Red Bull Mobile RBM3: bikaviadal
Méret: 106 x57 x 14 mm
Súly: 110 gramm
Kijelző: 320 x 240 pixel
Mobil szélessáv: GPRS, EDGE, 3G, HSDPA
Multimédia: Kamera, MP3 lejátszás, E-mail, Internet, Rádió, Diktafon
Részletek: teljes adatlap


Újabb energiaitalos mobil érkezett – meglestük, mit tud a friss jövevény. A Red Bull Mobile a jelek szerint szépen lassan terjeszkedni kíván hazánkban: megérkezett a cég legfrissebb okostelefonja, a mai divatnak megfelelően Android szoftverrel felvértezett RBM3.

Szponzorált hirdetések

Emlékezetes, hogy a Red Bull Mobile Magyarországon július 6-án startolt el a Telenor gondozásában, egész konkrétan két díjcsomaggal és három mobiltelefonnal. Ez a három mobil a következő volt: Nokia 5230, Samsung Galaxy Spica és az RBM2. Az első kettőt vélhetően nem igazán kell bemutatnom, az általunk nyáron tesztelt RBM2 pedig nem más, mint a kínai Huawei által gyártott U8230-as modell. És hogy még tisztább legyen a kép, az U8230-at igen szoros rokoni szálak fűzik az U8220-hoz, ami ugyebár nem más, mint a T-Mobile Pulse. Jelen tesztalanyunk, az RBMK néven is ismert RBM3 pedig Huawei U8110 néven látta meg a napvilágot, és a T-Mobile Pulse Mini testvérének tekinthető.

Galéria Enyhén szappan feeling

Enyhén szappan feeling

[+] még több fotó

Az RBM2 nem éppen egy high-end készülék, hanem egy sokkal inkább ár/érték mutató tekintetében kihegyezett, Androidos népmobil. Az RBM3 is valami ilyesmi, azt azonban rögtön az elején tisztáznunk kell, hogy az RBM3 egyáltalán nem az RBM2 utódja, vagy nagyobb tudású testvére. Az RBM3 ugyanis egyértelműen az RBM2 kistestvére, szerényebb tudással, no és persze szerényebb árcédulával. Egy készülék azoknak, akiknek már az RBM2 is tetszett, de azt egy kicsit túl nagynak, illetve még mindig egy picit drágának tartották.
Galéria Minden műanyag

Minden műanyag

[+] még több fotó

Design
Az RBM2-nél nemcsak kompaktabb, hanem egyben kerekdedebb RBM3 kék színben pompázik, ami persze korántsem meglepő, hiszen ilyen színben száguldoznak például a Red Bull F1 torpedói is. Az enyhén szappan formájú telefon oldalélein vaskos króm díszcsík fut körbe, fémmel azonban nem meglepő módon sehol sem találkozunk, mindenhol kemény műanyagokat tapogathatunk. Ugyancsak króm peremet kapott továbbá az LCD, illetve az alatta elhelyezett nyomógombok.


A baloldal gyakorlatilag teljesen kihasználatlan, az ellentétes oldal pedig egyrészt a hangerő állító gombpárnak, másrészt az exponáló gombnak ad otthont. A bekapcsoló gomb a felső élen keresendő, ahol is a fedetlen microUSB csatlakozó aljzat társaságát élvezi. Érdekes módon a 3,5 milliméteres (RBM2: 2,5 mm) szabványos audio csati nem felülre, hanem alulra került - a gyári füles hangminősége maximum közepesnek mondható. A pillekönnyű műanyag hátlap lefelé csúsztatva távolítható el, alatta pedig egy 1150 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátor rejtőzik. A microSD bővítőslot ugyan a hátlap alá került, de szerencsére hot-swap. Az alapcsomagban egy 2 GB-os memóriakártya lapul a töltő és az USB kábel mellett.
Galéria 1150 mAh kapacitású akksi

1150 mAh kapacitású akksi

[+] még több fotó

Kijelző
Az RBM2-ben elhelyezett TFT érintőkijelzőt – ha nem is imádtam, mindenesetre – korrektnek találtam, köszönhetően 3,5 colos képátlójának, HVGA felbontásának, illetve kapacitív mivoltának. No, ehhez képest az RBM3 igen komoly visszalépést jelent. A képátló 2,8 colra (43x58 milliméter) zsugorodott, és ezzel párhuzamosan a felbontás is QVGA-ra csökkent, így a képi világ sokszor igen darabosnak tűnhet. Sajnos a kapacitív technológiának is búcsút inthetünk, hiszen ezúttal be kell érnünk a jó öreg rezisztív megoldással. Szerencsére a giroszkópot nem spórolták ki, így az automatikus kijelzőkép elfordítás opció továbbra is adott - fényérzékelő és proximity szenzor nincs, mint ahogy az RBM2-ben sincs.
Galéria UI

UI

[+] még több fotó

Felhasználói felület
Az alapkijelző nemcsak vízszintes irányban, hanem függőlegesen is görgethető, így alaphelyzetben nem kevesebb mint 15 slide áll a rendelkezésünkre, ami ráadásul még bővíthető is. Ha rányomunk a jobbalsó kis ikonra, egy zoomolható áttekintő képet kapunk az oldalakról, melyek ugyebár widgetekkel, mappákkal, parancsikonokkal és mappákkal egyaránt telepakolhatók. Alul egyébként összesen öt kis ikon kapott helyet, még pedig a következők: főmenü, tárcsázó, névjegyek, üzenetek, főpanel áttekintő. A főmenüben négy oszlopban és négy sorban egyszerre 16 ikon látható, a görgetés viszonylag fürge, a reakcióidő alacsony.
Galéria Adatbevitel

Adatbevitel

[+] még több fotó

Kezelhetőség
A fejlesztők ezúttal úgy döntöttek, hogy a hagyományos nyomógombokat érintésérzékeny billentyűkkel kombinálják. Így történt, hogy közvetlenül a kijelző alá három érintőgombot biggyesztettek, Home, Menu és Back funkcióval felvértezve. Ezek alatt egy igen komoly magasságú peremen kell átugrania az ujjunknak, ha a híváskezelő gombokat, illetve a köralakú navigombot (RBM2: trackball) szeretné elérni. Ha adatbevitelre kerül a sor, jöhet a virtuális QWERTY billentyűzet, mely vízszintes helyzetben 5x6 milliméteres, függőleges állapotban pedig 4x6 milliméteres gombokat vonultat fel. A gépelés a relatíve kisméretű kijelző miatt nem valami kényelmes, az ékezetes karakterek pedig az adott gombok nyomvatartásával érhetők el. Ezenkívül egyébként választhatunk normál ABC-DEF, illetve QW-ER-TY kiosztású billentyűzetet is.
Galéria Gyengusz kamera

Gyengusz kamera

[+] még több fotó

Kamera
A kamera ugyan nem kapott elhúzható lencsevédőt, azonban mivel elég mélyen ül a frontlencséje, viszonylagos védettséget élvez. Az optika mellett egy kis köralakú tükröt, illetve egy szimpla LED-es segédfényt találunk, így az önarcképkészítésnek és a sötétben történő fotózásnak sincs akadálya. A képminőség három fokozatban állítható, a maximális felbontás pedig 2048x1536 pixel (3 MP). Ami az elkészült felvételek minőségét illeti, nos, hát nem túl sok jót tudok mondani, de tessék inkább megtekinteni az alábbi tesztfotókat. A kamera kapcsán egyébként nagyon kevés dolog szabályozható manuálisan, viszont van például geotagging.

(klikk ide a nagyobb mérethez)

(klikk ide a nagyobb mérethez)

A 352x288 pixeles felbontású videófelvevő sem éppen egy csúcskategóriás valami, íme, egy rövidke tesztvideó:


Funkciók
Az RBM3 manapság már abszolút elvárható módon igen masszív social networking támogatást élvez. Van külön Facebook és YouTube kliens, ezenkívül pedig egy az összes ismertebb közösségi hálózati megoldást összegereblyéző Community 2.0 mellett sem mehetünk el szó nélkül. Saját kis ikont kapott a külön adatforgalmi díjat nem generáló Red Bull Mobile Portál, ahol is gyorsan hozzáférhetünk a bikás márka legfrissebb híreihez, illetve egyéb érdekes és hasznos tartalmakhoz (TV-adásokhoz is).
Galéria Gyári füles

Gyári füles

[+] még több fotó

Az RBM2-höz képest némi pluszt jelent a 40 csatornás és kihangosítható sztereó FM rádió, ezenkívül pedig a már ismert internetes rádióvevő, a Red Bull Music Academy (RBMA) is jelen van a fedélzeten. Dokumentumaink mobilon történő pátyolgatásában a Documents To Go 2.0 van segítségünkre, a beépített GPS-vevő képességeit pedig a gyárilag feltelepített Google Maps 4.1 révén lehet kiaknázni. Említést érdemel továbbá a RoadSync támogatás, a tudományos funkciós számológép, a hangrögzítő, illetve az ekvalizert sajnos nélkülöző zenelejátszó.
Galéria 2 GB-os gyári memóriakártya

2 GB-os gyári memóriakártya

[+] még több fotó

Hardver, szoftver
Nem meglepő módon egy ilyen low-end Android okosságba még nem GHz-es sebességen száguldó processzort szerelnek, így ezúttal be kell érnünk egy 528 MHz-es frekvencián dohogó Qualcomm MSM7225-ös processzorral, ami egyébként 256 MB RAM és 512 MB ROM társaságát élvezi. A négynormás GSM modullal ellátott RBM3 természetesen Bluetooth 2.0 kompatibilis és szerencsére HSDPA adatátvitel, valamint Wi-Fi (b/g) kontroller is került bele. Az RBM2-höz hasonlóan az RBM3-on is 2.1-es Android operációs rendszer szaladgál.
Galéria Lekerekített vonalak, kerekded formák

Lekerekített vonalak, kerekded formák

[+] még több fotó

Mibe kerül?
Az RBM3 ára jelképesen 1 forint, ha simplyAll+ tarifacsomaggal visszük haza a kicsikét, ha pedig a kisebb simplyAll tarifát választjuk, akkor 19990 forintba kerül a telefon. A 24 forintos percdíjú pluszos csomag 10490 forintos havidíj fejében 400 percnyi beszélgetést, 400 SMS/MMS-t és 400 MB adatforgalmat foglal magába, az 5490 forintos (28 forintos percdíj) standard tarifa pedig ugyanezen élvezetekből 200-200 mennyiséget ad. Összehasonlításképp az RBM2-es nagytesó 19990, illetve 34990 forintot kóstál simplyAll+, illetve simplyAll tarifával. Némi adalék továbbá, hogy az RBM3 ikertesója, a Pulse Mini előfizetéssel 29990 forintba, pre-paid csomagban pedig 49990 forintba kerül a T-Mobile-nál.
Galéria Tapizni és nyomkodni is lehet

Tapizni és nyomkodni is lehet

[+] még több fotó

Konklúzió
Kis pénz, kis foci. Az RBM3 az FM rádiót leszámítva gyakorlatilag minden tekintetben kevesebbet nyújt az RBM2-nél, de persze jelentősen olcsóbb is annál. Az előnyös tulajdonságok közé sorolható a kompakt kivitel, a trendi oprendszer, a közösségi hálózati támogatás, a gyors HSDPA és Wi-Fi adatátvitel, a GPS és a gyári memóriakártya. Ezzel szemben kár, hogy a kijelző kicsi, rezisztív és alacsony felbontású, hogy a processzor nem túl erős, illetve hogy a kamera szinte csapnivaló minőségű. Kíváncsian várjuk, hogy a hazai Red Bull Mobile legközelebb vajon milyen készülékkel rukkol elő! A következő talán már egy igazi high-end modell lesz? Nem lenne rossz!
Galéria Bikás dobozban bikás mobil

Bikás dobozban bikás mobil

[+] még több fotó

További érdekes cikkek:
Red Bull Mobile RBM2: szárnyakat ad?
Red Bull Mobile: támad, de vajon fel is öklel?
iPhone vs. Android: vallásháború
LG GT540: optimális okosság
LG GW620: barátunk az Android

Szponzorált hirdetések

Mindhárom hazai szolgáltatónál ott a Galaxy S III

A Samsung a jelek szerint simán tartotta magát korábbi ígéretéhez.

Mindhárom hazai szolgáltatónál ott a Galaxy S III
Mindhárom hazai szolgáltatónál ott a Galaxy S III

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei

Ha minket már kiolvastál

Profession állások

további állások