Nokia 5230 teszt: ütős ötös!
Méret: 111 x51,7 x 15,5 mm
Súly: 115 gramm
Kijelző: 360 x 640 pixel
Mobil szélessáv: GPRS, EDGE, 3G, HSDPA
Multimédia: Kamera, MP3 lejátszás, E-mail, Internet, Rádió, Diktafon
Ár: shop
Részletek: teljes adatlap


A finnek megmutatják, hogy tudnak olcsón jót készíteni. Manapság, amikor már szinte a csapból is az érintőkijelzős mobilok folynak, a kereskedések polcain egyre többször bukkanhatunk elérhető árú tapimobilokra. Jelen tesztalanyunk is pontosan ilyen, ráadásul a smartphone fajtából való!

Szponzorált hirdetések

A Nokia kicsit megkésve, 2008 októberében jelentette be első, széles vásárlóközönség számára szánt érintőkijelzős mobilját, az 5800 XpressMusic-ot. Ezt a középkategóriás úttörő modellt novemberben követte a már a high-end szektorban mozgó N97, melynek némileg kompaktabb testvére, az N97 mini 2009 szeptemberében debütált. Az első igazán olcsó Nokia tapimobilt, az 5530 XpressMusic-ot tavaly júniusban jelentették be, majd pedig augusztusban érkezett a még ennél is olcsóbb, de összességében nem feltétlenül butább Nokia 5230, melyet az alábbiakban veszünk górcső alá.

Galéria 15,5 milliméteres vastagság

15,5 milliméteres vastagság

[+] még több fotó

Aki már látott 5800-át, az az 5230-at nagyon könnyen összetévesztheti az eggyel magasabb kategóriában versenyző előddel. A design gyakorlatilag semmit sem változott, a méret maradt a régi, arra viszont nem tudok magyarázatot találni, hogy az 5230-as miért hízott 6 grammot. Ettől függetlenül a 115 grammos tömeggel abszolút meg lehet barátkozni, viszont a minőségi problémák felett csak akkor tudok szemet hunyni, ha a készülék nagyon is baráti árcédulájára pislogok. Magyarul abszolút érződik a spórolás: a felhasznált műanyagok nem túl jó minőségűek, egyes alkatrészek nyöszörögnek, a jobboldali gombok pedig lötyögnek.
  • Tapis okosságok - A tavalyi esztendő negyedik negyedévében a globálisan forgalomba hozott okostelefonok több mint 55 százaléka volt felvértezve érintésérzékeny kijelzővel. Igencsak figyelemre méltó adat, miszerint a legutóbbi negyedévben több mint 30 millió érintőkijelzős smartphone talált gazdára világszerte, ami egy év alatt 138 százalékos növekedést jelent, miközben az okostelefon piac átlagos növekedése "csak" 41 százalékos. 2009 egészét tekintve globálisan mintegy 166,2 millió smartphone-t hoztak forgalomba, melyek közül 75,8 millió példány rendelkezett érintésérzékeny kijelzővel. Összehasonlításképp, a 2008-ban eladott 143 milliós mennyiségből még csak 36,3 millió készülékben volt hasonló display.

Tesztkészülékünk a White Silver fantázianevet kapott, vagyis fehéres, ezüstös verzió, de a konzervatívabb vásárlójelölteket igyekszem megnyugtatni azzal, hogy fekete változatban is kapható a telefon. A "Made In Hungary" matricás tapimobil baloldalán két szembenyíló kis ajtót lelünk, melyek közül az egyikbe a SIM-kártya, a másikba pedig microSD memóriakártya csúsztatható. Hot-swap SIM-cseréről senki se álmodjon, nem ússzuk meg a dolgot a telefon újraindítása nélkül. Az ellentétes oldalra került a +/- gombpár (hangerő és zoom szabályozás), valamint a billentyűzár csúszka és az exponáló gomb.
Galéria A microUSB sajnos csak adatátvitelre használható

A microUSB sajnos csak adatátvitelre használható

[+] még több fotó

Csatlakozók, akksi
A felső élen helyezték el a fedlap alá rejtett microUSB csatlakozó aljzatot, ami szép és jó, de két gondom azért akad vele. Egyrészt az akksi nem tölthető USB-n keresztül, pedig ma már bőven elvárható lenne, másrészt pedig az alapcsomagban nem találunk adatkábelt. Itt jegyezném meg, hogy más piacokra szánt verziókkal ellentétben ehhez a telefonhoz 2 GB-os microSD kártya, illetve színes cserélhető hátlapok sem járnak. Ha már hátlap, alatta egy combos, 1320 mAh kapacitású lítium-ion akksi rejtőzik, mely a gyári adatok szerint 7 órás beszélgetési időt, illetve mintegy 430 órás készenlétet biztosít. Összehasonlításképp, az 5530-asban 1000 mAh-s, az N97 miniben 1200 mAh-s, az 5800-ban pedig ugyancsak 1320 mAh-s akksi van.

Kijelző
A vizuális megjelenítésről ezúttal egy 3,2 colos képátlójú, TFT technológiájú kijelző gondoskodik, vagyis hasonló, mint ami az 5800-ban és az N97 miniben is. Az 5530 ezen a területen gyorsan elvérzik a maga mindössze 2,9 colos kijelzőjével, ami egyébként ugyanúgy rezisztív technológiájú, mint a többi említett modellé. Ennek megfelelően nem annyira ujjal, hanem sokkal inkább körömmel, vagy például a mellékelt pengetővel kezelhető a telefon. A 16 millió színárnyalat megjelenítésére képes display hozza a már jól megszokott nHD felbontást (360x640 pixel), és többek között fényérzékelővel és proximity szenzorral is fel van vértezve.
Galéria Ismerős S60 kezelőfelület

Ismerős S60 kezelőfelület

[+] még több fotó

Kezelhetőség
A hat alap gyári témán kívül említést érdemel a személyre szabható alapkijelző, melyen nemcsak kedvenc alkalmazásaink (így például a Facebook, vagy az Ovi Maps), hanem sokat hívogatott kontaktjaink is könnyűszerrel elhelyezhetők. A könnyen átszervezhető menürendszer rácsos, illetve listás megjelenítést támogat, a betűméret három fokozatban állítható. Az adatbevitelről normál mobil billentyűzet, virtuális QWERTY, illetve kézírásfelismerő technológia gondoskodik. A szkrollozás jól működik, a vibra visszajelzés erőssége egyénileg beállítható. A kijelző jobbfelső sarkában lakozó médiagomb gyors hozzáférést biztosít a zenékhez, fotókhoz, videókhoz, illetve az internethez.

Adatátvitel, GPS
A világháló a jó öreg GPRS és EDGE mellett UMTS, illetve HSDPA kapcsolaton keresztül böngészhető, maximum 3,6 Mbit/s-os tempóval. Ez mindenképpen dicséretes, főleg annak tudatában, hogy az 5530-ból hiányzik a 3G, ellenben ez utóbbi készülék aduásza az 5230-mal szemben a Wi-Fi. Aki nem tud létezni WLAN nélkül, az ne válassza az 5230-ast, melyben a 2.0-ás Bluetooth (A2DP) azért természetesen jelen van. Csakúgy, mint az integrált GPS-vevő, melynek antennája a baloldalra került: a telefonon alaphelyzetben az Ovi Maps 3.01 található, térképek nélkül (irány a Map Loader).
Galéria 5230 vs. N97 mini

5230 vs. N97 mini

[+] még több fotó

Szoftver
Az operációs rendszer szerepét ezúttal a Symbian 9.4, illetve az S60 platform ötödik kiadása játssza, melynek részletekbe menő elemzésébe ezúttal nem kívánok ismételten belefogni. A hangszínszabályzós zenelejátszó mindenevő, a videólejátszó viszont alaphelyzetben nem tud mit kezdeni a DivX anyagokkal. Az RDS-funkciós sztereó FM rádió remekül teszi a dolgát, játékokból pedig alaphelyzetben kettőt kapunk: a DJ Mix Tour egy Guitar Hero jellegű történet, a Roller Rev 99 pedig egy hullámvasutas szösszenet. A naptár és a diktafon hozza a szokásos S60 szintet, ellenben az Office támogatás ezúttal teljesen kimaradt a repertoárból, ami egyébként gyakorlatilag érthető is.

Hardver
Na vajon milyen processzor dohog a készülékházban? Nem túl nehéz kérdés. Hát persze, hogy az az őskövület 434 MHz-es ARM chip, melynek még a csúcskategóriás N97-esekbe is sikerült belopóznia. Megjegyzem, hogy mindentől függetlenül az 5230-as abszolút nem nevezhető lassúnak, a telefon meglepően gyorsan reagál a felhasználói parancsokra. A 256 MB NAND memóriából és 128 MB SDRAM-ból álló belső memóriából az első indítást követően 60 MB szabad memória áll a felhasználó rendelkezésére. A bővítőslotba maximum 16 GB-os microSD kártyát lehet becsúsztatni.
Galéria Oldalra került a SIM-slot

Oldalra került a SIM-slot

[+] még több fotó

Kamera
Míg a nagytesókban 5, illetve 3 megapixeles fényképezőgép modulok találhatók, addig az 5230-as legkisebb testvérnek be kell érnie egy mindössze 2 megapixeles fénylesővel. A felbontással önmagában véve talán még nem is lenne bajom, ha mondjuk autofókusz, vagy LED-segédfény került volna a kamerába, de ezek hiányában adja magát az átlagnál mindenképpen rosszabb képminőség. Pozitívum, hogy manuálisan állítható az ISO fényérzékenység, a fehéregyensúly és az expozíció korrekció, ezenkívül pedig geotagging és sorozatfelvevő is jár a pénzünkért. Az MPEG-4 támogatású videófelvevő remek 640x480 pixeles felbontású (30 fps), minősége azonban ettől függetlenül legfeljebb átlagosnak mondható.
Galéria A kamera nem egy csúcstechnika

A kamera nem egy csúcstechnika

[+] még több fotó

Konklúzió
Ebben az árkategóriában nem várható el, hogy egy kompromisszumoktól teljesen mentes, érintőkijelzős okostelefont kapjunk, de a Nokia pedig szerintem teljesen vállalható kompromisszumokat kötött a tapimobil széles körben történő terjesztésének érdekében. A napos oldalra tartozik a nagyméretű érintőkijelző, a gyors HSDPA adatátvitel, az integrált GPS-vevő, a remek zenelejátszó, a gyors működés, a bővíthetőség és a nagykapacitású akksi. Ezzel szemben negatívum, hogy kimaradt a Wi-Fi, illetve az USB-n keresztüli tölthetőség, hogy ennyire buta a kamera, és kár hogy az alapfelszereltség ennyire puritán. És akkor a slusszpoén: az 5230-as akár már 40-42 ezer forint magasságában beszerezhető! Az 5530-as ennél 8-10 ezerrel drágább, az 5800-ás pedig már egy húszassal, a felsőkategóriás, de alapjaiban nagyon hasonló N97 miniért pedig már több mint 100 darab ezrest kell leszurkolnunk.
Galéria Három hagyományos nyomógomb

Három hagyományos nyomógomb

[+] még több fotó

Szponzorált hirdetések

Forrás:
Mobil Portál

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei

Ha minket már kiolvastál

Profession állások

további állások