Samsung Galaxy Note 8.0 teszt: cerkás tablet a javából
Méret: 210,8 x135,9 x 8 mm
Súly: 338 gramm
Kijelző: 1280 x 800 pixel
Mobil szélessáv: GPRS, EDGE, 3G, HSDPA
Multimédia: Kamera, MP3 lejátszás, E-mail, Internet, Diktafon
Részletek: teljes adatlap


Kipróbáltuk a Samsung legújabb tabletét, a 8 colos kijelzős Note-ot.

Szponzorált hirdetések

2010 elején még kevesen gondoltuk, hogy az Apple legújabb őrülete, az iPad bizony akkora karriert fog befutni, mint amekkorát végül is befutott az elmúlt néhány esztendőben. Az iPad igazi aranybánya és a riválisok persze nem meglepő módon megpróbálják meglovagolni az általa elindított tabletőrületet. Az első iPad ugyebár 9,7 colos képátlóval hódított, melyre a Samsung első körben egy 7 colos mini tablettel válaszolt, a későbbiekben viszont többek közt 7,7 colos, 8,9 colos és 10,1 colos modellekkel is előrukkolt. Aztán tavaly ősszel megérkezett a 7,9 colos iPad mini, melyre a Samsung idén februárban adta meg a választ, még pedig a 8 colos Galaxy Note 8.0 révén, mely több tekintetben alaposan ráver az almás riválisára. Következzék hát a készülék részletes bemutatója!

Galéria Fehér öltönyben

Fehér öltönyben

[+] még több fotó

Design
A dél-koreai tervezők nem túl sokat gondolkoztak azon, hogy milyen legyen a Galaxy Note 8.0 designja, és lényegében nem tettek mást, mint felfújták a közelmúltban érkezett Galaxyk külcsínjét, vagyis enyhe túlzással a Note 8.0 olyan, mint egy nagyra nőtt Galaxy S4. Sajnos anyagválasztás terén sincs igazán előrelépés, vagyis a komplett borítás műanyagból készült, és még az oldalsó ezüstös díszcsík sem alumíniumból készült. Minőségérzet terén tehát az iPad mini komoly előnyt élvez, ezen jobb ha gyorsan túltesszük magunkat, ugyanis a legújabb Note finomsága abszolút nem a külcsínjében keresendő. A masina egyébiránt 8 milliméter vastag, vagyis kicsit kövérebb a 7,2 milliméteres almás mininél, ezenkívül pedig a 338 grammos tömege is nagyobb (iPad mini: 312 gramm).
Galéria Full műanyag

Full műanyag

[+] még több fotó

Felszereltség
A fekete és fehér színváltozatban készülő tablet baloldali élén tudjuk a helyére csúsztatni a microSD memóriakártyát és a microSIM-et - mindkét slot kis kihajtható ajtót kapott. Bekapcsolni az ellentétes oldalon lévő on/off gombbal lehet a kicsikét és ugyanitt keresendő a hangerőállító kezelőszerv és az infravörös port is. A szabványos jack csatis füleseket a felső élen lehet csatlakoztatni, a fedetlen microUSB port pedig alul található, csakúgy, mint a két hangszóró. Ez utóbbiaknak talán jobb helyet is találhattak volna a fejlesztők. Az integrált akkumulátor 4600 mAh kapacitással (iPad mini: 4400 mAh) rendelkezik és egy feltöltéssel mintegy 8-10 órás használati időt biztosít.

Galéria Az oldalsó díszcsík is műanyag

Az oldalsó díszcsík is műanyag

[+] még több fotó
Galéria Jack dugalj felül

Jack dugalj felül

[+] még több fotó
Kijelző és környéke
Akik a 7 colos tableteket eddig túl kicsinek, a 10 colos modelleket viszont már túl nagynak találták, azok vélhetően elégedettek lesznek ezzel a 8 colos Note-tal, bár megjegyzendő, hogy a cég 8,9 colos korábbi tablete is abszolút szerethető méretű volt. Lényeg a lényeg: a 12-16 milliméteres kávájú, TFT technológiájú érintőkijelző 1280x800 pixelt vonultat fel, ily módon a pixelsűrűsége 189 ppi. Ez nem valami túl magas érték, azonban érdemes összevetni az iPad mini 162 ppi-s, illetve a Retina korszak előtti nagy iPadek mindössze 132 ppi-s értékével. A 16:10 képarányú panel fényerejét automatika szabályozza, a képmegjelenítés dinamikus, szokásos és film opciókkal rendelkezik, betűstílusból és -méretből pedig 5-5 áll a rendelkezésünkre. A virtuális QWERTY billentyűzet 7x7, illetve 12x8 milliméteres gombokat vonultat fel, az LCD alatti két érintőgomb világítása pedig szokás szerint személyre szabható, illetve ugyebár közöttük ott az elmaradhatatlan hagyományos nyomógomb is.
Galéria 1,3 megapixeles frontkamera

1,3 megapixeles frontkamera

[+] még több fotó

Galéria Nyomó- és érintőgombok vegyesen

Nyomó- és érintőgombok vegyesen

[+] még több fotó
Cerka
A jobbalsó sarokból varázsolható elő a Galaxy Note 8.0 egyik fő vonzereje, mely nem más mint az S Pen. Ez a 115 milliméter hosszú cerka alul matt, felül pedig csillogó felületű és egy nyomógombbal is rendelkezik. Ahogy az elődök, úgy ez a példány is 1024 féle különböző nyomásszintet érzékel és a kijelzőtől akár már 1 centiméteres távolságból is érződik a jelenléte. Ahogy kihúzzuk a helyéről, rögtön felbukkannak a kijelzőn a cerkás appok és máris kezdődhet a jegyzetelés, vagy éppen a rajzolás. Amennyiben az alapkijelzőn lenyomott gombbal felfelé húzunk egyet a cerkával, akkor elindul a gyorsparancs mód, melyben egy @ jel rajzolásával az e-mail kliens, egy ? gyors odafirkálásával pedig a kereső kelthető életre rendkívül egyszerű módon. A kijelző kívánt részletének tartalmáról bármikor gyorsan készíthetünk egy kivágást, amit aztán néhány gombnyomással továbbíthatunk is.
Galéria Cerkás élvezet

Cerkás élvezet

[+] még több fotó

Galéria S Pen

S Pen

[+] még több fotó
Galéria 5 MP, AF

5 MP, AF

[+] még több fotó
Kamera
Az előlapi kamera 1,3 megapixeles felbontással bír, a hátoldalon enyhén kidudorodó fénylesőbe pedig egy 5 megapixeles képszenzor került. LED-segédfény ugyan nincs, de autofókuszt természetesen kapunk a pénzünkért, a legnagyobb választható fotófelbontás pedig 2560x1920 pixel. A +/- gombokkal egyrészt zoomolhatunk, másrészt akár exponálhatunk is, a fényérzékenység ISO100 és ISO400 között állítható, továbbá kapunk még geotagging funkciót, éjszakai üzemmódot, panorámakép funkciót, mosolydetektálást, makró funkciót, illetve hangutasításos fotózást is. Íme néhány tesztfotó:


(eredeti méret)

Korunk Full HD világában némi csalódást okoz, hogy a videófelvevő csak 1280x720 pixeles felbontásban hajlandó dolgozni: az MP4 formátumú felvételek 12 Mbit/s-os bitrátával, 30 fps sebességgel, illetve sztereó hangsávval rendelkeznek.

Szoftver
Egy ilyen remek cuccot illett volna már kapásból az elérhető legújabb Android szoftverrel csatába küldeni, azonban a Samsung valamilyen rejtélyes okból kifolyólag mégsem így tett. Vagyis a Galaxy Note 8.0 alaphelyzetben nem Android 4.2.2-es, hanem Android 4.1.2-es Jelly Beant futtat, de persze már jó előre be lett ígérve a frissítés. A felhasználói felület le sem tagadhatná samsungos mivoltát és lényegében percek alatt abszolút kiismerhető és megszerethető. Az alapképernyőn maximum hét slide-unk lehet, illetve ha kihúzzuk a helyéről a cerkát, akkor felbukkan egy cerkás vonatkozású nyolcadik oldal is, ami remek ötlet. A fentről lehúzható információs sávon egyszerre hat gyorsgomb látható, melyek oldalirányban szkrollozhatók, ezenkívül pedig még egy fényerőállító csúszkát is kapunk. A kijelző alsó sorában hat ikon figyel, melyek közül a jobbalsóra kattintva kerülhetünk az 5x6 ikonos főmenübe. A pinch-to-zoom egyébként mind a kezdőképernyőn, mind pedig a főmenüben használható, a lock-screen pedig hatféle különböző módon oldható fel.

Szolgáltatások
Korábbról már ismerős lehet a több ablakos üzemmód, melynek lényege, hogy amennyiben nyomva tartjuk a back gombot, akkor a kijelző bal oldalán sorakozó ikonokból könnyű szerrel jobbra pakolhatunk egyszerre akár kettőt is, vagyis adott a remek több ablakos multitasking. Sőt, ha a kiváló videólejátszó képét lekicsínyitjük, akár azt is odapakolhatjuk a már megnyitott két ablak fölé. Ha már itt tartunk, a player gyakorlatilag mindent lejátszik és a zenelejátszóhoz hasonlóan állítható a sebessége is, ez utóbbi lejátszó pedig dalszöveg megjelenítésre és 7.1-es hangzásra is képes. A webböngésző (alap és Chrome) ezen a képátlón abszolút szerethető produkciót nyújt, ezenkívül pedig kapunk még S Jegyzetet, S Tervezőt, S Voice-ot és persze Game Hubot és Readers Hubot is. Említést érdemel továbbá a Smart Remote nevezetű tévétávirányító, a Polaris Office 4.0 irodai szoftver, a számológép, a remek névjegyzék, illetve a Dropbox támogatás.
Galéria 8 milliméteres vastagság

8 milliméteres vastagság

[+] még több fotó

Hardver, adatátvitel
A Note 8.0-ban lényegében teljesen ugyanaz a chipset található, mint ami a tavaly érkezett Note II-ben is ott figyel. A 32 nanométeres csíkszélességű Exynos 4412 négy darab 1,6 GHz-es órajelű Cortex-A9 processzormagot, valamint egy négymagos 440 MHz-es Mali-400MP grafikusgyorsítót rejt magában. Mindez azt eredményezi, hogy a masina 6842 pontot ért el a Quadrant tesztben, a Linpackban 65/190 MFLOPS-os teljesítményt produkált, az AnTuTuban pedig 17069 pontot produkált. A RAM 2 GB-os kapacitással bír, az integrált flashmemória pedig 16 GB-os, amiből alaphelyzetben mintegy 10 GB szabad (létezik 32 GB-os kivitel is). A HSPA maximum 21/5,76 Mbit/s-os tempóra képes, ezenkívül pedig a/b/g/n szabványú dual-band Wi-Fi, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot, Bluetooth 4.0 és GPS (GLONASS) is van a fedélzeten. A megfelelő MHL adapter beszerzését követően a HDMI-kimenet is adott, ezenkívül pedig fontos megjegyezni, hogy a Note 8.0 teljes értékű mobiltelefonként is használható, akár fülhöz emelve, akár kihangosítva. Kár, hogy az NFC és a sztereó FM-rádió a távolmaradók sorát gyarapítja.
Galéria Jack dugalj felül

Jack dugalj felül

[+] még több fotó

Galéria Jól eltalált méret

Jól eltalált méret

[+] még több fotó
Konklúzió
A Samsung a korábbi Note-ok után most ismét egy remek cerkás készüléket rakott össze, mely ugyan alapvetően egy közepes méretű tablet, de akár telefonként is minden további nélkül funkcionálhat. Jó kérdés, hogy a jelenlegi Note II tulajdonosok közül vajon hányan vesznek majd a meglévő készülékük mellé, vagy ne adj Isten a helyett egy Note 8.0-át. És akkor most egy kicsit az árakról: a teszt írásakor mintegy 140 ezer forintos áron kapható a Samsung Galaxy Note 8.0 N5100-as, vagyis SIM-kártyás változata, a SIM nélküli N5110-ért pedig mintegy 110 ezer forintot kérnek el, tehát az árazás nagyon hasonlít az Apple iPad minijére, mely ugyebár cerka nélkül, de alumínium vértben támad.

Ehhez képest a jó öreg Galaxy Note II körülbelül 120 ezer forint ellenében gyűjthető be és ugyebár többek közt 5,5 colos kijelzőt, 8 megapixeles kamerát, 3100-as akksit és FM-rádiót vonultat fel. Érdemes lehet néhány pillantást vetni még a jelentősen olcsóbb Nexus 7-re, az Asus FonePadre, vagy a Kindle Fire HD-re. Említést érdemel továbbá a Samsung Galaxy Tab 3 8.0 is, mely cerka nélküli okosság elsősorban 7,4 milliméteres vastagságáról, 1,5 GB RAM-járól, illetve Intel Atom processzoráról ismerszik meg.

Samsung Galaxy Note 8.0
Pozitívum: optimális méret, cerkával is kezelhető kijelző, négymagos processzor, 2 GB RAM, egyszerű bővíthetőség, mobiltelefonos használat, szoftveres extrák.
Negatívum: a minőség lehetne jobb is, alapból csak Android 4.1-es, nincs NFC és FM-rádió, a videófelvevő nem tud Full HD-t, nincs LED-segédfény.
Galéria Nemcsak az ujjainkra vágyik

Nemcsak az ujjainkra vágyik

[+] még több fotó

Szponzorált hirdetések

Teszt: párban támad a két új Samsung tablet

Egyszerre próbáltuk ki a koreai gyártó tablet-testvéreit: nézzük, mit tud a nagyobbik Galaxy Tab 4 és kistestvére!

Teszt: párban támad a két új Samsung tablet
Teszt: párban támad a két új Samsung tablet