Testközelből ismerkedtünk meg azzal, hogy mit tudnak az új csúcs Nokiák.

Szponzorált hirdetések

A finn gyártó talán még soha nem őrzött ilyen rosszul titkot, mint most, hiszen a Lumia 820 és 920 már jóval a hivatalos bejelentése előtt lebukott - a világhálót gyorsan beutazták a két készülékről óvatlanul, vagy tán szándékosan kiszivárogtatott gyári fotók. Lényeg a lényeg: tegnap késő délután végre sor került a hivatalos bejelentésre, a termékbemutatón pedig a Nokia és a Microsoft vezetői is szép számmal képviseltették magukat. Ott volt például Stephen Elop, a Nokia első embere, illetve Steve Ballmer, a Microsoft vezére is. Térjünk is azonban rá gyorsan a lényegre, vagyis magukra az új készülékekre!

4,5 colos LCD

4,5 colos LCD


Nokia Lumia 920
A Nokia legnagyobb tudású csúcsmodelljét mostantól úgy hívják, hogy Lumia 920. Kezdjük is rögtön a külsőségekkel: a készülék a mai trendeknek megfelelően hatalmasra és egyben igen nehézre sikeredett. A Lumia 920 130,3 milliméter hosszú, 70,8 milliméter széles és 10,7 milliméter vastag (99 köbcentiméter), a mérlegen pedig - tessék megkapaszkodni - egész pontosan 185 grammot nyom. Összehasonlításképp, a Samsung múlt héten bejelentett új windowsos csúcsmobilja, az Ativ S 137,2x70,5x8,7 milliméter méretű, illetve csak 135 gramm tömegű. Az unibody kialakítású, tehát házilagosan megbonthatatlan készülékház ötféle színváltozatban készül és a korábbiaktól eltérően nem matt, hanem csillogó felületű.
Ilyen vastag a 920-as

Ilyen vastag a 920-as


Szuper kijelző
A Lumia 920 kijelzője a Lumia 800-éhoz hasonlóan és a Lumia 900-étól eltérően nem sík, hanem enyhén domború felületű, ami roppant jól mutat. A Gorilla Glass üveg mögé bújtatott display a 720p HD-nál némileg nagyobb, 1280x768 pixeles felbontást virít, még pedig 4,5 colos képátlón, ami a gyakorlatban 332 ppi-s pixelsűrűséget eredményez (Ativ S: 4,8 col, 306 ppi). A 600 nites fényerőnek köszönhetően várhatóan még erős napsütésben is jól látható lesz a képernyő tartalma, a Nokia pedig különösen arra büszke, hogy a PureMotion HD+ nevezetű kijelző kétszer nagyobb sebességű, mint riválisai, melynek köszönhetően még a menü, vagy egy weboldal tartalma még akkor sem modódik el, ha villámgyorsan szkrollozzuk. Megjegyzendő, hogy ezúttal nem AMOLED, hanem ClearBlack technológiával felturbózott IPS LCD technológiát kapunk - a képminőséggel a rövid próba során elégedettek voltunk, az azonban tény, hogy az AMOLED-féle mély feketét el lehet felejteni.
A Lumia 920 felső éle

A Lumia 920 felső éle


Belsőségek
Belül egy ugyanolyan chipset kapott helyett, mint amilyen az Ativ S-ben is ott figyel. A 28 nanométeres csíkszélességgel rendelkező Snapdragon S4 Plus (Qualcomm MSM8960) chipsetben két darab 1,5 GHz-es órajelű Krait processzormag (ARMv7) dohog, melyek 1 MB L2 cache és egy Adreno 225-ös grafikusgyorsító társaságát élvezik. RAM-ból 1 GB-ot kapunk, flashmemóriából pedig 32 GB-ot (+7 GB SkyDrive), a WinPho 8 egyik legfontosabb újdonsága, a microSD támogatás viszont hiányzik ebből a készülékből. A rövid próba során a Lumia 920 villámgyorsan működött, akadásnak nyoma sem volt, ami a komoly hardver és a hatékony működésű szoftver ismeretében tulajdonképpen nem is meglepő. Az energiaellátásról a Nokia eddigi legnagyobb kapacitású, 2000 mAh-s akkumulátora gondoskodik (Ativ S: 2300 mAh), ezenkívül pedig szólnunk kell még a microSIM slotról, a 42/5,76 Mbit/s-os HSPA+-ról (LTE: 100/50 Mbit/s), az a/b/g/n szabványú Wi-Fi-ről, a Bluetooth 3.0-ról, a GPS-vevőről, az NFC-ről, illetve a vezeték nélküli töltési lehetőségről.
Wireless charger

Wireless charger


Kamera
A 920-as az első olyan Lumia, mely megkapta a februárban a Nokia 808 PureView nevezetű symbianos készülékben debütált PureView technológiát. Ez a PureView azonban nagyon más, mint a régi, ugyanis ezúttal nem a nagy felbontáson és az oversamplingen, hanem az úgynevezett "lebegő lencsés" optikai képstabilizátoron van a fő hangsúly, mely a Nokia szerint mintegy 50 százalékkal hatékonyabb az eddig látott hasonló megoldásoknál. Ennek megfelelően az 1/1,2 colos és 41 megapixeles érzékelő helyett ezúttal egy 1/3 colos (5x3,5 milliméter) méretű és 8,7 megapixeles felbontású szenzort kapunk, ami előtt egy f2,0 fényerejű Carl Zeiss optika kapott helyet (808 PureView: f2,4, HTC One X: f2,0). A természetesen hátsó megvilágítású érzékelő egyébként 1,4 mikronos pixelmérettel rendelkezik. A 26 milliméteres nagylátószögű kamera révén a Nokia szerint minden korábbinál jobb felvételek készíthetők gyenge megvilágítás esetén, ezenkívül pedig a képstabilizátor videózáskor (Full HD, 30 fps) is jó szolgálatot tehet. A maximális fotófelbontás 3264x2448 pixel, a makró közelpont 8 centiméteres, zoomolni multi-touch mozdulatokkal tudunk, a vaku pedig nem xenonos, hanem újgenerációs LED-es. Az előlapi kamera 1,3 megapixeles felbontású.
PureView élvezet

