Cikk eszközök

Okos szekrény a zsebben: Synology okostelefonos alkalmazások

Bátky Zoltán - 2013. szeptember 16. 06:00

Nagyszerű dolog egy okostelefon, hordozható számítógépet varázsol a zsebünkbe - de ettől még az otthoni, irodai gépen marad a temérdek adat. Egy okos hálózati adattároló azonban mobil irányba is elérhetővé tesz mindent, ráadásul nem is akárhogy: magunkkal vihetjük a dokumentumokat, a mozit, a zenetárat és még sok minden egyebet.

Szponzorált hirdetések

A Technet tesztjében már bemutattuk a Synology DS413j NAS-t, azaz hálózati adattárolót, amely sokkal több szolgáltatást nyújt annál, amit egy ilyen eszköztől elvárunk. Nem csak fájlok, adatok tárolására és az otthoni hálózatról engedélyezett elérésükre szolgál, de egy csomó kiegészítő funkciót is kínál a multimédiás feladatoktól a biztonságon át a torrentezésig.

Ami azonban talán még fontosabb, hogy a Synology adattárolójának nagyon komoly mobilos "nyúlványai" is vannak. Tulajdonképpen a Föld túloldalára is elmehetünk úgy, hogy csak egy telefont viszünk magunkkal, közben pedig az otthoni NAS-on tárolt fájlokat sokrétűen kezelhetjük - szinte olyan érzés, mintha magunkkal vinnénk a zsebünkben egy egész szervert, az élménynek ilyenkor legfeljebb a mobilhálózat vagy a WiFi sebessége szabhat határt. A Technet cikkéhez készült videó második felében fel is bukkan néhány az okostelefonos appok közül, a kisfilm után pedig egyenként vesézzük ki a mobilos szolgáltatásokat.

Sokat próbálgattuk az androidos készülékekre és iOS alapú eszközökre egyaránt elérhető appokat, amelyekre minden esetben a könnyű kezelhetőség és a mobilra szabott, sokrétű funkcionalitás jellemző. Kezdjük persze az alapoknál, ami egyébként is minden valamire való NAS fő profilja, a fájltárolásnál. A DS File alkalmazás használatával tulajdonképpen távoli fájlszerverként érhetjük el az otthon hagyott DiskStation-t: a bejelentkezési adatok begépelése után teljes hozzáférést kapunk a NAS fájlrendszeréhez, a mappák tartalmához. Szinte úgy működik majd a távoli tárhely, mintha a telefonunkba varázsolódott volna egy extra, óriási kapacitású memóriakártya. Másolhatunk fájlokat oda-vissza a telefon és a NAS között, mappákat hozhatunk létre a könnyebb katalogizálás érdekében. Ha nem bízunk a telefon folyamatos internet-kapcsolatában, letölthetjük a távoli fájlokat a mobil tárhelyére, így offline módban is használhatjuk a nekünk fontos adatokat.

A rendszer természetesen megfelelően intelligens és rugalmas: ha például egy dokumentum fájlt választunk ki a NAS-ról, azt a telefonon rögtön valamilyen Office klón nyitja majd meg (feltéve, ha használunk ilyet persze). Ugyanígy, ha egy hangfájlra vagy egy videófájlra bökve a médialejátszó kezeli le, és így tovább. Kényelmes és egyértelmű minden, mintha tényleg nem egy távoli adattárolón, hanem saját telefonunk tárhelyén böngésznénk. Ráadásul a másolgatáson és böngészésen felül automatikus szinkronizálásra is lehetőségünk van, ha az eszközön bekapcsoljuk a Cloud Station szolgáltatást.

Apropó, felhő: az automata szinkronizálás külön alkalmazást is kapott a DS cloud "személyében". Ennek segítségével kiválaszthatjuk, milyen mappák tartalma legyen folyamatosan frissítve, és innentől nem kell azzal foglalkoznunk, hogy minden fontos fájlt kézzel másoljunk a megfelelő helyre. Ha például szeretnénk, hogy minden új mobilos fotónk biztonságosan duplikálódjon az otthoni médiatárba is, csak válasszuk ki a telefon megfelelő mappáját, és innentől nem is kell foglalkoznunk a kérdéssel.

Persze finomíthatjuk is a működést. Megadhatjuk például, hogy csak WiFi kapcsolat esetén induljon a szinkronizálás (így megkímélve a szűkös mobilnet-keretet), és ha aggódunk adataink biztonságáért, SSL titkosítást is alkalmazhatunk.

Evezzünk multimédiás vizekre, hiszen nem csak fájlok táv-tárolását és adatok mozgatását végezhetjük el a DiskStation segítségével. A DS audio és DS video alkalmazások segítségével úgy alakíthatjuk a mobilos környezetünket, mintha magunkkal vinnénk a teljes otthoni videotékánkat és lemezgyűjteményünket. Tulajdonképpen a fájlkezelő speciális változatairól van szó, amelyeket kifejezetten hang- és videófájlok kezelésére optimalizáltak.

A DS video például bejelentkezés után különféle mappák szerint mutatja meg a távoli tárhelyen elérhető mozgóképes anyagokat. Alapbeállításként mozifilmek, tévésorozatok, otthoni videók között böngészhetünk, de szabadon felvihetünk saját mappákat is (például klipeknek, koncertfilmeknek, dokumentumműsoroknak, vagy akár híradóknak fenntartott gyűjtőhelyeket). A videókat a rendszer igyekszik "megismerni", majd a metaadatokat meg is jeleníti: láthatjuk például a filmek címén kívül a stáblista főbb szereplőit, egy rövid tartalom-leírást, akár IMDb hivatkozás is segít az alkotás részletesebb megismerésében.

Hasonlóképpen indexelhető és kereshető a DS audio alkalmazásban "távhallgatható" összes zenénk is, hogy aztán egyszerűen előadó vagy albumcím szerint, vagy akár jóval szofisztikáltabban, például zenei stílus alapján keresgéljük az épp kívánt hallgatnivalót. Ahogy a fájlkezelőben, itt is lehetőségünk van letölteni zenéket offline hallgatásra is, ha bizonytalanok lennénk a későbbi internet-kapcsolat minőségében. Ezen kívül kedvenc internetes rádióinkat is hallgathatjuk az appból, vagy épp lejátszási listákat készíthetünk saját zenéinkből. Ugyanilyen elven működik a DS photo+ alkalmazás is, amely természetesen fényképeinket képes tárolni, rendezni és megjeleníteni.

Térjünk vissza kicsit a videókhoz, de már nem a szórakozás, hanem a biztonság irányából. A DiskStation-t összeköthetjük IP-kamerákkal is, és ezek nyomon követésére, vezérlésére is találunk alkalmazást DS cam néven. Streamelhetjük a kamerák élő képét, de ha nem akarunk folyamatosan a kis kijelzőre tapadni, push értesítést is kérhetünk egyes történésekről. A kamerák képeiről mentéseket is készíthetünk képek formájában, de akár az élő közvetítés közben is aktiválhatunk zoomolást vagy a kamera mozgatását.

Arra is van lehetőségünk, hogy otthoni fájltárolónkra indítsunk letöltéseket, kifejezetten sokféle forrásból (a jelenleg támogatott protokollok a következők: ftps://, sftp://, magnet://, thunder://, flashget://, qqdll://, ed2k://, *torrent, *nzb). Ez többek között azért is nagyszerű, mert nem kell félbehagynunk letöltéseket, amikor elmegyünk otthoni vagy irodai gépünktől, de egy torrent visszaosztása sem áll azért, mert hetekig nem nézünk a PC-nk felé. A DS download alkalmazással például kedvenc webes sorozatunk epizódjairól sem maradunk le, mivel a letöltések indítása és kezelése mellett akár előre is beállíthatunk letöltési feladatokat. Ezen felül a kliens egy böngészőt is tartalmaz, amelyből szintén elindíthatjuk a webes letöltéseket.

Legvégül pedig persze érdemes szót ejteni a "gépházról" is, DS finder néven egy távoli menedzsment-appot is használhatunk. Ezzel egyrészt monitorozhatjuk a DiskStation eszközeink működését (természetesen akár többet is), de ha nem szeretnénk folyamatosan aktívan figyelni az eseményeket, beállíthatunk push értesítéseket a különféle állapotjelzésekről és különleges eseményekről.

Összességében tehát jól látható, hogy a Synology tökéletesen 2013-as szintre emelte a korábban csak fájltárolásra használható NAS-ok világát. Mostantól akár elfelejthetjük a magunkkal hurcolt háttértárakat, vagy épp a biztonság terén néha gyengén teljesítő nyilvános cloud megoldásokat, és a világ bármely pontján otthon érezhetjük magunkat (ha igaz az a mondás, hogy ott vagyunk otthon, ahol az összes adatunk van).

Szponzorált hirdetések

Mégis jönnek az utolsó Nokia X-ek

Bár nemrég úgy tűnt, a Microsoft teljesen elkaszálja az androidos Nokiákat, mégis felbukkantak a boltokban az olcsó telefonok.

Mégis jönnek az utolsó Nokia X-ek
Mégis jönnek az utolsó Nokia X-ek