Hirtelen annyiféle Samsung Galaxy lett a boltokban, hogy az ember kapkodja csak a fejét. A népes családból kipróbáltuk a hármast, amely árában épp a fele a Galaxy S-nek. Vajon tudásában is?

Szponzorált hirdetések

Ha most akarunk Android telefont venni, van választék. Ha 60 ezres környékén akarunk venni, már nem annyira. Ha 2.1-es Androiddal, vagy jobbal akarunk venni ennyiért, megint csak csökkennek a lehetőségek. Ha pedig kapacitív, többérintős képernyővel, 24 hónap gyártói garanciával és tűrhető multimédiával, akkor el is jutunk a Galaxy 3-ashoz, amely a számozásban az i5800-t kapta. De nézzük, mit is adnak a Galaxy S árának a feléért.


A dilemma
Elvállaljam, vagy ne vállaljam el tesztelésre? Mert a Galaxy S után egy nála sokkal gyengébbnek tűnő Galaxy-t tesztelni nem túl felemelő. Aztán meglátja az ember és felkelti az érdeklődését. Mert kicsi, kellemes tömeggel, az előlaphoz képest nagy képernyővel, szabványos csatlakozókkal. Mert gömbölyded, nem túl csicsázott. És végül mert megmondják, hogy gyártói 24 hónapos garanciával 65 ezresért elviheti bárki, aki bemegy a Vip-Phone üzletébe, ahonnan mi is kaptuk a tesztkészüléket (köszönjük). Szóval a kétségek felett hamar győz a kíváncsiság és már robogunk is hazafelé vele.

Galéria Más perspektíva...

Más perspektíva...

[+] még több fotó

Beüzemelés
Egy szóval elintézhetném: Android. Áldás nekünk tesztelőknek ez az operációs rendszer, amióta ez van, az élet szép. Nincs szenvedés a számítógéppel történő szinkronizálással, nincs szenvedés a kedvenc szoftverek összevadászásával és persze a bosszankodás sincs, amikor ezek fele nem működik. Ehelyett az ember megnézi, hogy áll az akkumulátor (71%-on), beteszi a SIM-kártyát, a telefon leszedi (helyesen) a szolgáltató beállításait (mobilinternet, satöbbi), megadjuk a Google felhasználónevünket és a jelszót, majd zsebretesszük a masinát 10 percre. Mire hazaérünk (vagy megiszunk a sarki kávézóban egy forrócsokit), a telefon leszedte a címlistánkat az összes ismerősünk telefonszámával és mindenféle elérhetőségével és már telefonálhatunk, e-mailezhetünk, Google Talk-ozhatunk is. A kommunikáció beindul. Ezután már csak arra kell fordítsunk némi időt, hogy a kedvenc szoftvereinket feltelepítsük, bár ezt simán ráérünk megtenni az első használatuk előtt is.
Galéria 7 lapra pakolhatunk

7 lapra pakolhatunk

[+] még több fotó

Az internet
Kinek-mi a legfontosabb, azzal kezdi egy telefonnal az ismerkedést. Én arra voltam először kíváncsi, hogyan lehet vele internetböngészni. Kellemes meglepetésként ért, hogy a többérintéses vezérlésnek köszönhetően ezen a 3,2 colos képernyőn is tökéletesen élvezhető a weboldalak megjelenítése, hiszen úgy nagyítunk egy ujjmozdulattal, ahogy nekünk tetszik. És persze nem is töltődnek túl lassan. Az egyetlen kellemetlen pont a flash tartalmak elmaradása, mert ezen a telcsin még Eclair fut, az ebben található böngésző viszont nem viszi a flash-es tartalmakat. A kis képernyő ellenére - talán az érzékenység miatt - nagyon pontosan eltalálhatók az oldalakon elhelyezett gombok, linkek. Egyszóval 3,2 colos képernyő ide, flashtelenség oda, használjuk és szeretjük a böngészőjét.
Galéria Netképes

Netképes

[+] még több fotó

Az e-mailek
"A legtöbb fiók számára néhány lépésben beállítható az e-mail." Ez fogad minket, amikor először belépünk az e-mail kezelőbe és ez így is igaz a Galaxy 3-as esetében. Ugyanis - ellentétben más hárombetűs gyártók igencsak népszerű termékeivel - ez jól szedi le a beállításokat és nem kell nekünk turkálni a kimenő és a bejövő (IMAP és SMTP) szerver beállításaiban. És természetesen csak a nem Gmailes fiókjainkat kell megadogatni, mert ugyebár emez beállítódott az első 2 percben és azóta jönnek is a leveleink. Mivel minden fiókomat átirányítottam a Gmail fiókomra is, a leveleket megkapom azonnal - push rendszerben - és csak akkor kell a "régi" típusú mailfiókokat is megnyitni, ha a válaszolni nem Gmail címemről szeretnék.
Galéria Színekkel operál

Színekkel operál

[+] még több fotó

Akiknek több fiókjuk is van, azok szeretni fogják az e-mail kliens "Együttes bejövő" nézetét, amelyben a beérkező levelek egy oldalon áttekinthetők és mellettük színek jelölik, melyik-melyik fiókba érkezett. Kényelmes. Természetesen minden megadható a kliensnek, így a levelek lekérdezésének gyakorisága is.

Filmek
A Galaxy S-es tapasztalataimon alapulva nagyon kíváncsi voltam, mennyiben tud kevesebbet a Samsung ezzel a kisebb, "mindössze" 667 MHz-es procival. Eléggé zsákbamacska ugyanis, mert ezen a készüléken kívül semelyik másikban nincs az S5P6422-es proci, ha az ember rákeres mondjuk a pdadb.net-en, nem talál viszonyítási alapot. Puding próbája tehát az evés, nyaggassuk meg kicsit kezdetnek pár videóval. És ha már lúd legyen kövér, nézzük meg azzal az mkv-vel, amit a Galaxy S röccenés nélkül visz. Nos, ezt azért nem, az óriási adatfolyamot jelentő mkv azért megakad a torkán.
Galéria Szabványos, de csak zenére alkalmas kimenet...

Szabványos, de csak zenére alkalmas kimenet...

[+] még több fotó
A teszt.avi-nkat viszont viszi, sőt egy találomra kiválasztott DivX avit is, konvertálás nélkül. Innentől kezdve tehát az ember bizalma megnövekszik a kis gép iránt még akkor is, hogyha tudjuk, nem nagy kunszt a 240x400 pixeles képernyőt szépen megmozgatni. A filmek lejátszásához párosul egy 1500 mAh-s akksi, amely pedig ezzel a procival és ezzel e képernyővel brutális üzemidőt produkál. És hogy kényelmes-e filmet nézni egy 3,2 colos képernyőn? Nos, a helyzet viszonylagos. Ha arról van szó, hogy naponta órákat töltünk utazással, életet menthet, de persze jó szem kell hozzá. A képernyő színeivel is minden oké. És mielőtt elfelejteném: a Samsung - és így ez a telefon is - rendelkezik DivX tanúsítvánnyal, a DivX filmek a saját lejátszóval mennek, mindenféle telepítgetés nélkül. Az i5800-nak videokimenete nincs, de erre nem is számítottam ennyi pénzért.
Galéria Visszaverődések

Visszaverődések

[+] még több fotó

Zene
Ha már szabványos audiokimenete van, óhatatlanul jön a kérdés, milyen a zenelejátszása. Ezt is elintézhetném egy szóval: Samsung. Mint tudjuk, a Samsung a szórakoztatóelektronika felől közelített a telefoniparhoz és talán ennek köszönhető, hogy a Samu cuccok általában jól szólnak. Így van ez most is, bár a telefonhoz adott fülest én nem szeretem, hiszen a hallójáratot teljesen eldugaszolja és ettől ugyan jók a mélyek, de a környezet - így például telefonálás közben a saját hangunk is - alig hallatszik be. Ez azért veszélyes, mert az embert könnyen elsikálhatja valami autó, amikor az utcán zenét hallgat. A headset egyébként tök ugyanaz, mint a Galaxy S-nél, sajnos alapműveletes, csak megállítani és újraindítani tudjuk vele a zenét és a bejövő hívást tudjuk fogadni a rajta árválkodó egy szem gombbal.
Galéria SD-t neki, de izibe!

SD-t neki, de izibe!

[+] még több fotó

Nem tudni miért, a Samsung szakított azzal a jó tulajdonságával, hogy - ahogyan például az Omnia i900-nál  - szét lehetett húzni a fülest a mikrofon után és abba a nekünk tetsző fejhallgatót dughattunk be a telefonálási képesség megtartása mellett. Cserébe viszont a mikrofon és a hívásfogadó gomb nem a fejhallgató kettéoszlásánál, hanem közel a szánkhoz, a bal oldali fejhallgató vezetékén található. Emiatt könnyebben elérjük a gombot és a hangunkat is jobban hallja a másik fél. Szerencsére a négypólusú TRRS-es dugóaljzat tökéletesen működik a hagyományos hárompólusú, TRS sztereó fejhallgatónkkal is, persze ilyenkor a telefonálási képességről le kell mondjunk és beérkező híváskor ki kell rángassuk a fülest, hogy válaszolni tudjunk.
Galéria A titok: óriási akksi

A titok: óriási akksi

[+] még több fotó

A zenelejátszáshoz a készülék saját, Zenék menüpontját is használhatjuk, tud mindent, de egy adott mappát csak kis ügyeskedéssel, a Marketről ingyen leszedhető music folder playerrel (Nicolas Baret) tudunk lejátszani. Akinek az mp3-ak tag-jei rendesen ki vannak töltve, annak persze nincs gondja, de a jól ismert MortPlayert is megírták már az Androidra, azzal meg mindent lehet. Persze aki kicsit keresgél a Marketen, talál jó néhány zenelejátszót.
Galéria Áramvonalas

Áramvonalas

[+] még több fotó

Fényképezés és videókészítés
Volt nekem már olyan telefonom, amelyikben a 3 megapixeles fényképezőgép odavert a nagyobbaknak minőségben. Nos, ebben a gépben is egy 3,1 megapixeles fényképezőgép csücsül, amelyikkel 2048x1536 pixeles fotókat készíthetünk maximum, de a megapixel nem minden. A gép fényképező üzemmódban ugyanis tud például mosolyfigyelést és 8 képből panorámafotót összefűzni. Az előre beállított sémák pedig segítenek abban, ha portrét, tájképet, éjszakai felvételt, sporteseményt, belteret, strandot vagy havat, naplementét, hajnalt, őszi színeket, tűzijátékot, szöveget, gyertyafényt vagy háttérfényt szeretnénk normális minőségben megörökíteni. Tipikus példája ez annak, hogyan próbálnak egy gyengébb fényképezőgépet használhatóbbá tenni. Megint főként rossz fényviszonyok között fotóztam (napsütésben nem nagy kunszt), az elkészített képeket egy nyilvános Picasa webalbumomba feltöltöttem közvetlenül a telefonról, ide kattintva megtekinthetők, de a legjobbat ide is beszúrom példaként:
Galéria Sőtétben is lehetséges, csak nehéz vele fényképezni...

Sőtétben is lehetséges, csak nehéz vele fényképezni...

[+] még több fotó

A videofelvételben sem kápráztat el minket annyira a gép, hiszen mindössze 320x240-es videót rögzíthetünk vele és hogy milyet, arra íme egy példa a YouTube-ra feltöltve:


Az tisztán látszik, hogy nem egy HD minőség ez, de kifejezetten jól kezeli az éles fényviszony-váltásokat. A hang eléggé dobozból jön és a mikrofonba is hajlamos belefújni a szél. A fényképezőgépet és a kamerát nem támogatja semmilyen segédfény, így csak nappal érdemes vele próbálkozni. Arra mindenképpen jó ez a kamera is, hogy az otthon felejtett fényképezőgépet ideiglenesen pótolja, de inkább a rakjuk bele, hogy legyen benne kategória.
Galéria Kiemelkedő kamera?

Kiemelkedő kamera?

[+] még több fotó
 
Brutális üzemidő
Ez a teszt sem ad lehetőséget arra, hogy mindent kivesézzünk, de azt mindenképpen ki kell emeljem, hogy ebben a masinában ugyanakkora akksi van, mint az 1 GHz-es, 4 colos képernyős, 480x800 pixeles Galaxy S-ben. Talán ezért meglepő számomra, hogy ez a gép egyszerűen nem akar lemerülni. Elég sokat nyomkodtam az elmúlt 5 napban és igaz, hogy éjszakára repülőgép üzemmódba kapcsoltam, de egyszer sem kellett töltenem a kezdeti 71%-os töltöttség ellenére sem. Sajnos nincs időm tovább nyúzni, de számomra ez is meggyőző.
Galéria Ennyivel kisebb...

Ennyivel kisebb...

[+] még több fotó

Szeretem - nem szeretem
Szeretem, hogy ugyanolyan b/g/n-es wifi van benne, mint a nagy tesóban, ettől gyorsan tölt le az otthoni routeren keresztül, viszont nem szeretem, hogy csak 3,6-os HSDPA-t tud a 7,2-es helyett. Szeretem, hogy a 667 MHz-es proci szépen rángatja a rendszert és jól teljesít még a játékok nagy többségénél is, de szánalmas a mindössze 170 MiB ROM, amely a mindennapi használatnál szinte alig elég valamire. Szeretem, hogy adtak hozzá egy 1 GiB-os kártyát, de nem szeretem, hogy nincs belső tárhely.
Galéria Kevéske

Kevéske

[+] még több fotó

Manapság semmibe nem került volna a gyártónak egy 8 GiB-os EEPROM-ot betolni a telefonba, felturbózva ezáltal a használhatóságot. Szerettem azt is, hogy USB-n meg lehet osztani a mobilinternetet a számítógépünkkel, de nem szerettem, hogy a Galaxy S-ben meglévő mobil hozzáférési pont ebből kimaradt, azaz a wifijén keresztül alapból nem hozhatunk létre vele mozgó hotspotot.
Galéria Kicsit vastagabb

Kicsit vastagabb

[+] még több fotó

Kiknek és minek?
Azoknak ajánlom, akik ebben az árfekvésben keresnek Android telefont maguknak és jó multimédia lejátszási képességeket szeretnének. Azoknak is, akik egy csinos, hosszú üzemidővel megáldott gépet keresnek és ezért hajlandóak lemondani az óriási képernyőről és a nagy képernyőfelbontásról.
A tesztkészüléket a Vip Phone biztosította, köszönjük!

További érdekességek
Symbian: kiszáll a Samsung is
Samsung Continuum: okosmobil új felfogásban
Új strapabíró mobil a Samsungtól
Európában is elsöprő siker a Samsung Wave
Hivatalos a Samsung Galaxy Tab

Szponzorált hirdetések

Forrás:
Mobil Portál

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei

Ha minket már kiolvastál

Profession állások

további állások