PureView élvezet


Nokia Lumia 820
Amennyiben a kijelzőből indulunk ki, akkor a Lumia 820 nem annyira a Lumia 800, hanem sokkal inkább a Lumia 900 utódja. A kijelző ugyanis változatlanul 4,3 colos képátlóval rendelkezik és a felbontás is maradt a régi: 480x800 pixel (217 ppi). Az AMOLED technológiájú display előtt továbbá ugyanolyan sík üveg található, mint amilyen a Lumia 900-on is ott figyel. Megjegyzendő azonban, hogy a Lumia 820 jól érezhetően kisebb lett, mint a Lumia 900, ami mindenképpen pozitív változás, de például a 160 grammos tömeg abszolút nem változott. Érdekesség, hogy a Lumia 820 nem unibody kialakítású, tehát bármikor könnyen szétkapható. A hétféle színváltozatban készülő 820-as alaphelyzetben nem támogatja a vezeték nélküli töltést, de a megfelelő hátfal beszerzésével ez a feature is kipipálható. Az 1650 mAh kapacitású akksi (Lumia 900: 1650 mAh) könnyen eltávolítható és így férhetünk hozzá a microSIM és microSD slotokhoz.
4,3 colos AMOLED

4,3 colos AMOLED


Mi van belül?
A Lumia 820-ban ugyanaz a kétmagos 1,5 GHz-es Snapdragon S4 Plus teljesít szolgálatot, mint a Lumia 920-as nagytesóban, a RAM is ugyanúgy 1 GB-os kapacitású, viszont a flashmemória csak 8 GB-os. Ez utóbbi nem jelent igazán gondot, hiszen a 920-assal ellentétben ezúttal ugyebár adott a microSD bővíthetőség. Wireless adatátvitel fronton semmi különbség sincs a két új Lumia között, ellenben a 820-as kamerájából kimaradt a PureView technológia. A 8 megapixeles felbontású fényleső Carl Zeiss optikája ezúttal f2,2-es fényerőt és 28 milliméteres nagylátószöget biztosít számunkra, ezenkívül pedig említést érdemel még a LED-segédfény, a Full HD felbontású videófelvevő, illetve a 0,3 megapixeles frontkamera.
Spéci hátlap

Spéci hátlap


1650-es akksi

1650-es akksi

Egyebek
A sajtóbemutató során természetesen komoly figyelmet szenteltek a két új Lumia operációs rendszerének, a Windows Phone 8-nak is. Szó esett többek közt a megújult élő csempés kezdőoldalról és a sokak által várva várt képernyőfotó mentési lehetőségről. Új Nokiás fejlesztés a Nokia City Lens nevezetű augmented reality alkalmazás, ezenkívül pedig a Nokia Drive és a Nokia Maps is új funkciókkal gazdagodik. Kamerás vonatkozásban a Nokia Smartshot és a Nokia Cinemagraph mutat újat.

Színekből nincs hiány

Színekből nincs hiány

Elérhetőség, konklúzió
A bejelentés során sajnos egyetlen szó sem esett arról, hogy a Lumia 820 és a Lumia 920 pontosan mikor és milyen áron debütál majd a kereskedelmi forgalomban, mindenesetre a Nokiának nagyon nagy szüksége lenne arra, hogy mihamarabb ki tudja tenni a boltok polcaira a testvérpárost. A Nokia elérhetőségi térképére egyébként már felkerült a két telefon: ezek szerint a Lumia 920 tizenhat, a Lumia 820 pedig tizenöt európai országban debütál majd első körben, ezek között viszont sajnos nem található ott Magyarország. A Nokia munkatársait ezenkívül arról is megkérdeztük, hogy a korábbi Lumiákra mikor érkezik majd a 7.8-as WinPho frissítés, ők azonban egyelőre még ezzel kapcsolatban sem kívántak nyilatkozni. Summa summarum a Lumia 820 nem egy különösebben izgalmas telefon, a Lumia 920 viszont nagyon is az, főleg a kijelzője és a kamerája révén. Abban pedig egyelőre csak bízni tudunk, hogy az új Lumiák a nemrégiben érkezett 900-as modelltől eltérően nem lesznek alaposan túlárazva.
920 vs. 900 vs. 820

920 vs. 900 vs. 820


Háttal a 920, arccal a 820

Háttal a 920, arccal a 820

Szponzorált hirdetések

Mégis jönnek az utolsó Nokia X-ek

Bár nemrég úgy tűnt, a Microsoft teljesen elkaszálja az androidos Nokiákat, mégis felbukkantak a boltokban az olcsó telefonok.

Mégis jönnek az utolsó Nokia X-ek
Mégis jönnek az utolsó Nokia X-ek