Nokia N81 8GB - okosan játékos
Méret: 102 x50 x 17,9 mm
Súly: 140 gramm
Kijelző: 240 x 320 pixel
Mobil szélessáv: GPRS, EDGE
Multimédia: Kamera, Videó, MP3 lejátszás, E-mail, Internet, Rádió, Diktafon
Részletek: teljes adatlap


Az N-széria egyik legújabb tagja egyszerre próbál okostelefon és fiatalos multimédia mobil lenni. Vajon az N81 8GB képes mindkét fronton megállni a helyét?

Szponzorált hirdetések

Nokia N81 8GB - okosan játékos

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy N-Gage. A Nokia úgy gondolta, hogy a fiatalokat leginkább egy játékra kihegyezett mobillal lehet a legjobban megfogni. Az ötlet nem volt rossz, de a megvalósítás már annál inkább. Az N-Gage és annak utódja, az N-Gage QD nem aratott óriási sikert. Noha Symbian alapokra épültek, de furcsa külsejük, és a nehézkes kezelés miatt (emlékszünk még az "elefántfül" effektre?) végül elbukott a dolog. Viszont a finnek nem vágták a kukába az egészet, hanem újraélesztették, ám ezúttal az N-Gage már csak a játékplatform összefoglaló nevét jelenti. Elvileg akár bármely új Symbian Nokiára telepíthetők ezek a játékok, de többeken már gyárilag fent van a keretprogram. Ilyen például az N95 8GB, illetve az N81, amelynél ki is hangsúlyozzák a játéklehetőségeket. Az N81-ből kétféle verzió van, hozzánk a 8 GB-os került, de csupán a memóriában van eltérés, épp ezért ez a cikk a másik változatra is érvényes.

Külső

Kicsit meglepődtem a dobozon, hiszen egy extra papírkeret hirdette rajta, hogy a Maroon5 zenekar albumját fogom találni a készüléken. Aztán kinyitva már a szokásos látvány fogadott, a készülék mellett egy töltőt, egy adatkábelt, leírásokat és CD-t, illetve egy sztereó fülest találtam. A két N81 egyébként teljesen egyformán néz ki, viszont van két ismertetőjel, amiről a 8GB-os felismerhető.

Kattints ide a galériához!

Az egyik, hogy az egyébként elöl-hátul fekete színt egy szürkésbarna sáv választja ketté, illetve ezen a kivitelen nem találunk memóriakártya nyílást (a harmadik különbség a felirat a kijelző fölött, csak azt kissé nehéz 2-3 méterről elolvasni). A fekete szín egyébként jó választás, mostanság nagyon divatja van, és optikailag kicsinyíti is a telefont. Erre különösebben nincs szükség, mert az N81 nem igazán nagy. Na persze a Symbian Nokiák legtöbbje nagyobb a normál modellekhez képest, de ez jelen esetben nem túlzott mértékű. Ellenben ha méretben nem is, de súlyban bizony eléggé a többiek fölé tornyosul.

A 140 gramm bizony nem kevés, ráadásul az ember nem is igazán érti, hogy mi lehet ennek az oka. Fémet nem találunk sehol a burkolaton, a kijelző sem gigantikus, merevlemez sincs benne. Apropó, fém. Ezzel akaratlanul is belecsúsztunk a minőség témájába, amiről érdemes is ejteni néhány szót. Elsőre minden rendben van, nincs lötyögés, az illesztések is jók. Azonban ott az ellenpólus, ahol a fényes és kényes fekete burkolat áll. Amellett, hogy valósággal vonzza a koszt és ujjlenyomatot, ráadásul nyöszörög. Lehet, hogy túl vékony az anyaga, de bizony a normál használat mellett is ropog a kezünk alatt, noha egyébként tényleg nem fog szétesni, csak éppen kissé illúzióromboló. A csúszka viszont nagyon klassz lett, kellő erővel, határozottan működik, nem lötyög.

Mielőtt rátérek a felső gombokra, nézzük az alsó részt. Klasszikus billentyűk nincsenek, hanem egy egybefüggő lapon vannak a gombok. Csak éppen nem fém, hanem ez is a fekete, ropogós műanyagból van, viszont a világítás teljesen jó. Felül már meglepetésekbe botlunk. Aki nem ismeri ezt a modellt, az nem is gondolná, hogy csak ezen a részen 16(!) gomb található. A széleken a funkció és híváskezelő gombok, illetve a menü és törlés helyezkedik el. A híváskezelőket kissé fura használni a lejtős perem miatt. Aztán van itt egy ötirányú hagyományos navigációs gomb. Azaz mégse annyira hagyományos, mert érintős üzemmódja is van (erről később). Végül pedig az N91-ről ismerős vízszintes gomb, ami itt a multimédia menüt nyitja meg. Ami nem látszik elsőre, hogy a navigációs gomb körüli kereten is van még négy további gyorsgomb, ezek a zenei funkciókhoz használhatók.

 

Elvileg ezeknek a világítása csak zenehallgatáskor kapcsol be, de a többiek átszivárgó fénye miatt valamennyire mindig látszanak. Elég nagy a zsúfoltság, ennek ellenére még el lehet igazodni közöttük, csak ez a fényes, ropogós műanyag ne lenne. Jöhet a kijelző, ami 2,4" képátlójú, QVGA (240x320 pixel) felbontással és 16 millió színnel. Ezekből remek képminőséget várunk és azt is kapunk, panasz nem lehet rá. Apró "baki", hogy nincs fényérzékelő, így a megvilágítás mindig fix értékű. Térjünk most át a hátlapra, ott már sokkal egyszerűbb a helyzet.

Látunk egy kamerát mobilfénnyel és ennyi, a többi csak fényes műanyag. Bal oldalán egy darab hangszóró (itt lenne a memóriakártya helye is), majd a jobb oldalon meglátjuk a párját is, tehát sztereó. Szintén jobbján van a hangerőszabályzó és a kamera gyorsgomb. Visszatérve a hangszóróra nem szól ám rosszul. Mélyekből nem sok van, ellenben a sztereóhatás igen hatásos és a hangerő is bőven elég. Izgalmas még a teteje is, mivel itt van a bekapcsoló mellett egy 3,5 mm-es szabvány jack aljzat és egy hardveres billentyűzár. Ez szerintem abszolút okos ötlet, kár, hogy a gomb néha beragadt elhúzás közben.

Alul a töltő és egy microUSB csatlakozás vár ránk, illetve egy mikrofon. A bal alsó sarokban van hely a nyakakasztónak, de aki ezt a nyakába veszi, annak őszinte gratulációm. Bekapcsolás után máris szembetaláljuk magunkat a Symbian 9.2 rendszerrel, amely az S60v3.1 FP1 kezelőfelülettel kommunikál velünk. Épp ezért az alapfunkciók (telefonkönyv, naptár, üzenetek, stb.) megint pontosan ugyanazok, mint mondjuk egy N95 vagy későbbi Symbian Nokia esetében. Aki ezekre kíváncsi, azt megkérném, hogy kattintson IDE az N95 cikkhez való átugráshoz és ott ezeket mind elolvashatja. A továbbiakban inkább a különbségeket és az egyedi megoldásokat fogom kihangsúlyozni. Még annyit, hogy a gyorsasággal ezúttal sincs gond, a friss Symbian és a gyors processzor sebesen teszi a dolgát.

Multimédia

Lássuk a kevésbé új részeket, mint mondjuk a zenelejátszó. Előadók, albumok és más szempontok szerint válogathatunk a zenék között, és a lejátszó felület sem okoz meglepetést. A háttérben futás eleve adott, van ismétlés, véletlen keverés, albumfotó és animációk is, amelyekből kettő a ritmushoz igazodik. Ilyenkor aktiválódnak az extra gombok és a menüben bóklászva bárhonnan tudunk mondjuk számot ugrani vagy szüneteltetni a lejátszást. Hangszínekből vannak gyáriak, amelyek már eleve átnevezhetők és átkonfigurálhatók, de készíthetünk újat is az ötsávos ekvalizer segítségével. Itt már aktiválódik az érintős Navi wheel. Ennek segítségével a menüben és a számok között tudunk gyorsan válogatni. A hozzá járó kétrészes, távirányítós füles egyáltalán nem szól rosszul (megfelelő hangszín kalibrálás után).

W810i tulajdonos húgom is elégedett volt a hangminőséggel, ellenben a hangszórók szerinte nem túl kényelmes megoldásúak. Semmi gond, hiszen eleve 3,5 mm-es jack van a készüléken és a távirányítónál szétszedve szintén ilyet találunk, tehát szabadon választhatunk mást hozzá. A távirányítón egyébként külön billentyűzár van és minden fontos funkciót használhatunk vele. A rádió egy centit sem változott, RDS még mindig nincs, Visual Radio viszont még mindig van, pedig nekünk fordítva jobb lenne. Ez is fut a háttérben és akár 50 csatornát tárolhatunk. A kamera 2 megapixelnyi képpontot tud rögzíteni, és az egyszerű külső már jelzi, ezzel a területtel nem sokat törődtek. Van egy elég erős mobilfény és beállításokban sincs hiány, viszont a fotók minősége szűken közepesnek mondható.

Videózni is tudunk, ráadásul VGA felbontásban, ami ettől a kamerától szép teljesítmény. Azonban ne mérjük össze egy N95-tel, mivel itt csak 15 fps sebességet kapunk. Igazi újdonság az átalakult multimédia menü. Eltűnt az N95-ben látott U alakban beúszó animáció, a helyét pedig lapokra osztott, körhinta-szerű megoldás vette át. Ez kinézetben nem olyan látványos, mint elődje, viszont gyorsabb és új struktúrát kapott.

 

A lapok témakörök szerint vannak csoportosítva, tehát mondjuk az egyiken csak a zenével kapcsolatos dolgok vannak összegyűjtve, míg a másikon a kamera vagy éppen a webes opciók találhatók. Itt szintén aktív a Navi wheel, amelynél érdemes megemlíteni, hogy teljesen kikapcsolható, ha valakit zavarna. Néhány szóban az adatátvitelről is szólnék. A webböngészőt felesleges kivesézni, ismét a kiváló Minimap van segítségünkre a világháló megjelenítésében. Ráadásul HSCSD, GPRS, EDGE, 3G mind van, ugyanakkor részemről elvártam volna a HSDPA-t. Cserében a WLAN javít a botláson, ez szintén kifogástalanul működött. Ugyanez igaz a sztereó Bluetooth és az adatkábel esetében is. Utóbbinál két megjegyzésem lenne. Egyrészt a kábelen keresztül nincs töltés, pedig mintha valami hasonlót ígértek volna a finnek. A másik, hogy háttértár módban elég vérszegény az átviteli sebesség.

Nagyjából 150 MB adat felmásolása 5-6 percbe került, miközben az LG Viewty ugyanezt szinte 1 percen belül letudta. Mivel a 100 MB-os belső memóriát a fix 8 GB egészíti ki, így elég sokáig eltart majd, ha fel akarunk dobni néhány albumnyi zenét. A Galéria okos megoldása, hogy a képek és videóknál elfordul a képernyő, a Navi wheel pedig megkönnyíti a léptetést. Ekkor vesszük észre, hogy a kijelző felett is van két gomb, amikkel itt a nagyítást tudjuk szabályozni. Egy ideje már minden Symbian Nokián ott figyel a Nokia Maps, tehát ha beszerzünk egy külső GPS vevőt, akkor pillanatok alatt navigációs eszközzé változtathatjuk az N81-et is. Végezetül itt vannak a játékok, amelyek egy látványos (de átugorható) N-Gage animációval érhetők el.

A dobozból kivéve három játékból kapunk demó verziót. A FIFA07 a fociőrültek, a Space Impact a lövöldözős-űrhajós, míg az Asphalt Urban az autómániásoknak kedvez. Én a legutolsóba tartozom, tehát gyorsan le is futottam vele néhány kört. Mobilon engem nem sok élő ember látott játszani, ezzel együtt a legelső futamra rögtön második lettem és egészen jó élményt nyújtott az egész. Később persze bővíthetjük a listát, illetve ezen programok teljes verzióit is megvehetjük az N-Gage portálon keresztül.

Végszó

Az N81 átütő újdonságot nem hoz magával, viszont újabb alternatíva azoknak, akik Nokia okostelefonban gondolkodnak. Igazából multimédiára, azon belül is zenére és játékra van kihegyezve, a többi a szokásos Symbian színvonal. A kamerát hanyagolták, és sajnos kicsit az anyagválasztás sem sikerült úgy, ahogy kellett volna. Ami viszont egyelőre eléggé lerontja a renoméját, az nem más, mint az ára. Tulajdonképpen az N95-tel azonos, esetenként még több pénzt biztosan nem ér meg. Az akkumulátor egy 1050 mAh-s lítium-polimer telep. Használattól függően simán ki lehet fullasztani egy nap alatt is, de a WLAN hanyagolásával, több óra zenelejátszással együtt 2-3 napig nem kíván töltőt.

Szponzorált hirdetések

Gondolatokkal vezérelhető eszközökön dolgozik a Samsung

Nem kétséges, hogy akkor sem állítanánk valótlant, ha a címben szereplő gyártót valamely másik - hasonlóan jelentős - névvel helyettesítenénk be, most tőlük érkeztek konkrétumok.

Gondolatokkal vezérelhető eszközökön dolgozik a Samsung
Gondolatokkal vezérelhető eszközökön dolgozik a Samsung

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei

Ha minket már kiolvastál

Profession állások

további állások