Samsung F110 Adidas - edzésben tart
Méret: 101,5 x45 x 14,5 mm
Súly: 80 gramm
Kijelző: 176 x 220 pixel
Mobil szélessáv: GPRS, EDGE
Multimédia: Kamera, Videó, MP3 lejátszás, E-mail, Internet, Rádió, Diktafon
Részletek: teljes adatlap


Ép testben ép lélek, tartja a mondás. Talán ez is vezérelhette a Samsung mérnökeit, mikor megalkották az első igazi sportmobilt, mégpedig az Adidas-szal karöltve.

Szponzorált hirdetések

Samsung F110 Adidas - edzésben tart

Ha nagyon szigorúak akarunk lenni, akkor sportmobilok korábban is léteztek. Azonban az F110 az első, amelyben tényleg komolyabban vették a témát. Kíváncsian vártam, mit fog nyújtani az XXL GSM-től kapott készülék.

Akár egy sportcipő

A címbéli érzés jutott rögtön eszembe, ahogy kézbe vettem a készüléket. Legelsőként feltűnik az anyagválasztás, a gumis tapintású műanyag kicsit az edzőcipőket idézi fel, ami jó fogást biztosít, akár izzadt kézzel is. Még ennél is jópofább a navigációs gomb, ami cipőtalpra hajazóan recés felületű. Kellemesen vékony (14,5 mm) és könnyű (80 gramm), elvégre az edző szerepét tölti be, nem a súlyzóét. Kissé elhibázott lépés volt a kijelző tükröződő felülete. Napos időben meg kell küzdeni a láthatósággal, pedig amúgy teljesen normális képet ad.

Kattints ide a galériához!

Csalódás ért a számgomboknál, mert azok csúnyán recsegnek. Elöl és hátul is diszkrét Adidas logó jelzi, hogy itt most valami spéci dologról van szó, többen rögtön meg is kérdezték, miféle szerkezet ez. Kis vigaszt nyújt, hogy a csúszka jól működik, még a tologatást segítő támasz is jó helyen van. Ugyanez nem mondható el a hátlapon lévő 2 megapixeles kamera mellé helyezett hangszóróról. Mivel a felület sík, így egy szimpla asztalra helyezve jelentősen lehalkul a telefon, nehezen fogjuk hallani a csörgést. A normál hangszóróval viszont nincs baj, hangosan és jól érteni a másik felet.

Edzésre fel!

Dedikált gombbal férhetünk hozzá a miCoach nevű menühöz, itt találjuk az összes sportfunkciót. A futás és kocogás talán a létező legegyszerűbb sportolási lehetőségek, erre alapoztak a Samsungnál. Elsőként tegyük fel a mellkasra rögzíthető pulzusmérőt, és a cipőfűző közé illeszthető lépésszámlálót. Mindkettő vezeték nélküli, maximálisan egyszerű használni, semmit nem kell bekapcsolni rajtuk, a telefon automatikusan megkeresi őket. Magában a telefonban is van lépésszámláló, ami nekem jól is jött, mivel a cipős változat valamiért nem akart működni.

A legelső használat előtt meg kell adnunk néhány alapadatot magunkról, ezek segítségével számolja ki például a megtett utat vagy az elégetett kalóriát Szimplán is elindíthatunk egy edzést, ha van egy jól bejáratott útvonalunk. Én konkrétan a munkába bejárást mértem le (a BKV maga sokszor felér egy alapos edzéssel). Érdekes volt látni, hogy esetenként a normál pulzus kétszeresét is elérte a szívverésem, de mondjuk kalóriát nem sokat égettem el. Ez annak is köszönhető, hogy a járműveken ültem, az meg minden, csak nem sportolás. Vannak, akik jobban preferálják egy előre fixált cél leküzdését (mondjuk 5 km futás), ez sem jelent problémát. Hölgyek számára leginkább a kalóriák a fontosak, ilyet is beleírhatunk. 

Sport és szórakozás

Ha teljesítettük a megadott értéket, akkor abban a tudatban aludhatunk, hogy ma is tettünk valamit az egészségünk megőrzéséért. Egy valódi hús-vér edző nem áll ott némán mellettünk, erre van a hangos instruktor. Meglepődve láttam, hogy csak női hangok szerepelnek, miközben a sportolás - főleg a futás - nemtől független. Egy karra felrögzíthető tokba helyezhetjük erre az időre a mobilt.

Az összes edzés egy önálló naptárban tárolható, bármikor visszanézhetjük, mikor, mennyit és milyen eredményekkel sportoltunk. Ám ez még nem minden, mivel fotózhatunk képeket, hogy tényleg ott voltunk a Gellért hegy tetején és szép volt a kilátás. A futást lehet egyedül is végezni, ami unalmas lehet, viszont az F110 erre is kínál megoldást. A program indításakor választhatunk, hogy kívánunk-e zenét hallgatni. Mi több, külön listákat állíthatunk össze az edzésekhez, ezzel sarkalva magunkat a jobb teljesítményre. Miután végeztünk, az eredményeket áttölthetjük a számítógépünkre, majd onnan a miCoach honlapjára, ahol megoszthatjuk másokkal eredményeinket vagy épp mi nézhetjük a többiekét.

Nem csak edző, telefon is

A sport funkciókat átlépve azért az F110-zet is lehet mobiltelefonként használni. A menürendszer a G600-ból ismerős, a legtöbb funkció egyezik vele. Több színtéma közül választhatunk, de a részletes szerkesztőt kihagyták. Nem lehet sok panasz a telefonkönyvre. Egy névhez bőven elegendő adat tárolható, legyen az több szám, születésnap vagy épp postai cím. Ugyanez igaz az üzenetekre, csak sajnos itt az összhatáson rontanak a kelletlenül működő gombok. E-mailt is írhatunk, méretkorlátozás nélkül, de vegyük figyelembe, hogy maximum EDGE kapcsolaton küldhetjük el, ami elég lassú. A normál naptár havi, heti és napi nézetben mutatja teendőinket, az 1000 bejegyzés bőven elég lesz hozzá.

Rendszeresen elalvók számára megváltás lehet a tíz ébresztő. Mindegyiknél külön megadható az ismétlés, dallam, hangerő, szundi. Grafikus a világóránk, a diktafon itt is 1 órát vesz fel, de hívás közben nem működik.

Nincs bővítés

Alaposabban megnézve a telefont, nem találunk rajta sehol memóriakártya foglalatot. Ennek oka, hogy a belső memóriát elég tágasra, 1 gigabájtosra méretezték. Ez nem kevés, bár biztosan vannak olyanok, akiknek ez nem felel meg. A zenelejátszó átlagos, fut a háttérben, kezeli az albumképet. A listában több szempont szerint leválogatva böngészhetünk, vannak gyári hangszínek. Jó hír, hogy a gyári sztereó füles kétrészes. A mikrofonnál szétszedhető rész egyúttal 3,5 mm-es jack adapterként lehetővé teszi, hogy bármilyen más fejhallgatót rákössünk.

Rádiónk is van, ez szintúgy fut a háttérben, de sajnos RDS és hasonlók nincsenek benne. Végül ejtsünk szót a kameráról is. Normál, 2 megapixeles változat, mobilfény nincs, csak tükör. A kereső fektetett kijelzővel működik, elég sok opciónk van (fehéregyensúly, ISO, stb.), de ettől még nem fogjuk lenyomni házon belül a G800-at.

Egyedül van

Az F110-et nehéz besorolni, még nehezebb vetélytársat keresni neki, mivel az nincs. Ilyen típusú sportmobil eddig még sosem volt. A kiegészítő tartozékokkal és a részletes sportfunkciókkal jelenleg egyedül van a piacon. Ezzel a Samsung megint olyat alkotott, amit eddig még senki.

Ennek ellenére nem mondható hibátlannak a készülék. Igazán csak a gombok gyenge minősége zavaró, ezeket leszámítva az F110 első lépésként nem rossz. Talán egy erősebb akkumulátor is elférne, mert a miCoach sem működik energia nélkül. Azért átlagos használattal elbír 2-3 napot, ez elfogadható. Miután sokszor azt hinnénk, hogy mindent belezsúfoltak egy mobilba, ez az irány egyelőre még kihasználatlan.

A tesztkészüléket az XXL GSM biztosította, melyet ezúton is köszönünk. A készülék itt meg is vásárolható.

Szponzorált hirdetések

Forrás:
Mobil Portál

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei

Ha minket már kiolvastál

Profession állások

további állások