Samsung Galaxy S III teszt: koronát neki!
Méret: 136,6 x70,6 x 8,6 mm
Súly: 133 gramm
Kijelző: 720 x 1280 pixel
Mobil szélessáv: GPRS, EDGE, 3G, HSDPA
Multimédia: Kamera, MP3 lejátszás, E-mail, Internet, Rádió, Diktafon
Részletek: teljes adatlap


Leteszteltük az androidos okostelefonok új királyát, a sokak által várva várt SGS III-at.

Szponzorált hirdetések

A Samsung 2010 márciusában jelentette be első Galaxy S (I9000) készülékét, melyről akkor könnyen azt hihettük, hogy ezt az okostelefont már biztosan nem lehet überelni, hiszen lényegében minden benne van, villámgyors és még esztétikus is. Aztán 2011 februárjában bemutatkozott a Galaxy S II (I9100) és bebizonyította, hogy igen is van új a nap alatt - a második generációs Galaxy S-sel a Samsung minden korábbi eladási rekordot megdöntött. Idén május elején pedig végre lehullott a lepel a sokak által várva várt Galaxy S III-ről (I9300), mely talán egy kicsit megkésett és talán egy kicsit nőiesebb formájú, mint vártuk, de mindenképp nagyot üt. Hogy pontosan mekkorát? Nos ez az alábbi sorokból egész biztosan ki fog derülni!

Galéria Nagyképű

Nagyképű

[+] még több fotó

Galéria Marble white

Marble white

[+] még több fotó
Külcsín
A viszonylag kerekded első Galaxy S után a második szinte teljesen négyszögletes lett, a harmadik viszont még az elsőnél is több ívet és lekerekítést vonultat fel. Gyors közvélemény kutatást folytatva arra jöttem rá, hogy a szögletes SGS II inkább a férfiak, az enyhén szappantartó SGS III pedig inkább a hölgyek tetszését nyeri el. Sietek azonban leszögezni, hogy az új jövevény élőben sokkal szebb oldalát mutatja, mint a fotókon, vagyis mindenképpen érdemes élőben is szemügyre venni a kicsikét. Na jó, kicsinek nem igazán nevezhető őkelme, mely az egyébként sem parányi elődjénél mintegy 1 centiméterrel hosszabb és 0,5 centiméterrel szélesebb. De legalább jó vékony, és ezúttal a 8,6 milliméteres vastagság a készülék teljes hosszában érvényben van. Szerkesztőségünkben a fehér (Marble White) verzió vendégeskedett, de ezenkívül létezik ugyebár egy kék (Pebble Blue) variáns is.

Minőség, felszereltség
A nagy rivális HTC One X-szel gyakorlatilag megegyező méretű és tömegű Samsung Galaxy S III nem unibody kialakítású, melynek meg van az az előnye, hogy a könnyen eltávolítható hátlap mögött rejtőző akkumulátor bármikor könnyen kicserélhető. Fémre senki se számítson, hiszen az új Galaxy S teljes egészében műanyagból készült - a Hyperglaze fantázianevű bevonat arra hivatott, hogy az ujjlenyomatoktól és a kisebb karcolásoktól megvédje drága telefonunkat. Az illesztések mindenhol rendkívül pontosak, a hátlap egyáltalán nem nyeszeg-nyiszog, az viszont tény, hogy a One X esetében a minőségérzet mintha egy kicsit jobb lenne. A hangerőt a bal oldalon lehet állítani, a bekapcsológomb a jobb oldalra került, ellenben exponálógombot sajnos keresve sem találunk. A felső élen ott figyel a jack dugalj, az ellentétes oldalt pedig a fedetlen microUSB port uralja, mely a megfelelő adapter megvásárlását követően HDMI funkcionalitással is felvértezhető. Egy ilyen übermobil esetében egyébként szerintem komoly negatívum, hogy ezt az adaptert bizony nem tartalmazza az alapcsomag.
Galéria Hangerőállítás baloldalt

Hangerőállítás baloldalt

[+] még több fotó

Galéria Nincs exponálógomb

Nincs exponálógomb

[+] még több fotó
Kijelző
Az elődben lévő 4,3 colos és 480x800 pixeles Super AMOLED Plus (217 ppi) kijelzőhöz képest komoly előrelépést jelent a 4,8 colos és 720x1280 képpontos Super AMOLED panel, mely még annak ellenére is nagyot üt, hogy elődjétől eltérően nem RGB, hanem PenTile mátrixos. Nagyon-nagyon közelről kell vizslatni az egyébként 306 ppi-s displayt, hogy észrevegyük a turpisságot, vagyis szerintem a képminőség nagyon is rendben van. A HTC One X-féle 4,7 colos Super IPS LCD2 ugyebár nem PenTile-os, viszont nincs is olyan mély feketéje és hatalmas betekintési szöge, mint az SGS III-nak, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a Galaxy képét erős napsütésben is jobban lehet látni. E tekintetben egyébként házon belül a One S is simán veri a One X-et. És még egy apróság: a Gorilla Glass 2 mögé bújtatott Super AMOLED panel kisebb fogyasztású, mint a riválisban ott figyelő kijelző. Aki szerint pedig az AMOLED már esetleg túlszaturált képet biztos, nos annak ott a lehetőség választani a négyféle kijelző üzemmód közül: dinamikus, szokásos, természetes, film.
Galéria Szenzorokból nincs hiány

Szenzorokból nincs hiány

[+] még több fotó

Galéria Érintő- és nyomógombok vegyesen

Érintő- és nyomógombok vegyesen

[+] még több fotó
Használhatóság
A Galaxy S III hatalmas, így kisebb kézben el sem fér és bután is mutat. Aki viszont szereti a hatalmas mobilokat, annak álomszerű a készülék, melynek kijelző körüli káváját sikerült a lehető legkisebbre szabni. A kijelző felett ott figyel a remek minőségű hangszóró, a proximity szenzor, a fényérzékelő és az 1,9 megapixeles (720p videó) előlapi kamera. Ez utóbbi adja a furcsa módon "intelligens állás"-ra magyarított Smart Stay funkció hardverét: a telefon folyamatosan figyeli a felhasználó arcát, melyet ha lát, akkor a beállított időkorlátot elérve sem kapcsolja ki a kijelzőt. Magyarul, ha elmélyülten olvasunk egy cikket a neten, akkor hosszabb idő eltelte után sem fog belezavarni az élvezetbe a kikapcsoló kijelző. Zárójelben megjegyzendő, hogy a Smart Stay természetesen csak akkor működik hatékonyan, ha elegendő fényt kap az arcunk, tehát gyenge megvilágításban, vagy sötétben nem. A betűméret öt fokozatban állítható, ezenkívül pedig négyféle betűstílust is kapunk. Az adatbevitellel nincsenek gondok, hiszen a hatalmas kijelzőn méretes (5x6,5, illetve 9,5x5 mm-es) gombokat vonultat fel a virtuális QWERTY billentyűzet. A kijelző alatt egyébként két érintőgomb (időzíthető világítással) és egy hagyományos nyomógomb kapott helyet, a kijelző feletti programozható notifikációs LED-ről pedig majdnem meg is feledkeztem.
Galéria Remek kamera

Remek kamera

[+] még több fotó

Kamera
Jó hír, hogy a Samsung nem kívánt belemenni a megapixel háborúba, így az SGS III elődjéhez és a One X-hez hasonló módon 8 megapixeles kamerát tudhat magáénak. A választható maximális felbontás 3264x2448 pixel, a képminőség három fokozatban állítható és nem elhanyagolható szempont, hogy a kamera UI ikonjai kényünk-kedvünk szerint átvariálhatók. Az autofókusz és az érintőfókusz kellemesen gyors, a képek elmentése gyakorlatilag 0 másodpercig tart, a sötétben történő fotózást pedig LED-villanó segíti. A képminőség nagyon rendben van, az új Galaxy napjaink egyik legjobb androidos kamerás mobilja, mely kellő napsütés esetén a One X-nél is szebb képeket készít. Sötétben enyhén a One X oldalára billen a mérleg, hiszen annak f2-es a fényereje, szemben a Galaxy f2,6-os értékével. Íme néhány tesztfotó:


(nagyobb méret)

A HDR üzemmód lényegét talán nem szükséges hosszan ecsetelnem, ezenkívül pedig a kegyetlenül gyors, 3,3 fps sebességű sorozatfelvevő is jó szolgálatot tud tenni. Említést érdemel továbbá az IS100 és ISO800 között állítható fényérzékenység, az automatikus kontrasztállítás, a képstabilizálás, a makró üzemmód, az arcészlelés, a mosolydetektálás, a geotagging feature, illetve az állítható fénymérés (középre súlyozott, pontszerű, mátrix). Erős napsütésben történő fotózáskor érdemes bekapcsolni a kijelző fényerejét alaposan felpumpáló opciót, no és persze a népszerű panorámakép és szépség üzemmód sem hiányozhat a fedélzetről.


(nagyobb méret)

A HTC One X sem készít rossz videókat, viszont az SGS III simán le tudja körözni tajvani riválisát. Ez többek közt annak köszönhető, hogy a One X-től eltérően a sztereó hangsávos Full HD videók ezúttal nem 12 Mbit/s-os, hanem 17 Mbit/s-os bitrátával rendelkeznek, sebességük pedig abszolút nem ingadozik, hanem fixen 29 fps. Az új Galaxy 720p-ben is verhetetlen, hiszen ebben a felbontásban a One X-féle 6 helyett 12 Mbit/s-os bitrátát virít. A legfrissebb divatirányzatnak megfelelően egyébként a Galaxy-val is fotózhatunk videózás közben. 1080p, illetve 720p felbontású tesztvideóink:Szoftver

OS? Természetesen Android 4.0, vagyis Ice Cream Sandwich. Egész pontosan a 4.0.4-es friss ropogós verzió. Felhasználói felület? TouchWiz Nature UX. És hogy mit tud ez az új UI? Nos, nagyon sok mindent, ráadául nemcsak nagy tudású, hanem egyben a kinézete is abszolút lájkolható. A Samsung eddigi TouchWiz felületeit is szerettük, de abban nagyjából mindenki egyet értett, hogy a HTC Sense mindig egy lépéssel a TouchWiz előtt járt. Most azonban ki merem jelenteni, hogy az új TouchWiz feljött a Sense 4.0 szintjére. Kezdjük is rögtön a lock screennel, melyet összesen hétféle módon oldhatunk fel: húzással, mozgással, arccal, arccal és hanggal, mintával, PIN-kóddal és jelszóval. A zárolt képernyő alján ott figyelhetnek a legfrissebb hírek, vagy tőzsdei információk, feljebb pedig ott az aktuális időjárás és a pontos idő, ha pedig roamingolunk akkor aktivizálja magát egy második óra, mely mindig a hazai időt mutatja. Alulra négy ikont tudunk kitenni, melyeket felfelé húzva közvetlen módon elérhetjük az adott alkalmazást, vagy funkciót. Apróság: ha a lock-screenen nyomva tartjuk az ujjunkat és a telefont közben vízszintbe fordítjuk, akkor elindul a fényképezőgép.
Galéria Itt kezdődik minden

Itt kezdődik minden

[+] még több fotó

Galéria Videóablak bárhol és áttekintő screen

Videóablak bárhol és áttekintő screen

[+] még több fotó
Szolgáltatások
Az alap kijelzőn maximum hét slide-unk lehet, melyekre szabadon pakolgathatjuk ki a különböző widgeteket, melyek természetesen akár át is méretezhetőek. Pinch-zoommal gyorsan áttekintő módba kerülhetünk, a fentről lehúzható státuszsoron pedig egyszerre öt kis hasznos ikon (GPS, Bluetooth, stb) látható, viszont ezek között oldalirányban szkrollozhatunk is. A kijelző alsó sorában öt kis ikon sorakozik, melyek közül az utolsóra nyomva tudunk belépni a főmenübe. Itt egy 4x5 ikonos menürendszer látványa fogad, a szkrollozás itt is oldalirányban történik és jó hír, hogy van közvetlen átjárás a végpontok között. Nézet típusból a következőket kapjuk: testreszabható rács, betűrendes rács és betűrendes lista. A névjegyzékben jó szokás szerint egy adott kontakton jobbra csúsztatva hívás, balra csúsztatva pedig üzenetváltás indítható. A masszív social támogatás természetesen adott, és újdonság, hogy az egyes emberkékhez akár saját rezgésmintát is definiálhatunk, így akár már a zsebünkben rezgő, lenémított mobilról is tudjuk, hogy pontosan ki keres rajta.
Galéria Böngésző, beállítások

Böngésző, beállítások

[+] még több fotó

Galéria Hangfelismerés, rezgésminta készítés

Hangfelismerés, rezgésminta készítés

[+] még több fotó
Funkciók
A természetesen Flash kompatibilis browser álomszerű böngészést tesz lehetővé, melyben fontos szerepe van egyrészt a hatalmas és gyönyörű kijelzőnek, másrészt pedig a gyors processzornak. A fogyasztást csökkentendő, a böngészőben külön be lehet állítani a fényerőt, ezenkívül pedig a több ablakos böngészés és persze az oldalmentés opció is adott. Az albumkép megjelenítős zenelejátszó a 15 darab EQ beállítást tartalmazó Sound Alive révén remekül szól és nemcsak a telefonon, hanem a hálózaton megosztott tartalmakat is lazán eléri. Képes megjeleníteni a dalszöveget és adott idő után ki tud kapcsolni, sőt még a lejátszás sebességének (0,5-2x) változtatására is képes. A sztereó FM rádió használatához be kell dugni a fülest: kapunk RDS-t, időzített kikapcsolást és még műsorfelvevőt is. A videólejátszó gyakorlatilag mindent megeszik, legyen szó akár Full HD felbontású MKV-ról, sőt az is megoldható, hogy az éppen játszott videót egy kis ablakban bárhova odabiggyesszük a kijelzőn, és mi e közben bármi mást csinálhatunk a mobilon. Az se semmi, hogy a kiválasztott filmből chaptereket generál a készülék és a kis pre-view ablakokban pörög is az adott rész képe. Igazi erődemonstáció ez a javából!
Galéria Combos kis akksi

Combos kis akksi

[+] még több fotó

Galéria Hot-swap

Hot-swap

[+] még több fotó
Extrák
Újdonság az úgynevezett közvetlen hívás funkció, melynek lényege, hogy amennyiben a hívásnaplót, egy névjegyet, vagy egy üzenetet olvasunk éppen, akkor ha egyszerűen a fülünkhöz emeljük a telefont, máris hívjuk a hívásnaplóban, névjegyen, vagy üzenetváltásban szereplő személyt. Hosszú listák böngészésekor jól jöhet, hogy amennyiben kétszer megkocogtatjuk a telefon tetejét, akkor villámgyorsan a lista elejére ugrunk. Ha a galériában két ujjunkkal rányomunk egy képre, és előre-hátra mozgatjuk a telefont, akkor beindul a zoom, a bejövő hívások elnémíthatók a telefon lefelé fordításával, de ennél sokkalta érdekesebb, hogy úgy készíthetünk screenshotot, hogy a kézfejünk alsó részével balról jobbra, vagy jobbról balra végig simítjuk a kijelzőt. Szólnunk kell továbbá a diktafonról, a tudományos számológépről, a Chat On szolgáltatásról, illetve a 50 GB-os Dropbox fiókról (HTC: 25 GB). Az S-jegyzet és S-tervező mellett kiemelendő az S-Voice, ami ugyebár egyértelműen az Apple-féle Siri koppintása. Angol kiejtésem messze van a tökéletestől, mindenesetre simán tudtam használni az S-Voice-t, mellyel nemcsak a telefon egyes funkciói érhetők el, hanem például matematikai feladatokat is végre lehet vele hajtani és persze megkérdezhetjük a telefontól azt is, hogy milyen az időjárás, vagy, hogy éppen ki Magyarország miniszterelnöke. Néha kicsit belassul a szolgáltatás, mindenesetre szerintem igenis használható, no persze magyarul nem tud, csak hat egyéb nyelven.
Galéria Jack dugalj a felső élen

Jack dugalj a felső élen

[+] még több fotó

Galéria MicroUSB port alul

MicroUSB port alul

[+] még több fotó
Hardver
Míg az elődben egy duplamagos 1,2 GHz-es, a One X-ben pedig egy négymagos 1,5 GHz-es processzor dohog, addig a Galaxy S III-ban egy négymagos 1,4 GHz-es okosság teljesít szolgálatot. A 32 nanométeres csíkszélességű (Tegra 3: 40 nm) Exynos 4212 chipset a négy darab Cortex A9 magon kívül egy Mali-400MP grafikus gyorsítót is felvonultat, a RAM mérete pedig 1 GB. RAM-ból a One X is ugyanennyivel rendelkezik és egyedül az LG egyik érkezőben lévő új okostelefonja van felvértezve 2 GB-tal. A flashmemória kiviteltől függően 16, 32, illetve 64 GB-os lehet, a microSD slotba pedig hot-swap módon bármikor becsúsztatható akár egy 64 GB-os kártya is. A One X ugyebár 32 GB-os és nincs microSD slotja. A teszt során a Galaxy S III végig kegyetlen tempót diktált: a Quadrant tesztben 5609 pontot zsebelt be, a Linpackban pedig 56/169 MFLOPS-os eredményt produkált. Összehasonlításképp a One X ugyanezen tesztekben 4281 pontot, illetve  50/150 MFLOPS-os értéket virított.
Galéria Karcsú okosság

