Sony Xperia Z teszt: Full HD élvezet
Méret: 139 x71 x 7,9 mm
Súly: 146 gramm
Kijelző: 1920 x 1080 pixel
Mobil szélessáv: GPRS, EDGE, 3G, HSDPA
Multimédia: Kamera, MP3 lejátszás, E-mail, Internet, Rádió, Diktafon
Részletek: teljes adatlap


Kipróbáltuk a Sony első 1920x1080 pixeles kijelzővel szerelt okostelefonját.

Szponzorált hirdetések

Emlékeimben még jól kivehetően kirajzolódnak az idők, amikor teljesen odáig voltunk attól, ha egy mobiltelefon apró kijelzője már nem 160x120 pixeles, hanem 320x240 pixeles, vagyis QVGA felbontással rendelkezett. Azóta persze nem kevés víz lefolyt a Dunán, a mobilkijelzők mérete 2 colról 5 colra nőtt, a felületük érintésérzékeny lett, no és persze a felbontásuk is szépen lassan az egekbe szökött. Nem is olyan rég még a 800x480 pixeles felbontás volt a legelterjedtebb, aztán 2012-ben átvették az uralmat az 1280x720 pixeles kijelzők, az idei esztendő pedig már egyértelműen az 1920x1080 pixeles felbontásról fog szólni, legalábbis a felsőkategóriában mindenképpen. Lássuk hát, hogy pontosan hogyan teljesít a gyakorlatban a Sony első ilyen kijelzővel felvértezett okossága, az Xperia Z!

Galéria Nagyképű

Nagyképű

[+] még több fotó

Külcsín
Jelen tesztalanyunk a piac egyik legkelendőbb (és nem éppen parányi) high-end okostelefonjánál, a Samsung Galaxy S III-nál kicsit hosszabb és hajszálnyival szélesebb, viszont ezzel párhuzamosan vékonyabb is. Az említett dél-koreai bestsellertől eltérően az új japán nagyágyú külseje egyáltalán nincs lekerekítve, vagyis a tervezők ezúttal szinte csak és kizárólag vonalzót használtak. A 139x71 milliméteres felület hatalmas, de legalább jó hír, hogy a kijelző körüli kávát sikerült minimálisra csökkenteni, vagyis elmondható, hogy a Sony jól kihasználta a rendelkezésre álló felületet. A mindössze 7,9 milliméter vastag készülék 146 grammot nyom a mérlegen, vagyis e tekintetben egy kicsit rálicitál a csak 136 grammos Galaxy S III-ra, mely azonban a Sony üdvöskéjétől eltérően nem por- és vízálló kivitelű. Úgy bizony: az IP57-es minősítésű Xperia Z azt sem veszi zokon, ha 1 méter mély vízben félórán át úsztatjuk.
Galéria Könnyen szennyeződik

Könnyen szennyeződik

[+] még több fotó

Felszereltség
Az edzett üveg és műanyag alkatrészeket gazdagon felvonultató telefonról rögtön kiderül az egyik negatívuma, vagyis, hogy felületét néhány pillanat alatt iszonyatosan össze lehet maszatolni. Ha ezzel meg tudunk békülni, akkor örömmel fogadjuk, hogy a vízállóság és az esztétikum jegyében az oldaléleken egyetlen fedetlen csatlakozó, vagy kártyaslot sincs. A microUSB-port és a microSD-slot baloldalt keresendő, csakúgy, mint a dokkolóhoz szánt két apró csati. A microSIM-et az ellentétes oldalon tudjuk a helyére csúsztatni, és ugyanitt található az on/off gomb és a hangerőállító gombpár, a jack dugalj pedig a felső élre került. A házilagos módon szét nem szerelhető borítás alá egy 2330 mAh kapacitású akksit (SGS3: 2100 mAh) rejtett a gyártó, a használati időről viszont egyelőre nem nyilatkoznék, hiszen igen rövid ideig tudtuk csak tesztelni az egyébként prototípus állapotú telefont. A Sony egyébként a Stamina technológia és a helyalapú Wi-Fi ki/bekapcsolás révén kíván takarékoskodni a rendelkezésre álló, véges mennyiségű amperekkel.
Galéria Szezám tárulj!

Szezám tárulj!

[+] még több fotó

Galéria Prototípus

Prototípus

[+] még több fotó
Kijelző
Amikor kijött a Retina Display, az Apple azt kommunikálta a 326 ppi-s pixelsűrűségről, hogy ez már gyakorlatilag nagyobb az emberi szem felbontóképességénél. Ez körülbelül így is van, mindenesetre egyes kutatók úgy vélik, hogy a sasszemű emberkék ennél akár jóval nagyobb pixelsűrűséget is szívesen fogadnak. Bár az eddigi 720p kijelzők és a 330-350 ppi-s pixelsűrűség értékek is remek képminőséget biztosítottak, az 1080p panelek és az általuk realizált 440 ppi minden eddigi vizuális élményen túlmutatnak, még akkor is, ha az átlag mobiltelefon használók szeme ezt már egyszerűen képtelen feldolgozni. Az Xperia Z 5 colos TFT panele ráadásul még a Mobile Bravia Engine 2-t is felvonultatja, így a rajta megjelenített képek és videók egyszerűen elképesztő minőségűek. A betűméret négy fokozatban állítható, ami mindenképpen jó hír, az viszont már kevésbé, hogy a kijelző betekintési szöge a vártnál kisebb.

Galéria Dokkoló

Dokkoló

[+] még több fotó
Élet az LCD körül
A display fölötti szekciót egy 2,2 megapixeles felbontású frontkamera uralja, mely olyannyira nem viccel, hogy videó módban simán hozza a Full HD felbontást. Találunk még errefelé egy fényérzékelőt, valamint apró színes LED-eket, melyek az akksitöltésről, illetve az új eseményekről közölnek velünk roppant hasznos vizuális információkat. A kijelző alatt egyetlen kezelőszerv sem található, vagyis ezúttal be kell érnünk a kijelzőn megjelenített virtuális gombokkal, melyekkel egyébként remekül kezelhető a telefon. A virtuális QWERTY billentyűzet a telefon függőleges helyzetében 5x7 milliméteres gombokat vonultat fel, vízszintesen pedig 8x6 milliméteres gombokat virít.
Galéria 13MP, AF, LED

13MP, AF, LED

[+] még több fotó

Kamera
A 13 millió képpontot számláló EXMOR RS szenzor a Sony legújabb fejlesztésű hátsó megvilágítású képérzékelője, melynek révén maximum 4128x3096 pixeles felbontásban fotózhatunk, de például az intelligens automatikus módot választva a felbontás 3920x2940 pixelre (12 MP) csökken. Az autofókusz kellemesen gyors, sötétben jó szolgálatot tesz a LED-segédfény, a gyorsindító funkció pedig garanciát jelent arra, hogy semmilyen gyors történésről sem fogunk lemaradni. Említést érdemel továbbá a háromfokozatú mosolydetektálás, az arcfelismerés, a nagysebességű sorozatfelvevő, a HDR üzemmód, a panorámapásztázás, az állítható fénymérés, illetve az ISO100-1600-as fényérzékenység. Íme néhány tesztfotó:


(eredeti méret)

A videófelvevő természetesen Full HD felbontású produktumokat termel ki magából - az MP4 formátumú felvételek 18 Mbit/s-os bitrátával, 29 fps sebességgel, illetve sztereó hanggal rendelkeznek. Tesztvideónk:


Szoftver
A tesztkészüléken Android 4.1.2-es operációs rendszer futott és a boltok polcain is ezzel a szoftverrel landol majd az Xperia Z, melyre rövid időn belül megérkezik majd a 4.2-es frissítés. A Sony természetesen ezúttal is egy kicsit átgyúrta a standard Android UI-t, ami ott kezdődik, hogy a redőnyös effekttel felvértezett zárolóképernyőn gyorsindító funkciót kapott a zenelejátszó és a kamera. Az alapképernyőn legfeljebb hét oldalra pakolhatjuk ki kedvenc dolgainkat, a főmenű pedig egyszerre 4x5 ikont vonultat fel. A felülről lehúzható státuszsoron ott figyelnek a fontosabb funkciók gyorsgombjai, az alkalmazásváltó gombra nyomva pedig a nemrég használt appokon és azok mini képernyőképén kívül a Sony minialkalmazásai is elérhetők (például: számológép, feljegyzések, időzítő).

Szolgáltatások
A telefonra alaphelyzetben fel van telepítve a Chrome böngésző, a Facebook kliens és a YouTube alkalmazás, no és persze a Timescape-et váltó Socialife, mely többek közt Facebook, Twitter, YouTube, Google Reader és RSS támogatást élvez. A Sony Carhoz hasonló, autós használatra szánt nagygombos kezelőfelülettel már más gyártók esetében is találkozhattunk, ezenkívül pedig limitált tudású OfficeSuite 6.5-öt, Wisepilot demót, valamint NeoReader alkalmazást is kapunk. A ClearAudio+ hangzású és ötsávos ekvalizeres Walkman zenelejátszót nem sok kritika érheti, ezenkívül pedig természetesen a TrackID funkció, a sztereó FM rádió, valamint a remek videólejátszó sem hiányozhat a fedélzetről.
Galéria Szupervékony kivitel

Szupervékony kivitel

[+] még több fotó

Galéria Alig 7,9 milliméteres vastagság

Alig 7,9 milliméteres vastagság

[+] még több fotó
Hardver, adatátvitel
A 28 nanométeres gyártási technológia révén készülő Qualcomm APQ8064 chipset minden körülmények között igen komoly teljesítményt biztosít, köszönhetően egyrészt a négy darab 1,5 GHz-es Krait processzormagnak, másrészt pedig az Adreno 320-as GPU-nak. A 2 GB RAM-mal ellátott készülék a Quadrant tesztben 7976 pontot, az AnTuTuban 21032 pontot, a Linpackban pedig 213/605 MFLOPS-os eredményt produkált - meg kell hagyni, ez bizony tisztelere méltó teljesítmény. Az integrált flashmemória 16 GB-os kapacitású (12 GB szabad), a tesztkészülékben pedig ezenkívül egy 32 GB-os microSD-kártya is ott lapult. Az LTE akár 100 Mbit/s-os tempóval is hasíthat, ezenkívül pedig kapunk még 42 Mbit/s-os csúcssebességű HSPA+-t, b/g/n szabványú Wi-Fi-t, DLNA és hotspot funkciót, Bluetooth 4.0-át, NFC támogatást és GPS-vevőt (GLONASS). Egy szabványos HDMI-portot mondjuk még el tudtunk volna képzelni, igaz ez a probléma egy MHL-adapter beszerzésre révén utólagosan orvosolható.

Galéria Élet a felső végen

Élet a felső végen

[+] még több fotó
Konklúzió
A Sony ezúttal tényleg apait-anyait beleadott a már nálunk is sokfelé kapható Xperia Z fejlesztésébe. Így aztán most itt van nekünk egy vízálló gúnyába bújt, hatalmas és gyönyörű kijelzős, villámgyors működésű felsőkategóriás okostelefon, melyen szinte alig lehet fogást találni. Ráadásul az általunk kipróbált prototípusnál a tömeggyártásba kerülő példányok várhatóan még kiforrottabbak lesznek. A duplamikrofonos Xperia Z hazánkban várhatóan február végétől lesz kapható, még pedig mintegy 180 ezer forintos áron. Mondhatnánk, hogy ez hatalmas összeg, viszont cserébe egy minden hájjal megkent, abszolút high-end smartphone-t kapunk, melynél ráadásul egy 16 GB-os iPhone 5 még mindig legalább 20-25 ezer forinttal többet kóstál. Az Xperia Z tehát jött, látott és győzött, no és persze kíváncsian várjuk, hogy a riválisok Full HD kijelzős nagyágyúi pontosan mit virítanak majd vele szemben!

Sony Xperia Z
Pozitívum: általánosan remek minőség, vízálló és szupervékony kivitel, rejtett csatlakozó aljzatok, hatalmas Full HD kijelző, fürge működés, egyszerű bővíthetőség, LED-jelzőfények az LCD felett, 13 megapixeles kamera, fejlett wireless funkciók, FM rádió, remek zenelejátszó és hangminőség, dokkoló.
Negatívum: sokaknak egyszerűen már túl nagy, könnyen piszkolódik, az átlag felhasználó nem igazán tud mit kezdeni a Full HD felbontású LCD-vel, a betekintési szög lehetne nagyobb, melegedésre hajlamos hátlap, nincs rajta szabványos HDMI-port, az Android 4.2-re picit még várni kell.
Galéria Nem igazán női kezekbe való

Nem igazán női kezekbe való

[+] még több fotó

Szponzorált hirdetések

Vízálló új változatban támad az olcsó Sony Xperia M2

A japán gyártó a jelek szerint hamarosan egy új változatban is piacra dobja a kiváló ár/érték arányú telefont.

Vízálló új változatban támad az olcsó Sony Xperia M2
Vízálló új változatban támad az olcsó Sony Xperia M2