Porsche P'9521 - a boxer hangja
Méret: 91 x48 x 18,4 mm
Súly: 139 gramm
Kijelző: 240 x 320 pixel
Mobil szélessáv: GPRS, EDGE
Multimédia: Kamera, Videó, MP3 lejátszás, E-mail, Diktafon
Részletek: teljes adatlap


A Porsche autók csodásak, de vajon ugyanilyen érzést kelt a nevével ellátott mobiltelefon is? Prémium mobil, prémium áron, exkluzív fotókkal.

Szponzorált hirdetések

Porsche P'9521 - a boxer hangja

Még élénken él bennem a Vertu okozta sokk, ám emlékszem a Samsung Serenata egyediségére is. Épp ezért feltétlen izgalommal töltött el, hogy az XXL GSM-től kapok egy Porsche mobilt. Az autókat valószínű nem kell senkinek sem bemutatni, hiszen magas ára ellenére itthon sincs hiány belőlük. Mobiltelefon téren viszont nem épp ismertek, noha jelen készülék még tavaly mutatkozott be.

Szögletes, de szép

A csomagolás kicsit szimplának tűnt: hosszúkás fekete, mágneszáras doboz. Kinyitva egyből a készülék és a headset távirányítója figyel ránk a HTC-től ismerős szivacsburokban. Meghökkentem, ugyanis számomra élőben elég impozáns látványt nyújt. Visszatérünk még rá, de előbb szokásomhoz híven szétbombáztam a dobozt. Találtam egy hálózati töltőt, a headset hangszórós felét, egy adatkábelt, leírásokat, meg egy microSD adaptert. Ehhez egy 2 gigás kártya tartozott, ez eleve a telefonban volt. Akkor most lássuk közelebbről ezt a kütyüt. A gyári leírások és a telefonban lévő demófilm alapján egyetlen alumíniumtömbből készült (vagy inkább kettőből, lévén kagyló).

Kattints ide a galériához!

Míg az autóknál hosszú órákat és súlyos pénzeket szánnak arra, hogy megfelelő aero tulajdonságokkal rendelkezzen, addig itt olyan szögletes minden, amennyire csak lehet. A sarkok minimálisan le vannak kerekítve, de tényleg tömb hatása van. A külsőt illetően elég éles véleményeket hallhattam azoktól, akik látták. Volt olyan - köztük én is -, aki szerint nagyon szép, letisztult, elegáns. Ugyanakkor mások azt mondták, hogy a szögletessége mellett nem tetszik nekik a fémház kiképzése, mert olcsónak hat.

Gondoltam, a névhez illő környezetben talán otthonosabbnak látszik, így némi ügyintézés után csodás Porschék között készítettem róla fotókat (ezúton is köszönet érte a Porsche Hungáriának). Egyébként a fémet leszámítva a hátlap és a billentyűzet műanyag, míg a kijelzőket karcolásálló üveglap védi. A hátlap matt, puha tapintású, ez jó, ám a gombokról már kevesebb jó mondható el. Én szívesebben láttam volna itt is fémet, de maguk a billentyűk se hibátlanok. Bizonytalan és puha a nyomáspontjuk, cserében jutott nekik hely bőven.

Az ilyen prémium telefonok általában nem pehelysúlyúak, ez is 139 grammot nyom. Hátul csak a kamera, míg oldalt a hangerőszabályzó és a médiagomb, valamint a sztereó hangszórók törik meg az egyhangúságot. A minősége egészen jó, de vannak kritizálható részletek.

Ne szedd szét!

Ilyen a hátlap, amelyet leszedni valóságos horror. Egy apró rés és a körmünk segítségével valósággal le kell tépni az egészet. Én nem törtem el, de nagyon sűrűn ne cseréljünk benne SIM-et. Apropó SIM! Volt egy kisebb szívrohamom, mikor a kártyát behelyeztem, mivel a fehér műanyag segédkeretet kihagytam. Így viszont a kártyát nem lehetett kézzel kivenni, mert kb. 1 mm-t lógott ki.

Végül sikerült komoly beavatkozás nélkül szétszedni, de erősen leizzadtam a művelet során. Tényleg nagyon egyszerű az egész külső, kívül-belül egy Porsche Design felirat, a külső fényes, fekete üveg alatt alig látszik a külső kijelző. Állítólag ez is színes, ehhez képest szinte mindig az időt mutatja.

A belsőnél már más a helyzet, viszont nekem végig olyan érzésem volt, hogy kissé túlhangsúlyozott a zöld szín. Naná, hogy Porsche háttérképek, meg témák vannak benne, csak nem olyan sok. Ritkán látunk ujjlenyomat olvasót mobilon, ezen van ilyen is. Egyrészt biztonsági funkciókat lát el, amivel bekapcsoláskor védi a mobilt. Másrészt akár navigációs gomb helyett használható, ezt a videótesztben is demonstrálom.

 

Ez most akkor Sagem?

Jól látják az olvasók, a Porsche ugyanis nem mást választott partneréül, mint a Sagemet. Ennek egyébként szinte egyáltalán nem érezni hátrányát. Egy helyen mégis ott van a francia gyártó nyoma, ez pedig a menü. Konkrétan nem a menü maga a rossz, hanem az, hogy ha változtatás nélkül kilépünk valamilyen beállításból, akkor ezt "Mégse" felirattal jelzi.

Ja, és ha valamelyik menüben otthagyjuk a telefont, egy kis idő után magától kidob a főképernyőre. Ezeket levéve nincs komolyabb baj vele, meg aztán túl sokat nem is tud. Jó a telefonkönyv, az adatok között születésnap és postacím is tárolható. Érdekes, hogy a telefon honlapja említi az e-mailt, de nincs benne ilyen. Az SMS-MMS egybe van olvasztva, mindkettő rendben van, csak itt megint bejátszanak a puha billentyűk. A Sagemekben találni néhány hasznos képességet, mint mondjuk a hangos naptárjegyzetet. Ezt át is vették, nem csak a naptárba, hanem a teendő listába is. Ébresztőből csupán egyet állíthatunk be, megjelölve a napokat, amikor szeretnénk használni. Fapad számológép és egy időzítő van, de nyoma sincs a stoppernak, mértékegység váltónak vagy akár a világórának.

Alacsony végsebesség

Ezen az elven haladva elfeledkeztek a profilokról, de még a repülő üzemmódról is, csak egy rezgéses némítást használhatunk. A testreszabásnál említettem a Porsche háttérképeket, meg a témákat, mégis úgy éreztem, hogy lehetett volna többet is adni. A Porsche autók köztudottan jóval gyorsabbak egy átlagos autónál, a mobilban ehhez képest GPRS és EDGE segítségével "száguldhatunk". Bluetooth és USB segít ki minket, ha másik eszközzel szeretnénk kommunikálni. Memória terén nincs ok aggodalomra, elvégre a 32 MB-os belső memória helyett érdemes a gyári 2 GB-os kártyát használni.

Egy kis iPhone feeling

Foglalkozzunk egy kicsit a fotózással, mert több szempontból is érdekes. A hátlapi optika 3,2 megapixeles, ráadásul autofókuszt, meg dupla LED fényt is kapott. A LED-ek nagyobbak, mint maga az optika, viszont igen tisztességes fény szabadul ki belőlük. Most jön a nagy trükk, mivel fotózáshoz a képernyőt 180 fokkal ki kell forgatni és így visszacsukni. Ráadásul ekkor derül fény arra, hogy a P9521 rendelkezik helyzetérzékelő szenzorral. A kereső és a kijelzések igazodnak ahhoz, hogy miként tartjuk a telefont. Sőt, itt nem csak 90, hanem 360 fokban aktív az egész. Kép készítésekor a médiagombbal tudunk exponálni. Vagyis inkább tudnánk, mert a billentyű katasztrofális. Elvileg kétállású az autofókusz miatt, de teljesen véletlenszerű, hogy fókuszálásként vagy exponálásként érzékeli a benyomást. Felmerülhet a kérdés, hogy ilyenkor nem férünk hozzá a gombokhoz, tehát miként lehet állítani az opciókat?

Ilyen fotót készít
Ilyen fotót készít
Ilyen fotót készít

Ilyen videót készít

A válasz egyszerű: az ujjlenyomat olvasóval. Ez nekem kifejezetten bejött, egész jól használható, kapunk hozzá rezgéses visszajelzést, klassz. Sokat ne várjunk tőle, a szokásos fehéregyensúly, sorozatfotó, effektusok, időzítő és hasonlókon felül nincs semmi más beállítás. Nem készít vészes fotókat, elég erős a zajszűrés, emiatt elmossa a részleteket. A videó résznél kicsit nagyképűen a jobb felbontást HD-nak nevezik. Lehet, hogy a hangyáknak a QCIF tényleg HD, de nekem nem az, nagyon nem. Közös lejátszó látja el a zenés és videós tartalmak kezelését. Itt megint visszaüt a médiagomb. Nagyon puha és nagyon kiáll, emiatt bármikor könnyen meg tudjuk nyomni. Ilyenkor az utoljára lejátszott tartalmat indítja el. Látott már valaki háttérben futó videólejátszót? Mivel a lejátszó fut a háttérben, így mindegy, hogy zenét hallgatunk vagy videót bámulunk, ő azt háttérbe tudja rakni.

Extrái között a gyári, de szerkeszthető hangszíneket említeném. Hangzása átlagos, a gyári füles távirányítója mellett 3,5 mm-es jack adaptert is kapott. Fotók és videók nézésekor érdemes kiforgatni a kijelzőt, ekkor teljes képernyőn nézhetjük őket. A kamerához hasonlóan aktiválódik a giroszkóp és szinte iPhone érzések törnek fel bennünk, mert a kép és videó forog, mégpedig 360 fokban.

Akár jó is lehetne, de...

Ugye egyetértünk abban, hogy 300 ezer forintos árral nincs értelme ár/érték arányról beszélni? Vegyesek az érzéseim a Porsche P9521-el kapcsolatban. Nekem bejött külsőleg, gyakorlatilag normál telefon (gondoljunk csak a Serenata-ra), minőségi anyagokból és a Porsche nevével. Nem is tud túl sokat, de a tesztelt Vertuhoz képest ez már majdnem okostelefon. A hibát ott követték el, hogy a Sagem-et vették be a buliba. Sikerült azokat az idegesítő apróságokat átvenni, amit már ott is utáltunk. A belsőből lehetett volna többet kihozni, amivel egy igazán remek luxusmobil születhetett volna. Mindent összegezve sokkal inkább elfogadnám ezt, mint a Vertut. Az akku viszonylag soványnak tűnik a 770 mAh-val, de azért átlagosan 2-3 napig nem követeli a töltőt.

A tesztkészüléket az XXL GSM biztosította, melyet ezúton is köszönünk. A készülék itt meg is vásárolható.

Szponzorált hirdetések

Luxuskivitelben is támadnak az okosórák

Ha valaki azt hinné, hogy az okosóra és az okos szemöveg már önmagában is úri hóbort, ne olvasson tovább, az arannyal futtatott luxuskütyüktől garantáltan idegrohamot kap.

Luxuskivitelben is támadnak az okosórák
Luxuskivitelben is támadnak az okosórák

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei

Ha minket már kiolvastál

Profession állások

további állások