HTC Touch Diamond - csiszolatlan gyémánt
Méret: 102 x51 x 11,5 mm
Frekvencia: GSM 900/1800/1900, UMTS 900/2100, HSDPA
Akkumulátor: 900 mAh, Li-polimer
Mobiltelefon funkció: 1
Navigáció: nem
Ár: shop
Részletek: teljes adatlap


Nem gyakran láthatunk olyan felfokozott várakozást egy PDA-telefon iránt, mint a HTC Diamond esetén. A HTC valós alternatívájú telefont akart készíteni, ami sokak tetszését nyerheti el.

Szponzorált hirdetések

HTC Touch Diamond - csiszolatlan gyémánt

Gyémánt külső

Érdemes magát a dobozt megvizsgálni, melyet az XXL PC-től kaptunk kipróbálásra. A HTC nem csupán a készülékre, hanem a körítésre is kellő hangsúlyt fektetett. A csomagolás csonka gúla alakú, a belső rész fedele is fényes fekete, szolid HTC feliratok mindenütt, ezzel nehéz is lenne hódítani. Még a sztereó füles és a hálózati töltő alakját is a Diamond formavilágához igazították. És hogy milyen is maga a Diamond? Gyönyörű.

Kattints ide a galériához!

Kétség nem fér hozzá, hogy ilyen vonzó megjelenésű PDA-t közel-távol nem találni. A KS20-nak is dicsértem a külsejét, de ez simán lenyomja azt is. Szögletes, minimalista előlap, a hátlap pedig valóban csiszolt gyémántra hasonlít és 3D-s, tehát a minták kidomborodnak. Mindehhez jön a fényes fekete szín, melyből rögtön következik, hogy aki ilyet vesz, az profi telefontakarítóvá válik. A hátlapot másodpercek alatt el lehet borítani ujjlenyomatokkal, ám ha tiszta, remekül tükröződik rajta a fény.

Gombokból nincs túl sok, de a navigációs részt érdemes kicsit jobban megnézni. A középső nagy gomb körül nyilakkal is jelezték, hogy működik "iPod módra" körbe-körbe érintősen is. Emellett persze hagyományosan négy irányban is megnyomható. Ezt sikerült is elrontani, miután az egész billentyűzet egyetlen lapból áll és nehézkes eltalálni, hol is kellene megnyomni.

Az érintős megoldást meg nem használták ki eléggé, hiszen csak a képeknél nagyításhoz, illetve az Opera böngészőben görgetéshez használható. A hátlap mintázatához illeszkedően építették be a kamerát, még a feliratok is ferdén vannak. Oldalról se rossz, a 11,5 mm-es vastagság elég imponáló. Gombokból itt sincs sok, baloldalt a hangerőszabályzó, a tetején a bekapcsoló. Ezeknek sincs nyomáspontjuk, erre figyelhettek volna.

Említést érdemel még a ceruza, ami szintén nem hibátlan. Vaskos, de rövid, viszont a tartója roppant ügyes. Mágnes gondoskodik arról, hogy véletlenül se essen ki a helyéről. Szoftveroldalról is kihasználták ezt, például készenlétben egyszerűen csak kihúzzuk, és máris feléled a kijelző.

Ha hívás közben tesszük ugyanezt, akkor elindul a jegyzetelő, a hívás végén pedig elmenti a telefonkönyvbe az adott kontakthoz. Csatlakozóból egyetlen extUSB található rajta, ez egyébként mini USB-ként használható. A szép külső után viszont következik a lényeg, ugyanis a hagyományos Windows Mobile 6.1 rendszert alaposan átszabták a TouchFLO 3D nevű kezelőfelülettel.

 

Látványos

Igen, a TouchFLO 3D tényleg komoly, egészen más, mint amit eddig láthattunk akár a HTC-től, akár másoktól. A teljes kezelés az új felületen zajlik. A legfontosabb szempont az volt, hogy szimplán az ujjunkkal is lehessen kezelni az egész készüléket. Mindezt egyből egy VGA kijelzőn, ami a 2,8"-os képátlóval borotvaéles képet alkot. Az alapképernyőn alul van a lényeg, itt tudunk a menüpontok között váltani. Egyszerűen rátesszük az ujjunkat és elkezdjük húzni. Már a névjegyzéknél megkapjuk a vizuális adagunkat. A fényképek alapján 3D-ben lapozva kereshetjük ki a kívánt kontaktot. Feldobták az e-mail-t is, ahol az üzeneteket egy borítékból előhúzva olvashatjuk el.

