Processzor: Intel Atom N270
Videokártya: Intel
Képernyő: 8,9" 1024x600 érintős TFT
Memória: 1 GB DDR2
Merevlemez: 60 GB HDD
Részletek: teljes adatlap


Az Intel harmadik generációs gyereklaptopját ötéves kollégánk tesztelte. Annyira tetszett neki, hogy alig várja: ha iskolás lesz, ilyen gépen tanulhasson.

Szponzorált hirdetések

Pénteken landolt szerkesztőségünkben az Intel harmadik generációs gyereklaptopja, a Classmate PC (CMPC) legfrissebb kiadása. A kérdésre, hogy ki tesztelje, azonnal feltettem a kezem, hiszen ötéves kisfiam hamarosan iskolába megy, így tökéletes alany annak kiderítésére, tényleg hasznos oktatási segédeszköz-e a kis gép.

Galéria Gyerekkézbe illik

Gyerekkézbe illik

[+] még több fotó

Még mielőtt Bonifác fiamat rászabadítottam volna a CMPC-re, megnéztem, mivel kell majd boldogulnia. Az Intel oktatási segédeszköznek szánt gyereklaptopot tervezett, mely nem csak hardver, de szoftver oldalon is az okosodást szolgálja.

Galéria Forgatható kijelző

Forgatható kijelző

[+] még több fotó

A nálunk járt modell már a harmadik generációt képviseli, elődjéhez képest számos újítást vonultat fel. A legmarkánsabb újdonság a forgatható kijelző, mellyel tablet PC-vé alakítható a kis gép, így egyúttal érintőképernyőt (a hozzá való méretes stylussal együtt) is kapott. Ez kicsinek, nagynak egyaránt nagyon tetszett.

Galéria Gumírozott végű stylus - fő a biztonság

Gumírozott végű stylus - fő a biztonság

[+] még több fotó

A 8,9"-os, 1024x600-as felbontású kijelzőre bátran kell koppintani, nem is baj, ha nem túlérzékeny egy gyerekeknek szánt érintős TFT. Az új CMPC kialakítása egyébként minden ízében mutatja, hogy nem egy tizenkettő-egy tucat netbookról, hanem egy kimondottan gyerekek számára tervezett gépről van szó. Ennek megfelelően a billentyűzet cseppálló, mérete pedig az átlagos felnőttkéz számára szűkös, de egy gyereknek éppen jó.

Galéria Jókora, masszív fül

Jókora, masszív fül

[+] még több fotó

Nagy gumifület is kapott a kis gép, így a gyerekmancs stabilan meg tudja markolni, és mint egy táskát, biztonsággal hordozni a könnyű, alig 1,3 kilogrammos notit. A másik apró figyelmesség, ami a mai modellekkel ellentétben kellemes meglepetést okozott, a hosszú tápkábel. A legtöbb laptop lassan arasznyi vezetéket kap, de a CMPC-hez bő két méteres kábel jár. Hiszen egy osztályteremben nem biztos, hogy kétlépésenként van konnektor.

Galéria Scrollbar a touch padon - hasznos

Scrollbar a touch padon - hasznos

[+] még több fotó

A kedves külsejű kis gép nagyon könnyű, még akkor is, ha benne van az izmos négycellás, 7714 mAh-ás akksi, amivel akár négy órán át is elketyeg. A csinos kék-szürke külső után a belbecs nem okoz meglepetést, ma már hagyományosnak mondható netbookkal van dolgunk. 1,6 GHz-es Intel Atom N270-es processzor dolgozik a gépben. A merevlemez egy 60 GB-os Toshiba HDD, mely kissé meglepő módón 4200 RPM-en pörög, igaz, így talán kevésbé kényes egy kisebb ütődésre. (a tesztek során a CMPC a fél méterről történő leejtést is kibírta)

Galéria Tabletként kénylemes igazán

Tabletként kénylemes igazán

[+] még több fotó

Az OLPC

Nicholas Negroponte 2005-ben indította útjára OLPC (One Laptop Per Child, azaz minden gyermeknek egy laptopot) projektjét. Célja az volt, hogy kifejlesszen egy, a mostoha körülményeket jól viselő, gyerekekre szabott oktatógépet, melyet nagyon olcsón, mindössze száz dollárért beszerezhetnek a fejlődő országok. Az elmaradott térségek oktatásában így nagy szerep jutna a számítógépnek, a gyerekek számára a technológia gyakorlati megismerése kitörési lehetőséget jelentene a szegénységből.

A nemes eszméjű program mögé számos nagy gyártó felsorakozott, köztük az AMD, a Brightstar Corporation, az eBay, a Google, a Marvell, a News Corporation, a SES, a Nortel Networks, és a Red Hat. Mindegyik cég kétmillió dollárral szállt be a fejlesztésbe. Hosszas vajúdás után elkészült az XO névre keresztelt kis gép, mely akaratán kívül beindította a netbook forradalmat, mivel kiderült, hogy nem csak a fejlődő, de a fejlett nyugati világban is rengetegen vágynak kicsi, könnyű, hordozható gépre, mely elsősorban netezésre alkalmas. Bár a projekt akadozva halad, idáig már közel másfél millió példányt értékesítettek. A világ szerencsésebbik felén a „Give on get one" program keretében kereskedelmi forgalomba került az XO, valamint tervben van az XO2. Bár az OLPC nem lett olyan sikeres, mint azt Negroponte megálmodta, kezdeményezésére végül új iparág született, és a mára már hagyományosnak mondható netbookok mellett  más gyártók, például az Intel is belefogtak az oktató célú gyereklaptopok fejlesztésébe.

Kellemes meglepetés, hogy tanulógép ellenére egy giga DDR2 memória került bele. Grafikus képességei (Mobile Intel 965 GM) alapján egyértelmű, hogy a gépet tanulásra és nem játékra tervezték, arra viszont tökéletesen megfelel. A CMPC harmadik generációs kiadásán VGA csatlakozó, 2 db USB 2.0 port, SD kártyaolvasó, Ethernet és Wifi található.

Galéria Körbenézhetünk vele

Körbenézhetünk vele

[+] még több fotó

Ami hardver téren külön említést érdemel, (az érintőképernyő mellett) az a beépített gyorsulásmérő, melynek tablet módban vesszük hasznát: a gép a kijelző átállításakor automatikusan elforgatja a képet. A másik okosság a touchpad szélén beépített scrollbar; ez nagyon praktikus. Szintén a praktikumot szolgálja, hogy a beépített 1,3 mp-es webkamera háza 1800-ban forgatható. Így könnyű lefilmezni az osztálytársakat.

Galéria XP Blue Dolphin

XP Blue Dolphin

[+] még több fotó

Nem lenne oktatónoti a CMPC ha nem kapna speciális szoftvereket. Bár a gépen XP fut, abból egy gyerekekre szabott változatot, a Blue Dolphin kezelőfelületet kapta. A kék delfin számos előre telepített programot tartalmaz, melyek mind a játékos tanulást szolgálják.

Galéria Az egyik kedvenc alkalmazás

Az egyik kedvenc alkalmazás

[+] még több fotó

Ezek egy része, például a Childotopia, internetkapcsolatot igényel, de megtalálható a gépen a Scratch nevű alkalmazás is, mely valójában egy gyerekekre szabott grafikus programnyelv, és net nélkül is remekül megy.

Szakértő kezekben

Mikor Bonifác kézhez kapta a CMPC-t, majd kiugrott a bőréből. Nagy hatással volt rá a kis gép, első kérdése pedig: "Örökbe kaptam?" Miután tisztáztuk a noti tulajdonjogi hátterét, elragadtatással fedezte fel miket tud, és én ismét megdöbbentem, milyen félelmetesen gyorsan tanulnak a mai kölykök.

Galéria Rengeteg felfedeznivaló

Rengeteg felfedeznivaló

[+] még több fotó

Igaz, a fiam már nem kezdő: saját mobiltelefon flottával rendelkezik (a rokonság fiók mélyén lapuló, régi készülékei, köztük egy Nokia 9110i,) rendszeresen játszik a számítógépen - persze szigorúan cenzúrázott, kicsiknek szánt játékokkal - és enyhe kütyümániás vonásokat mutat.

Galéria Összetett feladatok

Összetett feladatok

[+] még több fotó

Pillanatok alatt rájött, hol kell bekapcsolni (ez egynémely felnőttnek tovább tartott), és miután a Dolphin betöltött, először a webkamera alkalmazását indította el, ekkor még a touch padról. Önállóan jött rá, hogyan kell videót rögzíteni, menteni, újat indítani. Miután kibohóckodta magát, másodjára a rajzprogramot találta meg. Ekkor - kis rávezetéssel - rádöbbent, hogy a gép tabletté alakítható. Ettől a fícsörtől teljesen el volt ájulva. A stylus odanőtt a kezéhez.

Galéria A gyerekek abszolút kedvence: a rajzprogram

A gyerekek abszolút kedvence: a rajzprogram

[+] még több fotó

A rajzprogram felfedezése hosszú időre lekötötte, különös tekintettel a görbe vonalzókra. Nagyon bejött neki a rajzikonok spéci elrendezése is. A felfedezés örömétől egyre lelkesebben magyarázta, éppen mire jött rá. Aztán rábukkant a Childotopia alkalmazásra, mely a netről letöltött, összetett, interaktív feladatgyűjtemények halmaza.

Galéria Saját kis programnyelv: Scratch

Saját kis programnyelv: Scratch

[+] még több fotó

Sok-sok megoldandó feladat vár a gyerekekre: betűk és számok rajzolása, kakukktojás-keresés, detektívjáték, és számtalan más feladat. A program több nyelven is elérhető, és a CMPC felolvassa a feladatot. Bonifác hamar rájött, hogy a zászlókra kattintva változik a nyelv, és a "néni hangja" is.

Galéria Így se rossz...

Így se rossz...

[+] még több fotó

A spanyol kiejtést nagyon mókásnak találta, nagyokat nevetett rajta. A betűk és számok - sablon utáni - megrajzolása vált a kedvencévé, a gép megdicsérte, ha jól végezte el a feladatot, illetve jelezte, ha valami nem volt teljesen kerek.

Galéria ...de tabletként az igazi

...de tabletként az igazi

[+] még több fotó

A szakértő véleménye:

"Kovács Barna Bonifác vagyok, és azt szeretném mondani, hogy nagyon jó volt, tetszett az a, a játékok, tetszett rajta az írás, meg a, meg a festés is tetszett rajta, nagyon jó ez a laptop. Nagyon jó volt. Nagyon menő volt ez a laptop. Az érintőképernyő is jó volt, nagyon szerettem az érintőképernyőt, és menő is volt, meg lehetett forgatni, le lehetett rakni. Ennyi."


Galéria Kézírásfelismerő alkalmazást is kapott

Kézírásfelismerő alkalmazást is kapott

[+] még több fotó

Miután kiduhajkodta magát offline, hipp-hopp felugrott a netre is. A csatlakozás sem a gépnek, sem a gyereknek nem okozott gondot, én pedig csak néztem, mint Rozi a moziban. Hiába, ő már egy "21st century digital boy", én meg úgy tűnik, szatyorban élek.

Teljes elmélyültséggel bogarászott a gépben, és mire eljött az alvás ideje, pajszerrel kellett lefeszíteni a CMPC-ről. Fürdés közben végig, és még lefekvés után is arról magyarázott, hogy ő olyan tudós lesz, aki majd feltalál egy ilyen szuper laptopot, ami "csak gyerekeknek való".

A nagyok véleménye

Galéria Szoros együttműködés a moha csoportban

Szoros együttműködés a moha csoportban

[+] még több fotó

Bár megbízom öt éves kollégám értékítéletében, úgy éreztem, helyes, ha elviszem a CMPC-t az ovi nagycsoportosaihoz is, akik épp két hónap múlva ülnek életükben először iskolapadba. Vajon mit kezdenek a géppel, hogyan fedezik fel a benne rejlő lehetőségeket. Bonifác letört, mint a bili füle, mikor közöltem vele, hogy most a "nagyok" tesztelik a gépet, de szerencsére egy bánatkindertojás feledtette vele szívfájdalmát.

Galéria Hamar rákaptak az ízére

Hamar rákaptak az ízére

[+] még több fotó

A Nyitnikék ovi moha csoportjának tagjai kissé elfogódottan ültek a CMPC elé. Az elején még a bekapcsolás is fejtörést okozott, ám a gyerekek - kis veszekedést követően, melyet az óvónéni gyorsan helyretett - közös munkával, együtt jöttek rá, mi micsoda. A tapipadra a tapasztaltabbak rögtön rávágták, hogy "ez az egér".

Galéria Segítettek egymásnak

Segítettek egymásnak

[+] még több fotó

Fiamhoz hasonlóan a nagycsoportosok is a webkamerát próbálták ki elsőként, másodjára szintén a rajzprogram és a tabletté alakítás titkait fedezték fel, a stylus lett hatodik ujjuk. Villámgyorsan tanultak, alig egy óra alatt önállóan felfedezték a legfontosabb alkalmazásokat.


Esős nap volt, a gyerekek nem voltak udvaron, ehhez mérten nagy volt a zsinat, mikor beléptem. Ám a CMPC köré csoportosulva (eltekintve a kisebb "kié legyen most a gép" vitáktól) feszült figyelemmel, közösen fedezték fel a noti nyújtotta lehetőségeket, oldották meg a feladatokat. Bár csönd nem igazán, koncentrálás, tanulás annál inkább jellemző volt az ottlétem alatt. Az óvónéni nevetve meg is jegyezte: "nem csak az iskolába kéne ilyen gép, ide az oviba is jó lenne egy-két darab."

A CMPC harmadik generációs változata Magyarországon - és Európa nagy részén - egyelőre nem kapható. A legközelebbi beszerzési hely Anglia, de a régebbi típusok itthon is elérhetőek.

Szponzorált hirdetések

Forrás:
Mobil Portál
hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

hirdetés

Spórolni tudni kell

Vásároljon Olcsóbban! - Olcsóbbat.hu

Ha minket már kiolvastál

Hirdetés

Tudj meg mindent a plazma tévékről

Óriási képernyő, gyönyörű színek, olcsó ár. De mik a hátrányai? Eláruljuk.

megnézem Tudj meg mindent a plazma tévékről
hirdetés

Profession állások

Aktuális állások a profession.hu-n

Még több állás
GPSPark.hu hotdog startrandi gsmline Konzolok szervize