Sony Xperia P teszt: fehér mágia
Méret: 122 x59,5 x 10,5 mm
Súly: 120 gramm
Kijelző: 540 x 960 pixel
Mobil szélessáv: GPRS, EDGE, 3G, HSDPA
Multimédia: Kamera, MP3 lejátszás, E-mail, Internet, Rádió, Diktafon
Részletek: teljes adatlap


Nyúzópróbán a nagysikerű Xperia S kistestvére, avagy mit virít az Xperia P?

Szponzorált hirdetések

A nemrégiben Sony Ericssonból Sonyvá változott gyártó idén év elején nagyot durrantott azzal, hogy bejelentette az általunk nemrégiben tesztelt Xperia S-t (LT26i), az NXT-sorozat első tagját. Aztán nem sokkal később megérkezett az eggyel kisebb Xperia P (LT22i), illetve az eggyel még kisebb Xperia U (ST25i), melyek közül mi most a P típusjelzésű modellt vesszük górcső alá. A japán gyártó nem titkolja, hogy az Xperia P-t elsősorban azoknak szánja, akik ugyan szimpatizálnak az Xperia S-sel, de a csúcsmodellt egyszerűen már túl nagynak találják és beérik annál némileg gyengébb tudású hardverrel is. Következzék hát a készülék részletes bemutatója!

Galéria Xperia S, csak éppen kicsiben

Xperia S, csak éppen kicsiben

[+] még több fotó

Galéria Alumínium borítás

Alumínium borítás

[+] még több fotó
Design, minőség
A 122x59,5x10,5 milliméter méretű Xperia P 6 milliméterrel rövidebb, 4,5 milliméterrel keskenyebb és mindössze 0,1 milliméterrel vékonyabb az Xperia S-nél, a mérlegen pedig egész pontosan 24 grammal nyom kevesebbet annál. Lényeges különbség, hogy míg a csúcsmodell levehető hátlappal rendelkezik, addig az Xperia P a legfrisebb divatirányzatnak megfelelően unibody kialakítású, vagyis csavarhúzó segítsége nélkül nem bontható meg. A minőségérzetet javítandó a Sony ezúttal az alumíniumot választotta a készülékház alapanyagának, mely ily módon egyrészt kellemes tapintású, másrészt pedig igencsak masszív felépítést biztosít. A nálunk lévő tesztkészülék a Silver (ezüst) verzió, de ezenkívül Black (fekete) és Red (vörös) kivitelben is készül a kicsike. A hátlap enyhén ívelt felszínt kapott, az előlap alsó szekciójában pedig ott az Xperia S-ről már jól ismert átlátszó szekció, mely ezúttal 3 milliméteres vastagságú és függőlegesen futó vékony ereket vonultat fel. Az S-hez képest lényeges változás, hogy ez a fehér világítást kapott sáv érintésérzékeny, vagyis ezúttal nem a piktorgramok fölé, hanem magukra a kis ikonokra kell rányomunk. Az alatta lévő 10 milliméteres sávba került egyrészt az antenna, másrészt pedig a mikrofon. A teszt során sem a térerővel, sem pedig a hangminőséggel nem voltak problémák.

Felszereltség
A természetesen már micro-SIM-et fogadó slot a baloldali él közepére, egy kis kihajtható ajtó mögé került, viszont a mellette lévő microUSB és microHDMI csatlakozó aljzatok teljesen fedetlenek. USB-kábel természetesen alapáron jár (a sztereó vezetékes headsethez hasonlóan), viszont HDMI-kábelről már nekünk kell gondoskodnunk. Jobboldalt legfelül egy hangszóró, alatta pedig a bekapcsológomb figyel, lentebb pedig a hangerőállító gombpár, illetve az exponálógomb kapott helyet. A felső élre került a szabványos jack dugalj, az akkumulátor pedig a már említett unibody kialakítás miatt sajnos nem férhető hozzá. Az Xperia S-hez képest visszalépést jelent, hogy az akkumulátor 1750 helyett csak 1300 mAh kapacitású, és bár a telefon még így is simán megugorja a 1,5 napos használati időt, azért illett volna legalább egy 1500-as akksit belepakolni. Mindenképpen említést érdemel a gyorstöltési lehetőség: 10 percnyi töltéssel akár 60 percnyi beszélgetési időt is kaphatunk!
Galéria MicroSIM-mel etethető

MicroSIM-mel etethető

[+] még több fotó

Galéria Csatlakozó aljzatok

Csatlakozó aljzatok

[+] még több fotó
Kijelző
Az Xperia S-ben lévő 4,3 colos display 720x1280 pixeles felbontású, ami kiugróan magas, 342 ppi-s pixelsűrűséget eredményez. Ehhez képest az Xperia P egy 4 colos képátlójú és 540x960 képpontos kijelzőt virít, melynek 275 ppi-s pixelsűrűsége még mindig teljesen korrektnek mondható - pixeleket maximum csak nagyító alatt láthatunk. A négyujjas multi-touch-ot biztosító, LED háttérvilágítású LCD remek karcálló bevonatot kapott, no és persze megkapjuk a remek képminőség zálogának tekinthető Mobile Bravia Engine-t. És akkor most jön a lényeg, vagyis az a White Magic technológia, mely még az Xperia S-ben sincs jelen. Ennek lényege, hogy a hagyományos RGB mellett felbukkan egy W, vagyis fehér subpixel, melynek előnye a hatalmas fényerő és a világos tartalmak megjelenítésekor jelentősen csökkenő fogyasztás. A White Magic-nek köszönhetően az Xperia P kijelzője rekordértékű, 1000 nites fényerőt produkál - jelenleg nincs még egy mobil, melynek képe még szikrázó napsütésben is hasonlóan jól látható. A betekintési szögek is rendben vannak, no persze AMOLED-szintű mélyfeketéket már senki se várjon ettől az amúgy kiváló paneltől. A kijelző feletti kamera ezúttal 0,3 megapixeles felbontású (Xperia S: 1,3 megapixel).
Galéria VGA frontkamera

VGA frontkamera

[+] még több fotó

Galéria Egyedi, az már egyszer biztos

Egyedi, az már egyszer biztos

[+] még több fotó
Galéria Korrekt fényleső

Korrekt fényleső

[+] még több fotó
Kamera
Ha a csúcsmodellben 12 megapixeles, a legkisebb testvérben pedig 5 megapixeles kamera van, akkor könnyen kikövetkeztethető, hogy a középső modell egy 8 megapixeles (Exmor R) szenzort vonultat fel. A frontlencse kellemesen be van süllyesztve, így védve van a különböző külső behatásoktól, és jó hír, hogy egy LED-es segédfény is ott figyel mellette. A maximális felbontás 3264x 2448 pixel, a képarány 4:3, illetve 16:9 lehet, a fényérzékenység pedig ISO100 és ISO800 között állítható. Említést érdemel többek közt a mosolydetektálás, az arcfelismerés, az érintőfókusz, az állítható fénymérés, a digitális képstabilizálás, a 2/10 másodperces időzítő, a geotagging, a nyolc motívumprogram, illetve a 3D panoráma pásztázás. A gyorsindítás funkciónak köszönhetően az alvó telefonon pillanatok alatt életre kelthető a kamera, ha pedig semmilyen fotós beállítást sem szeretnénk elvégezni, akkor az automatikus témafelismerés mindent elvégez helyettünk. A képminőség ha nem is teljesen makulátlan, a mobilos átlagnál mindenképpen jobb, vagyis az Xperia P adott esetben simán használható akár fényképezőgép helyett is. Íme néhány tesztfotó:


(nagyobb méret)


A videófelvevő az Xperia S-hez hasonlóan simán megugorja a Full HD (1920x1080 pixel) szintet: az MP4 formátumba dolgozó, sztereó hangsávot rögzítő kamkorder 29 fps sebességre képes, miközben a bitráta 14,5 Mbit/s magasságában mozog. 720p-ben a bitráta sajnos már nem túl magas, mindössze 6 Mbit/s-os. 1080p tesztvideónk:


Szoftver
A Sony nemrégiben elkezdte az Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) frissítés terítését, mindenesetre tesztkészülékünk egyelőre még nem kapta meg ezt az egyébként a régebbi Sony Ericsson készülékekre is szépen sorban megjelenő upgrade-et. Így aztán egyelőre be kell érnünk a 2.3.7-es (Gingerbread) Androiddal, mellyel egyébként nincs is semmi baj, ráadásul a Sony egész pofás, bár azért persze nem HTC Sense szofisztikáltságú UI-t húzott a zöld robotos alapokra. A zárolóképernyőn megjelennek a fontosabb események, valamint immár a zenelejátszó főbb kezelőszervei is, ha pedig feloldottuk a kicsikét, az alapképernyőn fixen öt darab slide fogad bennünket. A pinch zoom hatására gyorsan áttekintő módba léphetünk, melynek hatására egy slide-on ott zsibog az összes oldal tartalma. A főmenüben 4x5 ikont kapunk egy oldalon, melyek aztán betűrend, használati gyakoriság, illetve időrend szerint is sorba rendezhetők. A slide-ok között oldalirányban tudunk lapozni, de a végek között sajnos nincs átjárhatóság.
Galéria Ismerős felhasználói felület

Ismerős felhasználói felület

[+] még több fotó

Galéria Android 2.3.7

Android 2.3.7

[+] még több fotó
Szolgáltatások
Régi barátunk, a Timescape továbbra is jelen van a fedélzeten és egyedi formában tárja elénk a különböző social történéseket. A Timescape többféle widgetet is kapott, ezenkívül pedig a Play Áruházban (Android Market) többféle bővítményt is találhatunk hozzá. A webböngésző szerény véleményem szerint gyakorlatilag hibátlan, hiszen villámgyorsan és esztétikus formában tárja elénk a különböző netes tartalmakat, akár Flash-sel megspékelve is. A névjegyzék a mai elvárásoknak megfelelően igen masszív közösségi támogatást élvez, ezenkívül pedig már alaphelyzetben kapunk Facebook és persze Google+ klienst is.
Galéria 10,5 milliméteres vastagság

10,5 milliméteres vastagság

[+] még több fotó

Galéria Háromféle színváltozatban kapható

Háromféle színváltozatban kapható

[+] még több fotó
Funkciók
Az Office Suite 5.5 jelenléte mindenképpen örvendetes, csak éppen az a bibi, hogy ez egy csak nézegetésre alkalmas alapverzió, tehát a szerkesztős edition már pénzbe fog kerülni. Hasonlóképp a Wisepilot navigációs szolgáltatásai sem ingyenesek, de persze szerencsére ott a Google jó öreg saját navigációja is. Kapunk továbbá tudományos funkciókkal felvértezett számológépet, világórát, ébresztőt, stoppert, időzítőt, Neoreader alkalmazást, illetve egy Címkék nevezetű kis NFC appot. A zenelejátszó egyrészt látványos, másrészt pedig jól használható, köszönhetően a hangszínszabályzónak, a hathatós online támogatásnak, a SenseMe funkciónak, illetve a jól ismert TrackID funkciónak, mellyel akár az aktuális slágerlistákra is vethetünk néhány pillantást. Az RDS-es sztereó FM rádió is remek szolgálatot tesz, bár műsorrögzítésre továbbra is alkalmatlan és használata megköveteli a headset csatlakoztatását. A videólejátszás sem esik az Xperia P ellenére, nyugodtan jöhetnek a különböző MKV anyagok és 1080p tartalmak. Az általános hangminőség nagyon rendben van, köszönhetően többek közt a dupla mikrofonos kivitelnek, illetve a korábbról már ismerős xLOUD technológiának.
Galéria Xperia P vs. Lumia 800

Xperia P vs. Lumia 800

[+] még több fotó

Galéria Kellemesen kompakt

Kellemesen kompakt

[+] még több fotó
Belsőségek
A két darab 1,5 GHz-es magot és egy Adreno 220-as GPU-t felvonultató Qualcomm MSM8260 helyett most "csak" 1 GHz-es magokat (két Cortex A9) és egy Mali-400MP grafikusgyorsítót kapunk, még pedig egy NovaThor U8500-as chipsetbe csomagolva. A Quadrant tesztben elért 2147 pont, illetve a Linpackban virított 41/67 MFLOPS-os teljesítmény ugyan elmarad az Xperia S hasonló eredményeitől, de nem is ez a lényeg, hanem hogy az Xperia P minden körülmények mellett korrekt sebességgel használható. Ebben komoly szerepet játszik többek közt az 1 GB RAM is, ami mellett 16 GB flashmemória (13 GB szabad) figyel még. Azért az Xperia S-ben lévő 32 GB mindenképpen szimpatikusabb, főleg annak ismeretében, hogy egyik okosság sem rendelkezik microSD bővítőslottal. A HSDPA maximum 14,4 Mbit/s-ra képes, a HSUPA legfeljebb 5,76 Mbit/s-os sebességgel teper, no és persze kapunk még  b/g/n szabványú Wi-Fi-t, hotspot és DLNA funkciót, Bluetooth 2.1-et, NFC-t és GPS-t, az USB On The Go-ról már nem is beszélve.
Galéria Unibody kialakítás

Unibody kialakítás

[+] még több fotó

Galéria Hangszóró csak ezen az oldalon van

Hangszóró csak ezen az oldalon van

[+] még több fotó
Konklúzió
A Sony Xperia P az Xperia S-nél kompaktabb méretben és talán picit látványosabb formában kínál a nagytesónál minden tekintetben némileg szerényebb tudást. Egy valamiben azonban mindenképpen jobb az Xperia P, ami nem más, mint az erős napsütés melletti használhatóság: bár e tekintetben az Xperia S sem szényenkezhet, hiszen simán veri például a HTC One X-et, az Xperia P-ben lévő White Magic technológia egyszerűen minden riválist lesöpör a porondról. Az Xperia P egy összességében véve remekül sikerült felső-középkategóriás okostelefon, melynek talán az ára a legnagyobb problémája, hiszen a kártyafüggetlenül jelenleg legolcsóbban mintegy 115 ezer forint magasságában begyűjthető készülék csak pár ezressel olcsóbb, mint az Xperia S. A T-Mobile-nál jelenleg 99990/109990 forintos (előfizetéses/pre-paid) áron kapható a készülék, a Telenor 99950/114990 forintot kér érte, a Vodafone pedig 109990/112990 forintos áron forgalmazza.

Pozitívum: remek minőség, hatalmas fényerejű kijelző, korrekt működési sebesség, jól használható kamera, fejlett adatátviteli megoldások.
Negatívum: alaphelyzetben nincs rajta Android 4.0, nem bővíthető, az akkumulátor lehetne nagyobb kapacitású.
Galéria Remek választás

Remek választás

[+] még több fotó

Szponzorált hirdetések

Ma kezdődik a foci VB

A Sony a világbajnokság egyik főtámogatója, így aztán nem meglepő, hogy a japán cég háza táján mostanság szinte minden Brazíliáról szól.

Ma kezdődik a foci VB
Ma kezdődik a foci VB
Forrás:
Mobil Portál

Cimkék: