Testközelből ismerkedtünk meg azzal, hogy mit tudnak az új csúcs Nokiák.

Szponzorált hirdetések

A finn gyártó talán még soha nem őrzött ilyen rosszul titkot, mint most, hiszen a Lumia 820 és 920 már jóval a hivatalos bejelentése előtt lebukott - a világhálót gyorsan beutazták a két készülékről óvatlanul, vagy tán szándékosan kiszivárogtatott gyári fotók. Lényeg a lényeg: tegnap késő délután végre sor került a hivatalos bejelentésre, a termékbemutatón pedig a Nokia és a Microsoft vezetői is szép számmal képviseltették magukat. Ott volt például Stephen Elop, a Nokia első embere, illetve Steve Ballmer, a Microsoft vezére is. Térjünk is azonban rá gyorsan a lényegre, vagyis magukra az új készülékekre!

Hirdetés

4,5 colos LCD

4,5 colos LCD


Nokia Lumia 920
A Nokia legnagyobb tudású csúcsmodelljét mostantól úgy hívják, hogy Lumia 920. Kezdjük is rögtön a külsőségekkel: a készülék a mai trendeknek megfelelően hatalmasra és egyben igen nehézre sikeredett. A Lumia 920 130,3 milliméter hosszú, 70,8 milliméter széles és 10,7 milliméter vastag (99 köbcentiméter), a mérlegen pedig - tessék megkapaszkodni - egész pontosan 185 grammot nyom. Összehasonlításképp, a Samsung múlt héten bejelentett új windowsos csúcsmobilja, az Ativ S 137,2x70,5x8,7 milliméter méretű, illetve csak 135 gramm tömegű. Az unibody kialakítású, tehát házilagosan megbonthatatlan készülékház ötféle színváltozatban készül és a korábbiaktól eltérően nem matt, hanem csillogó felületű.
Ilyen vastag a 920-as

Ilyen vastag a 920-as


Szuper kijelző
A Lumia 920 kijelzője a Lumia 800-éhoz hasonlóan és a Lumia 900-étól eltérően nem sík, hanem enyhén domború felületű, ami roppant jól mutat. A Gorilla Glass üveg mögé bújtatott display a 720p HD-nál némileg nagyobb, 1280x768 pixeles felbontást virít, még pedig 4,5 colos képátlón, ami a gyakorlatban 332 ppi-s pixelsűrűséget eredményez (Ativ S: 4,8 col, 306 ppi). A 600 nites fényerőnek köszönhetően várhatóan még erős napsütésben is jól látható lesz a képernyő tartalma, a Nokia pedig különösen arra büszke, hogy a PureMotion HD+ nevezetű kijelző kétszer nagyobb sebességű, mint riválisai, melynek köszönhetően még a menü, vagy egy weboldal tartalma még akkor sem modódik el, ha villámgyorsan szkrollozzuk. Megjegyzendő, hogy ezúttal nem AMOLED, hanem ClearBlack technológiával felturbózott IPS LCD technológiát kapunk - a képminőséggel a rövid próba során elégedettek voltunk, az azonban tény, hogy az AMOLED-féle mély feketét el lehet felejteni.
A Lumia 920 felső éle

A Lumia 920 felső éle


Belsőségek
Belül egy ugyanolyan chipset kapott helyett, mint amilyen az Ativ S-ben is ott figyel. A 28 nanométeres csíkszélességgel rendelkező Snapdragon S4 Plus (Qualcomm MSM8960) chipsetben két darab 1,5 GHz-es órajelű Krait processzormag (ARMv7) dohog, melyek 1 MB L2 cache és egy Adreno 225-ös grafikusgyorsító társaságát élvezik. RAM-ból 1 GB-ot kapunk, flashmemóriából pedig 32 GB-ot (+7 GB SkyDrive), a WinPho 8 egyik legfontosabb újdonsága, a microSD támogatás viszont hiányzik ebből a készülékből. A rövid próba során a Lumia 920 villámgyorsan működött, akadásnak nyoma sem volt, ami a komoly hardver és a hatékony működésű szoftver ismeretében tulajdonképpen nem is meglepő. Az energiaellátásról a Nokia eddigi legnagyobb kapacitású, 2000 mAh-s akkumulátora gondoskodik (Ativ S: 2300 mAh), ezenkívül pedig szólnunk kell még a microSIM slotról, a 42/5,76 Mbit/s-os HSPA+-ról (LTE: 100/50 Mbit/s), az a/b/g/n szabványú Wi-Fi-ről, a Bluetooth 3.0-ról, a GPS-vevőről, az NFC-ről, illetve a vezeték nélküli töltési lehetőségről.
Wireless charger

