Nokia 2600 Classic - lapos rádiós
Méret: 109,6 x46,7 x 12 mm
Súly: 63,5 gramm
Kijelző: 128 x 160 pixel
Mobil szélessáv: GPRS, EDGE
Multimédia: Kamera, MP3 lejátszás, E-mail, Internet, Rádió
Ár: shop
Részletek: teljes adatlap


A Nokia alaptudású készülékeinek családját bővíti a 2600 Classic, hiszen az egyszerű mobilok mindig is keresettek lesznek.

Szponzorált hirdetések

Nokia 2600 Classic - lapos rádiós

Ahogy az már a telefon számozásából is látszik, nem épp egy felsőkategóriás tudással megáldott mobilhoz van szerencsénk, de ez nem is gond, hiszen nem is legkomolyabb tudást igénylő célcsoportot határozta meg a Nokia a 2600 Classic-hoz.

Külső megjelenés, dizájn

A doboz - mely az XXL GSM jóvoltából érkezett hozzánk - az olcsó kategóriában megszokott nagyon pici változat ,ahol is csak egy sztereó headset és a töltő fér el a készülék mellett, ám ezt már visszacsomagolni sem egyszerű művelet, ha egyszer kibontottuk a dobozt. Extra újdonság, hogy gyárilag kapunk a 2600 Classic-hoz egy pót előlapot és hátlapot, hátha az eredeti színe nem tetszene. Egyébiránt bézs, fekete, narancs és kék színben pompázhat a készülék. A gyári eredeti változat nálunk a homokszínű verzió volt, ehhez egy világoskék (babakék) páros jár. A cserélhető előlapnál az egyetlen negatívum az, hogy ezek a telefonok előszeretettel recsegnek-ropognak, értelemszerűen jobban mint a nem cserélhető házas társaik. Éppen ezért volt igencsak meglepő, hogy a tesztpéldány csak komolyabb fizikai behatásra - értsd: nyomogatásra, szorongatásra - volt hajlandó némi nyöszörgést produkálni. Nagy piros pont érte.  

Katt ide a képgalériához!

Ami a külsőt illeti, egy tábla kialakítású, kellemes - megkockáztatom, hogy az élénk színeket leszámítva - elegáns készüléket sikerült összehoznia a tervezőgárdának. A hátlap leszedése sírós küzdelem, az ember rimánkodik, hogy el ne törje a hátlapot, ahogy egy kis gombot nyomunk befele és közben feszítjük le plusz két kézzel az akkumulátor takarólapját. Egyébként egy tényleg vékony és minimalista, de látványos telefont sikerült alkotni. Szép.  

Ami a széleket illeti, kizárólag a jobb oldal felső részére tettek mindent, hogy ne okozzon a felhasználónak túl nagy gondot megfejteni, melyik csatlakozó mihez tartozik. Így itt a töltő, a headset és a kábel csatlakozója. A bal oldal, a telefon teteje és alja teljesen sima, semmi nem töri meg az összhatást. Igaz, a csatlakozókat ha elfedték volna egy gumidugóval, még komolyabb minőséget sugallna a készülék.  

A telefon tábla kialakításának köszönhetően a megjelenítő alatt a numerikus gombok találhatóak az előlapon. A gombok megfelelően nagyok és jó nyomásponttal rendelkeznek, ez igaz a navigációs gyűrűre és a szoftgombokra is. A telefon egyetlen dizájnt követő eleme a numerikus gombsor középső oszlopa körül lévő rikító színű gumigyűrű. A kijelző egy egyszerű, kategóriájának tökéletesen megfelelő, 128x160 pixeles megjelenítő, amely már TFT technológiával készült, így napsütésben is egész olvasható marad.  

 

A menü Series40-es, a megszokott változat. Az egyetlen nagyon idegesítő esetleg az, hogy egy ilyen kis felbontású kijelzőre hogy lehet felpakolni a gyorsmenü indítóikonjait, valamint az, hogy a szoftver meglehetősen lassú. Ezt csak azért fogadja be nehezen a gyomrunk, mert nem kérünk tőle multitasking-ot, hogy több alkalmazás fusson egyszerre a háttérben, nem kérünk bonyolult, gondolkodást igénylő feladatindítást vagy mentést, esetleg több megás képek megjelenítését, elmentését. Mégis lassú. Érthetetlen, elvégre az alsókategóriában nem kötelező a kevés pénzért lassú szoftver jelmondat, hiszen a konkurencia is képes alacsonyabb árfekvésű, de gyors mobilt készíteni.  

Telefonkönyv, üzenetek

Meglehetősen sok, nagyjából ezer nevet képes elmenteni a 2600 Classic telefonkönyve, bár a telítettséget csak százalékban írja ki. Egy-egy kontakthoz egy számot, cégadatokat, becenevet, postai címet, képet, születésnapot és akár még megjegyzést is tárolhatunk. Sokan fogják nagyon szeretni, hogy több lépcsőben állítható a telefonkönyvben a betűk mérete. A szöveges üzenetek része is hozza a megszokott S40 tudást, így például nincs külön SMS és MMS szerkesztő, a szerint dől el, hogy szöveges vagy képes üzenetet küldünk, hogy csatolunk-e hozzá bármilyen fájlt vagy sem. Adott a T9 szövegbevitel, van lehetőség üzenetek mentésére.  

Szervezőfunkciók

Adott a naptár, amely kétféle nézettel rendelkezik (havi és heti), és többféle emlékeztető is beállítható egy-egy időponthoz (találkozó, hívás, feljegyzés, születésnap). Érdekes, hogy olcsósága ellenére nem a fapados számológépet kapta meg, hanem a tudományos változatot. Az ébresztőt megemlítve nagy szívfájdalmunk, hogy csak egyetlen időpontban képes riasztani, bár legalább szabadon programozható, hogy mely napokon jelezzen. Hasznos opció, hogy a szundi is átállítható a gyári értékről saját ízlésünk és alvásigényünk szerint. Talán itt megemlíthető a három Java-alapú játék, amelyet gyárilag telepítve találunk a készülékben, ez a Snake, egy tetris-jellegű logikai-ügyességi játék, valamint a Sudoku a listában.

Kamera és zene

Szándékosan nem mertem multimédiát írni, mert feltehetően többen - teljesen joggal - rám támadnának a teszt olvasása után. A hátlapon szerényen megbújó picike optika egy VGA felbontású kamerát rejteget, amely pont arra jó, hogy a telefonkönyvbe képet tudjunk elmenteni egy-egy kedves vagy utált ismerőshöz. A zenei rész roppant egyszerű a 2600 Classic esetében, ugyanis az Mp3 csengőhangokon kívül nem sok minden várható el tőle. Nincs zenelejátszó sem, mégpedig azon egyszerű oknál fogva, hogy a belső 10 megabájtos memória nem bővíthető, így nem alkalmas MP3 lejátszónk kiváltására, hiába a sztereó headset. De hogy valami értelme mégis legyen a gyárilag kapott fülesnek, elmondjuk, hogy FM rádióval rendelkezik a telefon, bár RDS funkció nincs benne.

Adatkommunikáció, egyebek

A legnagyobb pozitív döbbenet itt éri a felhasználót, ugyanis a telefonban van Bluetooth, nem is akármilyen, 2.0 változatú. Ha őszinte akarok lenni, maximum az infra ablakát kerestem volna valamelyik oldalon, nem számítottam ilyen modern adatátvitelre. Ahogy EDGE-képességet sem biztos, hogy kinéztem volna belőle a GPRS mellett. Ami a 870 mAh-s akkumulátort illeti, dicséretet érdemes, átlagos nyüstöléssel vígan vitt 4 napot, ami egész jónak mondható, kevesebb használattal ez talán még feljebb is vihető.

Konklúzió

Ha az árat vesszük alapul a telefonok összehasonlításánál, egyértelmű, hogy lehet keresnivalója még a kategóriában, hiszen a dél-koreaiak egy másfél éves konstrukciója is hasonló összegbe kerül. Azonban aki hithű finn-párti, nem biztos, hogy rossz vásárt csinál a Nokia 2600 Classic-kal. Az FM rádió, a Bluetooth és a jól megszokott menü sokak számára kuriózum lehet.

Pro:

  • vékony és szép külső 
  • EDGE
  • FM rádió

Kontra:

  • lassú szoftver
  • nincs videofelvétel
  • gyenge kamera

A tesztkészüléket az XXL GSM biztosította, melyet ezúton is köszönünk. A készülék itt meg is vásárolható.

Szponzorált hirdetések

Klasszikus Windows-zal áll elő a Microsoft

A héten hivatalosan is bejelentett Windows Phone 7-et egyértelműen okostelefonokra szabták. De a Microsoft nem elégszik meg ennyivel, a középkategóriának is készülnek valamivel.

Klasszikus Windows-zal áll elő a Microsoft
Klasszikus Windows-zal áll elő a Microsoft
Forrás:
Mobil Portál

Cimkék:

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei

Ha minket már kiolvastál

Profession állások

további állások