Ha unjuk már a lapos és folyton lemerülő tableteket, akkor ezt most nekünk találták ki.

Szponzorált hirdetések

Ashton Kutcher mostanság többször is felbukkan a kütyük közelében, hiszen nemrégiben Steve Jobs szerepébe bújva játszotta el a Jobs - Gondolkozz másképp című film főszerepét, aztán pedig ő mutatta be a Lenovo legújabb tableteiben rejlő lehetőségeket a masinák nemzetközi bejelentésekor. A 35 esztendős amerikai színész ez utóbbi fellépésén egész konkrétan két új tabletet demózott, melyek közül sajnos csak az egyik, az alábbiakban bemutatandó 8 colos példány kapható hivatalos formában Magyarországon, a 10 colos delikvens pedig maximum csak szürkeimport keretein belül érkezik hazánkba. Lássuk tehát, hogy pontosan milyen kvalitásokkal is bír a kínai gyártó legújabb Yoga mutatványa!


Design
Ha láttunk egy tabletet, akkor lényegében már láttuk az összeset, hiszen szinte mindegyik teljesen ugyanúgy néz ki: egy vékonyka téglatest, melynek sarkai kisebb-nagyobb mértékben le vannak kerekítve. A Lenovo Yoga Tablet 8 azonban a tabletpiac üdítő színfoltja, mely szakít a hagyományokkal és teljesen új formában támadja le a vásárlókat. A készülék egyik hosszanti élét ugyanis egy méretes, 21 milliméter átmérőjű hengerforma uralja, mely több szempontból is zseniális alkotás. Ennek köszönhetően ugyanis egyrészt egyenesen kiváló a készülék fogása és a tablet tutira nem csúszik ki véletlenül az ujajink közül, másrészt pedig mivel a nehéz akksi is ide lett rejtve, a masina tömegközéppontja lényegében az ujjaink között rejtőzik. Harmadrészt pedig a rendelkezésre álló helyre egy igen combos akkumulátor került, mely 6000 mAh kapacitása révén akár 13 órányi webezést, 14,5 óra videózást, vagy 21 óra olvasást is lehetővé tesz. Összehasonlításképp, a riválisok többségében 3500-4500 mAh-s akksik figyelnek.

Felszereltség
Vízszintes orientáció mellett baloldalt, a már említett hengerben található a gigantikus köralakú bekapcsológomb, mely egy fedetlen microUSB port társaságát élvezi. Az ellentétes oldalon keresendő a szokásos hangerőállító gombpár, valamint a szabványos jack dugalj, a végén pedig már csak alig 3 milliméter vastag, pengeszerű felső él pedig értelemszerűen üres. Nem úgy az alsó szekció, mely egyrészt egy integrált kamerát, másrészt pedig egy forgatható alumínium talpat vonultat fel. Ez utóbbi alatt rejtőzik a microSD bővítőhely és az opcionális SIM-slot, de vajon mire jó, hogy az említett fémlap forgatható? Nos, ennek köszönhetően háromféle konfigurációban használható a tablet: alaphelyzetben ugyebár kézben tartjuk a gépet, aztán ha vízszintesen az asztalra helyezzük, akkor az enyhén döntött felület révén remekül gépelhetünk rajta, ha pedig kihajtjuk a fémlapot és felállítjuk a kicsikét, akkor állvány módba kerülünk.

Kijelző
Ha a 7 colos kijelzőket egyszerűen túl kicsinek, a 10 colosokat pedig már túl nagynak találjuk, akkor remek választást jelenthet egy 8 colos panellel szerelt tablet. A Yoga Tablet 8-ba szerelt 8 colos IPS display 16:10-es képarányát és 178 fokos betekintési szögét nem sok kritika érheti, ellenben az 1280x800 pixeles felbontás és a mindössze 189 ppi-s pixelsűrűség ma már enyhén túlhaladottnak mondható. Vegyük példaként az LG G Pad 8.3-at, mely 273 ppi-vel büszkélkedhet, az új Nexus 7-féle 323 ppi-s értékről már nem is beszélve. Továbbá a megjelenített kép enyhén sárgás árnyalatú, bár ez betudható akár a tesztkészülék egyedi hibájának is. Szólnunk kell még az automatikus (és manuális) fényerőállításról, a gazdaságos háttérvilágítás opcióról, valamint a négyféle választható betűméretről. A virtuális QWERTY billentyűzet 14x9,5, illetve 8x11 milliméteres gombokat vonultat fel.

Kamera
A tabletekbe szerelt fénylesőktől általában senki sem szokott csodát várni, mindenesetre az elmúlt időkben érkezett már néhány olyan táblagép, mely meglepően jó minőségben fotózott/videózott. Nos, jelen tesztalanyunk a másik véglet, ugyanis a kamerája mind fotó, mind pedig videó módban egyenesen csapnivaló minőséget produkál. Először azt hittem, hogy talán csak piszkos az optika, vagy esetleg valami el van állítva, de nem, ez a kamera tényleg csak ennyire képes. Az autofókuszos 5 megapixeles egység arcészlelést, 2-10 másodperces időzítő funkciót, hétféle témabeállítást és ISO100-1600-as fényérzékenység tartományt vonultat fel. A 3GP állományokat produkáló videófelvevő papíron ugyan Full HD és 20 Mbit/s-os mozgóképeket rögzít, azonban a mindössze 19 fps sebességű videók tényleges képminősége abszolút lehangoló. Íme néhány tesztfotó:


(eredeti méret)