Karcsú okosság

[+] még több fotó

Galéria 8,6 milliméteres vastagság

8,6 milliméteres vastagság

[+] még több fotó
Fogyasztás, adatátvitel
Az akkumulátor kapacitása 1650 mAh-ról 2100 mAh-ra növekedett, ami igen komoly fegyvertény. Ehhez még hozzájön az alacsony fogyasztású kijelző, melynek köszönhetően az SGS III jóval hosszabb ideig használható egy feltöltéssel, mint a 4 normál és 1 low-power magot és LCD kijelzőt kapott One X. Utóbbival számomra még az 1 napos használat is igen nehezen volt elérhető, a nemsokára már vezeték nélküli töltővel is táplálható új Galaxy-val viszont a 1,5 nap sem teljesen elképzelhetetlen. A HSDPA és a HSUPA az elődhöz hasonlóan maximum 21, illetve 5,76 Mbit/s-os tempóra képes, de ezenkívül LTE kompatibilis verzió is készül majd az S III-ból. A Wi-Fi kontroller a/b/g/n szabványú (2,4 és 5 GHz), és persze DLNA-t, Wi-Fi Directet és Wi-Fi hotspot funkciót is kapunk a pénzünkért. Az S-Beam technológiának köszönhetően elég összeérinteni két új Galaxyt egymással, és ezt követően egy 1 GB-os videót akár 3 percen belül át lehet másolni egyik mobilról a másikra. A háttérben könnyen kikövetkeztethető módon az NFC áll (kapcsolat felépítés), mely ezúttal nem Bluetooth-szal, hanem Wi-Fi Directtel (adatátvitel) van kiegészítve. Végül, de nem utolsó sorban szólnunk kell még a Bluetooth 4.0-ról, illetve az elmaradhatatlan GPS-vevőről.
Galéria Lumia 800 vs. SGS3

Lumia 800 vs. SGS3

[+] még több fotó

Galéria Szappantartó forma?

Szappantartó forma?

[+] még több fotó
Konklúzió
A microSIM-mel etethető, dupla mikrofonos Samsung Galaxy S III nemzetközi forgalmazása hivatalosan a mai napon, vagyis május 29-én kezdődik meg. A Samsung közlése szerint hazánkban két héten belül mindhárom szolgáltatónál és kártyafüggetlen formában is kapható lesz a telefon, melynek kezdőára jelenleg 200-220 ezer forint körül alakul. A HTC One X a tekintetben mindenképpen előnyt élvez, hogy 2 hónappal az SGS III előtt érkezett és 180 ezres nyitóára mára 150 ezer forint magasságára mérséklődött. Ugyan a One X esetében pozitívum a minőségi készülékház és a több subpixeles kijelző, a Galaxy S III-nak olyan aduászai vannak, mint például a kontrasztosabb kijelző, a rekordsebességű processzor, a bővíthető memória, a hosszabb üzemidő, illetve a szebb felvételeket készítő kamera. A TouchWiz vs. Sense csata jelenleg körülbelül döntetlenre áll, e tekintetben mindenki a saját ízlése és elvárásai alapján válasszon a két gyártó közül (az időjárás azért még mindig a HTC-n szebb). Summa summarum: a Galaxy S III bejelentése kapcsán sokan fanyalogtak, hogy ez bizony kevés lesz a sikerhez, viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy nagyon is elég lehet, sőt! Ha pedig a Galaxy S IV-nek még a külsejét is sikerül majd egy kicsit igényesebbre alakítani...

Pozitívum: hatalmas nyers erő, gyönyörű kijelző, kiváló UI, combos akksi, bővíthető memória, remek kamera.
Negatívum: a design lehetne egyedibb, hiányzik az exponáló gomb, az alapcsomagban nincs HDMI-adapter, magas kezdőár.
Galéria Nem kicsi, sőt!

Nem kicsi, sőt!

[+] még több fotó

Szponzorált hirdetések

Galaxy S III: lehet két maggal kevesebb?

A dél-koreai gyártó high-end készülékéből kétmagos processzorral szerelt változat is fog készülni.

Galaxy S III: lehet két maggal kevesebb?
Galaxy S III: lehet két maggal kevesebb?
Forrás:
Mobil Portál

Cimkék: