Nokia Lumia 1520 teszt: az új király
Méret: 162,8 x85,4 x 8,7 mm
Súly: 209 gramm
Kijelző: 1920 x 1080 pixel
Mobil szélessáv: GPRS, EDGE, 3G, HSDPA
Multimédia: Kamera, MP3 lejátszás, E-mail, Internet, Rádió, Diktafon
Részletek: teljes adatlap


Van szerencsénk bemutatni a Windows Phone szektor új uralkodóját, a 1520-as Lumiát.

Szponzorált hirdetések

A Windows Phone történet 2010 őszén kezdődött, majd pedig pontosan egy évvel később megérkezett a Nokia első ilyen szoftveres okostelefonja, a Lumia 800. A Microsoft által éppen mostanság felvásárolandó finn gyártó az elmúlt években szinte csak úgy ontotta magából az újabbnál újabb Lumiákat, a high-end kategóriában pedig olyan modellek álltak rajtvonalhoz, mint például a rövid életű Lumia 900, a PureView génekkel megáldott Lumia 920, vagy például legutóbb az elképesztő 41 megapixeles kamerát virító Lumia 1020. Most is itt figyel az asztalomon egy friss-ropogós új Nokia Lumia, mely a 1020-asnál ugyan némileg gyengébb kamerát, viszont jelentősen gyorsabb processzort és jóval nagyobb kijelzőt vonultat fel. Következzék hát a Lumia 1520 részletes bemutatója!


Design
Nem is érdemes kerülhetni a forró kását: a Nokia Lumia 1520 egy hatalmasra nőtt, minden hájjal megkent phablet. A Samsung Galaxy Note 3 és a HTC One Max sem éppen kicsi készülék, mindenesetre mindkettő kompaktabb kialakítású, mint jelen tesztalanyunk, melynél talán csak a Samsung Galaxy Mega 6.3, illetve a Sony Xperia Z Ultra nagyobb. Jó hír, hogy a készülék mindössze 8,7 milliméter vastag, az viszont már kevésbé, hogy tömege eléri a 209 grammot, bár a HTC One Max és a Sony Xperia Z Ultra azért még nála is nehezebb néhány grammal. A szokásos lekerekített Lumia designjegyeket felvonultató készülék borítása teljes egészében anyagában színezett polikarbonátból készült, mely esetünkben matt fekete, de ezenkívül fehér, sárga és vörös színben is készül a "kicsike". A minőségérzet nagyon rendben van, a masszív unibody ház tapintásérzete abszolút high-end kategóriás.

Felszereltség
A baloldali élen található az a két kis kipöckölhető tálca, melyek az immár nem micro-, hanem nano SIM-kártyát, illetve a microSD memóriakártyát csúsztatják be a telefonba (a 1020-ason nincs microSD slot). Az ellentétes oldalra került a szokásos hangerőállító gombpár, az on/off gomb, illetve a remek exponálógomb - a felső él a középre biggyesztett jack dugaljnak, az alsó él pedig a fedetlen microUSB csatlakozó aljzatnak ad otthont. A házilagosan megbonthatatlan borítás alatt egy 3400 mAh kapacitású kiváló akkumulátor rejtőzik, mely köröket ver a Lumia 1020-féle 2000-es akksira. A 1,5-2 napos használati idő simán benne van a pakliban, ezenkívül pedig remek dolog, hogy még ebbe a vékony készülékházba is sikerült belepréselni a vezeték nélküli Qi töltőegységet.

Kijelző
Míg az egy éve debütált Lumia 920-ban még LCD panel volt, addig a nemrégiben érkezett Lumia 925-ben és Lumia 1020-ban már AMOLED display teljesített szolgálatot. A Lumia 1520 esetében a Nokia a jelek szerint visszatért az LCD technológiához, de nincs is ezzel semmi baj, mert bár elbukjuk a végtelen kontrasztarányt, az IPS kijelző mindezért cserébe hatalmas, 600 nites fényerővel és remek betekintési szögekkel kárpótol. A képátló 4,5 colról nem kevesebb mint 6 colra nőtt, a felbontás pedig 1280x768 pixelről egész pontosan 1920x1080 pixelre (Full HD) ugrott. Mindez azt eredményezi, hogy a pixelsűrűség 332 ppi-ről 367 ppi-re növekedett és pixeleket még egészen közelről nézve sem láthatunk a kijelzőn. A Gorilla Glass 2 védelmet élvező, ClearBlack technológiás display akár normál kesztyűvel is kezelhető, cerkát viszont a Note 3-tól eltérően nem kapunk hozzá.

Az alvó telefon a kijelzőn megejtett dupla kattintással bármikor életre kelthető, illetve stand-by módban ott figyel rajta az óra (gyorsnézet), amik persze már ismerős feature-ök lehetnek korábbról. Újdonság azonban az a lehetőség, hogy végre lockolhatjuk a kijelzőt orientációt, ami sok esetben igen hasznos lehet. Az LCD feletti szekciót egy 1,2 megapixeles kamera uralja, mely f2,4-es fényerőt és 720p videófelbontást virít, alul pedig ott a három elmaradhatatlan érintőgomb, a vissza, a kezdőoldal és a keresés. A virtuális QWERTY billentyűzet nem meglepő módon hatalmas, orientációtól függően 6x12, illetve 10x9 milliméteres gombokat vonultat fel. Kár, hogy nem kapcsolható be semmilyen, az egykezes használatot segítő üzemmód, pedig ezt nagyon szerettük a korábban nálunk járt Samsung és Huawei phableteken.

Kamera
A 41 megapixeles felbontású és hatalmas méretű szenzor megmarad a Lumia 1020 kiváltsága, mindenesetre a Lumia 1520 fénylesőjére sem lehet panaszunk. Az 1/2,5 colos BSI-CMOS szenzor a maga 24,7 mm2-es felületével jelentősen nagyobb, mint az átlagos kamerás mobilokban lévő 15,5 mm2-es érzékelők. Összehasonlításképp, a 1020-asban egy 58,1 mm2-es, a Sony Xperia Z1-ben pedig egy 28,5 mm2-es képérzékelő rejtőzik. A hátlapon egy mintegy 18 milliméter átmérőjű dudort képező kameramodul remek hatlencsés optikai képstabilizátort kapott, nagylátószöge 26 milliméteres, makró közelpontja 10 centiméteres, viszont mindössze f2,4-es fényereje nem túl nagy szám. A választható legnagyobb felbontás 5376x3744 pixel, a képarány 4:3, illetve 16:9 lehet, a fényérzékenység pedig ISO100 és ISO4000 között állítható. A xenonvakut sajnos elbukjuk, de alapvetően a dupla LED-segédfény teljesítményével is elégedettek lehetünk.


(ISO640, eredeti méret: 5 megapixel, 19 megapixel)

(ISO100 - eredeti méret)

(ISO100 - eredeti méret)

Alaphelyzetben oversampling eljárással készülő 5 megapixeles fotók készülnek, azonban választhatunk olyan üzemmódot is, amikor egy 5 megapixeles és egy 19 (vagy 16) megapixeles fotó egyszerre készül. Újdonság tovább a DNG, vagyis RAW támogatás, mely profi utómunkára ad lehetőséget, arra viszont nem árt felkészülni, hogy egy-egy ilyen kép mérete meghaladja a 20 MB-ot. A kamera csak minimálisan gyorsabban startol el, mint a Lumia 1020 esetében, viszont a képek elmentése ezúttal szerencsére sokkal fürgébben zajlik. A PureView technológiás, Zeiss optikás kamera kapcsán említést érdemel még az arcfelismerés, az automatikus képfeltöltés opció, a 3-5 felvételes expozíciósorozat, illetve a manuálisan állítható fókusz, zársebesség és fehéregyensúly. Alaphelyzetben fel van telepítve a készülékre a Cinemagraph, a Creative Studio, illetve a Photo Beamer alkalmazás, a Panorama és Refocus appokat pedig nekünk kell letöltenünk. Ez utóbbit mindenképpen érdemes kipróbálni, ugyanis Lytro feelinges utólagos fókuszálást tesz lehetővé a képeken.


(ISO125 - eredeti méret)

(ISO100, vaku - eredeti méret)

(ISO1000 - eredeti méret)

Az optikai képstabilizátor előnyeit ugyancsak maximálisan kiaknázó videófelvevő révén maximum 1920x1080 pixeles felbontású MP4 anyagokat lehet rögzíteni, melyek elsősorban 19 Mbit/s-os bitrátájukról, 30 fps sebességükről, illetve kiváló hangminőségükről ismerszenek meg. Full HD módban 3x-os, 720p HD-ben pedig 4x-es intelligens zoom használható. Tesztvideónk:


Szoftver
A Windows Phone platform részleteibe immáron sokadjára már nem kívánunk belemenni, ehelyett inkább csak azt tekintjük át röviden, hogy milyen újdonságok találhatók a Lumia 1520-on futó WP8 GDR3-ban, illetve a Lumia Blackben. Végre megoldották a fejlesztők, hogy rögtön az elején, a telefon beüzemelésének első lépésében be tudjuk kapcsolni a Wi-Fi-t, ezenkívül pedig remek dolog, hogy az alapképernyőn a korábbiaknál több csempénk lehet. A live tile-ok a 6 colos kijelzőn 10x10, 22x22, illetve 46x22 milliméter méretűek lehetnek és egymás mellett maximum hat kis csempe fér el. A listás főmenüben tizenhárom elem sorakozik egymás alatt, a vissza gomb nyomvatartásával előcsalogatható multitasking menüben pedig az adott alkalmazásokon felbukkant egy X gomb, melyre nyomva gyorsan és egyszerűen bezárható az adott app. Kár, hogy még mindig nincs valamilyen központi notifikációs felület az OS-ben, mindenesetre e tekintetben valószínűleg a jövő év elején érkező WP 8.1 pozitív változást hoz majd. Újdonság a fotókat idő és hely alapján csoportosító Story Teller és az Autós mód, ezenkívül pedig négy dedikált Bing alkalmazást, Data Sense-t, Pénztárca alkalmazást, számológépet, gyereksarkot és persze kiváló Office támogatást is kapunk, a remek Here Drive+-ról és Here Maps-ről nem is beszélve.

Hardver
A Nokia által már jó ideje nyúzott kétmagos MSM8960-as chipset végre átadta a helyét a sokkal modernebb és immár négymagos MSM8974-nek, vagyis a Snapdragon 800-nak. A négy darab 2,2 GHz-es órajelű Krait 400-as processzormag, az Adreno 330-as GPU és a 2 GB RAM elképesztő sebességet produkál. Megjegyzendő, hogy a korábbi Lumiák is igen fürgén mozgatták az erőforrásokat igen hatékonyan használó WP szoftvert, de a Lumia 1520 mindent egy kicsit még gyorsabban végez el. A nem kevesebb mint négy mikrofont felvonultató készülék LTE fronton maximum 150/50 Mbit/s-os sebességre képes, ezenkívül pedig szólnunk kell még a 42/5,76 Mbit/s-os HSPA+-ről, az a/b/g/n/ac szabványú dual-band Wi-Fi-ről, a Bluetooth 4.0-áról, az NFC-ről, illetve a GPS-vevőről (GLONASS).

Konklúzió
A Nokia Lumia 1520 egyértelműen a valaha készült legjobb Windows Phone okostelefon, hiszen felsőkategóriás chipset és kiváló kijelző található benne, ezenkívül pedig az említett operációs rendszer legújabb verzióját futtatja. Három olyan dolog van azonban, melyekkel nem árt gyorsan megbékélni még a vásárlás előtt: az egyik maga a WP szoftver, a másik a hatalmas méret, a harmadik pedig a magas kezdőár. Ez utóbbi hazánkban várhatóan 200 ezer forint magasságában fog alakulni, akkor, amikor egy cerkás Note 3 150 ezer forint, egy vízálló Xperia Z Ultra pedig már 140 ezer forint ellenében hazavihető, a komolyabb kamerás, kisebb kijelzős és gyengébb procis Lumia 1020-as kistesó pedig körülbelül 160 ezer forintos áron kelleti magát.

Ha a Lumia 1520-hoz hasonlóan 6 colos kijelzős WP8-as készüléket szeretnénk olcsóbban, akkor érdemes lehet megvárni a szerényebb tudású Lumia 1320-at, mely a jövő év elejétől lesz kapható. Abban pedig egyelőre csak bízni tudunk, hogy a Lumia 1520-nak készül majd egy olyan kistestója is, mely 5 col körüli méretű kijelzőt párosít a remek Full HD felbontással, a Snapdragon 800-as chipsettel és a kiváló PureView kamerával.

Nokia Lumia 1520
Pozitívum: általánosan kiváló minőség, gyönyörű kijelző, villámgyors chipset, 2 GB RAM, 32 GB flashmemória, microSD bővíthetőség, optikai képstabilizátoros kamera, LTE/HSPA/Wi-Fi adatátvitel, Bluetooth 4.0, NFC, vezeték nélküli tölthetőség, FM-rádió, négy mikrofon, nagy kapacitású akkumulátor, a legfrissebb WP szoftver, fejlett térkép és navigációs szolgáltatások, kiváló Office támogatás.
Negatívum: hatalmas méret, nagy tömeg, nincs az egykezes használatot segítő feature, magas kezdőár.
Lumia 920 vs. Lumia 1520

Lumia 920 vs. Lumia 1520


Szponzorált hirdetések

Nokia szól a színes légzőmaszkból

Furcsa kis kiegészítővel lett gazdagabb a Nokia kiegészítők tábora. A Coloud Bang úgy néz ki, mintha Darth Vader légzőmaszkját rikító színekre festenék.

Nokia szól a színes légzőmaszkból
Nokia szól a színes légzőmaszkból