HTC Touch HD - magasan definiált
Méret: 115 x62,8 x 12 mm
Frekvencia: GSM 850/900/1800/1900, UMTS 900/2100, HSDPA, HSUPA
Akkumulátor: 1350 mAh, Li-ion
Mobiltelefon funkció: 1
Navigáció: nem
Ár: shop
Részletek: teljes adatlap


A Touch-sorozat megjelenése óta szárnyal a HTC, tehát épp ideje volt, hogy a gyártó megjelenjen egy vérbeli csúcsmodellel. Ez volna a Touch HD.

Szponzorált hirdetések

HTC Touch HD - magasan definiált

HD ready?

Nem, azért erről itt még szó sincs. A HD jelölésről ugyan sokaknak a tévék világa ugrik be, de jelen esetben inkább a csúcsmodell státuszt jelzi. Tekintélyt parancsoló a megjelenése, méretei és fekete színe is rásegít erre. Az átlagos PDA-tól hosszban és szélességben is nagyobb, ám ezt kompenzálja vékonysága. Még egyszerűbb, ha azt mondom, hogy némileg kisebb, mint egy iPhone 3G. Az előlap maga szinte teljesen a kijelző. Erre a kisebb képernyőre csak két szó van: óriási és gyönyörű.

Kattints a képre a galériához!

Óriási, hiszen a 3,8"-os képátló még az említett iPhone-nál is nagyobb. Gyönyörű, mert ezen a területen 480x800 képpont helyezkedik el, ami a Windows-féle 65 ezer színes korlátozással együtt is szuper képminőséget garantál. Már kikapcsolva is könnyen magára vonja a figyelmet, de amikor bekapcsol a kijelző, leginkább egy "Hűha" felkiáltás hagyja el a szájukat.

Csak érintsd!

A remek kijelző alatt és felett nem sok hely maradt, de ezt is igyekeztek kihasználni. Felül persze ott a fémrács díszítésű hangszóró, mely tartalmazza a fényérzékelőt is. Jobbra az előlapi kamera a videohívásokhoz, balra meg a kötelező márkajelzés. Alul négy darab gomb található, mindegyikük érintésérzékeny. A híváskezelő pároson kívül egy törlés és egy Home Screen segít a használatban. Sajnos nem kaptak semmilyen megvilágítást, ez sötétben zavaró lehet.

A hátlap meglehetősen egyszerű, a totál laposságba csak a kamera ezüst kerete hoz némi színt. Valódi gombok gyanánt csupán a baloldalt lévő hangerőszabályzó és a tetején lévő bekapcsoló került rá. Utóbbiban van az állapotjelző LED, ami annyira apró, hogy a hasznossága a nullához közelít. Szintén a tetejére került egy 3,5 mm-es jack, alul meg ugye ott a HTC-féle extUSB, ami miniUSB-ként használható.

TouchFLO csúcsra járatva

A bekapcsolás után a korábbról már jól megismert TouchFLO 3D felület fogad minket. Ez egyike az eddigi legjobb gyári Windows Mobile módosításoknak. Az első megjelenés óta történt optimalizálás, az erőteljes, 528 MHz-es processzor és a 288 MB RAM lévén a sebességgel nincs gond. Néha azért el tud gondolkodni, de a leggyorsabb Windows PDA-k egyike.

A belső tárhely sem épp kicsi, mivel az 512 MB ROM-ból közel 320 MB-ot felhasználhatunk erre. No persze a bővítés kötelező, amit microSD-vel oldottak meg. Igaz, hogy a hátlapot le kell vennünk hozzá, viszont 32 GB-ig nem vagyunk korlátozva. A szövegbevitel gombok hiányában csak az érintőkijelzőn lehetséges. A virtuális QWERTY nem változott, magyar kiosztás még nincs, az ékezetek a speciális karakterekből hozhatók elő.

 

Még több és több

Nyilván az olyan alapfunkciók, mint a telefonkönyv, üzenetek, naptár és hasonlók mind ugyanazok, mint az eddigi Touch készülékek esetén. Ugyanígy nem változott a fotóalbum, a gyárilag telepített Opera böngésző vagy épp a YouTube kliens sem. Történtek viszont módosítások, amelyek tovább könnyítik a kezelést vagy épp csak a látványt emelik. A zenelejátszóban már nem egyszerű menülistában válogathatunk a számok között. A főmenühöz hasonlóan alul egy sávon választhatjuk ki, mi alapján szeretnénk keresgélni.

Abszolút újdonság a Stocks nevű menüpont. Egy szép, ugyanakkor a megfelelő vásárlói réteg számára hasznos tőzsdefigyelő kapott itt helyet. Egyszerűen keresővel kiválasztjuk, hogy melyik cég árfolyamát szeretnénk figyelni. Ha többet is hozzáadunk, akkor egy 3D-s, lapozható grafikonon látjuk a pillanatnyi állást. A részletes nézetnél akár 2 évre visszamenőleg megtudhatjuk az értékek alakulását. Állítható a sorrend is, illetve akárcsak az iPhone, a Touch HD is a Yahoo! Finance szolgáltatására épül.

Hiányérzetek

A módosítások közé tartozik az is, hogy a TouchFLO lapjai tetszőlegesen kikapcsolhatók és a sorrend is szabadon állítható. Tehát ha valakinek nincs szüksége mondjuk épp az említett részvényfigyelő lapra, akkor eltűntetheti. Akinek meg épp fontos a zenelejátszó, az előrehozhatja a főképernyő mellé második helyre. A látványra utazók bekapcsolhatják a videón is látható animációs effektet, ami akaratlanul is iPhone utánérzést kölcsönöz a menü használata során. A zenelejátszóra visszatérve feltétlen pozitív a 3,5 mm-es csatlakozó megléte.

A gyári füles egészen jól szól és a hangzást részletes hangszínszabályzóval finomíthatjuk. Ellenben igencsak meglep, hogy a tv-kimenetet lefelejtették, pedig egy csúcsmodell esetén ez elvárható lenne. Benne van viszont a giroszkóp, ám ahogyan a Diamond óta, ebben sincs rendesen kihasználva. Csak a böngészőnél és a fotók, videók nézegetésénél fordul el a kép (a YouTube automatikusan forgatja). Az adatátvitel szó szerint fullos, még HSUPA is van, amit már hazánkban is kihasználhatunk.

Mindent bele

A rengeteg funkció között nem lehet elmenni a kamera mellett. 5 megapixeles, ami még elég ritka dolognak számít a PDA-k között. Kapunk hozzá autofókuszt, ám mobilfény, netán xenon vaku már nincs. Ez elég felemás, mivel gyengébb fénynél már a fókuszálás is nehézkes, még nagyobb sötétben pedig elő se vegyük. A kezelése annyiban változott, hogy a képernyőn megjelenő exponáló gombot kell "nyomva tartani" a fókuszáláshoz. Funkciók tekintetében átlagos a helyzet. A fehéregyensúly és hasonlók között ott van a geotagging, tehát a GPS koordinátákat is rögzíthetjük.

Ugyanakkor a Samsung Omnia könnyen lelépi ezen a területen, bár talán egy PDA-nál nem ez az elsődleges. Videót egyébként CIF felbontással rögzíthetünk. Az említett GPS-vevő sem maradt érintetlenül. Gyorsan előkerült a Garmin XT, ami 1 percen belül már telepítve várta a használatot. Mondanom se kell, tökéletesen futott, az óriási kijelző miatt már szinte élmény vele navigálni. A vevő kitűnő, autóban is általában 9-11 műholddal volt fixen kapcsolat. Egy kis rossz hír: az iGO 8 egyelőre meg sem nyekkent rajta, valószínű az Omniához hasonlóan a felbontás miatt akadnak problémák.

Nem adják olcsón

Kétségtelen, hogy a HTC Touch HD napjaink egyik legjobb és legnagyobb tudású PDA-ja. Az is igaz, hogy a tudást sosem adják ingyen. Jelen esetben közrejátszik az épp zajló pénzügyi válság, de azért 180 ezer forint a kártyafüggetlen változatért nem kevés pénz. Gyors, szinte minden benne van, jól néz ki, csak drága. Aki le tud mondani a kijelzőről, annak alternatíva lehet az Omnia vagy házon belül akár a Touch 3G is. Az 1350 mAh-s akku meglepően jól állta a strapát, közepes használat mellett nyugodtan elbírt 2 napot is.

Pro:

 • Hatalmas, gyönyörű kijelző
 • Kitűnő adatátviteli képességek
 • 5 megapixeles kamera
 • TouchFLO 3D felület
 • Érzékeny GPS-vevő
 • 3,5 mm-es kimenet
 • Megfelelő készenléti idő

Kontra:

 • Használhatatlan állapotjelző LED
 • Mobilfény/vaku hiánya
 • Nincs tv-kimenet
 • Kissé drága

A tesztkészüléket a Speedshop biztosította, melyet ezúton is köszönünk.

Szponzorált hirdetések

Airis T483 - feltámad a régi iskola

Szigorúan PDA az AIRIS T483-as, ez első ránézésre látszik. A régies kinézet alapján keveset várunk, aztán döbbenünk rá: ez kell!

Airis T483 - feltámad a régi iskola
Airis T483 - feltámad a régi iskola

Profession állások

további állások

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei