Sony Xperia P teszt: fehér mágia
Méret: 122 x59,5 x 10,5 mm
Súly: 120 gramm
Kijelző: 540 x 960 pixel
Mobil szélessáv: GPRS, EDGE, 3G, HSDPA
Multimédia: Kamera, MP3 lejátszás, E-mail, Internet, Rádió, Diktafon
Részletek: teljes adatlap


Nyúzópróbán a nagysikerű Xperia S kistestvére, avagy mit virít az Xperia P?

Szponzorált hirdetések

A nemrégiben Sony Ericssonból Sonyvá változott gyártó idén év elején nagyot durrantott azzal, hogy bejelentette az általunk nemrégiben tesztelt Xperia S-t (LT26i), az NXT-sorozat első tagját. Aztán nem sokkal később megérkezett az eggyel kisebb Xperia P (LT22i), illetve az eggyel még kisebb Xperia U (ST25i), melyek közül mi most a P típusjelzésű modellt vesszük górcső alá. A japán gyártó nem titkolja, hogy az Xperia P-t elsősorban azoknak szánja, akik ugyan szimpatizálnak az Xperia S-sel, de a csúcsmodellt egyszerűen már túl nagynak találják és beérik annál némileg gyengébb tudású hardverrel is. Következzék hát a készülék részletes bemutatója!

Hirdetés

Galéria Xperia S, csak éppen kicsiben

Xperia S, csak éppen kicsiben

[+] még több fotó

Galéria Alumínium borítás

Alumínium borítás

[+] még több fotó
Design, minőség
A 122x59,5x10,5 milliméter méretű Xperia P 6 milliméterrel rövidebb, 4,5 milliméterrel keskenyebb és mindössze 0,1 milliméterrel vékonyabb az Xperia S-nél, a mérlegen pedig egész pontosan 24 grammal nyom kevesebbet annál. Lényeges különbség, hogy míg a csúcsmodell levehető hátlappal rendelkezik, addig az Xperia P a legfrisebb divatirányzatnak megfelelően unibody kialakítású, vagyis csavarhúzó segítsége nélkül nem bontható meg. A minőségérzetet javítandó a Sony ezúttal az alumíniumot választotta a készülékház alapanyagának, mely ily módon egyrészt kellemes tapintású, másrészt pedig igencsak masszív felépítést biztosít. A nálunk lévő tesztkészülék a Silver (ezüst) verzió, de ezenkívül Black (fekete) és Red (vörös) kivitelben is készül a kicsike. A hátlap enyhén ívelt felszínt kapott, az előlap alsó szekciójában pedig ott az Xperia S-ről már jól ismert átlátszó szekció, mely ezúttal 3 milliméteres vastagságú és függőlegesen futó vékony ereket vonultat fel. Az S-hez képest lényeges változás, hogy ez a fehér világítást kapott sáv érintésérzékeny, vagyis ezúttal nem a piktorgramok fölé, hanem magukra a kis ikonokra kell rányomunk. Az alatta lévő 10 milliméteres sávba került egyrészt az antenna, másrészt pedig a mikrofon. A teszt során sem a térerővel, sem pedig a hangminőséggel nem voltak problémák.

Felszereltség
A természetesen már micro-SIM-et fogadó slot a baloldali él közepére, egy kis kihajtható ajtó mögé került, viszont a mellette lévő microUSB és microHDMI csatlakozó aljzatok teljesen fedetlenek. USB-kábel természetesen alapáron jár (a sztereó vezetékes headsethez hasonlóan), viszont HDMI-kábelről már nekünk kell gondoskodnunk. Jobboldalt legfelül egy hangszóró, alatta pedig a bekapcsológomb figyel, lentebb pedig a hangerőállító gombpár, illetve az exponálógomb kapott helyet. A felső élre került a szabványos jack dugalj, az akkumulátor pedig a már említett unibody kialakítás miatt sajnos nem férhető hozzá. Az Xperia S-hez képest visszalépést jelent, hogy az akkumulátor 1750 helyett csak 1300 mAh kapacitású, és bár a telefon még így is simán megugorja a 1,5 napos használati időt, azért illett volna legalább egy 1500-as akksit belepakolni. Mindenképpen említést érdemel a gyorstöltési lehetőség: 10 percnyi töltéssel akár 60 percnyi beszélgetési időt is kaphatunk!
Galéria MicroSIM-mel etethető

MicroSIM-mel etethető

[+] még több fotó

Galéria Csatlakozó aljzatok

Csatlakozó aljzatok

[+] még több fotó
Kijelző
Az Xperia S-ben lévő 4,3 colos display 720x1280 pixeles felbontású, ami kiugróan magas, 342 ppi-s pixelsűrűséget eredményez. Ehhez képest az Xperia P egy 4 colos képátlójú és 540x960 képpontos kijelzőt virít, melynek 275 ppi-s pixelsűrűsége még mindig teljesen korrektnek mondható - pixeleket maximum csak nagyító alatt láthatunk. A négyujjas multi-touch-ot biztosító, LED háttérvilágítású LCD remek karcálló bevonatot kapott, no és persze megkapjuk a remek képminőség zálogának tekinthető Mobile Bravia Engine-t. És akkor most jön a lényeg, vagyis az a White Magic technológia, mely még az Xperia S-ben sincs jelen. Ennek lényege, hogy a hagyományos RGB mellett felbukkan egy W, vagyis fehér subpixel, melynek előnye a hatalmas fényerő és a világos tartalmak megjelenítésekor jelentősen csökkenő fogyasztás. A White Magic-nek köszönhetően az Xperia P kijelzője rekordértékű, 1000 nites fényerőt produkál - jelenleg nincs még egy mobil, melynek képe még szikrázó napsütésben is hasonlóan jól látható. A betekintési szögek is rendben vannak, no persze AMOLED-szintű mélyfeketéket már senki se várjon ettől az amúgy kiváló paneltől. A kijelző feletti kamera ezúttal 0,3 megapixeles felbontású (Xperia S: 1,3 megapixel).
Galéria VGA frontkamera

VGA frontkamera

[+] még több fotó

Galéria Egyedi, az már egyszer biztos

Egyedi, az már egyszer biztos

[+] még több fotó
Galéria Korrekt fényleső

Korrekt fényleső

[+] még több fotó
Kamera
Ha a csúcsmodellben 12 megapixeles, a legkisebb testvérben pedig 5 megapixeles kamera van, akkor könnyen kikövetkeztethető, hogy a középső modell egy 8 megapixeles (Exmor R) szenzort vonultat fel. A frontlencse kellemesen be van süllyesztve, így védve van a különböző külső behatásoktól, és jó hír, hogy egy LED-es segédfény is ott figyel mellette. A maximális felbontás 3264x 2448 pixel, a képarány 4:3, illetve 16:9 lehet, a fényérzékenység pedig ISO100 és ISO800 között állítható. Említést érdemel többek közt a mosolydetektálás, az arcfelismerés, az érintőfókusz, az állítható fénymérés, a digitális képstabilizálás, a 2/10 másodperces időzítő, a geotagging, a nyolc motívumprogram, illetve a 3D panoráma pásztázás. A gyorsindítás funkciónak köszönhetően az alvó telefonon pillanatok alatt életre kelthető a kamera, ha pedig semmilyen fotós beállítást sem szeretnénk elvégezni, akkor az automatikus témafelismerés mindent elvégez helyettünk. A képminőség ha nem is teljesen makulátlan, a mobilos átlagnál mindenképpen jobb, vagyis az Xperia P adott esetben simán használható akár fényképezőgép helyett is. Íme néhány tesztfotó:


(nagyobb méret)


A videófelvevő az Xperia S-hez hasonlóan simán megugorja a Full HD (1920x1080 pixel) szintet: az MP4 formátumba dolgozó, sztereó hangsávot rögzítő kamkorder 29 fps sebességre képes, miközben a bitráta 14,5 Mbit/s magasságában mozog. 720p-ben a bitráta sajnos már nem túl magas, mindössze 6 Mbit/s-os. 1080p tesztvideónk:


Szoftver
A Sony nemrégiben elkezdte az Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) frissítés terítését, mindenesetre tesztkészülékünk egyelőre még nem kapta meg ezt az egyébként a régebbi Sony Ericsson készülékekre is szépen sorban megjelenő upgrade-et. Így aztán egyelőre be kell érnünk a 2.3.7-es (Gingerbread) Androiddal, mellyel egyébként nincs is semmi baj, ráadásul a Sony egész pofás, bár azért persze nem HTC Sense szofisztikáltságú UI-t húzott a zöld robotos alapokra. A zárolóképernyőn megjelennek a fontosabb események, valamint immár a zenelejátszó főbb kezelőszervei is, ha pedig feloldottuk a kicsikét, az alapképernyőn fixen öt darab slide fogad bennünket. A pinch zoom hatására gyorsan áttekintő módba léphetünk, melynek hatására egy slide-on ott zsibog az összes oldal tartalma. A főmenüben 4x5 ikont kapunk egy oldalon, melyek aztán betűrend, használati gyakoriság, illetve időrend szerint is sorba rendezhetők. A slide-ok között oldalirányban tudunk lapozni, de a végek között sajnos nincs átjárhatóság.
Galéria Ismerős felhasználói felület

Ismerős felhasználói felület

[+] még több fotó

Galéria Android 2.3.7

Android 2.3.7

[+] még több fotó
Szolgáltatások
Régi barátunk, a Timescape továbbra is jelen van a fedélzeten és egyedi formában tárja elénk a különböző social történéseket. A Timescape többféle widgetet is kapott, ezenkívül pedig a Play Áruházban (Android Market) többféle bővítményt is találhatunk hozzá. A webböngésző szerény véleményem szerint gyakorlatilag hibátlan, hiszen villámgyorsan és esztétikus formában tárja elénk a különböző netes tartalmakat, akár Flash-sel megspékelve is. A névjegyzék a mai elvárásoknak megfelelően igen masszív közösségi támogatást élvez, ezenkívül pedig már alaphelyzetben kapunk Facebook és persze Google+ klienst is.
Galéria 10,5 milliméteres vastagság

10,5 milliméteres vastagság

[+] még több fotó

Galéria Háromféle színváltozatban kapható

Háromféle színváltozatban kapható

[+] még több fotó
Funkciók
Az Office Suite 5.5 jelenléte mindenképpen örvendetes, csak éppen az a bibi, hogy ez egy csak nézegetésre alkalmas alapverzió, tehát a szerkesztős edition már pénzbe fog kerülni. Hasonlóképp a Wisepilot navigációs szolgáltatásai sem ingyenesek, de persze szerencsére ott a Google jó öreg saját navigációja is. Kapunk továbbá tudományos funkciókkal felvértezett számológépet, világórát, ébresztőt, stoppert, időzítőt, Neoreader alkalmazást, illetve egy Címkék nevezetű kis NFC appot. A zenelejátszó egyrészt látványos, másrészt pedig jól használható, köszönhetően a hangszínszabályzónak, a hathatós online támogatásnak, a SenseMe funkciónak, illetve a jól ismert TrackID funkciónak, mellyel akár az aktuális slágerlistákra is vethetünk néhány pillantást. Az RDS-es sztereó FM rádió is remek szolgálatot tesz, bár műsorrögzítésre továbbra is alkalmatlan és használata megköveteli a headset csatlakoztatását. A videólejátszás sem esik az Xperia P ellenére, nyugodtan jöhetnek a különböző MKV anyagok és 1080p tartalmak. Az általános hangminőség nagyon rendben van, köszönhetően többek közt a dupla mikrofonos kivitelnek, illetve a korábbról már ismerős xLOUD technológiának.
Galéria Xperia P vs. Lumia 800

Xperia P vs. Lumia 800

[+] még több fotó

Galéria Kellemesen kompakt

Kellemesen kompakt

[+] még több fotó
Belsőségek
A két darab 1,5 GHz-es magot és egy Adreno 220-as GPU-t felvonultató Qualcomm MSM8260 helyett most "csak" 1 GHz-es magokat (két Cortex A9) és egy Mali-400MP grafikusgyorsítót kapunk, még pedig egy NovaThor U8500-as chipsetbe csomagolva. A Quadrant tesztben elért 2147 pont, illetve a Linpackban virított 41/67 MFLOPS-os teljesítmény ugyan elmarad az Xperia S hasonló eredményeitől, de nem is ez a lényeg, hanem hogy az Xperia P minden körülmények mellett korrekt sebességgel használható. Ebben komoly szerepet játszik többek közt az 1 GB RAM is, ami mellett 16 GB flashmemória (13 GB szabad) figyel még. Azért az Xperia S-ben lévő 32 GB mindenképpen szimpatikusabb, főleg annak ismeretében, hogy egyik okosság sem rendelkezik microSD bővítőslottal. A HSDPA maximum 14,4 Mbit/s-ra képes, a HSUPA legfeljebb 5,76 Mbit/s-os sebességgel teper, no és persze kapunk még  b/g/n szabványú Wi-Fi-t, hotspot és DLNA funkciót, Bluetooth 2.1-et, NFC-t és GPS-t, az USB On The Go-ról már nem is beszélve.
Galéria Unibody kialakítás

Unibody kialakítás

[+] még több fotó

Galéria Hangszóró csak ezen az oldalon van

Hangszóró csak ezen az oldalon van

[+] még több fotó
Konklúzió
A Sony Xperia P az Xperia S-nél kompaktabb méretben és talán picit látványosabb formában kínál a nagytesónál minden tekintetben némileg szerényebb tudást. Egy valamiben azonban mindenképpen jobb az Xperia P, ami nem más, mint az erős napsütés melletti használhatóság: bár e tekintetben az Xperia S sem szényenkezhet, hiszen simán veri például a HTC One X-et, az Xperia P-ben lévő White Magic technológia egyszerűen minden riválist lesöpör a porondról. Az Xperia P egy összességében véve remekül sikerült felső-középkategóriás okostelefon, melynek talán az ára a legnagyobb problémája, hiszen a kártyafüggetlenül jelenleg legolcsóbban mintegy 115 ezer forint magasságában begyűjthető készülék csak pár ezressel olcsóbb, mint az Xperia S. A T-Mobile-nál jelenleg 99990/109990 forintos (előfizetéses/pre-paid) áron kapható a készülék, a Telenor 99950/114990 forintot kér érte, a Vodafone pedig 109990/112990 forintos áron forgalmazza.

Pozitívum: remek minőség, hatalmas fényerejű kijelző, korrekt működési sebesség, jól használható kamera, fejlett adatátviteli megoldások.
Negatívum: alaphelyzetben nincs rajta Android 4.0, nem bővíthető, az akkumulátor lehetne nagyobb kapacitású.
Galéria Remek választás

Remek választás

[+] még több fotó

Szponzorált hirdetések

Levetkőztették az új csúcsmodellt

Ezúttal kivételesen nem egy hollywoodi sztár, hanem egy japán csúcsmodell szabadult meg "ruháitól".

Levetkőztették az új csúcsmodellt
Levetkőztették az új csúcsmodellt
Forrás:
Mobil Portál

Cimkék:

hirdetés
                 
Farmerama Dark Orbit War of Titans K.O. Champs
Deepolis The Pimps Gangs of Crime Seafight
HIRDETÉS

Profession állásajánlatok

további állások a Profession.hu portálon