Nokia 5310 XpressMusic - zene laposkúszásban
Méret: 103,8 x44,7 x 9,9 mm
Súly: 71 gramm
Kijelző: 240 x 320 pixel
Mobil szélessáv: GPRS, EDGE
Multimédia: Kamera, Videó, MP3 lejátszás, E-mail, Internet, Rádió, Diktafon
Ár: shop
Részletek: teljes adatlap


A Nokia az XpressMusic készülékeivel kíván teret hódítani a zenei mobilok piacán. Az 5310 elérhető áron kínál megfelelő tudást. Ő a kisebbik testvér az új sorozatból.

Szponzorált hirdetések

Nokia 5310 XpressMusic - zene laposkúszásban

Az XpressMusic márkával próbálja a gyártó a Sony Ericsson Walkman mobilok népszerűségét megelőzni, egyelőre nem túl nagy sikerrel. Ebben nem csak a nem túl csini dizájn játszik szerepet (5200, 5300, 5700 tiniknek való húsvétitojás-formái), hanem a nem túl nagyot szóló headset is. Az 5310 ott kezdi első körben a különcködést, hogy vékony. És nem slider. És nem használhatatlan formavilágú. Sőt, egész jópofán néz ki, semmi csúszka vagy nyitómechanika, legalább biztosan nem megy tönkre vagy lazul ki 2 év múlva sem. A gyári dobozban - amely ugyanolyan mint a nagytestvér 5610-é, - a készüléken kívül egy HS-45-ös sztereó headsetet találunk, amely két részből áll, valamint egy microUSB adatkábelt a szinkronizáláshoz. És nem titok, a telefonban egy kettő gigabájtos microSD memóriakártya is hever!

Kattints ide a galériához!

Külső

A vékonysága nagyon feltűnő a kis készüléknek és jól áll neki a sötét szín, szemben az eddig alkalmazott fehér-valamilyen egyéb színpárosítással, bár jelenleg a fekete-piros és fekete-kék színekben kapható. Szubjektív véleményem megmaradt a W880 óta, hogy ilyen vékony mobilt nem lehet normálisan megfogni egy sima telefonáláshoz. Egészen egyszerűen túl vékony hozzá.

A mobil tetején található a bekapcsoló és profilváltó gomb, a nagy örömöt okozó szabvány 3.5 mm-es jack dugó (csak valaki magyarázza meg, hogy miért van akkor 2.5 mm-es az 5610-ben?), valamint a műanyag ablakkal letakart microUSB csatlakozója, amely kiszedve elég tiszavirág életűnek látszik. Nagyobb negatívum, hogy felülről nézve a teszt 5310-et, nem illeszkedett teljesen a hátlap és előlap felül, így látható volt alatta az alaplap. A töltő csatlakozóját ne a megszokott helyeken (alu vagy felül) keressük, hanem a bal felső sarokban! Okos húzás, ugyanis így nem lesz útban telefonáláskor, ha töltőn van épp a telefon. Jobb oldalon felül a hangerőszabályzó gombok hevernek, amelyek eltérően az 5610-től, tényleg jó nyomáspontot és kialakítást kaptak. Díszítőelemként a kijelző magasságában oldalt - Xpress Music telefonhoz méltóan - végig kék betétet találunk, valamint bal oldalon a megjelenítő mellett három dedikált zenei gombot, amely - hát valljuk be - nem sikeredett a legszebbre, ellenben nagyon jól használhatók.

A hátlap roppant egyszerű, felül a két megapixeles kamera található, amely nélkülöz minden lencsevédőt, autofókuszt, mobilfényt és feliratot, így elsőre nem is tudtam, pontosan milyen optikát kapott. A hátlap leszedhető része sötétszürke és világos árnyalatú pöttyöket kapott, valamint egy hatalmas, kék Nokia logot. Picikét ezek recés tapintásúak, hogy ne csússzon ki a kezünkből a készülék, de csak körömmel érezhető, az ujjaknak nem igazán számít a plusz rece, ellenben kopásgyanúsnak tűnik a festés. A hátlap leszedésével - amely lényegesen egyszerűbb az 5610 megoldásánál - előbukkan az akkumulátor, a SIM kártya tartója, valamint a microSD bővítőkártya helye a benne heverő kettő gigabájtos kártyával. Igény szerint természetesen ez akár 4 gigásra is cserélhető, bírja a készülék.

 

A numerikus gombsor és a navi rész az egyetlen, amely a sokak által szidott fényes fekete műanyagból készült. Egyébként a nyomáspontos és elrendezés a helyén van, picit talán lehetne nagyobb a navigyűrű, de egyébként jól használható. Az 5310 QVGA kijelzőt kapott, amely nem túl nagy átlójának köszönhetően tűéles, ebben a kategóriában nem is lett volna feltétlenül elvárható, de megkaptuk. A kijelző felett a Nokia és XpressMusic feliratok között a hangszóró és a kijelző és billentyűzet fényerősségét szabályzó fényérzékelő található.

Telefonkönyv és üzenetek

A telefonmemóriában elmenthető kontaktok száma kétezer, amely igencsak szép érték. Természetesen az 5310 is hozza az elvárt tudást az egy-egy névhez csatolható adatok számát tekintve. Van e-mail cím, AV-cím, videó, hang, webcím és vállalat, munkakör, hivatalos és becenév, postacím és felhasználói azonosító, születésnap, jegyzet, ha nem tudnánk, ő pontosan ki és kép. Igény szerint csoportokba is rendezhetjük az ismerősöket. Az üzenetek az S40-es platform legújabb változatánál megszokott, így az SMS és MMS egy kezelőfelületen található, egyszerűsített, ikonos megoldású kép, hang és egyéb adatbeszúrási lehetőséggel. Van lehetőség e-mailezésre, a Nokia saját varázslója segít beállítani a kívánt értékeket, és adott a Csevegés is, ha nem Java alapon kívánunk chatelni a barátokkal.

Szervező

Változatlanul egyetlen ébresztő van az S40-ben, legalább ismétlődni és kikapcsol állapotban is képes ébreszteni. Megadható a csengetési hang és a szundi ideje. Azért egy szem riasztás kevés ma már. A naptár egyszerű, van havi és heti nézet benne, minden jegyzetet ismétlő módra is állíthatunk (napi, heti, havi, évi). A teendők és jegyzetek menüpont nem igényel nagy magyarázatot, a számológép ellenben Java alapú és tudományos.

Kamera

Nem beszélünk kameramobilról, így nem is cicomázták túl ezt a funkciót a gyártónál. Ennek ellenére nem rossz, 2 megapixeles, fixfókuszos optikáról beszélünk, amely nélkülözi a segédfényt. Készíthetjük a fotókat fektetve, bár ettől még nem lesz a telefon jobb oldalán kamera-gyorsgomb, választhatunk különböző effektusok közül (valótlan szín, szürkeárnyalatos, szépia, negatív és túlexponált), a fehéregyensúly pedig lehet automata, nappali, izzófény és fénycső. A beállításoknál ki és bekapcsolhatjuk a kamerahangot, valamint hogy a memóriakártyára vagy a telefonra mentse a képeket és videókat. Ez utóbbi egyébként 176x220 pixelben tud a szabad memória erejéig felvenni mozgóképet.

 

Zeneiség                                           

Erre találták ki a készüléket, így igencsak ütősnek kell lennie a lehetőségek tárházának ahhoz, hogy komolyan vegye a piac a telefont. A Zene menüt választva megtaláljuk az 5610-nél már bemutatott zenelejátszót. Lehet ID3 tag-ek alapján rendezni a zenéinket, de szét tudja válogatni a telefon a különböző előadókat, albumokat, műfajokat is. Ugyanez a lejátszó mutatja a videóinkat is. A Zenelejátszóba ugorva máris hallgathatjuk a zenéket. Play/pause gombként használható a navigomb közepe és a dedikált középső zenegomb is, számváltásra és tekerésre pedig a navigomb jobb és bal oldala, ahogy az oldalsó gombok is persze (röviden vagy hosszan nyomva). A navigyűrűt lefelé megnyomva az utoljára hallgatott számokat dobja a listába, míg felfelé visszajutunk a Zene menübe. Van véletlen lejátszás, ismétlés - hiszen ezek alapfunkciók ma már - valamint összesen négyféle skin a különböző igények kielégítésére (sine waves, sound circuit, vivid burst). A telefon burkolatához passzolóan kék-fekete mindegyik skin.

Adott öt gyári hangszínszabályzó és két saját, itt megpróbálhatunk Sony Ericsson-féle MegaBasst kihozni a készülékből, de a füles nem egyezik a HPM-70-nel, így nem lesz ugyanaz a hangzás. A két részből álló headset mindkét része 3.5 mm-es, így ruhára csiptetve akár kedvenc fülesünket is használhatjuk. Ma már egyetlen zenei készülékből sem hiányozhat a sztereó Bluetooth adatávitel, így természetesen ezt (A2DP) támogatja a Nokia 5310. Hangminőség közepes, de hangos. A telefon kihangosítva nem szól túl szépen, elvégre nem hifi, de elfogadható. A rádió is a nagy testvérből megismert RDS-es változat 30 állomásmentési lehetőséggel, automata állomáskeresővel, amely Pesttől nem messze elég lassúcska volt. Természetesen mind a zenelejátszó, mind a rádió gond nélkül fut a háttérben.

Adatkommunikáció 

A kistesóból kimaradt a 3G lehetősége, csak az EDGE elérhető. Mivel kis hazánkban egyelőre nagyobb ez a lefedettség, így annyira nem baj. Helyi adatávitelre van 2.0 és A2DP-képes Bluetooth, amely minden igényt kielégít, valamint a microUSB kábel a PC-s szinkronizációhoz. Ami a BL-4CT akkumulátort illeti, EDGE hálózaton is simán kihúzta 3 napig, átlagos használattal, tehát azért nem egész nap zenehallgatással és netezéssel.

Konklúzió

A Nokia 5310 személyében egy divatos, vékony zenemobilt kapunk, amely gyönyörű kijelzőjével és könnyű kezelhetőségével megnyerő darab. Ráadásul a 2 megapixeles kamera is megfelelő, nem butították le egy kis felbontású változattal. A gyári két gigabájtos memóriakártyával igencsak szimpatikus lehet a zenerajongók számára.

Szponzorált hirdetések

Félrekommunikálta magát a Nokia

Rekordot döntött a Nokia zenemobilja, azonban ezúttal a gyártó is eltévesztette, hogy pontosan melyik készülékről van szó.

Félrekommunikálta magát a Nokia
Félrekommunikálta magát a Nokia
Forrás:
Mobil Portál

Cimkék:

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei

Ha minket már kiolvastál

Profession állások

további állások