Wireless charger


Kamera
A 920-as az első olyan Lumia, mely megkapta a februárban a Nokia 808 PureView nevezetű symbianos készülékben debütált PureView technológiát. Ez a PureView azonban nagyon más, mint a régi, ugyanis ezúttal nem a nagy felbontáson és az oversamplingen, hanem az úgynevezett "lebegő lencsés" optikai képstabilizátoron van a fő hangsúly, mely a Nokia szerint mintegy 50 százalékkal hatékonyabb az eddig látott hasonló megoldásoknál. Ennek megfelelően az 1/1,2 colos és 41 megapixeles érzékelő helyett ezúttal egy 1/3 colos (5x3,5 milliméter) méretű és 8,7 megapixeles felbontású szenzort kapunk, ami előtt egy f2,0 fényerejű Carl Zeiss optika kapott helyet (808 PureView: f2,4, HTC One X: f2,0). A természetesen hátsó megvilágítású érzékelő egyébként 1,4 mikronos pixelmérettel rendelkezik. A 26 milliméteres nagylátószögű kamera révén a Nokia szerint minden korábbinál jobb felvételek készíthetők gyenge megvilágítás esetén, ezenkívül pedig a képstabilizátor videózáskor (Full HD, 30 fps) is jó szolgálatot tehet. A maximális fotófelbontás 3264x2448 pixel, a makró közelpont 8 centiméteres, zoomolni multi-touch mozdulatokkal tudunk, a vaku pedig nem xenonos, hanem újgenerációs LED-es. Az előlapi kamera 1,3 megapixeles felbontású.
PureView élvezet

PureView élvezet


Nokia Lumia 820
Amennyiben a kijelzőből indulunk ki, akkor a Lumia 820 nem annyira a Lumia 800, hanem sokkal inkább a Lumia 900 utódja. A kijelző ugyanis változatlanul 4,3 colos képátlóval rendelkezik és a felbontás is maradt a régi: 480x800 pixel (217 ppi). Az AMOLED technológiájú display előtt továbbá ugyanolyan sík üveg található, mint amilyen a Lumia 900-on is ott figyel. Megjegyzendő azonban, hogy a Lumia 820 jól érezhetően kisebb lett, mint a Lumia 900, ami mindenképpen pozitív változás, de például a 160 grammos tömeg abszolút nem változott. Érdekesség, hogy a Lumia 820 nem unibody kialakítású, tehát bármikor könnyen szétkapható. A hétféle színváltozatban készülő 820-as alaphelyzetben nem támogatja a vezeték nélküli töltést, de a megfelelő hátfal beszerzésével ez a feature is kipipálható. Az 1650 mAh kapacitású akksi (Lumia 900: 1650 mAh) könnyen eltávolítható és így férhetünk hozzá a microSIM és microSD slotokhoz.
4,3 colos AMOLED

4,3 colos AMOLED


Mi van belül?
A Lumia 820-ban ugyanaz a kétmagos 1,5 GHz-es Snapdragon S4 Plus teljesít szolgálatot, mint a Lumia 920-as nagytesóban, a RAM is ugyanúgy 1 GB-os kapacitású, viszont a flashmemória csak 8 GB-os. Ez utóbbi nem jelent igazán gondot, hiszen a 920-assal ellentétben ezúttal ugyebár adott a microSD bővíthetőség. Wireless adatátvitel fronton semmi különbség sincs a két új Lumia között, ellenben a 820-as kamerájából kimaradt a PureView technológia. A 8 megapixeles felbontású fényleső Carl Zeiss optikája ezúttal f2,2-es fényerőt és 28 milliméteres nagylátószöget biztosít számunkra, ezenkívül pedig említést érdemel még a LED-segédfény, a Full HD felbontású videófelvevő, illetve a 0,3 megapixeles frontkamera.
Spéci hátlap

Spéci hátlap


1650-es akksi

1650-es akksi

Egyebek
A sajtóbemutató során természetesen komoly figyelmet szenteltek a két új Lumia operációs rendszerének, a Windows Phone 8-nak is. Szó esett többek közt a megújult élő csempés kezdőoldalról és a sokak által várva várt képernyőfotó mentési lehetőségről. Új Nokiás fejlesztés a Nokia City Lens nevezetű augmented reality alkalmazás, ezenkívül pedig a Nokia Drive és a Nokia Maps is új funkciókkal gazdagodik. Kamerás vonatkozásban a Nokia Smartshot és a Nokia Cinemagraph mutat újat.

Színekből nincs hiány

Színekből nincs hiány

Elérhetőség, konklúzió
A bejelentés során sajnos egyetlen szó sem esett arról, hogy a Lumia 820 és a Lumia 920 pontosan mikor és milyen áron debütál majd a kereskedelmi forgalomban, mindenesetre a Nokiának nagyon nagy szüksége lenne arra, hogy mihamarabb ki tudja tenni a boltok polcaira a testvérpárost. A Nokia elérhetőségi térképére egyébként már felkerült a két telefon: ezek szerint a Lumia 920 tizenhat, a Lumia 820 pedig tizenöt európai országban debütál majd első körben, ezek között viszont sajnos nem található ott Magyarország. A Nokia munkatársait ezenkívül arról is megkérdeztük, hogy a korábbi Lumiákra mikor érkezik majd a 7.8-as WinPho frissítés, ők azonban egyelőre még ezzel kapcsolatban sem kívántak nyilatkozni. Summa summarum a Lumia 820 nem egy különösebben izgalmas telefon, a Lumia 920 viszont nagyon is az, főleg a kijelzője és a kamerája révén. Abban pedig egyelőre csak bízni tudunk, hogy az új Lumiák a nemrégiben érkezett 900-as modelltől eltérően nem lesznek alaposan túlárazva.
920 vs. 900 vs. 820

920 vs. 900 vs. 820


Háttal a 920, arccal a 820

Háttal a 920, arccal a 820

Szponzorált hirdetések

Okos kiegészítőket hoz az új WinPho frissítés

Okos tokok, nagyobb készülékek, okos kezelési megoldások jönnek az őszre várható új Windows Phone verzióban.

Okos kiegészítőket hoz az új WinPho frissítés
Okos kiegészítőket hoz az új WinPho frissítés