Nokia Asha 311 teszt: okos döntés?
Méret: 106 x52 x 12,9 mm
Súly: 95 gramm
Kijelző: 240 x 400 pixel
Mobil szélessáv: GPRS, EDGE, 3G, HSDPA
Multimédia: Kamera, MP3 lejátszás, E-mail, Internet, Rádió, Diktafon
Részletek: teljes adatlap


Kipróbáltuk a finn gyártó egyik legújabb feature phone készülékét, lássuk mit tud!

Szponzorált hirdetések

Olvasóink közül bizonyára sokan emlékeznek még azokra az időkre, amikor a Nokiának a jelenleginél bizony sokkal jobban gurult a szekere, kínálatát pedig az S40-s normál mobilok, illetve az S60-as symbianos okostelefonok képezték. Mára persze rengeteget változott a finn cég termékpalettája, hiszen a szebb napokat is látott Symbian platformot szépen lassan teljesen kiszorítja a Windows Phone és a rá épülő Lumia mobilok, viszont az alsóbb szegmensekben még mindig tartja magát a jó öreg S40. No persze ez az S40 már messze nem az az S40, mellyel jó néhány éve megismerkedhettünk, és mint az az alábbi irományból ki fog derülni, a Nokia immár ezt a feature phone szoftvert is megpróbálja az okostelefonok mintájára alakítani. Következzék hát az immár a Series 40 Developer Platform 2.0-ra épülő Nokia Asha 311 részletes bemutatója!

Galéria Okos, vagy nem elég okos?

Okos, vagy nem elég okos?

[+] még több fotó

Galéria Csillogó hátlap

Csillogó hátlap

[+] még több fotó
Design, minőség
A hatalmas méretű, 4,3-4,8 colos kijelzővel szerelt high-end okostelefonokhoz szokott szemeink és ujjaink számára furcsa találkozást jelent a Nokia Asha 311, hiszen manapság már egyre ritkábban van szerencsénk ilyen és ehhez hasonló kompakt telefonokhoz. A 106x52x12,9 milliméter méretű legújabb Asha nemcsak kompakt, hanem könnyű is, hiszen a mérlegen mindössze 95 grammot nyom. Tesztkészülékünk a Dark Grey változat, mely fekete, szürke és ezüst színű elemekkel operál, és ezáltal konzervatív eleganciát próbált meg sugallni, de ezenkívül létezik még vörös, kék, barna és fehér verzió is. A kerekded formavilágú telefon teljes egésze kemény műanyagból készült, ami persze abszolút nem meglepetés. A legalsó szekció ugyan matt felületű, viszont a borítás összes többi része fényesen csillogó és bizony nagyon könnyen gyűjti a piszkokat és ujjlenyomatokat.

Felszereltség
A baloldali él teljesen kihasználatlan maradt, illetve csak majdnem teljesen, mert a csuklópánt rögzítőpontja itt kapott helyet. A hangerőt az ellentétes oldalon lévő gombpár révén lehet állítani, és ugyanitt keresendő a kamera dedikált exponálógombja, mely azonban csak egy állású, lévén, hogy autofókuszt nem kapunk. A 3,5 milliméteres jack dugalj a felső élre került, csakúgy, mint a jó öreg 2 milliméteres Nokia csati, illetve a szabványos microUSB port. Az 1110 mAh kapacitású, BL-4U típusjelzésű akkumulátor mindkét utóbbi dugalj révén tölthető, és köszönhetően az okostelefonokénál jelentősen alacsonyabb fogyasztásnak, a használati idő még masszívabb nyúzás esetén is simán elérheti a két napot. A microSD slot sajnos az akksi alá került, tehát bye-bye hot-swap funkcionalitás, az viszont mindenképpen pozitívum, hogy gyárilag ott figyel benne egy memóriakártya, igaz csak egy 2 GB-os példány.
Galéria Élet a felső végen

Élet a felső végen

[+] még több fotó

Galéria Két hagyományos nyomógomb

Két hagyományos nyomógomb

[+] még több fotó
Kijelző, kezelhetőség
Kompakt mobilba kompakt kijelző került: a régi szokásokkal szakítva már nem rezisztív, hanem kapacitív technológiájú LCD 3 colos képátlón tárja elénk a különböző vizuális tartalmakat. A maximális védelemről a már jól ismert Gorilla Glass gondoskodik, amiért nagyon nagy piros pont jár egy ilyen relatíve egyszerű készülék esetében. A fényszenzoros automatikus fényerőállítás remekül teszi a dolgát, a kijelző képe még erős napsütésben is egész jól látható, ellenben a 240x400 pixeles felbontás ezen a képátlón nem túl nagy, mindössze 155 ppi-s pixelsűrűséget biztosít. Mivel a kijelző elég kicsi, a virtuális QWERTY billentyűzeten nehéz pontosan és gyorsan gépelni, így inkább érdemes lehet a normál mobil billentyűzetet használni. Érdekesség, hogy a kijelző alatti krómhatású díszcsíkon két hagyományos nyomógombot helyeztek el a fejlesztők, melyek révén klasszikus módon kezelhetők a hívások, illetve a jobboldali a telefon ki/bekapcsolására is szolgál.
Galéria Nincs előlapi kamera

Nincs előlapi kamera

[+] még több fotó

Galéria AF és LED nélkül

AF és LED nélkül

[+] még több fotó
Kamera
A hatalmas díszkerettel ékesített hátoldali kamera (frontkamera nincs is) nem igazán áll a helyzet magaslatán. A 3,2 megapixeles felbontással önmagában véve még nem is lenne probléma, azonban az autofókusz és a LED-segédfény hiánya már alaposan rányomja a bélyegét a képminőségre. A maximális fotófelbontás 2048x1536 pixel, választhatunk normál és wide üzemmódot, kapunk sorozatfelvevőt és önkioldót, ezenkívül pedig a manuális fehéregyensúly tuningról, illetve a kikapcsolható zárhangról is említést kell tennünk. A galériában az alap funkciók elérésén kívül lehetőség nyílik a fotók szerkesztésére, nyomtatására, illetve diafilmként való használatára. Íme néhány tesztfotó:


(eredeti méret)

A videófelvevőtől sem szabad túl sokat várni, lévén, hogy a kamkorder maximum VGA, vagyis 640x480 pixeles felbontásban és 25 fps sebesség mellett hajlandó dolgozni, ráadásul a 3GP formátumú felvételek csak monó hangsávval rendelkeznek. Tesztvideónk:


Szoftver
Míg az S40 kezdetben abszolút nem volt felkészítve érintőkijelzős használatra, addig idővel napvilágot látott belőle egy érintőkijelzővel és hagyományos billentyűzettel egyaránt használható verzió, jelen tesztalanyunkon pedig már egy full touch S40, egész konkrétan az Asha Touchként is ismert Series 40 Developer Platform 2.0 teljesít szolgálatot. Jól érezhető, hogy a fejlesztők ezúttal nagyon okostelefonosra szerették volna venni a figurát, hiszen néhány másodpernyi használatot követően rögtön olyan érzésünk támad, mintha az Asha 311 egy lebutított N9 lenne. No persze az új S40-nek a valóságban nem sok köze van a MeeGo-hoz, az viszont tény, hogy a swype-os életérzés ezúttal nagyon is visszaköszön. Ilyen swype mozdulattal oldható fel például a lock screen, illetve ugyanilyen mozdulattal lapozhatunk a három alapképernyő között. Az éppen futó alkalmazások viszont nem swype-pal, hanem a back gomb nyomogatásával zárhatók be, a kijelző felső szekciójából pedig egy multifunkciós státuszsor húzható le.

Funkciók
A készülék feloldását követően az egyszerre 3x4,5 ikont megjelenítő főmenüben találjuk magunkat, egy balra történő swype-olással pedig arra az alapkijelzőre kerülünk, mely alaphelyzetben a pontos időt és a dátumot közli velünk, ezenkívül pedig négy ikont vonultat fel. Ha az ujjunkat nyomva tartjuk a kijelzőn, új hivatkozásokat és névjegyeket helyezhetünk el itt, de widgetekről például ne is álmodjunk. Egy újabb oldalirányú swype-pal rögtön a tárcsázó képernyőre kerülhetünk, ahol többek közt a névjegyzék és a híváslista is elérhető. A webböngésző alaphelyzetben 2.0.2-es verziószámot visel magán, egy gyors frissítést követően viszont már 2.2.0-ás verziószámot virít. Flash támogatás sajnos nincs, viszont az Opera Minijéhez hasonló szerver alapú kompressziós eljárásnak köszönhetően az adatforgalom akár 85 százalékkal is csökkenthető.
Galéria 1110 mAh kapacitású akksi

1110 mAh kapacitású akksi

[+] még több fotó

Galéria Nem hot-swap

Nem hot-swap

[+] még több fotó
Szolgáltatások, belsőségek
A naptárban a következő eseménykategóriák támogatottak: emlékeztető, találkozó, hívás, születésnap, évforduló és feljegyzés. Az ébresztőóra szundi funkciós, de csak egy időpontot képes memorizálni, ezenkívül pedig többek közt számológépet, fájlkezelőt és időjárás alkalmazást is kapunk a pénzünkért. A Nokia közösségi appja révén Facebook és Twitter támogatásban részesülünk, a Nokia Áruházban pedig számos különböző tartalmat gyűjthetünk be. A háttérben is futó zenelejátszó kezeli a playlisteket, megjeleníti az albumképeket, és még hangszínszabályzóval is fel van vértezve. A füles csatlakoztatását követően életre kelő sztereó FM rádió megjeleníti az RDS információkat, a DivX/Xvid kompatibilis videólejátszó pedig egészen addig remekül teljesít, amíg nem valamilyen HD anyagot próbálunk meg lenyomni a torkán. Sokak számára kiemelt fontosságú lehet, hogy a telefonon alaphelyzetben ott figyel az Angry Birds és további negyven ingyenes EA játékot is kapunk. Ami a készülék működési sebességét illeti, nos a tekintetben nem sok panaszunk lehet, hiszen az 1 GHz-es processzor, a 128 MB RAM, a 256 MB ROM és a már említett S40 szoftver igazán remek, ütőképes társaságot alkot. GPS-vevő sajnos nincs, így maradnak a cellainformációk, vagy egy külső GPS csatlakoztatása, mindenesetre a Nokia Térképek 2.0 alkalmazás amúgy sem rendelkezik valamit túl nagy tudással.
Galéria Kompakt kis készülék

Kompakt kis készülék

[+] még több fotó

Galéria Asha 311 vs. Lumia 800

Asha 311 vs. Lumia 800

[+] még több fotó
Konklúzió
A mai elvárásoknak megfelelően HSPA (14,4/5,76 Mbit/s) kompatibilis, valamint b/g/n Wi-Fi-vel, Bluetooth 2.1 kontrollerrel és USB OTG támogatással is rendelkező Nokia Asha 311 a gyártó valaha készített egyik legjobb, nem okostelefon kategóriás készüléke. Ezzel tehát nincs is semmi baj, azzal viszont már igen, hogy a készülék ár/mutatója lehetne jobb is. A cikk írásakor legolcsóbban mintegy 34 ezer forint magasságában gyűjthető be az Asha 311, mely összeg ellenében akár már egy androidos okostelefont is vásárolhatunk, 46 ezer forintért pedig már akár egy házon belüli, WinPho szoftveres Lumia 610-et is vehetünk.

Nokia Asha 311
Pozitívum: korrekt minőség, kapacitív kijelző, fürge működés, MeeGo utánérzésű felhasználói felület, HSPA, Wi-Fi, USB OTG, relatíve hosszú használati idő.
Negatívum: nem túl nagy felbontású kijelző, gyenge kamera, nincs integrált GPS-vevő, működés közben nem cserélhető a microSD, lehetne olcsóbb.
Galéria Szokásos kék dobozban érkezett

Szokásos kék dobozban érkezett

[+] még több fotó

Galéria 12,9 milliméteres vastagság

12,9 milliméteres vastagság

[+] még több fotó
Galéria Krómcsíkkal díszítve

Krómcsíkkal díszítve

[+] még több fotó

Szponzorált hirdetések

Nokia után olcsó telefonnal támad a Microsoft

A Nokia név mostantól a múlté, de a Lumia telefonok természetesen maradnak, a Microsoft most épp az eddigi legolcsóbb modellt jelentette be.

Nokia után olcsó telefonnal támad a Microsoft
Nokia után olcsó telefonnal támad a Microsoft
Forrás:
Mobil Portál

Cimkék: