Nokia Lumia 920 teszt: stabil értékek
Méret: 130,3 x70,8 x 10,7 mm
Súly: 185 gramm
Kijelző: 1280 x 768 pixel
Mobil szélessáv: GPRS, EDGE, 3G, HSDPA
Multimédia: Kamera, MP3 lejátszás, E-mail, Internet, Rádió, Diktafon
Részletek: teljes adatlap


Kipróbáltuk a világ első optikai képstabilizátoros kamerás mobilját, a WP8-as Lumia 920-at.

Szponzorált hirdetések

A Nokia tavaly ősszel a Lumia 800 és Lumia 710 révén indította útjára Windows Phone 7.5 termékcsaládját, majd pedig idén ősszel előrukkolt első Windows Phone 8 termékeivel, a Lumia 920-szal és a Lumia 820-szal. Mi most e kettő közül az előbbit fogjuk bemutatni, mely jelen pillanatban a finn gyártó aktuális csúcsmodellje. Hatalmas méret, nagy kijelző, duplamagos processzor és új Windows - valahogy így lehetne röviden összefoglalni a 920-ast, no és persze nem szabad megfeledkeznünk az optikai képstabilizátoros PureView kameráról sem. Kétség sem férhet hozzá, hogy a Lumia 920 piaci debütálását igencsak felfokozott várakozás övezte, és jó hír, hogy a készülék végül is még idén megérkezett Magyarországra is. Következzék hát a 920-as részletes tesztje!

Galéria Nagyképű

Nagyképű

[+] még több fotó

Külcsín
A már-már pingpongütőnyi felületet sokan hajlandóak vagyunk megbocsátani akkor, ha tudjuk, hogy cserébe egy szupervékony és pillekönnyű konstrukciót kapunk. Nos az ötféle színváltozatban (fekete, fehér, szürke, vörös, sárga) készülő Lumia 920 sajnos nemcsak nagyképű, hanem vastag és egyben irtózatosan nehéz is. A 4,5 colos kijelzővel ellátott készülék 10,7 milliméter vastag és 185 gramm (!) tömegű - összehasonlításképp a 4,8 colos Galaxy S III csak 8,6 milliméter vastag és 133 grammot nyom a mérlegen. Ennek többek közt az az oka, hogy a spéci kijelző vastagabb az átlagnál, ezenkívül pedig a wireless töltési megoldás tekercsének is kell a hely. Az unibody kialakítású készülékház egyébként nagyon masszív kialakításúra sikeredett, a minőség tökéletesen rendben van, ami persze teljes joggal el is várható egy ilyen high-end cucctól.
Galéria Csillogóan hófehér

Csillogóan hófehér

[+] még több fotó

Felszereltség
A baloldali él teljesen csupasz maradt, az ellentétes oldalon pedig három fekete gombot találunk: hangerőállító gombpár, on/off gomb és exponálógomb. A felső él közepére került a jack dugalj, tőle balra pedig ott figyel a microSIM-mel etethető slot. Az alsó élen két apró csavar emlékeztet arra, hogy azért valahogyan ezt a mobilt is szét lehet szerelni, illetve ugyancsak itt keresendő a fedetlen microUSB csatlakozó aljzat. Az akkumulátor 2000 mAh kapacitással bír (8X: 1800 mAh, Ativ S: 2300 mAh) és nemcsak vezetékes, hanem akár wireless módon is feltölthető. Mi a teszthez egy DT-910-es, NFC-képes töltőállványt kaptunk, melynek hálózati adaptere az átlagnál nagyobb - az adapter és az állvány között egy 1,8 méteres, 2 milliméteres körcsatlakozós vezeték teremt kapcsolatot. A Qi kompatibilis töltő révén nemcsak Nokia, hanem egyéb gyártmányú készülékek is feltölthetők, ezenkívül pedig szólnunk kell arról, hogy a Lumia 820-as kistesóhoz is kapható olyan hátfal, melynek révén megoldható a wireless töltés. A Nokia vezeték nélküli töltős kínálatában fellelhető továbbá egy spéci töltőlap (DT-900), egy mini babzsák töltő (DT-901), egy JBL hangszóró, illetve egy Luna Bluetooth headset.
Galéria Vezeték nélküli töltő

Vezeték nélküli töltő

[+] még több fotó

Galéria Lumia 800 vs. Lumia 920

Lumia 800 vs. Lumia 920

[+] még több fotó
Kijelző
A PureMotion HD+ fantázianevű kijelző egy 4,5 colos képátlóval rendelkező IPS LCD panel, mely a 720p HD-nál (1280x720 pixel) kicsit nagyobb, 1280x768 pixeles felbontással rendelkezik (képarány: 15:9), melynek köszönhetően a pixelsűrűsége kellemesen magas (332 ppi). A Nokia különösen arra büszke az új kijelző kapcsán, hogy annak válaszidejét sikerült a lehető legkisebbre csökkenteni. A gyártó közlése szerint míg a mobiltelefonokba szerelt IPS LCD panelek átlagosan 23 milliszekundumos válaszidővel rendelkeznek, addig a PureMotion HD+ display esetében ez az érték csupán 9 milliszekundum. Ennek köszönhetően a képpontok olyan rendkívül gyorsan kapcsolhatnak ki/be, illetve változtathatják meg színüket, hogy még a leggyorsabb szkrollozás, vagy nagysebességű képmegjelenítés során sem tapasztalhatunk elmosódást - a kép minden körülmények között tűéles marad. A QWERTY billentyűzet orientációtól függően 5x9,5, illetve 7x7 milliméteres gombokat vonultat fel.

Fényerő, kontraszt
A fejlesztőknek az erős napfény melletti használaton is sikerült optimalizálniuk. Adott egyrészt ugyebár a 600 nites nagy fényerő, a korábbról már jól ismert ClearBlack polarizációs réteg, a fényszenzoros automatikus fényerőállítás, illetve egy új szoftveres algoritmus, mely a fényerő folyamatos optimalizálásán dolgozik. Megjegyzendő, hogy a Lumia 920 a Lumia 820-tól, 800-tól és 900-tól eltérően már nem AMOLED technológiájú kijelzőt virít, vagyis a gyakorlatilag végtelen kontrasztarány és az abszolút mély fekete sajnos már a múlté. Ettől függetlenül persze nagyon is rendben van a cucc képminősége, de az AMOLED rajongóknak ez az AMOLED-ről LCD-re történő váltás minden bizonnyal némi csalódást okoz. A maximális védelemről természetesen Gorilla Glass réteg gondoskodik, egyébként pedig a betekintési szögek is nagyon rendben vannak.

Bármivel kezelhető
A kijelzőt nemcsak csupasz ujjbegyünkkel, hanem akár körmünk hegyével, kesztyűben, vagy akár egy kulcs végével is simán kezelhetjük. Ennek hátterében a Synaptics legújabb fejlesztése, a ClearPad 3250 áll, mely automatikusan felismeri, hogy éppen mivel közelítünk a kijelző felé, és ennek megfelelően optimalizálja a touch funkciókat. A Synaptics ezen 10 multitouch pontos fejlesztése ugyan némileg vastagabbá teszi az kijelzőt, viszont egyben sokkal egyszerűbbé és megbízhatóbbá varázsolja az érintőkijelzős használatot, akár szélsőséges hőmérsékleti viszonyok mellett is.
Galéria Optikai képstabilizátoros kamera

Optikai képstabilizátoros kamera

[+] még több fotó

Kamera
A fényleső ezúttal nem az átlagnál fényévekkel nagyobb felbontás (808 PureView: 41 megapixel), hanem az iparágban világelső optikai képstabilizátor révén kaphatta meg a PureView elnevezést. A 8,7 millió képpontot felvonultató hátsó megvilágítású képérzékelő előtt természetesen Carl Zeiss optikai található, mely elsősorban 26 milliméteres nagylátószögéről, illetve f2-es nagy fényerejéről ismerszik meg. A képstabilizátor másodpercenként akár 500-szor is képes korrigálni a kezünk mozgásából származó nem kívánt bemozdulásokat, ennek köszönhetően pedig a Lumia 920-nál jelenleg egyetlen telefon sem készít jobb fotókat, amennyiben a fényviszonyok nem éppen ideálisak. Normál megvilágítás mellett viszont már nem teljesít olyan jól a kamera, bár ezen a dolgon egy érkezőben lévő frissítés állítólag javítani fog. A fényérzékenység ISO100 és IS800 között állítható, az AF-segédfényként is funkcionáló villanó két LED-et vonultat fel, az elkészült fotók pedig átlagosan 2,5-3 MB méretűek. Az intelligens Smart Shoot funkció révén végre megoldható, hogy egy csoportképen mindenki a legjobb arcát mutassa, a Cinema Graph a fotók és videók közötti átmenetet valósítja meg, a Creative Studio pedig a fotókkal kapcsolatos utómunkák területén van a segítségünkre. Az előlapi kamera f2,4-es fényerővel, 1,3 megapixeles felbontással és 720p videófelvevővel rendelkezik (8X: 2,1 megapixel, 1080p videó). Íme néhány tesztfotó:


(eredeti méret)


(nagyobb méret)

A folyamatos autofókuszt virító videófelvevő a 8X-hez hasonlóan 1920x1080 pixeles (Full HD) MP4 felvételeket készít 29 fps sebesség mellett és sajnos ugyanúgy csak monó hangsávval, viszont a 22 Mbit/s-os bitráta némileg magasabb a HTC-féle 20 Mbit/s-nál. Tesztvideónk:


Szoftver
A Windows Phone 8 főképernyőn a legnagyobb újdonság, hogy mostantól többféle méretű élő csempét használhatunk, melyek a Lumia 920 kijelzőjén 12x12, 25x25, illetve 52x25 milliméteres mérettel rendelkeznek, és bármikor könnyen átrendezhetők, illetve a korábbiaknál több színben díszíthetők fel. Hasznos dolog, hogy a kijelző jobboldaláról eltűnt a kihasználatlan fekete csík, vagyis a csempék mostantól úgymond faltól falig érnek. Egy laza jobbirányú lapozó mozdulattal kerülhetünk a főmenübe, mely egyszerre tizenegy kis alkalmazást vonultat fel listás formában. A zárolóképernyőn most már akár a Facebook albumaink képei is cserélgethetik egymást, megjelenhet az éppen hallgatott zene albumképe és persze a fontosabb értesítési információk is. A lock-screen jelszóval védhető és rendkívül hasznos a WP8 gyereksarok nevezetű funkciója, melynek révén definiálhatjuk, hogy a gyermekünk kezébe adott telefonon pontosan milyen tartalmak (zenék, videók, játékok) legyenek elérhetők.

Szolgáltatások
A Piactér mostantól Áruház névre hallgat és jelenleg mintegy 125 ezer tartalmat vonultat fel, ami azért még mindig jóval karcsúbb, mint a Store nagyágyúk több százezres kínálata. A komoly social támogatást élvező névjegyzék csak minimális mértékben változott, az egyetlen igazi újdonság a szobák megjelenése: itt az általunk meghatározott kontaktok számára oszthatunk meg naptárbejegyzéseket, fotókat, vagy éppen jegyzeteket. Az Internet Explorer immár a tizedik generációs kiadásánál tart: kipróbáltam, hogy egy 3 MB-os színes-szagos oldalt körülbelül fele annyi idő alatt tölt be a Lumia 920, mint a régebbi vason régebbi szoftvert futtató Lumia 800. Hasonló sebességnövekedésnek lehetünk tanúi a Facebook kliens kapcsán is, mely körülbelül fele annyi időt alatt startol el, ráadásul az OS Fast App Resume funkciójának köszönhetően mindig képes onnan tovább folytatni a működését, ahol legutóbb legállítottuk. És igen, mostantól már screenshotot is lőhetünk, amihez csak az on/off és win gombokat kell egyszerre megnyomnunk.
Galéria Jack dugalj

Jack dugalj

[+] még több fotó

Galéria Fedetlen microUSB-port

Fedetlen microUSB-port

[+] még több fotó
Funkciók
Az Office érthető módon eddig is remek volt, az óvatos ráncfelvarrás után pedig most egy kicsit még jobb lett, új fejlesztés viszont a pénztárca alkalmazás, amivel kuponjainkat, hitelkártyáinkat és különböző  tagsági dolgainkat menedzselhetjük egyszerűen. A hangszínszabályzós zenelejátszó rendben teszi a dolgát, a videólejátszó pedig végre simán megeszi a DivX és Xvid tartalmakat, akár HD felbontásban is (felirat nélkül), de az MKV formátumba még mindig beletörik a bicskája. Rendkívül örvendetes, hogy most már az USB Mass Storage is támogatott, így végre Zune-mentesen tudunk zenéket és videókat feldobni a telefonra. A térképszoftverbe előre letölthetők az adott országok térképei, a teljes értékű, hangalapú navigációs szolgáltatás pedig ugyebár már jó ideje a finn gyártó felségterülete. A Nokia Városnéző egy spéci Augmented Reality alkalmazás, ezenkívül pedig kapunk még bluetoothos adatköltöztetőt (Transfer My Data), tippek-trükkök ajánlót (Nokia Care) és egy kis alkalmazás ajánlót (Top alk.). Sokak számára fontos lehet, hogy a legújabb Angry Birds, a Star Wars-os kiadás rögtön a debütálás napján elérhetővé vált többek közt WP8 fronton is, vagyis például e tekintetben is pozitív változásoknak lehetünk tanúi.

Galéria Fekete oldalsó gombok

Fekete oldalsó gombok

[+] még több fotó
Galéria Az alapcsomag részei

Az alapcsomag részei

[+] még több fotó
Belsőségek
A megfelelő számítási teljesítményről egy Qualcomm MSM8960 (Snapdragon S4 Plus, 28 nm) chipset gondoskodik, melynek részét képezi egyrészt két darab 1,5 GHz-es frekvenciájú Krait processzormag, illetve egy Adreno 225-ös GPU. Tény, hogy ez még nem egy négymagos ultrabrutál high-end megoldás, azonban ez a lényegen semmit sem változtat: a Lumia 920 minden körülmények között villámgyors. Az 1 GB RAM-mal és 32 GB flashmemóriával szerelt készülék az AnTuTu tesztet sajnos nem tudta lefuttatni, vélhetően az egyedi kijelzőfelbontás miatt, mindenesetre ebben a tesztben a hasonló hardveres, HTC-féle 8X 10821 pontot virított, szemben a Lumia 800-féle mindössze 2379 ponttal. Kár, hogy microSD slotról nem gondoskodott a Nokia, pedig ugyebár a Microsoft e tekintetben már nem gátolja a gyártókat. Wireless fronton említést érdemel többek közt az LTE és HSPA+ adatátvitel, az a/b/g/n Wi-Fi kontroller, a Bluetooth 3.0, az NFC, illetve a GPS-vevő (GLONASS). De például sztereó FM rádió nem jár a pénzünkért.
Galéria 1,3 megapixeles frontkamera

1,3 megapixeles frontkamera

[+] még több fotó

Galéria Érintőgombok az LCD alatt

Érintőgombok az LCD alatt

[+] még több fotó
Konklúzió
Jól érezhető, hogy a Lumia 920 fejlesztésébe tényleg mindent beleadott a Nokia - ez a készülék egy vérbeli csúcsmobil, melyben lényegében az összes manapság elérhető új fejlesztés elérhető. Ettől függetlenül persze korántsem hibátlan a Lumia 920, hiszen hatalmas és nagyon nehéz, nincs benne microSD slot és FM rádióadásokat sem hallgathatunk rajta. Cserébe viszont ott az elődjéhez képest sokat okosodott új WP8, a remek kijelző, a stabilizátoros kamera, a gyors adatátvitel és még sorolhatnánk. A cikk írásának időpontjában a készülék a GSM boltokban legolcsóbban mintegy 170 ezer forint magasságában szerezhető be, de a Lumia 920 árára vélhetően igen jó hatást fog gyakorolni, hogy a hazai szolgáltatók hamarosan megkezdik az újdonság forgalmazását. A Telenornál a múlt héten indult az előrendelés, és ezen a héten kezdődik meg az árusítás: a készülék kártyás ára 159990 forint, alap számlás tarifa esetén pedig 149990 forint olvasható az árcédulán. Megjegyzendő, hogy a vezeték nélküli töltő (DT-910: 60 euró) nem tartozik a készülék alapfelszereltségéhez.

A riválisok közül említést érdemel a HTC Windows Phone 8X, mely elsősorban kedvezőbb áráról, kisebb kijelzőjéről és kompaktabb kialakításáról ismerszik meg, viszont csak 16 GB memória van benne és vezeték nélkül sem tölthető. Ugyancsak komoly rivális a Samsung Ativ S, a maga 4,8 colos AMOLED kijelzőjével, 2300 mAh kapacitású akksijával és microSD slotjával, ez a nagyágyú azonban várhatóan csak 2013 elején kerül majd a boltok polcaira. Az pedig már más lapra tartozik, hogy egy androidos Galaxy S III ma már akár 120 ezer forint alatt is begyűjthető.

Nokia Lumia 920
Pozitívum: általánosan jó minőség, gyors működés, HD kijelző, optikai képstabilizátoros kamera, LTE, NFC, vezeték nélküli tölthetőség, navigáció.
Negatívum: vastag és nehéz, nem bővíthető, nincs benne FM rádió, a videófelvevő csak monó hangot vesz fel, MKV-t nem tud lejátszani, magas kezdőár.
Galéria Ismerős kék doboz

Ismerős kék doboz

[+] még több fotó

Szponzorált hirdetések

Mégis jönnek az utolsó Nokia X-ek

Bár nemrég úgy tűnt, a Microsoft teljesen elkaszálja az androidos Nokiákat, mégis felbukkantak a boltokban az olcsó telefonok.

Mégis jönnek az utolsó Nokia X-ek
Mégis jönnek az utolsó Nokia X-ek