Szoftver
Az Android 4.2.2-es Jelly Bean nem éppen egy mai eresztés, illett volna mondjuk kapásból Android 4.3-mal kiadni a masinát, azt pedig egyelőre nem tudni, hogy mikor jönnek majd frissítések (esetleg KitKat) a gépre. Az alap droidra a Lenovo ráhúzta a saját gúnyáját, ami nem igazán érhet fel például a Samsung TouchWiz szintjére, de idővel azért megszokható, megszerethető. A lockscreenen többféle widget között lapozgathatunk, az alapképernyőn maximum tizennyolc slide-unk lehet, melyek a végpontokon átjárhatók, pinch-to-zoomos áttekintő mód viszont nincs, de például lapozási effektből több mint féltucatot kapunk. Hagyományos értelemben vett főmenü nincs, az ikonok az alapképernyőre vannak kipakolva 6x4-es elrendezésben, az alul lévő virtuális polcra pedig kedvenceinket tudjuk odaszegezni. Jobboldalt felülről húzhatjuk le a nagyméretű gyorsgombokat tartalmazó panelt, a kijelző jobboldaláról pedig az automata üzemmóddal is rendelkező Smart Side Bar húzható be. Ez utóbbi alsó részén látható, hogy éppen milyen hangi és képi beállítás aktív (Tilt/Stand/Hold).

Szolgáltatások
A böngésző alapvetően korrekt módon teszi a dolgát, és nincs ez másképp a névjegyzék és a naptár esetében sem. A védelmi feladatok a Norton Mobile Securityre vannak rábízva, ezenkívül pedig kapunk még fájlkezelőt, számológépet, három minőségopcióval bíró hangrögzítőt, Skype és YouTube klienst, valamint új állományok létrehozására is alkalmas Kingsoft Office alkalmazást. A Navigate 6 egy 30 napig ingyenesen használható navigációs alkalmazás, a PowerManager HD pedig egy igen fejlett energiamenedzsment szoftver, mely többek közt grafikonos megjelenítéssel, időzítéssel és tanuló üzemmóddal is rendelkezik. A zenelejátszó hangszínszabályzót és Dolby Digital Plus támogatást is felvonultat, és egész jól szól a tablet hangszóróin.

Hardver, adatátvitel
A 8 colos Yoga tablet motorházteteje alatt egy MediaTek MT8125/8389 chipset rejtőzik, mely elsősorban négy darab 1,2 GHz-es órajelű Cortex-A7 processzormagjáról, illetve PowerVR SGX 544MP grafikusgyorsítójáról ismerszik meg. Csúcsteljesítményt senki se várjon tőle, de azért egész korrekt sebességet produkál a vas, mely a Quadrant tesztben 4835 pontot, a Linpackban 37/116 MFLOPS-os eredményt, az AnTuTu-ban pedig 13336 pontot ért el. A RAM 1 GB kapacitású, ami alapvetően elég, de 1,5 GB-nak mindenképpen jobban örültünk volna, pláne, hogy egyes riválisokban ma már bizony 2 GB lapul. Az integrált flashmemória kiviteltől függően 16/32 GB-os - a mi 16-os példányunk alaphelyzetben 12,9 GB szabad memóriával bírt. A Wi-Fi b/g/n szabványú, a Bluetooth 4.0-ás verziójú és persze a GPS-vevő sem hiányozhat a fedélzetről. A HSPA+ opcionális, az USB OTG használatához adapter szükséges, NFC-t és HDMI-t viszont egyáltalán nem kapunk, és sajnos az FM-rádió is a távolmaradók listáját gyarapítja.

Konklúzió
A többek közt külső billentyűzettel és gyári tokkal is felvértezhető Lenovo Yoga Tablet 8 a jelenlegi tabletpiac egyik legszínesebb egyénisége, de sajnos abszolút nem hibátlan. Remek dolog az ergonomikus kialakítás és a nagykapacitású akksi, azonban kár a relatíve kisfelbontású kijelzőért és a nem éppen topkategóriás belső hardverért. No persze nem is lenne semmi baj, ha a masina nálunk is 249 dollárnak megfelelő magyar pénzbe kerülne, ez azonban nem így van: a Wi-Fi-s alapmodell ára 72 ezer forint, a 3G-s példány pedig 80 ezer forintba kerül. A riválisok közül kiemelendő a 80 ezer forintos LG G Pad, mely remek Full HD kijelzőt és Snapdragon 600-as chipsetet kapott, de például mobilnetet nem és az akksija is szerényebb. Ugyancsak korrekt vétel lehet a Samsung Galaxy Note 8.0, mely 95 ezer forint ellenében kínál cerkás kezelhetőséget, 2 GB RAM-ot és négymagos procit. Az új Nexus 7 sem rossz ajánlat, melyben egy 7 colos és 1920x1200 pixeles kijelző és 2 GB RAM lapul, körülbelül 80 ezer HUF-os áron.

Lenovo Yoga Tablet 8
Pozitívum: korrekt minőség, egyedi és ergonomikus forma, többféle használati üzemmód, IPS technológiájú LCD, hatalmas kapacitású akkumulátor, bővíthető memória, HSPA opció, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS, DTS-hangzás.
Negatívum: a kijelző lehetne nagyobb felbontású, a chipset lehetne kicsit gyorsabb, a kamera nagyon gyenge, még csak 4.2-es Jelly Bean fut rajta, nincs FM-rádió, NFC és HDMI, lehetne olcsóbb.
Yoga Tablet 8 vs. LG G Pad 8.3

Yoga Tablet 8 vs. LG G Pad 8.3


Yoga Tablet 8 vs. LG G Pad 8.3

Yoga Tablet 8 vs. LG G Pad 8.3

Szponzorált hirdetések

Márkás tabletet is kifoghatunk szuperolcsón

Ezúttal nem egy noname gyártó, hanem egy mamutcég rukkolt elő egy igen nyomott árú új táblagéppel.

Márkás tabletet is kifoghatunk szuperolcsón
Márkás tabletet is kifoghatunk szuperolcsón