Szép felzárkózás: LG Optimus G teszt
Méret: 131,9 x68,9 x 8,5 mm
Súly: 145 gramm
Kijelző: 768 x 1280 pixel
Mobil szélessáv: GPRS, EDGE, 3G, HSDPA
Multimédia: Kamera, MP3 lejátszás, E-mail, Internet, Rádió, Diktafon
Részletek: teljes adatlap


Van remény: ez jutott eszembe az LG aktuális csúcsmobilját próbálgatva. Nincs végleg lejátszott meccs, nincsenek örökre az élbolyba kerülő, vagy véglegesen lemaradó gyártók: az Optimus G tökéletes bizonyíték minderre.

Szponzorált hirdetések

Ha valaki a közelmúltban okostelefont akart venni, méghozzá a legjobbat, egy elég egyszerű folyamatábra mentén haladt a végső döntésig. Legyen iPhone vagy valamilyen androidos telefon (esetleg próbálkozzunk be Windows Phone-nal, vagy adjunk esélyt az újra feltalált BlackBerrynek)? A többség az első két opciónál maradt, és aki közülük az Android felé hajlott, leginkább a "Samsung vagy HTC?" dilemma elé került.

Az LG neve viszont egy jó ideig nem került gyakran előtérbe ennél a lépésnél, ami furcsa, ha azt nézzük, hogy a kisebbik koreai gyártó egy csomó területen technológiai elsőként tűnt fel az okostelefonos világban, elég az első 3D-s, vagy az első kétmagos processzorral szerelt modellre gondolni. Valahogy azonban mégsem tapadtak meg az emberek gondolataiban a vágy igazi tárgyaiként - ezt a szakértők nagy része a kissé szürke dizájn-nyelvvel, az igazán markáns egyéniség hiányával magyarázták.

Ahogy a fenti videóból is látható, a véleményünk kifejezetten pozitívra sikeredett az Optimus G-vel kapcsolatban, az LG tervezőinek sikerült újra megtalálniuk egy olyan ösvényt, amely szakmai és közönségsikerhez egyaránt vezethet. Nézzük mindezt részletesen is!
Galéria Sokat, és jót hozott a Nexus 4-ből

Sokat, és jót hozott a Nexus 4-ből

[+] még több fotó
Az igazi fordulópont a jelek szerint akkor érkezhetett el, amikor a Google az LG-t választotta aktuális Nexus telefonja elkészítésére. Az a készülék (ki tudja, mennyiben a Google dizájnereinek hatására) valóban egyedi stílussal, amolyan "akarom, most" faktorral felvértezett darab lett, és az Optimus G kicsomagolásakor jött át igazán, milyen hatással bírt ez az együttműködés.

Ugyan az Optimus G-t már tavaly év végén bejelentették, ám hazai (hivatalos) forgalmazása mostanában kezdődött, ezért nagyon is aktuális volt kipróbálnunk a készüléket. A fekete telefon ugyan még valamelyest emlékeztet az L-család formavilágára, de nyakon öntötték egy jó adag Nexus 4-féle hűvös eleganciával. Elöl a kijelző üvegborítása kikapcsolt állapotban szinte összefolyik a fekete kerettel, az LG-féle fém díszcsík szerencsére már csak egy elegáns, kifejezetten vékony formában van jelent a széleken, hátul pedig a Nexus 4-hez hasonlóan üvegborítás alatti, alig láthatóan pöttyös díszítésű fekete borítás figyel.
Galéria Még mindig Nexus 4: itt is pöttyök az üveg alatt

Még mindig Nexus 4: itt is pöttyök az üveg alatt

[+] még több fotó

A ház a mostani divat szerint unibody, tehát a hátlap nem levehető. Ez talán egyedül az akku cserélhetőségének hiánya miatt számíthat hátránynak, viszont mindenképpen jó érzés, hogy a készülék "egyben van", nincsenek kiálló szélek, eldolgozatlan illesztések. Talán csak a hátlapból egy milliméterre kidudorodó kamera mutat kissé furcsán az LG logó fölött balra, amitől az asztalra helyezett telefon kissé "billegális" lesz. De ez legyen a legnagyobb probléma, hiszen külsőre minden nagyon egyben van, most pedig nézzük a tudást, amellyel kapcsolatban - előre lelőjük a poént - szintén nincs semmi belekötnivalónk.

A kijelző képátlója 4,7 hüvelyk, ezzel az LG még pont nem száll be a sokak szerint már kissé túlzó "az enyém nagyobb" versenybe az 5+ hüvelykes megjelenítők közé, viszont pont ez a méret már tökéletes arra, hogy még dokkmunkás-ujjakkal is könnyen és hibamentesen kezelhető legyen minden érintős funkció. Az IPS+ technológiát használó panel 1280x768 képpontos felbontást kapott, tehát a 1080p-re még egy kicsit várnunk kell, a 318 ppi képpont-sűrűség viszont szép, kontrasztos látványt kínál. A kijelző rétegei közötti légrés elhagyása (az úgynevezett Zero Gap technológia) elvben a tükröződés csökkentését és az érintés érzékenységének további javulását szolgálja. Nem tudom, mennyiben ennek, és mennyiben a panel saját erejének köszönhető, mindenesetre napfényben is szépen olvasható maradt minden, normál fényviszonyok mellett pedig kifejezetten csodaszép az összhatás.
Galéria Napfényben is kontrasztosan

Napfényben is kontrasztosan

[+] még több fotó

Az Optimus G izomerejének alapja egy négymagos Qualcomm Snapdragon S4 Pro, amely magonként 1,5 gigahertzen ketyeg. A megjelenítést egy Adreno 320-as grafikus vezérlő segíti, és a RAM terén sem spóroltak, 2 gigabájtnak örülhetünk. Adatátvitel terén van itt minden, mint a búcsúban: négysávos GSM, egyelőre kétsávos 3G, valamint ötsávos LTE gondoskodik a helyfüggetlenségről, Bluetooth-ból 4.0-t, WiFi-ből a/b/g/n-t kapunk, emellett DLNA, Miracast, MHL-ként is működő microUSB szolgál külső kommunikációra. Tárhelyként sajnos csak a belsőt használhatjuk, amely összesen 32 gigabájt, ebből körülbelül 25-öt tölthetünk meg kedvünkre. Az erős hardvert egy 2100 mAh kapacitású akku tartja életben, amely alapesetben a szokásos egy napot garantálja átlagos használat mellett, ám a kezelőszoftverben található energiagazdálkodási lehetőségekkel ezen valamelyest még nyújtani lehet.
Galéria Szép hatások, igényes színek

Szép hatások, igényes színek

[+] még több fotó

A telefonon az Android 4.1.2-es változata futott a teszt időszakában, amelyre az LG saját felületének legújabb változata, az Optimus UI 3.0 került. A korábban még kissé túl csiricsáré érzet már a múlté, az LG "bőr" felnőtt a nagyokhoz, a HTC Sense-hez és a Samsung TouchWiz-hez. A rendszer sebességét cseppet sem lassítják a plusz funkciók és grafikai extrák, viszont felhasználói élményben nagyon komoly előnyöket ad a felület. A lehúzható gyorsmenü-ablakban például egy csomó olyan apróság rejtőzik, amelyeket egyébként csak letölthető widgetekkel oldhatnánk meg, a különféle kommunikációs módok ki-be kapcsolásától a jegyzetelő alkalmazáson át a hardverkímélő Eco módig.
Galéria A lehetőségek száma kimaxolva

A lehetőségek száma kimaxolva

[+] még több fotó

A testreszabás terén is szinte végtelen lehetőségeket kapunk, egyrészt előre beállított témákból is kiindulhatunk, de akár egyenként is saját szájízünknek megfelelőre alakíthatjuk az ikonokat és háttereket (a lezáró képernyőt is beleértve). Ha valakinek mégis túl nagy lenne a 4,7 hüvelykes kijelző egykezes használat mellett, az megteheti, hogy bizonyos funkciókat (például a tárcsázót vagy a virtuális billentyűzetet) az egyik oldal felé húzza el, ahonnan már egy hüvelykujjal is könnyedén elérhető minden.

Az extra appok terén is szép merítést kapunk, eleve jó pont jár a kifejezetten sokrétűen használható alkalmazáskezelőért, amellyel már-már az alternatív ROM-ok szintjén állíthatjuk be a telefonon futó appok lelkivilágát. Emellett kapunk saját diktafont, fájlkezelőt, egy csodaszép időjárás-alkalmazást, valamint egy biztonsági mentést készítőt, hogy szépen beállított telefonunk minden apróságát el tudjuk tárolni valamilyen vész esetére. Szép és hasznos a jegyzettömb és az eggyel komolyabb jegyzetfüzet is, az igazi dokumentum-huszároknak pedig teljes verziós Polaris Office áll rendelkezésére. A szótárral összekötött Quick Translator a kamera fókuszában lévő szövegek azonnali fordítását végzi (bár magyar opció még nem elérhető), de akad DLNA tartalommegosztást segítő SmartShare, videószerkesztő, a VideoWiz nevű zenés slideshow-készítő, és az LG saját szoftvertára is. Kifejezetten erős összeállítás, jó messze az átlagos telefonok pár demó alkalmazásától.
Galéria LG appok tonnaszám - ha még így is kevés, ott a saját webáruház

LG appok tonnaszám - ha még így is kevés, ott a saját webáruház

[+] még több fotó

A kamera szintén átlagon felüli, a 13 megapixeles, autofókuszos, LED vakus hardverhez egy sokrétűen beállítható alkalmazás társul. Készíthetünk sorozatfotót, HDR-képet, panorámát, valamint egy különleges "gyorsfotó" móddal is próbálkozhatunk, amely az exponáló gomb megnyomása előtti pár pillanatot is rögzíti, így nem maradunk le valamilyen gyorsan elillanó eseményről. A hangról viszont csak majdnem tudok hasonlóan kiváló eredményről beszámolni: ugyan szép tisztán szól a mellékelt fülhallgató, de sajnos az a szerencsétlen helyzet alakult ki, hogy egy Beats-szel felszerelt HTC után próbálkoztam, és így viszont kissé mélyszegénynek tűnt a végeredmény (persze ettől még simán a jók mezőnyében játszik az Optimus G hangrendszere).

Összességében az Optimus G egy minden téren élmezőnybe tartozó készülék lett, mostantól a HTC és a Samsung (és a legújabb készülékekkel újra a csúcsra törő Sony) mellé vissza tudott férkőzni az LG is. A hírek szerint pedig már érkezik az Optimus G nagytestvére, a Pro változatba nagyobb kijelzőt és még brutálisabb hardvert ígérnek - a teszt alapján várjuk szeretettel!

Szponzorált hirdetések

Ilyen se volt még: telefontokhoz készült játék

Olyasmit már láttunk, amikor egy játékot kifejezetten egy telefon speciális képességeire írtak. De hogy egy tokra? Az LG ilyet is tud.

Ilyen se volt még: telefontokhoz készült játék
Ilyen se volt még: telefontokhoz készült játék
Forrás:
Mobil Portál

Cimkék: