Kipróbáltuk a Samsung első okosóráját, lássuk mit tud a kicsike!

Szponzorált hirdetések

Amióta titkosügynökös, kémkedős és James Bond filmek léteznek, azóta sokan szoktunk álmodozni arról, hogy milyen jó lenne, ha nekünk is hasonló szuperkütyüink lennének. Falon, vagy ruhán átnéző szemüveggel és víz alá merülő sportkocsival csak merészebb álmainkban találkozunk, egy mindentudó szuper karóra azonban abszolút nem számít elrugaszkodott ötletnek. Olyannyira nem, hogy a Samsung a szeptemberi IFA 2013 szakkiállításon már elő is rukkolt egy ilyen készülékkel, a Galaxy Gearrel, ily módon pedig olyan, hasonló tervekkel rendelkező riválisokat előzött meg, mint amilyen például az Apple, a Google, vagy éppen a Nokia. A koreai cég tehát az igazán nagy halak közül úttörő szerepet vállalt, annak minden előnyével és persze hátrányával.


Első, legelső, legelsőbb
Ahogy az iPad is csak ebben az évtizedben számított első (újkori) tabletnek, úgy a Galaxy Gear is csak a mostani okosóra hullám első komolyabb delikvense, hiszen hasonló fejlesztésekből az elmúlt években és évtizedekben sem volt hiány. A Samsungnak például már 1999-ben volt egy bizonyos SPH-WP10 típusjelzésű szuperórája, mellyel akár hagyományos mobil hívásokat is le lehetett bonyolítani. Aztán 2009-ben érkezett meg a Samsung S9110, illetve az LG GD910, melyek ugyancsak mobilhívásra is képes készülékek voltak, sőt az LG-féle vízálló cuccban még 7,2-es HSDPA is volt. Aztán ugyebár a Sony (Ericsson) is kijött először a LiveView, majd pedig a SmartWatch kütyükkel, ezekből azonban már hiányzott a hagyományos mobiltelefonos funkcionalitás, csakúgy mint a közelmúltban érkezett és igen népszerű Pebble-ből.

Pontosan mi is ez a Gear?
A Samsung Galaxy Gear önmagában véve egy impotens kis valami, hiszen sem GSM-modul nincs benne, sem pedig Wi-Fi, vagyis sem telefonálni, sem pedig netezni nem lehet vele. Jelen kütyünkbe akkor költözik bele az élet, ha egy arra alkalmas okostelefon kerül a közelébe, melyre ő aztán gyorsan felcsatlakozhat. Teszi mindezt a mellékelt kis fekete tokban lévő NFC, illetve ugyebár a Bluetooth 4.0 segítségével. Csak éppen az a bökkenő, hogy elég válogatós fajta a lelkem, hiszen a jelenleg kapható telefonok közül egyelőre csak a Galaxy Note 3-mal hajlandó együttműködni. No persze használható lesz az érkezőben lévő, 2014-es kiadású Galaxy Note 10.1-gyel is, illetve a Galaxy S4-re mostanság érkező 4.3-as Android frissítés is lehetővé teszi majd a párosítást, valamint idővel az S III és a Note II is Gear kompatibilis lesz. Nagy kár, hogy a Samsung okosórája nem kompatibilis kapásból az összes, vagy legalábbis a legtöbb androidos készülékkel, de hát ez van, ezt kell szeretni.

Hogyan néz ki?
Az 56,6x36,8x11,1 gramm tömegű okosság egész pontosan 73,8 grammot nyom a mérlegen, ami azért akkora tömeg, amit már megérzünk a csuklónkon. A hatféle divatos színváltozat közül szabadon választhatunk és a minőségérzetre igen pozitív hatást gyakorol, hogy a Samsung a szokásos műanyag mellett a rozsdamentes acélnak is bizalmat szavazott. Az IP55-ös minősítés azt jelenti, hogy egyrészt por ellen védett a kütyü, másrészt pedig kisnyomású vízsugár sem tehet kárt benne. A szakadó eső tehát ki van pipálva, úszni viszont nem igazán ajánlott elmenni a Gearrel. A hosszirányban csíkozott, fixen rögzített gumiszíj alapvetően ugyebár rugalmas, azonban mivel az óratesthez közeli részei is tartalmaznak némi elektronikát, ez a szekció nem igazán flexibilis, ami a vastagabb kezekkel megáldottak számára nem túl jó hír. A szíjon hét lyuk található, tehát ennyi a mozgásterünk, illetve említést érdemel, hogy az elég vaskosra sikerült csatban egy hangszóró rejtőzik.

Kijelző és környéke
A Gear egyértelműen a nagyobb okosórák közé sorolható, előlapját pedig egy 1,63 colos képátlóval rendelkező érintőkijelző uralja. A Super AMOLED technológiájú display 320x320 pixeles felbontású, ennek köszönhetően a pixelsűrűség igen kiváló, 277 ppi-s értéket ér el. Ezenkívül pedig természetesen a kontrasztra sem lehet panaszunk, a fényerő pedig hat fokoztaban állítható. Változtatható továbbá a háttérszín, a betűméret, illetve megadhatjuk, hogy a kijelző milyen hosszú inaktivitást követően kapcsoljon ki. Aktivizálni pedig egyrészt a jobboldali nyomógomb megnyomásával, másrészt pedig az órát viselő kezünk egyszerű felemelésével lehet a kijelzőt. Mindkét oldalra került egyébként egy-egy mikrofon, amire a környezeti zaj kiszűrése miatt van szükség, merthogy ugyebár a Galaxy Gear a már korábban említett hangszórójával simán használható mobiltelefonos kihangosítóként is. A hangminőség átlagosnak mondható, a beszélgetések intimitásának persze gyorsan búcsút lehet inteni.

Mire jó?
Bejövő hívás esetén egyrészt hangjelzést, másrészt vibrálást is kapunk, a hívást pedig az órán és magán a telefonon is tudjuk fogadni. Az SMS-ek és e-mailek elolvashatók az órán, de például a Gmail levelek és Facebook értesítések elolvasásához mindenképpen elő kell venni a zsebünkből a mobilt, ezen tehát még bőven lenne mit finomítani. A névjegyzékből egyszerre három kontakt fér el a kijelzőn és a jobboldali függőleges ABC-t tapizva gyorsan a megfelelő helyre tudunk ugrani, és máris tárcsázhatunk. A főmenüben vízszintes irányban tudunk lapozgatni, ha pedig lefelé húzzuk az ujjunkat, akkor egy szintet vissza tudunk lépni. Amennyiben az alapkijelzőn húzzuk lefelé az ujjunkat, akkor életre kel a szíjba integrált kamera, mely fotó üzemmódban egész korrekt 1392x1392, illetve 1280x960 pixeles fotókat lő, videó módban pedig az 1280x720 pixel és a 15 másodperces hossz jelenti a plafont. A BSI-CMOS szenzoros fényleső autofókuszos, van makró módja, LED-segédfénnyel viszont nem rendelkezik.

Szolgáltatások
A Gearről simán elérhető a Samsung magyarul persze még mindig nem tudó S Voice funkciója, készíthetünk továbbá hangjegyzeteket, vezérelhetjük a telefon médialejátszóját, leolvashatjuk az éppen hallható dal címét, ezenkívül pedig többek közt lépésszámlálót, naptárt, hívásnaplót és stoppert is kapunk a pénzünkért. A legutóbb használt alkalmazások listája úgy csalogatható elő, ha két ujjunkat a kijelzőn tartjuk egy darabig. Az új alkalmazások letöltéséhez és a komolyabb beállítások elvégzéséhez a telefonra telepített Gear Manager appot kell használni, itt aztán kiválasztható például az órakép designja, illetve megkereshető az esetleg a valahol a közelünkben elveszett óra. A telefon és az óra közötti Bluetooth kapcsolat stabil, 10 méteres hatósugáron belül nem kell a kapcsolat megszakadásától tartanunk.

Belsőségek
A Galaxy Gear "agya" egy 800 MHz-es frekvencián ketyegő, tehát ebben a termékkategóriában igen komolynak mondható egymagos processzor, mely 512 MB RAM társaságát élvezi, a nem bővíthető flashmemória pedig 4 GB-os. A Gear tulajdonképpen nem más, mint egy alapos módosításon átesett Android 4.2.2 szoftvert futtató mini számítógép. A legnagyobb probléma jelenleg az, hogy kevés a Gearre optimalizált alkalmazás. No persze elérhető rá Foursquare, Twitter, Evernote és Ebay app, de nagyon sok még a hiányosság. E tekintetben remélhetőleg komoly előrelépés lesz a közeljövőben, egyébként pedig megjegyzendő, hogy a hackerek már rájöttek arra, hogy hogyan lehet a Gearre felokosítani nem hivatalos appokat. A 315 mAh kapacitású akkumulátor papíron 150 órás készenlétet, illetve 25 órás használati időt biztosít, a gyakorlatban pedig körülbelül 3 napos működési időre számíthatunk. Tehát itt egy újabb kütyü, amit időnként bizony mindenképpen 220 Voltra kell dugni. Mivel az órán magán nincs microUSB port, a töltést csak és kizárólag a kis bölcső segítségével lehet megoldani, ami egyébként egy egyedi ötcsatis interfészen keresztül kapcsolódik az órához.

Konklúzió
Jelen állapotában a Galaxy Gear egy olyan készülék, mely az átlagembereket nem igazán ösztönzi pénztárca nyitogatásra, de persze az igazi kütyübolondok közül biztos jó néhányan beruháznak majd rá. A cucc sajnos egyáltalán nem olcsó, hiszen a 299 eurós listaár barátok közt is 90 ezer forint. Ennél ugyebár már jóval olcsóbban is kaphatunk hasonló okosórákat, melyekben talán nincs ilyen szép kijelző és kamera, de az alap dolgokra azok is remekül használhatók. A legkomolyabb negatívum, hogy a Gear egyelőre csak néhány telefonnal használható, illetve, hogy még nagyon kevés a rá fejlesztett alkalmazás. Kíváncsian várjuk a nagy riválisok hasonló fejlesztéseit, illetve egész biztosak lehetünk abban, hogy 2014-ben kapunk majd egy továbbfejlesztett, jó esetben olcsóbb Gear 2-t a Samsungtól. Az igazán nagy durranás most elmaradt, de talán majd legközelebb.

Samsung Galaxy Gear
Pozitívum: menő kütyü, rozsdamentes acél borítás, szép Super AMOLED kijelző, korrekt kamera, fürge és stabil működés, kihangosítási lehetőség, dupla mikrofon, okosóra fronton komoly proci és nagy memória.
Negatívum: telefon nélkül nem sok mindenre használható, kevés készülékkel kompatibilis, a mobilunk elővételét sokszor még mindig nem ússzuk meg, kevés rá az alkalmazás, egy újabb tölteni való készülék, a töltéshez kell a bölcső, nem cserélhető a szíj, nem teljesen vízálló, drága.

Szponzorált hirdetések

Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 teszt: arany középút

Gyönyörű kijelző, fürge processzor és korrekt ár - teszten a Tab Pro 10.1.

Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 teszt: arany középút
Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 teszt: arany középút