Önálló menüt kapott a böngésző, ami ezúttal nem a tipikusan lassú és nehézkesen használható Internet Explorert jelenti. A HTC okos döntése alapján a legújabb Opera böngészővel száguldhatunk a világhálón. A száguldás kétféleképpen történhet: HSDPA vagy wifi segítségével. Sajnos valamilyen okból kifolyólag nekem a wifi nem akart működni. Látta a hálózatot, rá is csatlakozott elsőre és utána mégsem történt semmi. A fotóalbumnál már szinte iPhone-érzetünk lehet. Ugyanúgy lehet a fotók között lépkedni, a nagyítás nem multitouch, de működik. Itt már érdemes forgatni a készüléket, mivel használható a beépített helyzetérzékelő-szenzor. Ez egyébként csak itt és az Opera böngészőben működik, illetve van egy ezt kihasználó játék, amivel remekül szórakoztam.

Akadnak hibák is

Kissé már túlzónak éreztem az időjárásjelzőnél, hogy esős időnél a megjelenő vízcseppeket egy ablaktörlő letakarítja. Van viszont ennél egy nagyobb és általánosabb gond. Ez pedig a lassúság. Értem én, hogy az 528 MHz-es processzor gyengébb, mint az iPhone-é, de érdemes elgondolkodni azon, hogy míg egy Symbian-rendszer 370 MHz-cel süvít, addig ez bizony akadozik, gondolkozik. A görgetőrutin elvileg pont olyan lenne, mint az Apple mobiljában. Ha működik, akkor olyan is.

Ha viszont nem, akkor görgetés közben véletlenszerűen belép olyan helyekre vagy elindít olyan programokat, amiket nem is akartunk. A cikk írásakor már felröppent a hír, hogy érkezik egy új ROM, amely orvosolja a sebességi gondokat. Személy szerint a VGA kijelzőt is feleslegesnek érzem. Ebben a méretben ez sok, növeli a fogyasztást és jobban terheli a processzort is. Imponáló a 4 GB belső memória, ám nincs hozzá bővítés. Ez leginkább azért kellemetlen, mert erősen korlátozza a feltelepíthető navigációs szoftverek számát, ezzel pedig a GPS kihasználását.

Ilyen fotót készít
Ilyen fotót készít
Ilyen fotót készít

Jó is, meg nem is

Valahogy nagyon vegyes érzéseim vannak a Diamonddal kapcsolatban. Kétségtelen, hogy maga a készülék, külső megjelenése, műszaki tulajdonságai, a kezelőfelület igen imponálóak. Sokat tud, kicsi, nagyon szép, ám úgy tűnik, a HTC-nek se sikerült elsőre átlépni a Windows Mobile alaphibáin, elsősorban a lassúságán. Először nagyon csalódott voltam, később ez enyhült, de nem múlt el. Ahogy a mobilok között, úgy a PDA-knál se lesz sosem tökéletes eszköz, ám a Diamondnak sikerült egészen közel kerülni hozzá. Amit viszont a HTC rontott el, az az akkumulátor. A 900 mAh-s telep nem egy erőmű, a VGA kijelző, HSDPA, wifi, GPS keményen kiszívja az energiát belőle. Aki mindezekkel együtt ellenállhatatlan vágyat érez a birtoklására, az 120 ezer forint körüli összegért vásárolhatja meg.

Pro:

  • Dekoratív, elegáns külső
  • VGA kijelző
  • HSDPA, wifi, GPS
  • 4 GB belső memória
  • TouchFLO 3D felület

Kontra:

  • Nem túl erős akkumulátor
  • Lassú szoftver
  • A memóriabővítés hiánya

A tesztkészüléket az XXL PC biztosította, melyet ezúton is köszönünk. A készülék itt meg is vásárolható.

Szponzorált hirdetések

Késik a HTC Magic

Már majdnem célegyenesben volt a HTC újdonsága, amikor kiderült, hogy késni fog a készülék.

Késik a HTC Magic
Késik a HTC Magic
Forrás:
Mobil Portál

Cimkék:

Profession állások

további állások

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei