HTC Hero - imádom, imádom, imádom!
Méret: 112 x56. x 14.4 mm
Frekvencia: 528 MHz
Akkumulátor: Li-Ion 1350 mAh
Mobiltelefon funkció: GSM 850/900/1800/1900 UMTS 900/2100, HSDPA, HSUPA
Navigáció: igen
Részletek: teljes adatlap


A HTC új "hőse" alaposan felforgatta eddigi beidegződéseimet. Az Android rendszer a Sense felülettel olyan jó lett, hogy le sem akartam tenni a telefont.

Szponzorált hirdetések

Amikor bejelentésre került az Android, őszintén érdeklődéssel vártam, vajon mit tud majd alkotni a Google és az állandó Windows Mobile és Symbian csatában (amihez később bekapcsolódott az Apple is). Lesz-e majd egy új alternatíva, egy olyan rendszer, ami akár a két másik megoldás előnyeit egyesíti, azok hátrányai nélkül? Nos, az Android itt van, és bár még nagyon óvatosan „adagolják" nekünk, már látszik, ebben a rendszerben van jövő.


Külső

A Magic egyértelműen kedvencem volt megjelenés terén, mivel egy roppant jól kézbeillő, letisztult, kompakt kis formát álmodtak meg hozzá a HTC-nél. Ezzel szemben, amikor felbukkantak az első hivatalos képek a Heroról, meghökkentem. A G1-hez hasonló, esetlen, szögletes, csúnyácska valami nézett vissza rá, amely az alsó „banán" domborítással se volt vonzóbb. És aztán a kezembe került a doboz, kibontottam és nagyokat néztem. Megismétlődött az, ami korábban a Sony Ericsson T650 esetében volt. A képen még taszítónak látszó forma élőben szinte ellentétes arcát mutatta.
Galéria Élőben sokkal megnyerőbb

Élőben sokkal megnyerőbb

[+] még több fotó

A helyzet az, hogy ha nem is szépségdíjas a Hero, de élőben ezerszer jobban néz ki. Nekem a fehér változat jutott, létezik feketében is (meg elvileg többféle színben lesz). Akárcsak a Magic-nél, úgy itt sem volt ezzel gondom. Ráadásul itt teljesen matt az egész telefon, egyedül a kijelzőt körbefogó ezüstös keret csiszolt fémje töri meg a műanyag uralmát. Mégpedig nem is akármilyen műanyag, mivel a burkolat különleges teflonbevonatot kapott. Ennek köszönhetően jobban ellenálló a sérülésekkel szemben. és ami nem kevésbé fontos, az ujjlenyomatokra is immunis. A minőségérzetet is növeli, más a tapintása, hiába műanyag. Mivel egyébként is nagyon passzentosan egyben van a cucc, így a minőség oldaláról csak elégedetten nyilatkozhatok. Szerencsére az ujjlenyomat taszító megoldásból jutott a kijelzőre is. Az iPhone 3G S-en is alkalmazott megoldás miatt csak minimálisan koszolódik a felület, és néhány törlés után úgy ragyog, mintha új lenne.
Galéria Sallangmentes a hátlap

Sallangmentes a hátlap

[+] még több fotó

A 3,2"-os ablakban HVGA (320x480 pixel) felbontással és 65 ezer színnel jelennek meg a tartalmak. Utóbbi elég érdekes, mert a megjelenített kép nagyon szép, pixel sehol, a színek is szépek. Szerencsére a napsütéssel se üt be a katasztrófa, ekkor is olvasható és használható marad. Mivel kapacitív technológiájú, leheletfinom érintésre már reagál, könnyedén használható, rezgéses visszajelzést is beállíthatunk hozzá. Felette a tipikus HTC „hűtőrács" hangszóró, melynek egyik szélén LED, a másikon pedig fényszenzor található. A LED ezúttal csak a gyenge akkura és a töltésre jelez, az elmulasztott eseményekre a trackball hófehér pulzálása hívja fel a figyelmet. Amúgy épp a trackball az, ami szinte felesleges is, hiszen az érintős kijelzőn minden megoldható. A többi gomb persze nem véletlenül van ott. A felső négy elég egyértelmű. Balról kezdve a hívásfogadó, majd a Home gomb következik. Ennek hosszú megnyomása az utoljára futtatott programokat is megmutatja. Mellette a Menu nevével ellentétben nem a főmenüt, hanem a mindenkor elérhető opciókat hozza elő. Végül a hívás vége gomb zárja a sort, ami egyúttal készenlétbe teszi a telefon és szintén ezzel tudjuk be- vagy kikapcsolni.
Galéria A trackball szinte felesleges

A trackball szinte felesleges

[+] még több fotó

Külön helyezték el a Vissza gombot és a keresőt. Ez utóbbi intelligens, tehát az éppen használt programtól függ, hogy mit hoz fel. A névjegyzékben például a keresőt, a főképernyőt a Google keresősávot, de a böngészőben is hasznát vesszük. Kár, hogy a Vissza gomb ennyire lent van, mert pont nem esik kézre, a kijelzőtől túlságosan le kell nyúlni, használni meg muszáj. Ha az oldalaira téved a tekintetünk, nincsenek ilyen gondok. Alul az extUSB (miniUSB HTC módra), felül egy 3,5 mm-es kimenet (na végre!). Jobbján semmi, a balján meg egy kissé esetlen kinézetű hangerőszabályzó. Körömmel tudjuk lefeszegetni a hátlapot, amire azért lesz szükség, mert alatta találjuk a memóriakártya helyét. Kikapcsolni nem kell a cseréhez, a dobozban pedig ott lapul egy 2 GB-os microSD (azért a Magichez még 8 GB-os járt). A hátlap se fog felizgatni senkit. A banánforma jópofa, a kamerának van egy apró lyuk, azt csókolom, ennyi. Kis érdekesség, hogy a Heron már nincs Google felirat.

A kulcs neve: Sense

A Windows Mobile-hoz illő, kicsit hosszú bootolás alatt mosolyoghatunk egy jót, amint az Android „jelképének" számító robot integet nekünk a Hero felirat mögül. Amikor viszont végre felbukkan a főképernyő, kezdődhet a felfedezés. A Magic-nél elmondtam, hogy az alap Android felület is jól használható, ám kinézetre elég fapados hatást kelt. A Hero esetében ezeket el lehet felejteni. Annak idején hazánkból egyedüliként vehettem részt a Hero hivatalos bemutatóját megelőző, a szaksajtónak szánt szűk körű internetes előzetesen. Ott elsősorban a Sense felületről volt szó és már akkor ígéretesnek látszott. Az élő tapasztalat ezt igazolta. És hogy miért? Az mindjárt kiderül. Tehát, elsőnek a bekapcsolás után ezúttal nem egy, nem is három, hanem egyenesen hét főképernyőt találunk. Ezek mindegyike totálisan testreszabható, tehát telepakolható gyorsindító ikonokkal, widgetekkel. Ez utóbbiak már az alap Android rendszerben is megtalálhatók, ám a HTC egy jókora kupaccal kibővítette.
Galéria Kívül szögletes, belül pedig szuper

Kívül szögletes, belül pedig szuper

[+] még több fotó

Példának okáért csak órából 12-féle tehető ki, köztük digitális, analóg, kronométeres külsejű, időjárás jelzővel egybeépített, ami tetszik. Programként bármely, a telefonon gyárilag vagy utólag telepített közül választhatunk, és rengeteg funkcióhoz is tartozik saját widget. Van aztán még itt Accuweather időjárás jelentő, meg persze Google kereső, és még vizuális böngésző könyvjelzők is. Mi több, akinek a gyári kínálat sem elég, azok az Android Marketről további widgeteket tölthetnek le. A parancsikonok és widgetek elhelyezése roppant egyszerű, csupán hosszan meg kell nyomni a képernyőt. A widgetek mérete adott egységnyi, így könnyen látni, mennyi hely van még, de ha az adott képernyő már tele van, akkor a szoftver fel is szólít, hogy keressünk másik főképernyőt neki. A már meglévő elemek is szabadon rendezhetőek, áthelyezhetőek, tényleg rendkívül jó és egyszerű az egész. Alul egy kis csíkon látjuk, épp melyik főképernyőt nézzük, alá pedig három virtuális gomb került. A jókora középső rész a tárcsázót nyitja meg, a jobb szélsővel tudjuk a parancsikonok és widgetek listáját behozni, míg a baloldali a főmenüt nyitja meg. Na ez utóbbi az, ami nem változott. Új külsőt kapott a tárcsázótól kezdve a telefonkönyven és az üzeneteken át gyakorlatilag minden. Akik használtak már bármilyen Windows Mobile rendszerű HTC-t, melyen a TouchFLO volt, azoknak nagyrészt teljesen ismerősek lesznek ezek a részek. Olyannyira, hogy egy task manager program telepítése után kiderült, maga a rendszer is TouchFLO néven futtatja a Sense felületet. A rendszer megismeréséhez tudom ajánlani részletes videótesztünket.
Galéria Könnyen bővíthető a belső memória

Könnyen bővíthető a belső memória

[+] még több fotó


Multimédia

Szerencsére nem csupán a kezelőfelület kapott egy alapos tuningot, hanem bizonyos alapfunkciók szépen kibővültek, sokat javítva ezzel a használatukon. Az egyik ilyen a kamera, amely a Magic-nél szinte iPhone-szerűen fapados volt. Ezúttal már szó sincs erről, a szükséges és elvárható opciók megtalálhatók benne. Bár a felbontás 5 megapixelre nőtt, ettől még a Hero nem nevezhető túlzottan fotózásra hegyezett készüléknek. Se tükör, se LED villanó, se vaku, tehát a sötétben való használatról le is tehetünk. Állítható a fehéregyensúly, a fénymérési mód, van időzítő, effektusok, kikapcsolható a zárhang és rögzíthetjük a GPS koordinátákat geotagging segítségével.
Galéria 5 megapixel, de más nincs

5 megapixel, de más nincs

[+] még több fotó

Sajnos a dedikált kameragomb most is hiányzik, emiatt a trackball segítségével (vagy a kijelzőn lévő gombot megnyomva) készül el a fotó. Autofókusz van, de az előbbi miatt a fókuszálás után a kép magától el is készül. A képminőséget nézve egészen elfogadható a Hero teljesítménye. Zaj szinte nincs is, emiatt viszont picit az élességet feláldozták. Videózni is tudunk, de csupán CIF (352x288 pixel) felbontással és 15 fps sebességgel, a semminél ez is több.

Tesztfotó 1
Tesztfotó 2
Tesztfotó 3
Tesztfotó 4
Tesztfotó 5

Zenei téren sajnos csak vizuális változást tapasztalhatunk. A lejátszó nagyban hasonlít a Windows Mobile változatra. Az alul lévő sávon tudjuk kiválasztani a zeneszámok listázását (előadók, albumok stb.), innen meg egyértelmű a dolog. Lejátszáskor látjuk az albumképet, beletekerni fokozatmentesen tudunk az időcsík segítségével. Sajnos semmi érdemleges beállítás nincs az ismétlés és véletlen keverésen kívül, így hiányoznak a hangszínek és más lehetőségek. Némi vigaszt nyújt a 3,5 mm-es jack megléte és egyébként a gyári fülessel is normálisan szól.

Adatátvitel

Szinte hibátlanra vizsgázna a Hero, ha nem volna egy hely, ahol elbukik a küszöbben. Ez a Bluetooth, ami sajnos rendszerszinten le van korlátozva, kizárólag hangátvitelre. Emiatt csak headset és kihangosító kommunikál vele, előbbiből sztereó is. Furcsa ez a megoldás, noha az Apple már eljátszotta az iPhone-nál, aztán végül beadták a derekukat. Elvileg a Google is megígérte, hogy feloldják a korlátozást, így reménykedjünk, hogy betartják a szavukat. Ha ezt a „bakit" kivesszük a képből, akkor más kifogásunk nem igazán lehet. Adott a HSDPA és a HSUPA, van miniUSB és persze ott a WiFi is. Mindehhez a Hero az első Android készülék, melyben teljes Flash támogatás található. A böngésző elsőre fapadosnak látszik, ám a gyakorlatban rendkívül jól működik. Gyorsan betölti az oldalakat, nem jön zavarba a flash tartalomtól, pontosan és szépen betölt mindent a helyére.
Galéria A miniUSB is jó bele

A miniUSB is jó bele

[+] még több fotó

A görgetés is finom, a multi-touch pedig itt is működik, és sokkal jobban, mint az LG S-Class mobilokban. Több ablakot is nyithatunk, ezek között 3D-s menüben válthatunk, és lehetőség van vizuális könyvjelző mentésére is (a könyvjelzőhöz az oldal egy részletének képét is lementi). Van egy olyan funkció, amely jelenleg még csak korlátozottan használható ki. Ez a GPS-vevő, amihez egyelőre nincs igazán profi navigációs megoldás, ez viszont csak idő kérdése. Maga a GPS kiváló, a Marketről leszedett tesztprogram szerint remek az érzékenysége, nagyon gyorsan behangolja magát, tehát már csak egy iGO vagy egy Garmin XT-szerű program kellene rá és lehet is navigálni.
Galéria Erős az akku, de kell is neki

Erős az akku, de kell is neki

[+] még több fotó


Valóban egy hős

Az akku 1350 mAh-s teljesítménye papíron nem rossz, de persze a kijelző és a számos funkció sok energiát igényel. Nekem azért 2 napig működött, az átlagosnál erősebb, de nem extrém használattal. Nem tudok mást mondani, engem a Hero teljesen lenyűgözött. Az Android gyorsan szimpatikussá vált nálam, de ezzel a Sense felülettel igenis ki merem jelenteni, hogy simán alternatívája egy Symbian vagy Windows Mobile rendszernek. Ha a bővíthetőséget nézzük, akkor ez a kijelentés még kicsit korai, ám a Marketen rengeteg program van, és ahogy bővül a készülékkínálat, úgy jelennek meg az újabb és újabb fejlesztők. Jó lesz figyelni rá, mert a kis zöld robot elindult hódító útjára és biztos vagyok benne, hogy okoz még nekünk kellemes meglepetéseket. A Magic-et szerettem, a Herot viszont hibáival együtt is imádtam, tehát csak azt tudom mondani: Hajrá Android!

A tesztkészüléket a Speedshop biztosította, melyet ezúton is köszönünk.

Szponzorált hirdetések

Szuper áron nyit az új csúcsmobil

Kiderült, hogy a HTC pontosan milyen áron dobja piacra legújabb felsőkategóriás készülékét.

Szuper áron nyit az új csúcsmobil
Szuper áron nyit az új csúcsmobil

Profession állások

további állások

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei