Red Bull Mobile RBM2: szárnyakat ad?
Méret: 117 x63 x 14 mm
Súly: 140 gramm
Kijelző: 320 x 480 pixel
Mobil szélessáv: GPRS, EDGE, 3G, HSDPA
Multimédia: Kamera, MP3 lejátszás, E-mail, Internet, Diktafon
Részletek: teljes adatlap


Meglestük az energiaital-piac nagyágyújának mobil ajánlatát - teszten az osztrák-kínai csoda. A Red Bull energiaital immár 23 éve van jelen a boltok polcain, a vállalat mobil termékei pedig most július elején debütáltak a hazai kereskedésekben. Kipróbáltuk a készülék triumvirátus talán legérdekesebb tagját.

Szponzorált hirdetések

A Red Bull Mobile Magyarországon július 6-án startolt el a Telenor gondozásában, egész konkrétan két díjcsomaggal és három mobiltelefonnal. A Nokia 5230-ast és a Samsung Galaxy Spicát korábban már kiveséztük, így most az RBM2 nevezetű delikvenst vesszük górcső alá. De mégis milyen készülék ez az igen furcsa típusjelzést viselő újdonság? Nos, "személyében" egész konkrétan a kínai Huawei által gyártott U8230-as modellhez van szerencsénk, mely még tavaly nyáron debütált egy távol-keleti szakkiállításon. Az U8230-at pedig igen szoros rokoni szálak fűzik az U8220-hoz, ami ugyebár nem más, mint a T-Mobile Pulse. Így már kicsit könnyebb beazonosítani a kicsikét, ugye?

Galéria Szolid doboz, bikás mobil

Szolid doboz, bikás mobil

[+] még több fotó

Külső
Az RBM2 designjától senki sem fog hanyatt esni, de azt sem állítanám, hogy a készülék unalmas külcsínt kapott volna. Amikor mellé tettem egy iPhone 3G-t, rögtön kiderült, hogy a két telefon gyakorlatilag teljesen ugyanakkora méretű, leszámítva, hogy az almás mobil 2 milliméterrel vékonyabb a bikás telcsinél. Talán mondanom sem kell, hogy az RBM2 ugyanazokat a színeket kapta meg, mint ami a Red Bullos dobozokon, vagy éppen Forma 1-es torpedókon szemügyre vehető. A kemény műanyagból készült és masszív ujjlenyomat-gyűjtőként funkcionáló kék elő- és hátlapokat egy vastag ezüstös oldalsó díszcsík választja el egymástól.
Galéria Fel is öklel?

Fel is öklel?

[+] még több fotó

Felszereltség
A minőség alapvetően rendben van, bár mintha a hátlap nyöszörögne egy csöppet. A lefelé csúsztatható hátfal mögött egy 1500 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátor teljesít szolgálatot, és jó hír, hogy a microSD slot nem ez alatt, hanem a telefon bal oldalán kapott helyet (kis ajtó mögé rejtve), csakúgy, mint a ki/bekapcsoló gomb. Az ellentétes oldalra került egyrészt a +/- gombpár, illetve a kamera exponáló gombja. A felső élen közös fül alá rejtették a szabványos microUSB aljzatot, illetve a 2,5 milliméteres audió csatit. Ez utóbbihoz szerencsére egy 3,5 milliméteres átalakítót is mellékel a gyártó.


A kijelző környéke
Az LCD felett középen tanyázik a finom szövésű textil mögé rejtett, korrekt minőségű hangszóró, mellette pedig ott figyel az előlapi kiegészítő kamera: a VGA fényleső értelemszerűen a videóhívásokhoz lett kitalálva. A kijelző alatt négy hagyományos nyomógombra lehetünk figyelmesek, melyek közös felülete szálhúzott designt kapott, de egyszerű műanyag, nem fém. Középen trónol a benyomható kis trackball, mely érdes felületű és a gyakorlatban remekül használható a menüben történő közlekedéshez.
Galéria Második kamerát is kapunk

Második kamerát is kapunk

[+] még több fotó

Display
A kijelző még nem OLED, hanem TFT technológiájú, ám ami ennél talán fontosabb, hogy szerencsére nem rezisztív, hanem kapacitív, vagyis remekül bizgerálható ujjal. Az LCD egyébiránt ugyanúgy 3,5 colos képátlójú, és ugyanúgy HVGA (320x480 pixel) felbontású, mint az iPhone-ba szerelt display. Kár, hogy a multi-touch-ot sehogy sem sikerült kipróbálnom, pedig a hardver minden valószínűség szerint tudná a dolgot. A 262 ezer színárnyalat mellett említést érdemel még a mozgásszenzoros automatikus kijelzőkép elforgatás, illetve az a tény, hogy sem fényérzékelő, sem pedig proximity szenzor nincs a fedélzeten.
Galéria Jól sikerült UI

Jól sikerült UI

[+] még több fotó

UI
Az alapkijelző nemcsak vízszintes irányban, hanem függőlegesen is görgethető, így nem kevesebb mint 15 slide áll a rendelkezésünkre. Ha rányomunk a tapilabdára, egy zoomolható áttekintő képet kapunk az oldalakról, melyek ugyebár widgetekkel, mappákkal, parancsikonokkal és mappákkal egyaránt telepakolhatók. Alul öt kis ikon kapott helyet, még pedig a következők: főmenü, tárcsázó, névjegyek, üzenetek, főpanel áttekintő. A főmenüben négy oszlopban és öt sorban egyszerre 20 ikon látható, a görgetés viszonylag fürge, a reakcióidő alacsony.
Galéria Saját portál, adatbevitel

Saját portál, adatbevitel

[+] még több fotó

Adatbevitel
Ha adatbevitelre kerül a sor, gyorsan felbukkan a TouchPal névre keresztelt virtuális billentyűzet, mely függőleges és vízszintes módban is jól használható. A klaviatúra három üzemmóddal rendelkezik, melyek között oldalirányú lapozással lehet váltani: teljes QWERTY, 12 gombos normál mobil billentyűzet és qw er ty kiosztású úgynevezett CooTek T+. Ha a QWERTY mellett döntünk, LCD orientációtól függően 5x8, illetve 7x7 milliméter méretű virtuális gombokon zongorázhatunk.
Galéria Gyenge fényleső

Gyenge fényleső

[+] még több fotó

Fényképező
Az elhúzható lencsevédő nélküli, de legalább mélyre rejtett optikás digitális fényképezőgép modul nem éppen a szívem csücske, minősége ugyanis sajnos átlagon aluli. Maximum 3 megapixeles felbontásban és három képminőség opció mellett fotózhatunk vele, de a képminőség valahogy nem az igazi. Az AF egyrészt igen hangosan végzi a dolgát, másrészt pedig mintha kicsit bizonytalan is lenne, csakúgy, mint az automatikus fehéregyensúly beállítás. Említést érdemel még a geotagging funkció, a kikapcsolható zárhang és a makró üzemmód, de például sorozatlövő és panoráma funkció nincs a kamerában. Az elkészült felvételek néhány gombnyomással megoszthatók a következő módokon: Bluetooth, e-mail, Facebook, Gmail, Picasa, Roadsync Mail. A diavetítő funkciós galéria viszonylag gyors, de látványos képátúsztatási effekttől mentes. Néhány tesztfotó:

(klikk ide a nagyobb mérethez)

(klikk ide a nagyobb mérethez)

Kamkorder
A videófelvevő sem éppen egy high-end megoldás, lévén, hogy maximum 352x288 pixeles mozgóképet képes kifacsarni magából. Tesztvideó itt:


Szolgáltatások
Az RBM2 manapság már abszolút elvárható módon igen masszív social networking támogatást élvez. Van külön Facebook és YouTube kliens, ezenkívül pedig egy az összes ismertebb közösségi hálózati megoldást összegereblyéző Community 2.0 mellett sem mehetünk el szó nélkül. Külön kis ikont kapott a külön adatforgalmi díjat nem generáló Red Bull Mobile Portál, ahol is gyorsan hozzáférhetünk a bikás márka legfrissebb híreihez, illetve egyéb érdekes és hasznos tartalmakhoz (TV-adásokhoz is). Hagyományos sztereó FM-rádiót nem kapunk, internetes rádióvevőt viszont igen, a Red Bull Music Academy (RBMA) képében.
Galéria 14 milliméteres vastagság

14 milliméteres vastagság

[+] még több fotó

Android történelem - A világ első Android készüléke a 2008 októberében érkezett HTC Dream volt. A Cupcake névre keresztelt Android 1.5 2009 áprilisában látott napvilágot, majd pedig öt hónappal később meg is érkezett a Donut nevezetű Android 1.6. 2009 októberében debütált az Eclair becenevű Android 2.0, 2010 elején pedig az eggyel frissebb, 2.1-es Androidról is lehullt a lepel. Jelenleg a 2.2-es (Froyo) a legfrissebb kiadás, mely májusban látott napvilágot.

Funkciók
Szórakoztatásunkról egy exkluzív játék, a krosszmotor berregtetős X-Fighter gondoskodik, de persze az Android Marketből is bármikor beszerezhetünk néhány új szoftvert. A Google Maps kliens 4.1.0 verziószámot visel magán, a számológép tudományos funkciókkal is bír, a Documents To Go alkalmazás pedig doc, xls, ppt és pdf állományokat képes megnyitni. Ez utóbbihoz licenszet is lehet vásárolni, és akkor már új fájlokat is létre lehet hozni a segítségével.
Galéria Hagyományos nyomógombok

Hagyományos nyomógombok

[+] még több fotó

Vas, adatátvitel
A Huawei eredetileg 1.5-ös Androiddal adta ki az U8230-ast, de az RBM2-n már ennél újabb, 2.1-es oprendszer szaladgál. GHz-es processzorról ne is álmodjunk, mindenesetre az 528 MHz-es órajelen ketyegő Qualcomm MSM7200A processzor elég jól bírja a kiképzést. A chipet egyébként úgy a legkönnyebb két vállra fektetni, ha az élő háttérképek közül kiválasztjuk a fodrozódó vízfelszínt – no, ez már jóval gyengébben fut ezen a telcsin, mint mondjuk a HTC Desire-ön. Háttérképnek egyébként akár a Google Maps élő képe is beállítható, ami egyrészt látványos, másrészt igen erősen akksi hervasztó funkció. GPS mellett egyébként 7,2-es HSDPA, HSUPA, b/g szabványú Wi-Fi és 2.0-ás Bluetooth is van a készülékben, melynek memóriája áll 128 MB ROM-ból és 256 MB RAM-ból. A gyári alapcsomagban egyébként egy 2 GB-os microSD kártya is fellelhető.
Galéria RBM2 vs. X10

RBM2 vs. X10

[+] még több fotó

Mennyi az annyi?
Az RBM2 bevezető ára (július 25-ig) jelképesen 1 forint, ha simplyAll+ tarifacsomaggal visszük haza a kicsikét, később pedig 19990 forint ellenében gyűjthető be az egyébként a kisebb simplyAll tarifával 34990 forintba kerülő telefon. A 24 forintos percdíjas pluszos csomag 10490 forintos havidíj fejében 400 percnyi beszélgetést, 400 SMS/MMS-t és 400 MB adatforgalmat foglal magába, az 5490 forintos (28 forintos percdíj) standard tarifa pedig ugyanezen élvezetekből 200-200 mennyiséget ad.
Galéria Remek kis trackball

Remek kis trackball

[+] még több fotó

Sógoréknál olcsóbb
A szomszédos Ausztriában a simplyAll+ 29 eurós havidíjért (kb. 8300 forint) cserébe 2000 percnyi beszélgetést, 2000 darab üzenetet és 2000 MB adatforgalmat nyújt. Magyarul 20 százalékkal olcsóbban kínál ötször nagyobb szolgáltatást. Svájcban már nem ilyen rózsás a helyzet: itt a 66 svájci frankos (14000 forint) simplyAll+ csomagban csak 333 percnyi beszélgetés, 66 darab SMS és 333 MB-os adatforgalom foglaltatik benne.
Galéria Itt etethető a kicsike

Itt etethető a kicsike

[+] még több fotó

Konklúzió
Összességében véve nekem tetszik az RBM2, mely abszolút elérhető áron kínál Androidos életérzést, no persze hűségnyilatkozattal megspékelve. A napos oldalra sorolható a korrekt minőség, a nagy kapacitív kijelző, a gyors adatátvitel, a friss Android szoftver, a jól sikerült kezelőfelület és a komoly közösségi hálózati támogatás. Az viszont már kevésbé tetszik, hogy a kamera elég gyengén adja elő, illetve, hogy a telefonon nem 3,5 mm-es, hanem 2,5-es audió csatlakozó van. Továbbá egy kicsit fáj a szívem azért, mert az osztrák Red Bull Mobile a magyarnál kisebb piacon jóval kedvezőbb áron kínálja portékáit. A Red Bull Mobile a Red Bullhoz hasonlóan lehet, hogy tényleg szárnyakat ad, de ezek azért kicsik ahhoz, hogy segítségükkel magasra repüljünk. A földtől való néhány centiméteres lebegés azért működik.
Galéria Kicsit iPhone-szerű, nem?

Kicsit iPhone-szerű, nem?

[+] még több fotó

További érdekes cikkek:
Red Bull Mobile: támad, de vajon fel is öklel?
iPhone vs. Android: vallásháború
LG GT540: optimális okosság
LG GW620: barátunk az Android

Szponzorált hirdetések

Egyre többet mobilnetezünk, de pontosan mennyit?

Mobilinternet: hazánkban decemberben 0,99 GB-ra nőtt az egy aktív ügyfélre jutó átlagos adatforgalom.

Egyre többet mobilnetezünk, de pontosan mennyit?
Egyre többet mobilnetezünk, de pontosan mennyit?

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei

Ha minket már kiolvastál

Profession állások

további állások