Nokia Lumia 925 teszt: adj egy ötöst!
Méret: 129 x70,6 x 8,5 mm
Súly: 139 gramm
Kijelző: 1280 x 768 pixel
Mobil szélessáv: GPRS, EDGE, 3G, HSDPA
Multimédia: Kamera, MP3 lejátszás, E-mail, Internet, Rádió, Diktafon
Részletek: teljes adatlap


A Lumia 920 már kapásból lehetett volna olyan, mint a most érkezett 925-ös tesó.

Szponzorált hirdetések

A Nokia tavaly év végén nagyot durrantott, amikor piacra dobta aktuális Windows Phone nagyágyúját, a Lumia 920-at. Szó szerint nagyot, hiszen a készülék irtózatosan nagy lett és a mérlegen is igen sokat nyomott, mindenesetre még így is relatíve sokan vásároltak maguknak ilyen telefont. Csábító volt egyrészt ugyebár az optikai képstabilizátoros kamera, másrészt a default wireless tölthetőség, az viszont már más lapra tartozott, hogy például a telefon sötétben jól teljesítő kamerája normál megvilágítás mellett nem igazán brillírozott. Aztán idén áprilisban megérkezett a sajnos csak az amerikai piacra szánt, xenonos Lumia 928, majd pedig májusban a már hozzánk is szállított Lumia 925-ről is lehullott a lepel. Következzék hát a telefon részletes bemutatója!


Design
Ha a Lumia 920-at egyszerűen egy bumfordi féltéglának tartottuk, akkor a sokkal kecsesebb megjelenésű Lumia 925-öt egyértelműen nekünk találták ki. A vastagság 10,7 milliméterről 8,5 milliméterre csökkent, a tömeg pedig 185 grammról egészen 139 grammra olvadt. Ebben komoly szerepet játszott, hogy az újabb modellből kihagyták a vezeték nélküli töltéshez használatos alkatrészeket, vagyis a Lumia 925 már csak egy spéci kiegészítő hátlap megvételét és felapplikálását követően tölthető wireless módon. Érdekesség, hogy míg a 920-as számos rikító színben kapható, addig a 925-ös már csak feketében, fehérben és szürkében készül. A teljes egészében polikarbonát ház átadta a helyét egy műanyag hátlappal ékesített alumínium keretes borításnak, melynek érdekessége, hogy a keret egyben maga az antenna. És nyugalom, nincs itt semmilyen "death grip".

Felszereltség
Az oldaléleket illetően körülbelül csak annyi a változás a 920-ashoz képest, hogy a fedetlen microUSB-port az alsó élről felköltözött felülre. A baloldali felület teljesen kihasználatlan, az ellentétes oldalon pedig egy hangerőállító gombpárra, egy on/off gombra, valamint egy exponálógombra lehetünk figyelmesek. A microSIM-et a felső élen lévő tálcában tudjuk a helyére csúsztatni és a már említett microUSB-porton kívül itt található még a szabványos jack dugalj. Az unibody, vagyis házilagosan megbonthatatlan kasztni belsejében egy változatlanul 2000 mAh kapacitású akksi rejtőzik, mely azonban már nem BP-4GW (3,7 V), hanem BL-4YW (4,2 V) típusjelzésű. Egy feltöltéssel a 925-ös tovább bírja, mint a 920-as, de például egy Galaxy S4 mindkettőnél jól érezhetően tovább használható.

Kijelző és környéke
Méret és felbontás tekintetében minden változatlan maradt, azonban az IPS LCD technológiát AMOLED-re cserélték a finnek. Ennek köszönhetően a fekete valóban mélyfekete, nagyobbak lettek a betekintési szögek, némileg csökkent a fogyasztás, de persze az "antioledisták" így sem lesznek teljesen elégedettek. A 4,5 colos képátlójú panel 1280x768 pixelt vonultat fel, így egész pontosan 332 ppi-s pixelsűrűséggel rendelkezik, ami a mostani 450 ppi-s csúcsmodellek világában enyhén karcsúnak tűnhet, a valóságban azonban nagyon is szép a képe. A Gorilla Glass 2 védelmet élvező PureMotion HD+ kijelző 600 nites fényerővel bír és nemcsak ujjbeggyel, hanem akár körömmel, illetve normál kesztyűben is simán használható. A fényerőt automatika állítja, manuálisan szabályozható a színprofil, ezenkívül pedig természetesen az UI színei is teljesen személyre szabhatóak. A kijelző feletti előlapi kamera 1,2 megapixeles és f2,4-es fényerejű, alul pedig szokás szerint három érintőgombot találhatunk.

Kamera
A 8,7 millió képpontot felvonultató hátsó megvilágítású képérzékelő előtt természetesen Carl Zeiss optikai található, mely elsősorban 26-28 milliméteres (képarányfüggő) nagylátószögéről, illetve f2-es nagy fényerejéről ismerszik meg. Az öt helyett már hat lencsés objektívbe szerelt képstabilizátor másodpercenként akár 500-szor is képes korrigálni a kezünk mozgásából származó nem kívánt bemozdulásokat, ennek köszönhetően pedig a Lumia 925 rossz fényviszonyok mellett kiváló képeket rögzít. A Lumia 920-at nem igazán szerettük a normál fényviszonyok mellett rögzített képei miatt, a 925 viszont e tekintetben jól érezhetően fejlődött. A fényérzékenység ISO100 és IS3200 között állítható, az AF-segédfényként is funkcionáló villanó két LED-et vonultat fel, az elkészült fotók pedig átlagosan 2,5-3 MB méretűek. Az intelligens Smart Shoot funkció révén végre megoldható, hogy egy csoportképen mindenki a legjobb arcát mutassa, a Cinemagraph a fotók és videók közötti átmenetet valósítja meg, a Kreatív Stúdió pedig a fotókkal kapcsolatos utómunkák területén van a segítségünkre. Íme néhány tesztfotó:


(eredeti méret)

A folyamatos autofókuszt virító videófelvevő a mai elvárásoknak megfelelően 1920x1080 pixeles (Full HD) MP4 felvételeket készít 30 fps sebesség mellett és sajnos csak monó hangsávval, viszont a 20 Mbit/s-os bitrátára nem lehet panaszunk. Tesztvideónk:


Szoftver
Mivel a WP8 lényegében az összes Lumián teljesen ugyanúgy néz ki és körülbelül ugyanazt tudja, itt most csak ismételni tudjuk a korábban már átvett leckéket. A Windows Phone 8 főképernyőn a korábbi WinPho-khoz képest legnagyobb újdonság, hogy már többféle méretű élő csempét használhatunk, melyek a Lumia 925 kijelzőjén 13x13, 26x26, illetve 53x26 milliméteres mérettel rendelkeznek, és bármikor könnyen átrendezhetők, illetve a korábbiaknál több színben díszíthetők fel. Hasznos dolog a WP7.5-höz képest, hogy a kijelző jobboldaláról eltűnt a kihasználatlan fekete csík, vagyis a csempék már úgymond faltól falig érnek. Egy laza jobbirányú lapozó mozdulattal kerülhetünk a főmenübe, mely egyszerre tizenegy kis alkalmazást vonultat fel listás formában. A zárolóképernyőn akár a Facebook albumaink képei is cserélgethetik egymást, megjelenhet az éppen hallgatott zene albumképe és persze a fontosabb értesítési információk is. A lock-screen jelszóval védhető és rendkívül hasznos a WP8 gyereksarok nevezetű funkciója, melynek révén definiálhatjuk, hogy a gyermekünk kezébe adott telefonon pontosan milyen tartalmak (zenék, videók, játékok) legyenek elérhetők.

Szolgáltatások
A Piactér egy ideje már Áruház névre hallgat és jelenleg mintegy 170 ezer tartalmat vonultat fel, ami azért még mindig jóval karcsúbb, mint a Store nagyágyúk több százezres kínálata. A komoly social támogatást élvező névjegyzék csak minimális mértékben változott, az egyetlen igazi újdonság a szobák megjelenése: itt az általunk meghatározott kontaktok számára oszthatunk meg naptárbejegyzéseket, fotókat, vagy éppen jegyzeteket. Az Internet Explorer immár a tizedik generációs kiadásánál tart: a browser remek tempót diktál, főleg ha melléteszünk egy jó öreg Lumia 800-at. Hasonló sebességnövekedésnek lehetünk tanúi a Facebook kliens kapcsán is, mely körülbelül fele annyi idő alatt startol el, mint korábban, ráadásul az OS Fast App Resume funkciójának köszönhetően mindig képes onnan tovább folytatni a működését, ahol legutóbb legállítottuk. Ezenkívül a WP8-nak köszönhetően már screenshotot is lőhetünk, amihez csak az on/off és win gombokat kell egyszerre megnyomnunk.

Ámbár tanár úr
A Lumia 925 már a legújabb szoftveres fejlesztésekkel megspékelve debütált a boltok polcain, vagyis már az az Amber szaladgál rajta, mely egyrészt a Microsoft-féle alap GDR2 frissítéseket, másrészt pedig a Nokia saját fejlesztéseit is magába foglalja. Régi-új ismerősünk a dupla koppintással történő felébresztés, illetve igencsak hasznos dolog a Gyorsnézet névre magyarított Glance, melynek lényege, hogy a pontos idő a telefon inaktív állapotában is ott figyel a kijelzőn. Ez az opció személyre szabható, és értelemszerűen a 925-öséhöz hasonló, háttérvilágítás nélküli AMOLED paneleken van igazán elemében. Remek cucc továbbá a Data Sense, ami egy adatforgalom centrikus app, ezenkívül pedig az Ambernek köszönhetően immár FM-rádiózni is lehet WP8 fronton. Újdonság továbbá a "lefelé fordítás némításhoz" feature és a Nokia Smart Cam alkalmazás, mely többek közt legjobb kép (10x5MP), mozdulatsor, mozgás hangsúly, csoportkép és retusáló opciókkal is fel van vérzetve. Valamint érkezőben van a Nokia Pro Camera app, mely Lumia 1020 eredetű alkalmazás minden korábbinál kiválóbb kamerás kezelőfelületet biztosít és végre sztereó hangsávos videók rögzítését is lehetővé teszi.

Funkciók
Az Office érthető módon eddig is remek volt, a WP8-as óvatos ráncfelvarrás után pedig egy kicsit még jobb lett, ezenkívül pedig szólnunk kell még a pénztárca alkalmazásról, amivel kuponjainkat, hitelkártyáinkat és különböző  tagsági dolgainkat menedzselhetjük egyszerűen. A hangszínszabályzós zenelejátszó rendben teszi a dolgát, a videólejátszó pedig végre simán megeszi a DivX és Xvid tartalmakat, akár HD felbontásban is (felirat nélkül), de az MKV formátumba még mindig beletörik a bicskája. Rendkívül örvendetes, hogy támogatott az USB Mass Storage üzemmód, így WP8 fronton végre Zune-mentesen tudunk zenéket és videókat feldobni a telefonra. A Here Maps térképszoftverbe előre letölthetők az adott országok térképei, a teljes értékű, hangalapú navigációs szolgáltatás pedig ugyebár már jó ideje a finn gyártó felségterülete, és jelenleg Here Drive névre hallgat. Kapunk még bluetoothos adatköltöztetőt (Transfer My Data), tippek-trükkök ajánlót (Nokia Care) és egy kis alkalmazás ajánlót (Top alk.).

Belsőségek
A megfelelő számítási teljesítményről egy Qualcomm MSM8960 (Snapdragon S4 Plus, 28 nm) chipset gondoskodik, melynek részét képezi egyrészt két darab 1,5 GHz-es frekvenciájú Krait processzormag, illetve egy Adreno 225-ös GPU. Tény, hogy ez még nem egy négymagos ultrabrutál high-end megoldás, azonban ez a lényegen semmit sem változtat: a Lumia 925 minden körülmények között villámgyors (és atomstabil), csakúgy mint a Lumia 920. Az 1 GB RAM-mal és 16 GB flashmemóriával (Vodafone: 32 GB) szerelt készülék kapcsán microSD slotról sajnos nem gondoskodott a Nokia, pedig ugyebár a Microsoft e tekintetben már nem gátolja a gyártókat. Wireless fronton említést érdemel többek közt az LTE és HSPA+ adatátvitel, az a/b/g/n Wi-Fi kontroller, a Bluetooth 3.0, az NFC, illetve a GPS-vevő (GLONASS). Míg a Lumia 920 három, addig a 925 már csak kettő mikrofont tudhat magáénak, ettől függetlenül a hangminőségre nem sok panaszunk lehet.

Konklúzió
A cikk írásának időpontjában körülbelül 45 százalékkal kerül többe egy Lumia 925-ös, mint egy Lumia 900-as, vagyis ennek ismeretében kell döntenünk, hogy a 130 ezer forintos kártyafüggetlen árú újabb modell nóvumai vajon megérnek-e számunkra ennyi pénzt? A 925-ös lényegében egy egyszerűen ráncfelvarrt 920-as, mely elsősorban kisebb méretéről, alacsonyabb tömegéről, alumínium keretéről, LCD helyett AMOLED kijelzőjéről, kicsit jobb kamerájáról, felére csökkentett integrált memóriájáról, illetve elhagyott wireless töltőjéről ismerszik meg. Az Amber frissítés a cikk írásakor hivatalosan még nem érhető el a 920-as Lumiára, viszont ha megérkezik, akkor ezen az elődmodellen is lesz standby óra, dupla koppos aktiválás, FM-rádió, Data Sense és Nokia Smart Cam, valamint a Nokia Pro Camera is elérhető lesz erre a "régi" készülékre. Kár egyébként, hogy az Amber ilyen sokat késik, hiszen eredetileg júliusra volt beígérve ez a frissítés.

Összességében véve egy remek készülék ez a Lumia 925, viszont házon belül koránt sincs könnyű helyzetben. Ha mondjuk megkapta volna a 928-ban lévő xenon-vakut, akkor egyszerűbb lenne a helyzet, így viszont alulról a jóval olcsóbb Lumia 920-as szorongatja, felülről pedig a hozzánk szeptemberben érkező 41 megapixeles kamerás és 2 GB RAM-os Lumia 1020 pofozgatja. Ahogy azt már a bevezetőben is írtam, tavaly a 920-as helyett már eleve egy ilyen 925-ös jellegű készülékkel kellett volna kijönnie a Nokiának, és akkor az eladási mutatók is még jobban alakulhattak volna, illetve a 2013-as high-end Lumia termékskála is letisztultabb lehetne.

Nokia Lumia 925
Pozitívum: általánosan kiváló minőség, kompakt forma, alumínium keretes borítás, szép AMOLED kijelző, fürge és stabil működés, optikai képstabilizátoros kamera, sztereó FM rádió, LTE/HSPA, Wi-Fi, NFC, hozzáadott értékek (gyári szoftverek).
Negatívum: nincs xenonvaku, 16 GB-ra csökkentett belső memória, hiányzik a microSD slot, alaphelyzetben nincs Qi töltési lehetőség, a felvett videók csak monó hangsávval rendelkeznek.

Szponzorált hirdetések

Hivatalos: boltokban a Nokia Lumia 930

A sokak által várva várt 5 colos új Nokia ezekben a napokban végre megérkezik a boltokba.

Hivatalos: boltokban a Nokia Lumia 930
Hivatalos: boltokban a Nokia Lumia 930