mal érkezett, addig a Note Pro 12.2 már kapásból a legfrissebb KitKat szoftvert, az Android 4.4.2-t futtatja. A Samsung persze jó szokása szerint nem hagyta érintetlenül a kis zöld robotot, vagyis ráhúzta a maga jó kis TouchWiz felhasználói felületét és annak is a legújabb verzióját. Az alapképernyőn maximum öt normál slide-unk lehet, egy gyors pinch-to-zoom mozdulatra pedig azonnal áttekintő módba kerülünk. Ezeken kívül pedig baloldalt maximum három csempés oldalunk is lehet, melyek kisebb-nagyobb méretű, személyre szabható lapocskák formájában vonultatnak fel különböző online történéseket, e-mail kezelőt, vagy akár naptárt. A főmenüben 6x5-ös elrendezésben sorakoznak az ikonok, a középső Home nyomógombot nyomva tartva csalogatható elő a nemrégiben használt alkalmazások fotókkal megspékelt listája, ha pedig a Back gombot tartjuk lenyomva, akkor a kijelző jobbszélén beúszó listából tudunk appokat betolni a kijelzőre - ez lenne kérem szépen a Multi Windows feature, ami persze már régi ismerősünk, jelen formájában pedig már egyszerre akár négy ablakot is támogat. Remek dolog, hogy egy alkalmazásnak akár két példányát is futtathatjuk egy időben, ezenkívül pedig az ablakok között remekül működik a copy/paste funkció is.

Szolgáltatások
Az alap böngésző és a Chrome egyaránt kiváló netes élményt biztosít egy ilyen kijelzőn és egy ilyen mögöttes hardveren. A névjegyzék természetesen masszív social támogatást élvez, a videók, könyvek és játékok beszerzésére szolgáló Samsung Hub igen látványosra sikeredett, ezenkívül pedig kapunk még kilenc nyelven (de magyarul még mindig nem) tudó S Voice-t, S Fordítót, S Jegyzetet és S Tervezőt, valamint Remote PC, e-Meeting, Webex (Cisco), Hancom Viewer, illetve Knox és SideSync appokat is. Ezenkívül természetesen az óra, a számológép, a diktafon, a Google+, a YouTube és Dropbox sem hiányozhat a fedélzetről. A sztereó FM rádió valamiért kimaradt a repertoárból, a FLAC kompatibilis zenelejátszó hétsávos ekvalizert, sebességállítási opciót (0,5-2x), 7.1-es hangzást és dalszöveg megjelenítést virít. A videólejátszó simán elboldogul a nagyfelbontású anyagok és a feliratok kezelésével, de az AC3 hanggal sajnos nem képes mit kezdeni - korábbról már jól ismert extra, hogy az éppen futó videó képét lekicsinyítve bárhova odapakolhatjuk a kijelzőn.

Extra okosságok
Az intelligens képernyőzár lényege, hogy amíg nézzük a kijelzőt, addig semmiképp sem kapcsol ki a panel. Az intelligens szünet arról szól, hogy amennyiben egy videót nézünk és közben elnézünk oldalra, addig automatikusan szünetel a lejátszás, majd pedig ha visszanézünk, akkor magától folytatódik. Az intelligens görgetésnek köszönhetően a böngészőben elég a fejünket, vagy a kezünkben lévő telefont döntögetni a szkrollozáshoz. Az intelligens elforgatás megoldja, hogy amennyiben például ülő helyzetből oldalra fekve folytatjuk a készülék használatát, akkor a kijelzőkép nem vált át függőlegesből vízszintesbe. Az Air View révén a kijelző akár már 1 centiméteres távolságból is érzékeli az ujjunkat és különböző pre-view nézeti opciókat tesz elérhetővé - az Air Gesture ezúttal kimaradt a repertoárból.

Belsőségek
Az igen korrekt tempóra a Snapdragon 800-as chipset négy darab 2,3 GHz-es órajelű Krait 400 processzormagja és Adreno 330-as grafikusgyorsítója, illetve a nem kevesebb mint 3 GB RAM jelent garanciát (létezik nyolcmagos Exynos variáns is, LTE nélkül). A számok önmagukért beszélnek: Quadrant - 22724 pont, Linpack 421/759 MFLOPS, AnTuTu 34955 pont. Az integrált flashmemória kapacitása kiviteltől függően 32, illetve 64 GB lehet, és ugyebár adott a microSD bővítési lehetőség. Wireless fronton igazi Kánaán fogadja az embert: 150/50 Mbit/s-os LTE, 42,2/5,76 Mbit/s-os HSPA, a/b/g/n/ac szabványú dual band Wi-Fi, DLNA és Bluetooth 4.0 jár a pénzünkért, a GLONASS-os GPS-vevőről és az USB OTG-ről már nem is beszélve. Ez utóbbihoz persze már opciós adaptert kell használnunk, csakúgy mint a HDMI-kimenet esetében, ezenkívül pedig még egy újfajta, az USB-ből normált Ethernet portot varázsoló megoldást is vásárolhatunk a készülékhez. Érdekesség a hálózatgyorsító feature, mely a maximális letöltési sebesség érdekében képes összevonni a mobilnet és a Wi-Fi sávszélességét. Megjegyzendő, hogy a sajnos NFC nélküli tablettel akár normál mobilhívások is lebonyolíthatók, ezenkívül pedig a Galaxy Gear okosórák is kompatibilisek vele.

Konklúzió
Az általunk korábban már letesztelt Galaxy Note 10.1 2014 Edition, illetve a most részletezett Galaxy Note Pro 12.2 közötti főbb különbségek a következők: nagyobb kijelző, nehezebb és méretesebb készülék, combosabb akksi, gyorsabb USB-port, Android 4.4 szoftver, továbbfejlesztett felhasználói felület, magasabb ár. A 10,1 colos példányból egész biztosan többet fognak eladni, mint a már-már ultrabook méretű 12,2 colosból, ahhoz viszont kétség sem férhet, hogy ez utóbbi a Samsung eddig készült legnagyobb tudású tablete. Ennek az az ára, hogy míg egy 16 GB-os és LTE-s Note 10.1 2014 Edition már 150 ezer forint körül beszerezhető, addig egy 32 GB-os és LTE-s Note Pro 12.2-t nem úszunk meg 235 ezer forint alatt. Ha nem kell mobilnet akkor 30 ezerrel beljebb vagyunk, ha pedig beérjük cerka nélkül, akkor ott a Galaxy Tab Pro 12.2 testvérmodell.

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 LTE
Pozitívum: általánosan korrekt minőségérzet, kellemesen vékony forma, bőrhatású hátlap, hatalmas és gyönyörű kijelző, cerkás kezelhetőség, többablakos üzemmód, friss Android OS, villámgyors chipset, 3 GB RAM, bővíthetőség, komplett wireless arzenál, USB 3.0 támogatás, 8 megapixeles és LED-es kamera, opciós HDMI és Ethernet adapter, korrekt használati idő.
Negatívum: sokak számára már túl nagy és nehéz, drága, tölthetne kicsit még gyorsabban, nincs benne NFC és FM-rádió.

Szponzorált hirdetések

Forrás:
Mobil Portál