LG GD510 teszt: Pop-corn
Méret: 97,8 x49,5 x 11,2 mm
Súly: 87 gramm
Kijelző: 240 x 400 pixel
Mobil szélessáv: GPRS, EDGE
Multimédia: Kamera, MP3 lejátszás, E-mail, Internet, Rádió, Diktafon
Ár: shop
Részletek: teljes adatlap


Kipróbáltuk, hogy pontosan mit is tud az LG olcsó tapimobilja. A mobilpiacon a Nokia és a Samsung után jelenleg az előkelő harmadik helyet birtokló LG-nek nem ez az első kísérlete, az érintőkijelzős mobilok lehető legszélesebb körben történő elterjesztése terén. A dél-koreai vállalat 2008 szeptemberében a Cookie-val (KP500), egy évvel később pedig a Poppal (GD510) rukkolt elő - mi most ez utóbbit vesszük górcső alá.

Szponzorált hirdetések

Egy rövid családi sztorival kezdeném. A sógornőm régóta szemezget egy iPhone 3G-vel, merthogy milyen szuper lenne neki egy ilyen trendi tapimobil. Ez eddig rendben is volna, csak amikor rápillant a GSM kereskedések kártyafüggetlen iPhone 3G áraira, azonnal elszörnyed, a jóval 100 ezer forint feletti összegek láttán. Hiába, no, bár az iPhone 3G már nem éppen mai fejlesztés, remekül tartja az árát. És akkor hirtelen bejött a képbe az LG GD510, mely egy rendkívül kompakt kialakítású, érintőkijelzős cucc, az iPhone-énál jóval kedvezőbb árral megspékelve. Jó-jó, a Pop azért persze mégsem egy App Store-ral megtámogatott szuper divatos iPhone, de azért mindenképpen érdemes néhány pillantást vetni rá.

Galéria Kompakt forma, szögletes vonalak

Kompakt forma, szögletes vonalak

[+] még több fotó

Kicsikém
Jelen tesztalanyunk a mai trendnek megfelelően megpróbál környezettudatos lenni, hiszen rendkívül kisméretű a doboza, mely ráadásul újrahasznosított papírból készült és szója festékkel van kipingálva. A pakkhoz hasonlóan maga a készülék is rendkívül kicsi: a teljesen sallangmentes telefon jóval kisebb, mint az utóbbi időkben megjelent, 3,7 colos vagy annál is nagyobb kijelzővel felszerelt high-end tapimobilok. Ergo az alig 11 milliméter vastag Popot rendkívül könnyedén zsebbe tudjuk csúsztatni és még a legkisebb női táskákban is kényelmesen elfér. A nálunk járt tesztkészülék a fekete variáns, de ezenkívül létezik egy ezüst verzió is.

Gombok, csatik
Baloldalra került a +/- hangerőállító gombpár, illetve a kis kihajtható fül alá rejtett, szabványos microUSB csatlakozó, aminek mindenképpen örülhetünk, ellenben nagy kár, hogy a 3,5 milliméteres audio csatlakozóról le kell mondanunk. Az ellentétes oldalon található a kamera exponáló gombja, mely krómos keretet, illetve apró pöttyökkel érdesített felületet tudhat magáénak. Felül keresendő a kis köralakú bekapcsológomb, alul pedig egyedül a mikrofon leledzik. Első blikkre úgy tűnik, hogy a hátlap szálhúzott fémből készült, ez azonban nincs így, ugyanis a költséghatékonyság jegyében egy egyszerű műanyag lapot kapott a telcsi - az összeszerelési minőség egyébként teljesen rendben van.
Galéria Egyetlen gomb az LCD alatt

Egyetlen gomb az LCD alatt

[+] még több fotó

Kijelző
A fedlapot egy 3 colos képátlóval rendelkező TFT panel uralja, mely nem kapacitív, hanem rezisztív technológiájú, de stylus nem jár hozzá. A 240x400 pixeles felbontás és a 18 bites színmélység manapság nem éppen kiemelkedő speckó, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezúttal egy elérhető árú tapimobilhoz van szerencsénk. Fényszenzort nem kapunk, így a fényerőt manuálisan kell állítgatni, mozgásszenzor viszont van, így az automatikus kijelzőkép elforgatás funkció adott. Alaphelyzetben egy normál alfanumerikus billentyűzet tűnik fel a kijelzőn, ha pedig vízszintbe forgatjuk a telefont, felbukkan a virtuális QWERTY okosság.
  • Let the sunshine in – Az LG GD510 energiaellátásáról egy 900 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátor gondoskodik, mely a gyári adatok szerint optimális esetben 360 órás készenlétet, illetve mintegy 3,5 órás beszélgetési időt képes biztosítani. Előbb utóbb persze minden akksi lemerül, de ha GD510-esünk van, akkor az sem feltétlenül jelent gondot, ha nincs a közelben egy 220 Voltos konnektor. Opcionálisan ugyanis egy napelemes hátlapot is vásárolhatunk a telefonhoz, mely a gyártó szerint 10 percnyi napenergiát magába szívva mintegy 2,5 perces extra beszélgetési időt képes biztosítani. Egyébként, ha a néhány milliméter vastag spéci hátlap fel van applikálva, a kijelzőn látható kis akksi ikonon megjelenik egy napocska.

Galéria Napimádó hátlap

Napimádó hátlap

[+] még több fotó
Szoftver
A fekete és fehér alaptémákat felvonultató GD510-en kétféle menüszerkezet közül lehet választani, az egyik az úgynevezett zegzug, a másik pedig a görgetés. Alaphelyzetben a kijelző alsó részén négy ikon látható, melyekkel a tárcsázás, a névjegyzék, az üzenetek, illetve a főmenü érhető el közvetlen módon. Az LCD felső régiójában pedig ott csücsülhetnek a kis widgetek, melyeket egy vízszintes sávból kiválasztva dobálhatunk fel a helyükre, és mozgathatjuk oda, ahova csak szeretnénk. Van itt mindenféle mini alkalmazás: zenelejátszó, ébresztő, naptár, játékok...

Fényleső
A hátfalban egy 3 megapixeles felbontású CMOS szenzor teljesít szolgálatot, mely előtt csak egy egyszerű frontlencsét helyeztek el a tervezők - sem elhúzható lencsevédőt, sem vakut, de még autofókuszt sem kapunk. Összesen hat különböző felbontás és három minőségi opció közül lehet választani, ezenkívül pedig manuálisan állítható a fehéregyensúly és a zárhang is kikapcsolható. A sorozatfelvevő 3, 6, illetve 9 képet képes készíteni gyors egymásutánban, de csak VGA felbontásban. A videófelvevő sem egy nagy szám, hiszen maximum QVGA felbontást és 15 fps-t tud kipréselni magából.
Galéria Minimalista kamera

Minimalista kamera

[+] még több fotó

Funkciók
A naptárban maximum ötszáz darab, találkozó, évforduló, illetve születésnap besorolású eseményt lehet eltárolni, ezenkívül pedig ugyancsak ötszáz feladat, illetve ötszáz jegyzet (maximum ezer karakter) menthető el a memóriában. Kapunk továbbá dátumkereső funkciót, diktafont, rajztáblát, tudományos számológépet, szundi funkciós ébresztőt, illetve számos különböző játékot. A social networking is képviselteti magát a GD510-en, még pedig a Facebook, a MySpace, illetve a Twitter révén. A hangszínszabályzós zenelejátszón egy ötcsillagos szisztéma segítségével osztályozhatjuk a különböző felvételeket, az RDS funkciós és kihangosítható sztereó FM rádió memóriájában pedig ötven csatornának van helye.

Adatátvitel, memória
A vezeték nélküli adatátviteli technológiák közül csak a jó öreg GPRS és a némileg gyorsabb EDGE támogatott, vagyis a gyorsabb 3G-ről, illetve a videóhívás funkcióról bizony le kell mondanunk. Nem meglepő módon Wi-Fi és GPS-vevő sincs a Popban, de a Bluetooth 2.1 (A2DP) természetesen jelen van. Alaphelyzetben mintegy 40 MB szabad memóriával gazdálkodhatunk, a microSD slot a hátlap alatt található. A microSD kártyák cseréjéhez nem kell újraindítani a telefont, memóriakártya viszont nincs az alapcsomagban.
Galéria Alapkijelző widgetekkel

Alapkijelző widgetekkel

[+] még több fotó
Konklúzió
A jelenleg mintegy 45 ezer forintos kártyafüggetlen áron kapható GD510 Pop elsősorban kompakt kialakítása, érintőkijelzős kezelhetősége és kedvező ára révén tudja meghódítani a vásárlók szívét - az LG teljesen jó úton halad a touchscreen igazán széles körben történő elterjesztése kapcsán. Különböző kompromisszumok megkötésébe természetesen bele kell futnunk, hiszen nincs 3G és Wi-Fi, a kamera elég gyenge, nincs DivX lejátszó és egy 3,5 mm-es csatinak is örültünk volna. A GD510 egyediségét a napelemes hátlap adja, mely adott esetben igen jó szolgálatot tehet.
Galéria 11,2 milliméteres vastagság

11,2 milliméteres vastagság

[+] még több fotó

Szponzorált hirdetések

Forrás:
Mobil Portál

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei

Ha minket már kiolvastál

Profession állások

további állások