HTC One V teszt: a legenda folytatódik?
Méret: 120,3 x59,7 x 9,2 mm
Súly: 115 gramm
Kijelző: 480 x 800 pixel
Mobil szélessáv: GPRS, EDGE, 3G, HSDPA
Multimédia: Kamera, MP3 lejátszás, E-mail, Internet, Rádió, Diktafon
Részletek: teljes adatlap


Ennél olcsóbban nem kaphatunk HTC One-t - van kérdés? Jönnek a válaszok!

Szponzorált hirdetések

A HTC az idei Mobil Világ Kongresszuson három ütős kis készülékről lebbentette fel a fátylat. Ezek közül mi elsőként a legdrágább és egyben legnagyobb tudású HTC One X-et mutattuk be, majd pedig következett a némileg olcsóbb HTC One S, és most van szerencsénk bejelenteni jelen tesztalanyunkat, az említett két testvérmodellnél jelentősen olcsóbb HTC One V-t. Filléres tételnek persze még így sem nevezhető a One V, viszont mindenképpen tény, hogy a felsőbb kategóriás One-oknál jóval olcsóbban nyújt számunkra Android 4.0 életérzést és persze Sense 4.0 felhasználói felületet. Processzormagból és memóriából persze jóval kevesebb van és a kamera is egyszerűbb, ettől függetlenül a One V-re mindenképpen érdemes legalább néhány pillantást vetnünk.

Galéria A megszokottól eltérő HTC design

A megszokottól eltérő HTC design

[+] még több fotó

Galéria Remek tapintásérzet

Remek tapintásérzet

[+] még több fotó
Design
A világ első androidos telefonja, a 2008 őszén érkezett T-Mobile G1 enyhén megdöntött alsó szekcióval rendelkezett, és ezen design iskolát vitte tovább később a 2009-ben debütált HTC Hero, majd pedig a 2010-es eresztésű HTC Legend. A HTC One V pontosan ez utóbbi modellnek a szellemi örököse, mind külcsín, mind pedig tudásszint tekintetében. A "2012-es Legend" több mint 2 milliméterrel vékonyabb lett és tömegéből is sikerült lefaragni mintegy 11 grammot, tehát az irány mindenképpen jónak nevezhető. Az unibody kialakítású készülékház minősége alapvetően teljesen korrekt, bár a hátsó szekció alsó leszedhető része nem túl pontosan illeszkedik. Ennek eltávolítását követően férhetünk hozzá egyrészt a hot-swap microSD slothoz, másrészt pedig a SIM slothoz, mely most kivételesen nem micro, hanem normál kivitelű. Az akkumulátor kapacitása 1300 mAh-ról 1500 mAh-ra nőtt, amire szükség is van, hiszen a telefon fogyasztása egyértelműen nőtt, az pedig nem túl szimpatikus, hogy az akksit immár nem tudjuk mi magunk kicserélni.

Felszereltség
Bekapcsolni a felső élen elhelyezett kis gombbal lehet a kicsikét, és tőle nem messze kapott helyet a hosszúkás LED jelzőfény, illetve a 3,5 milliméteres szabványos jack dugalj. Az ezúttal ugyebár egyedi módon döntött alsó szekció végén csak egy mikrofont találunk, a fedetlen microUSB port pedig a készülék baloldalára került. Az ellentétes oldalon található a hangerőállító gombpár, viszont a dedikált exponálógombról ezúttal is elfeledkeztek a tajvani tervezők. A kijelző feletti szekcióban 19 apró lyuk mögé rejtve ott figyel az átlagos minőségű hangszóró, előlapi kamerát viszont sajnos nem kapunk a pénzünkért. Az LCD alatt ott a már megszokott három érintőgomb, melyek funkcionalitását azt hiszem nem szükséges hosszasan taglalnom.
Galéria Felülre került a bekapcsológomb

Felülre került a bekapcsológomb

[+] még több fotó

Galéria Ettől egyedi

Ettől egyedi

[+] még több fotó
Kijelző
Míg a One X csúcsmodellben Super IPS LCD2, a középső királyfi One S-ben pedig Super AMOLED technológiájú kijelző figyel, addig a One V egy TFT LCD panelnek ad otthont (Legend: AMOLED). A 2010-es elődhöz képest jelentősen nőtt a képátló, egész pontosan 3,2 colról 3,7 colra, és szerencsére ezzel párhuzamosan a felbontás is növekedett: 320x480 pixel helyett immár 480x800 pixelt kapunk. A 180 ppi-ről 252 ppi-re nőtt pixelsűrűségű display természetesen kapacitív kivitelű és multi-touch kompatibilis, betekintési szögei pedig teljesen átlagosnak mondhatók. A fényerőt automatika szabályozza, a betűméret pedig négy lépcsőben változtatható.
Galéria Nincs front kamera

Nincs front kamera

[+] még több fotó

Galéria Érintőgombok az LCD alatt

Érintőgombok az LCD alatt

[+] még több fotó
Galéria LED-es és AF-es kamera

LED-es és AF-es kamera

[+] még több fotó
Kamera
A nagy testvérekhez hasonlóan ezúttal is kapunk egy remek f2-es fényerejű optikát (iPhone 4S: f2,4, Lumia 800: f2,2), mely 28 milliméteres nagylátószöget biztosít, alatta pedig egy BSI, vagyis hátsó megvilágítású, 8 helyett ezúttal csak 5 megapixeles felbontású szenzor rejtőzik. A maximális felbontás 2592x1952 pixel, de ezenkívül wide üzemmódot is választhatunk, a fényérzékenységet pedig ISO100 és ISO800 között állítgathatjuk. Az érintőfókusz közepesen gyors, a képek elmentése igen förgén megtörténik, sötétben pedig jó szolgálatot tehet a szimpla LED-es segédfény. A folyamatos felvétel üzemmód lényege, hogy amíg nyomva tartjuk a virtuális exponálógombot, addig rengeteg fotó készül, és a végén mi magunk választhatjuk ki a legjobban sikerültet. Említést érdemel továbbá az arcfelismerés, a mosolydetektálás, a HDR üzemmód, a panorámakép funkció, a geotagging feature, illetve az élőképen real time megjelenő digitális effektusok. Íme néhány tesztfotó:


(eredeti méret)

Azt hiszem senki se várt Full HD videófelbontást, és ennek megfelelően a One V nem is hozza ezt, hanem csak a 720p HD-t. Az 1280x720 pixeles felbontású MP4 felvételek 29 fps sebessége teljesen korrekt, viszont az alig 5 Mbit/s-os bitráta és a csak monó hangsáv már nem annyira. Ahogy egyébként a nagytesók esetében, úgy a One V-n is adott a videózás közbeni fotózási lehetőség. Tesztvideónk:


Szoftver
A One X-hez és a One S-hez hasonlóan a One V-n is a vadonatúj Ice Cream Sandwich szaladgál: egész pontosan az Android 4.0.3-hoz van szerencsénk. De persze a HTC ismét hozta a formáját és alaposan kisminkelte a kis zöld robotot, vagyis a nyakába húzta a remek Sense 4.0-át. A korábbi Sense-ek logikus továbbfejlesztésének tekinthető negyedik generációs kiadás továbbra is abszolút szerethető, jól kezelhető és még szép is, még ha ez enyhén szubjektív kijelentés is. A zárolási képernyő stílusa a nagytesóktól eltérően ezúttal nem módosítható, a feloldás viszont maradt a jól megszokott elhúzós trükknél. Úgynevezett jelenetből alaphelyzetben csak egyet kapunk, de letölthetünk mellé újakat, felszínből pedig három különbözőt biztosít rendelkezésünkre a HTC - itt azért érződik, hogy ez a One család legegyszerűbb tagja. Az alapképernyőn maximum öt slide-unk lehet, a pinch-zoomos áttekintő mód pedig valamiért sajnos kimaradt a repertoárból, valamint a multitasking felület sem olyan szép és látványos, mint a drágább tesókon. A vízszintes irányban szkrollozható főmenüben egyszerre 16 ikon látható, melyek ABC sorrendbe, illetve időrendi sorrendbe tehetők. Legfelül ott a jó öreg lehúzható státuszszor, ami alatt főmenüs nézetben itt figyel a Keresés, a Play Áruház és a Menü gombja. Alul az Összes, Gyakori és Letöltések fülek fogadnak, melyek egyébként akár át is rendezhetők. A widgetek szokás szerint remekül néznek ki, azért viszont szerintem mindenképpen kár, hogy sem az alapképernyő, sem pedig a főmenü első és utolsó oldala között nincs közvetlen átjárás.
Galéria Android 4.0 és Sense 4.0 light

Android 4.0 és Sense 4.0 light

[+] még több fotó

Galéria MicroSD-vel bővíthető

MicroSD-vel bővíthető

[+] még több fotó

Funkciók
A webböngésző teljesen korrekt sebességgel nyomja az arcunkba a különböző weboldalakat és természetesen a Flash tartalmak ellen sincs semmilyen ellenvetése. Különböző telefonos és online kontaktjaink az Emberek ikon alatt találhatók, alaphelyzetben kapunk Facebook, Google+, Twitter és YouTube támogatást, az Átvitel programocska révén pedig névjegyeink, SMS-eink és naptárbejegyzéseink hozhatók át Bluetoothon keresztül a régi mobilunkról. A full licences Polaris Office többek között Dropbox és SkyDrive támogatást is élvez, a feljegyzéskészítővel pedig hangot, rajzot és fotót tartalmazó szösszenetek is készíthetők, és azok akár a naptárba is elmenthetők. A HTC Car alkalmazást mindenképpen érdemes kipróbálni: a leegyszerűsített kezelőfelületű okosság nagyméretű ikonjai akár még vezetés közben is egyszerűen kezelhetők, és segítségükkel elérhetők a telefon legfontosabb funkciói. A Beats Audio hangzással feltuningolt, albumkép megjelenítős zenelejátszóba beleintegrálták a Sound Houndot és a 7digital zeneboltot, ezenkívül pedig RDS funkciós sztereó FM rádiót is kapunk. Ha számítógépre csatlakoztatjuk a készüléket, Mass Storage módban akár nagyfelbontású MKV filmeket is másolhatunk rá, és ezeket felirattal együtt teljesen korrektül meg is jeleníti a kicsike. A hangrögzítő, a tudományos számológép, a digitális tükör, a zseblámpa, illetve a profi időjárás és tőzsdei alkalmazás pedig már csak a hab a képzeletbeli tortán.
Galéria 9,2 milliméteres vastagság

9,2 milliméteres vastagság

[+] még több fotó

Galéria Alumínium készülékház

Alumínium készülékház

[+] még több fotó
Hardver, adatátvitel
Négymagos processzorra (One X) gondolom senki se számít, nincs is. Duplamagos procit (One S) mondjuk már el tudnék képzelni a One V-ben, mindenesetre ezúttal be kell érnünk egy egymagos okossággal. A 45 nanométeres csíkszélességű Qualcomm MSM8255-ös (Snapdragon S2) chipsetben egész konkrétan egy 1 GHz-es Scorpion processzormag teljesít szolgálatot, no és persze hűséges fegyverhordozója, az Adreno 205-ös GPU sem hiányzik mellőle. Ehhez hozzá van még csapva 512 MB RAM, és mindez arra elegendő, hogy a Quadrant tesztben 2073 pontot, a Linpackban pedig  35,6 MFLOPS-os eredményt érjen el a készülék. A flashmemória nem túl nagy, mindössze 4 GB kapacitású, ráadásul ebből csak 1 GB szabad, vagyis mindenképpen érdemes egy microSD-t beújítani a telefon mellé. Wireless fronton megkapjuk a szokásos HSDPA-t és HSUPA-t, a b/g/n szabványú Wi-Fi-t (Direct, hot-spot), a Bluetooth 4.0-t és persze a GPS-vevőt. Lövésem sincs hogy vajon miért, mindenestre tény, hogy a One V-ből kimaradt a DLNA, bár ezzel azért ugyebár még együtt lehet élni.
Galéria Fedetlen microUSB port

Fedetlen microUSB port

[+] még több fotó

Galéria Hangerőállítás jobboldalt

Hangerőállítás jobboldalt

[+] még több fotó
Konklúzió
A HTC szokás szerint remek munkát végzett: a HTC One V jelentősen olcsóbb mint a gyártó aktuális nagyágyúi és azért hellyel-közzel képes hozni az azokon elérhető felhasználói élményt. Míg a One X-et legolcsóbban 155 ezer forint, a One S-t pedig 140 ezer forint magasságában szerezhetjük be, addig a One V már 75 ezer magyar pengő ellenében is hazavihető. Ezen az áron persze lehetne még faragni egy keveset, amit az idő múlása remélhetőleg meg is tesz majd, hiszen például az erősebb processzort, nagyobb kijelzőt és izmosabb akksit virító Samsung Galaxy S Plus jó néhány ezressel olcsóbb a One V-nél, igaz nincs rajta ICS és persze Sense. Ja és egyébként érkezőben a vadonatúj Sony Xperia Sola is... (A tesztkészülékért köszönet a Speedshopnak!)

Pozitívum: általánosan jó minőség, friss Android szoftver, remek felhasználói felület, korrekt működési sebesség, Beats Audio, Bluetooth 4.0.
Negatívum: a Sense 4.0 némileg le van butítva, kis belső memória, alacsony bitrátájú videófelvevő, nincs előlapi kamera és DLNA.

Galéria Kompakt okosság

Kompakt okosság

[+] még több fotó

Galéria One V, S és X

One V, S és X

[+] még több fotó

Szponzorált hirdetések

Lefoglalták a HTC csúcsmobiljait

A vámosok lakat alá helyezték a HTC One X és EVO 4G LTE csúcstelefonjait, egy decemberi bírósági döntésre hivatkozva.

Lefoglalták a HTC csúcsmobiljait
Lefoglalták a HTC csúcsmobiljait
Forrás:
Mobil Portál

Cimkék: