Ha unjuk már a lapos és folyton lemerülő tableteket, akkor ezt most nekünk találták ki.

Szponzorált hirdetések

Ashton Kutcher mostanság többször is felbukkan a kütyük közelében, hiszen nemrégiben Steve Jobs szerepébe bújva játszotta el a Jobs - Gondolkozz másképp című film főszerepét, aztán pedig ő mutatta be a Lenovo legújabb tableteiben rejlő lehetőségeket a masinák nemzetközi bejelentésekor. A 35 esztendős amerikai színész ez utóbbi fellépésén egész konkrétan két új tabletet demózott, melyek közül sajnos csak az egyik, az alábbiakban bemutatandó 8 colos példány kapható hivatalos formában Magyarországon, a 10 colos delikvens pedig maximum csak szürkeimport keretein belül érkezik hazánkba. Lássuk tehát, hogy pontosan milyen kvalitásokkal is bír a kínai gyártó legújabb Yoga mutatványa!


Design
Ha láttunk egy tabletet, akkor lényegében már láttuk az összeset, hiszen szinte mindegyik teljesen ugyanúgy néz ki: egy vékonyka téglatest, melynek sarkai kisebb-nagyobb mértékben le vannak kerekítve. A Lenovo Yoga Tablet 8 azonban a tabletpiac üdítő színfoltja, mely szakít a hagyományokkal és teljesen új formában támadja le a vásárlókat. A készülék egyik hosszanti élét ugyanis egy méretes, 21 milliméter átmérőjű hengerforma uralja, mely több szempontból is zseniális alkotás. Ennek köszönhetően ugyanis egyrészt egyenesen kiváló a készülék fogása és a tablet tutira nem csúszik ki véletlenül az ujajink közül, másrészt pedig mivel a nehéz akksi is ide lett rejtve, a masina tömegközéppontja lényegében az ujjaink között rejtőzik. Harmadrészt pedig a rendelkezésre álló helyre egy igen combos akkumulátor került, mely 6000 mAh kapacitása révén akár 13 órányi webezést, 14,5 óra videózást, vagy 21 óra olvasást is lehetővé tesz. Összehasonlításképp, a riválisok többségében 3500-4500 mAh-s akksik figyelnek.

Felszereltség
Vízszintes orientáció mellett baloldalt, a már említett hengerben található a gigantikus köralakú bekapcsológomb, mely egy fedetlen microUSB port társaságát élvezi. Az ellentétes oldalon keresendő a szokásos hangerőállító gombpár, valamint a szabványos jack dugalj, a végén pedig már csak alig 3 milliméter vastag, pengeszerű felső él pedig értelemszerűen üres. Nem úgy az alsó szekció, mely egyrészt egy integrált kamerát, másrészt pedig egy forgatható alumínium talpat vonultat fel. Ez utóbbi alatt rejtőzik a microSD bővítőhely és az opcionális SIM-slot, de vajon mire jó, hogy az említett fémlap forgatható? Nos, ennek köszönhetően háromféle konfigurációban használható a tablet: alaphelyzetben ugyebár kézben tartjuk a gépet, aztán ha vízszintesen az asztalra helyezzük, akkor az enyhén döntött felület révén remekül gépelhetünk rajta, ha pedig kihajtjuk a fémlapot és felállítjuk a kicsikét, akkor állvány módba kerülünk.

Kijelző
Ha a 7 colos kijelzőket egyszerűen túl kicsinek, a 10 colosokat pedig már túl nagynak találjuk, akkor remek választást jelenthet egy 8 colos panellel szerelt tablet. A Yoga Tablet 8-ba szerelt 8 colos IPS display 16:10-es képarányát és 178 fokos betekintési szögét nem sok kritika érheti, ellenben az 1280x800 pixeles felbontás és a mindössze 189 ppi-s pixelsűrűség ma már enyhén túlhaladottnak mondható. Vegyük példaként az LG G Pad 8.3-at, mely 273 ppi-vel büszkélkedhet, az új Nexus 7-féle 323 ppi-s értékről már nem is beszélve. Továbbá a megjelenített kép enyhén sárgás árnyalatú, bár ez betudható akár a tesztkészülék egyedi hibájának is. Szólnunk kell még az automatikus (és manuális) fényerőállításról, a gazdaságos háttérvilágítás opcióról, valamint a négyféle választható betűméretről. A virtuális QWERTY billentyűzet 14x9,5, illetve 8x11 milliméteres gombokat vonultat fel.

Kamera
A tabletekbe szerelt fénylesőktől általában senki sem szokott csodát várni, mindenesetre az elmúlt időkben érkezett már néhány olyan táblagép, mely meglepően jó minőségben fotózott/videózott. Nos, jelen tesztalanyunk a másik véglet, ugyanis a kamerája mind fotó, mind pedig videó módban egyenesen csapnivaló minőséget produkál. Először azt hittem, hogy talán csak piszkos az optika, vagy esetleg valami el van állítva, de nem, ez a kamera tényleg csak ennyire képes. Az autofókuszos 5 megapixeles egység arcészlelést, 2-10 másodperces időzítő funkciót, hétféle témabeállítást és ISO100-1600-as fényérzékenység tartományt vonultat fel. A 3GP állományokat produkáló videófelvevő papíron ugyan Full HD és 20 Mbit/s-os mozgóképeket rögzít, azonban a mindössze 19 fps sebességű videók tényleges képminősége abszolút lehangoló. Íme néhány tesztfotó:


(eredeti méret)

Szoftver
Az Android 4.2.2-es Jelly Bean nem éppen egy mai eresztés, illett volna mondjuk kapásból Android 4.3-mal kiadni a masinát, azt pedig egyelőre nem tudni, hogy mikor jönnek majd frissítések (esetleg KitKat) a gépre. Az alap droidra a Lenovo ráhúzta a saját gúnyáját, ami nem igazán érhet fel például a Samsung TouchWiz szintjére, de idővel azért megszokható, megszerethető. A lockscreenen többféle widget között lapozgathatunk, az alapképernyőn maximum tizennyolc slide-unk lehet, melyek a végpontokon átjárhatók, pinch-to-zoomos áttekintő mód viszont nincs, de például lapozási effektből több mint féltucatot kapunk. Hagyományos értelemben vett főmenü nincs, az ikonok az alapképernyőre vannak kipakolva 6x4-es elrendezésben, az alul lévő virtuális polcra pedig kedvenceinket tudjuk odaszegezni. Jobboldalt felülről húzhatjuk le a nagyméretű gyorsgombokat tartalmazó panelt, a kijelző jobboldaláról pedig az automata üzemmóddal is rendelkező Smart Side Bar húzható be. Ez utóbbi alsó részén látható, hogy éppen milyen hangi és képi beállítás aktív (Tilt/Stand/Hold).

Szolgáltatások
A böngésző alapvetően korrekt módon teszi a dolgát, és nincs ez másképp a névjegyzék és a naptár esetében sem. A védelmi feladatok a Norton Mobile Securityre vannak rábízva, ezenkívül pedig kapunk még fájlkezelőt, számológépet, három minőségopcióval bíró hangrögzítőt, Skype és YouTube klienst, valamint új állományok létrehozására is alkalmas Kingsoft Office alkalmazást. A Navigate 6 egy 30 napig ingyenesen használható navigációs alkalmazás, a PowerManager HD pedig egy igen fejlett energiamenedzsment szoftver, mely többek közt grafikonos megjelenítéssel, időzítéssel és tanuló üzemmóddal is rendelkezik. A zenelejátszó hangszínszabályzót és Dolby Digital Plus támogatást is felvonultat, és egész jól szól a tablet hangszóróin.

Hardver, adatátvitel
A 8 colos Yoga tablet motorházteteje alatt egy MediaTek MT8125/8389 chipset rejtőzik, mely elsősorban négy darab 1,2 GHz-es órajelű Cortex-A7 processzormagjáról, illetve PowerVR SGX 544MP grafikusgyorsítójáról ismerszik meg. Csúcsteljesítményt senki se várjon tőle, de azért egész korrekt sebességet produkál a vas, mely a Quadrant tesztben 4835 pontot, a Linpackban 37/116 MFLOPS-os eredményt, az AnTuTu-ban pedig 13336 pontot ért el. A RAM 1 GB kapacitású, ami alapvetően elég, de 1,5 GB-nak mindenképpen jobban örültünk volna, pláne, hogy egyes riválisokban ma már bizony 2 GB lapul. Az integrált flashmemória kiviteltől függően 16/32 GB-os - a mi 16-os példányunk alaphelyzetben 12,9 GB szabad memóriával bírt. A Wi-Fi b/g/n szabványú, a Bluetooth 4.0-ás verziójú és persze a GPS-vevő sem hiányozhat a fedélzetről. A HSPA+ opcionális, az USB OTG használatához adapter szükséges, NFC-t és HDMI-t viszont egyáltalán nem kapunk, és sajnos az FM-rádió is a távolmaradók listáját gyarapítja.

Konklúzió
A többek közt külső billentyűzettel és gyári tokkal is felvértezhető Lenovo Yoga Tablet 8 a jelenlegi tabletpiac egyik legszínesebb egyénisége, de sajnos abszolút nem hibátlan. Remek dolog az ergonomikus kialakítás és a nagykapacitású akksi, azonban kár a relatíve kisfelbontású kijelzőért és a nem éppen topkategóriás belső hardverért. No persze nem is lenne semmi baj, ha a masina nálunk is 249 dollárnak megfelelő magyar pénzbe kerülne, ez azonban nem így van: a Wi-Fi-s alapmodell ára 72 ezer forint, a 3G-s példány pedig 80 ezer forintba kerül. A riválisok közül kiemelendő a 80 ezer forintos LG G Pad, mely remek Full HD kijelzőt és Snapdragon 600-as chipsetet kapott, de például mobilnetet nem és az akksija is szerényebb. Ugyancsak korrekt vétel lehet a Samsung Galaxy Note 8.0, mely 95 ezer forint ellenében kínál cerkás kezelhetőséget, 2 GB RAM-ot és négymagos procit. Az új Nexus 7 sem rossz ajánlat, melyben egy 7 colos és 1920x1200 pixeles kijelző és 2 GB RAM lapul, körülbelül 80 ezer HUF-os áron.

Lenovo Yoga Tablet 8
Pozitívum: korrekt minőség, egyedi és ergonomikus forma, többféle használati üzemmód, IPS technológiájú LCD, hatalmas kapacitású akkumulátor, bővíthető memória, HSPA opció, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS, DTS-hangzás.
Negatívum: a kijelző lehetne nagyobb felbontású, a chipset lehetne kicsit gyorsabb, a kamera nagyon gyenge, még csak 4.2-es Jelly Bean fut rajta, nincs FM-rádió, NFC és HDMI, lehetne olcsóbb.
Yoga Tablet 8 vs. LG G Pad 8.3

Yoga Tablet 8 vs. LG G Pad 8.3


Yoga Tablet 8 vs. LG G Pad 8.3

Yoga Tablet 8 vs. LG G Pad 8.3

Szponzorált hirdetések

Ha szuperolcsón szeretnél kártyafüggetlen okostelefont

Ez a vadonatúj készülék igen kedvező áron kínál smartphone életérzést, de persze csúcskategóriás funkciókat senki se várjon tőle!

Ha szuperolcsón szeretnél kártyafüggetlen okostelefont
Ha szuperolcsón szeretnél kártyafüggetlen okostelefont