HTC Snap - tapogatás nélkül is megérint
Méret: 116,5 x61,5 x 12 mm
Frekvencia: 850/900/1800/1900/2100 MHz
Akkumulátor: Li-Ion
Mobiltelefon funkció: nem
Navigáció: nem
Részletek: teljes adatlap


QWERTY billentyűzetes, de érintőképernyő nélkül. Lehet-e szeretni az új HTC Snap-et ma, amikor minden az érintőképernyőkről, sőt a több érintést is érzékelni képes multitouch képernyőkről szól?

Szponzorált hirdetések

Már egészen elfelejtettem, milyen is az érintőképernyő nélküli WinMo. Szép csendben a HTC fejlesztette ezt az oldalágat is, és most egy olcsó de jól használható készüléket kínál. Kézbevettem - sokat nem vártam tőle - és szépen lassan rájöttem, hogy ez bizony már nem az az érintőképernyőtlen WinMo, amit az S710, S730 és S740 tesztelésekor láttam. Nézzük, kinek fog tetszeni a HTC S521-es!

Pillantás a pillére

Amikor kézbevesszük, elsőként az tűnik fel, hogy milyen könnyű. 120 gramm az 120 gramm kérem. Elsőre azt hittem, még nincs benne az akksi., pedig benne van, azzal együtt ennyi. Pille. Aztán megüti szemünket a letisztult, modern külső. Semmi csicsa, semmi krómozott felület. A géptest nagyobb része és a hátlap matt, gumiszerű, puha műanyagból készült, igényes hatást kelt. Nem találunk egyetlen szögletet sem, minden kerekített. A hátlapon egy 2 megapixeles kamera vaku nélkül némi fémmel övezve és egy íves nyílás a hangszórónak. Az oldallapokon hamar végigszaladhatunk, hiszen sok esemény nincs. Az USB csatlakozót nagyon pontosan illeszkedő műanyag fedél takarja, ugyanabból az anyagból készült, mint a ház. Por bejutása kizárva, nagyon igényes hatást kelt ez is. A másik oldalon két hangerő gomb, és ezzel az oldallapokat tényleg át is tekintettük.
A gép alján van még egy bevágás, amely a hátlap levételét segíti. Ha már hátlap levétele: kicsit hosszasan gondolkodtam rajta, hogyan is tudom leltávolítani, hiszen hozzá vagyok szokva, hogy a HTC-k valamilyen irányba csúsznak. Ez nem, körömmel megfeszítjük és lepattan, persze vitaminhiányosoknak és a körmüket rágóknak ajánlott valamilyen segédeszköz, például egy ötforintos használata. Persze ez még így is egyszerű megoldás, de kell is, mert a microSDHC a hátlap alá került. Nekem tetszik ez az elhelyezés, mert nem koszolódik a foglalat. Szerencsére az akkumulátort nem kell kivenni a behelyezéséhez, de ezt már megszokhattuk a HTC-knél.
Az akkumulátor 1500 mAh-s lítium-ionos. Nagy kapacításához képest kicsi a mérete és a tömege, de mint azt korábbi cikkemben írtam, az akkumulátorok is fejlődnek szép csöndben. Ha ez a lapos és könnyű akksi valóban 1500 mAh-t tud, ez a készülék igazi maratonistává válhat. Ehhez a 320x240-es, 2,4 colos képernyőhöz ez az akksi ugyanis valóságos erőműnek számít. De az ilyen üzleti telefonoknál az egyik legfontosabb tulajdonság a kitartás, senki nem szereti, ha azért marad ki valamiből, mert délután megadta magát a csodatelefon.

Sarokpontok

Javaslom a kedves olvasónak, hogy a készülékről olvasgasson a HTC Snap hivatalos weboldalán, ide kattintva. Technikai adatokkal ugyanis nem untatom azokat, akik mindent tudnak. Inkább azt emelném ki pár mondatban, ami lényeges. 528 MHz-es, Qualcom MSM7225-ös teljesít ebben a HTC-ben is szolgálatot, 256 MiB ROM és 192 MiB RAM támogatja a zökkenőmentes működést. A telefon részre sem lehet panaszunk, megy az egész világon. A mobil szélessávot HSDPA-n is élvezhetjük, de az adattovábbítást egy bésgés wifi is támogatja, emellett a Bluetooth is 2.0 +EDR-es. Vezetéken USB-vel csatlakoztatható, ez USB 2.0-ás, 480 Mbit/s-et tud. Természetesen van benne GPS, így a navigációt sem kell nélkülözzük.
Röviden: kompromisszummentes, csak az érintőképernyő hiányzik belőle, de az meg nem is hiányzik.
 
Használatba vétel

Annyi szót áldozok rá, ameddig tartott. Ugyanis némi WinMo előképzettséggel a kibontást követő 10 percen belül eljuthatunk a használhatóságig. Eddig tart ugyanis szinkronizálni az adatainkat és beállítani az e-mail címeinket. Lekér nekünk minden beállítást a szolgáltatótól (én T-Mobile hálózaton próbáltam), így már el is kezdhetjük a használatát. Ez gyorsan ment...

Gyöngyös

Na nem a város, hanem a trackball, amelyet - mondjuk ki - ellestek a Blackberry Pearl-től. De nem baj ez, hiszen kifejezetten a hasznára válik a masinának. A navigációs billentyű helyén csücsül a gyöngyöcske, kellemesen maszírozza az ujjunkat amikor pörgetjük. Nagyon jól konfigurálható, külön állítható az érzékenysége a menükben és a böngészőben, így mindenki megtalálja az ujjának megfelelőt.
 
A menü is úgy került átalakításra, hogy a gyöngyöléssel jól kezelhető legyen, egyben nagyon erősen magán viseli a HTC-s jegyeket. Ha érintős lenne a telefon, akkor TouchFLO menü lenne rajta, így viszont csak simán "FLO". Viszont nem kell lemondjunk a főképernyőn kezelhető szöveges üzenetekről és a HTC saját időjáráselőrejelzőjéről annak minden áldásával.
Visszatérve a trackballra: ha rátekertünk arra, amit ki szeretnénk választani, csak meg kell erősebben nyomni. A hagyományos ötirányú navibillentyűvel szemben az a nagy előnye, hogy ezt olyan gyorsan tekerhetjük, amilyen gyorsan akarjuk. Dinamikus kezelést tesz lehetővé, minden eszközbe ilyet kellene tenni! Ráadásul kisebb is, mint a hagyományos d-padok. Az persze kérdéses, hogy mennyire eszi majd be magát a kosz és az ujjunkról rátapadó zsír, ez a jelenség ismerős lehet a régi, golyós egerekből.

A bizalom köre

Csupa zene ez a készülék. A neve hallatán (Snap) az én korosztályom már hallja is a lelki füleivel, hogy zumbaé aggombaéja, zumbaé, aggombaéja, ajgoájgoájgombaéjja! Ugye beugrik a Snap együttes Cult of Snap című örökérvényű opusza. Akinek nem, az kattintson ide! Aztán jön a bizalom köre, azaz az Inner Circle. Alagalagalolongilonglonglong! De ne kalandozzunk el, az Inner Circle az, amivel leginkább reklámozzák ezt a masinát. Ugyanis van egy olyan funkció, amellyel a számunkra kedves személyeket előnyben részesíthetjük Egyetlen gombnyomással.
Ez a funkció van a dobozra is rányomtatva, nem véletlenül. Használatával a kiválasztott személyek e-mailjei előrébb kerülnek a listában, azaz aki fontos, annak a levelét olvassuk először. Ez néha nagyon jól jöhet, könnyű megszokni.

Kiknek?

Azoknak ajánlom ezt a készüléket, akik QWERTY billentyűzetre vágynak de ezzel együtt egy nagyon könnyű, kifejezett igényes digitális titkárt akarnak. Méretei miatt nagyon jól használható egy kézzel is, a  magyarítással együtt értendő 99.900,- forintos ára pedig kifejezetten kedvező. A készüléket a Speedshoptól kaptuk, köszönjük!

Szponzorált hirdetések

Vízálló változatban támad a HTC One (M8)

A HTC legújabb csúcsmobilja átvette a nagy rivális Galaxy S5 és Xperia Z2 egyik kedvelt adottságát, a vízállóságot.

Vízálló változatban támad a HTC One (M8)
Vízálló változatban támad a HTC One (M8)

Profession állások

további állások

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei