Nokia 7373 - bicskamobil update
Méret: 88 x43 x 23 mm
Súly: 104 gramm
Kijelző: 240 x 320 pixel
Mobil szélessáv: GPRS, EDGE
Multimédia: Kamera, Videó, MP3 lejátszás, E-mail, Internet, Rádió, Diktafon
Részletek: teljes adatlap


A Nokia 7373 az újabb L'amour sorozat legextrémebb tagja, amely egyszerre különleges és elbűvölő, ráadásul két féle színváltozatban is elérhető. A bronz, barna és fekete szín kombinációjából egy igazán uniszex kivitelű készülék született.

Szponzorált hirdetések

Nokia 7373 - bicskamobil update

Volt szerencsénk az elődhöz, amely az első L'amour kollekció tagjaként, 7370 néven érkezett meg hozzánk. Akkor sem rejtettük véka alá a tetszési indexet, sőt, azóta részt vettünk a 7373 és 7390 magyarországi sajtóbemutatóján is, és meg kell hagyni, már akkor mély benyomást tett ránk a kor igényeit maximálisan kielégítő három új L'amour modell. Kicsit úgy éreztük magunkat ezen a bemutatón, mintha Seherezádé meséi elevenedtek volna meg körülöttünk; a berendezés, a fények, a zene tökéletesen illettek a Nokia divatmobil triójához. Egyszóval alig vártuk, hogy tesztelésre is megkaparinthassuk őket.

Megkapó külső kialakítás

Mindhárom újdonság közös tulajdonsága a még finomabb anyaghasználat, a körkörös motívumok erőteljes alkalmazása és a modern technika éteri keveréke. A 7373 tulajdonképpen 7370i néven is bemutatkozhatott volna, hisz nagyrészt az elődmodell alapjaira építkezik. Megmaradt a talán még mindig unikumnak mondható, bicskaszerű nyitómechanizmus illetve a nagyméretű billentyűzet és a tűéles kijelző.

A 7373 le sem tagadhatná divatmobil mivoltát, egy férfi kollégám szavaival élve: "Stílusos, van benne spiritusz". Összecsukott állapotban kissé tömzsi hatást kelt, ehhez viszont meglepően szolid  súly társul. Mielőtt eluralkodna rajtunk a mohóság, nézzünk körül egy kicsit a burkolaton. Az alapszín a fekete és a bronz impozáns keverékéből áll, itt-ott rafinált fémbetétekkel és organikus motívumokkal megspékelve. Ennek ellenére a kompozíció nem hatásvadász, inkább szolid eleganciát sugároz.

A szem orgiája után kézbe vettük a készüléket és a telefon tapintása is visszaigazolja, amit látásunkkal már elkönyvelhettünk: kellemes műanyag, selymes bőr kényezteti tenyerünket. Az előlapot a 30 x 40 mm-es fizikai méretű, 262 ezer szín megjelenítésére képes, QVGA felbontású (240 x 320 képpont)  TFT kijelző uralja. Mivel a pixelek elég közel kerültek egymáshoz, így a fényerő, a kontraszt és a színek mind kifogástalanok. A képernyő felett és alatt a már említett rézszínű, afrikai törzsi motívumok dobják fel, ráadásul a hangszóró is diszkréten beleolvad a környezetébe.

Jobb oldalt fémes keretbe foglalva kelleti magát a kamera gyorsgombja, amely egyben elsütő-billentyűként is funkcionál. Valamivel alatta pillanthatjuk meg a kikapcsoló gombot, mely röviden nyomkodva profilváltásra használható, illetve becsukott állapotban ezzel aktiválható a billentyűzár is. (Kinyitott állapotban szintén lezárhatjuk a billentyűket.) A ruhaiparból ismert módszerből merít a kis L'amour logó, amely elmaradhatatlan kelléke a finn divattelefonoknak. A bal oldal korántsem tartogat ennyi érdekességet, mindössze a hangerőszabályzó narancsos gombja található itt. A készülék alján bújik meg a vékonyabb töltőnyílás és a Pop-port csatlakozó.

Kinyitva több érdekességre figyelhetünk fel: az egyik, hogy a flip mindkét irányban könnyedén nyitható (a becsukás a nyitás irányában történik), másrészt a fahéj és sötétbarna kezelőfelület  - az ezüst keretbe foglalt navigációs gyűrűvel - szinte a megszólalásig hasonlít a 7370-ből ismert billentyűkre. Még a fehér színű, erőteljes háttérvilágítás is pontosan megegyezik. Mindamellett a gombok nagy mérete és jó nyomáspontja egyszerű szövegbevitelt garantál.

Maga a gyűrű négy irányban tetszés szerint programozható. Annyit megjegyeznénk, hogy a szoftgombok és a kijelző között lévő viszonylag nagy távolság elsőre nagyon furcsa lehet, az ember ujja akarva-akaratlanul közvetlenül a  kijelző alatt matatna (ahogy a hagyományos kialakítású billentyűzetnél szokás), de egy idő után meg lehet szokni.

 

A hátlap aztán igazi csemegével szolgál, mivel a flip hátulján egy gyönyörűen megmunkált rézlap található, növényszerű mintákkal díszítve. A Nokia tervezői tényleg beleadtak apait-anyait, szinte senkit nem hagy hidegen ez a megkapó kompozíció. Ezen kívül említésre méltó a bőrrel kombinált hátlap, melyből kitüremkedik egy szemre emlékeztető kameraoptika, 2 megapixeles kamerával és egy kis tükörrel, ami az önarckép készítésében lehet hasznos segítség.

A burkolat alatt rejtőző akkumulátor átlagos, 840 mAh teljesítményt képes leadni, ami a gyári adatok szerint maximum 240 órás készenlétet vagy 2,5 óra beszélgetést biztosít - ez elég érdekes, ha figyelembe vesszük, hogy a 7370 lényegesen gyengébb akksija jobban bírja a kiképzést. A gyakorlatban nálunk nem szerepelt rosszul, bár igaz, hogy csak 2 napot szolgált erőteljes használat mellett - tekintettel a nem épp mindennapinak mondható hívásidőtartamokra, ez jónak mondható. Mivel a belső memória a maga 8 megabájtjával igencsak szegényesnek mondható, a finnek gondoskodtak annak bővíthetőségéről. A gyári csomag tartalmaz egy 128 megabájtos Nokia microSD kártyát, amely az akkumulátor alá helyezhető el. (Aki nem elégszik meg ekkora tárhellyel, az akár 2 gigabájtos egységet is beszerezhet.)

Ismerős belső értékek

A menüvel kapcsolatban nem szeretnénk annyira a dolgok mélyére ásni, mivel a legújabb S40 platform korábbi tesztjeinkből már jól ismert. Amit mindenképpen érdemes tudni, hogy a főmenüben összesen 9 ikon található felirattal vagy anélkül (a Push-to-Talk ikonja maradt ki, mivel a készülék nem támogatja), de választhatunk listás vagy lap nézetek közül. Az aktív készenléttel kényelmesen és egyszerűen elérhetőek kedvenc alkalmazásaink anélkül, hogy az almenükben kellene hosszadalmasan keresgélni. Létezik energiatakarékos mód, amely növeli az akkumulátor üzemidejét, ráadásul a betűméret is állítható a menüben. A L'amour stílus a gyári témákban szintén megjelenik, a hagyományos 'Nokia theme' mellett a tüzes-narancsos árnyalatok nagy hangsúlyt kapnak. Ezek a színkombinációk tovább fokozzák a 7373 amúgy is mozgékony, hangsúlyos mivoltát.

Mi a rácsos nézetet preferáltuk, az animált ikonok alatti felirattal. A bal felső sarokban az Üzenetek menüpont hozza a tőle elvárhatót, a hagyományos SMS és MMS mellett Azonnali üzenet küldését is lehetővé tette a Nokia, amely közvetlenül a címzett kijelzőjére ír ki 70 karatkernyi szöveget (de annak elmentésére sajnos nincs mód, olvasás után törlődik). Érdemes belegondolni, hogy milyen kellemes perceket szerezhetünk kedvesünknek vagy épp ellenségeinknek ezzel az opcióval; a 7373-mal audioüzenetet is küldhetünk, ennek terjedelme hozzávetőlegesen 6 perc lehet. Maga az SMS / MMS felület a végletekig egyszerű, a korábban kitaposott ösvényen halad tovább. Mindezt úgy teszi, hogy a felhasználó igényeit maximálisan szem előtt tartja, nem beszélve a könnyű szövegbevitelről, amit a fejlett T9 szótár is segít.

Összesen 1000 bejegyzés számára van elegendő hely a Névjegyzékben. Megadhatjuk, hogy a SIM vagy a telefon memóriáját használja a készülék, esetleg a kettőt együtt, a bejegyzésekhez a bevett gyakorlathoz hasonlóan rendelhető több szám, e-mail, video, hang, kép, webcím, becenév, postacím, születésnap - hogy csak a lényegesebbeket említsük. Ha úgy tetszik, beállíthatjuk a névlista nézetét (normál lista, név és szám, név és kép), a betűméretet és kontaktjainkat hívócsoportokra is bonthatjuk. A másolóval könnyen és egyszerűen menedzselhetjük az összes telefonszámunkat (SIM-ről telefonra vagy fordítva). A névjegyzékért is piros pont jár a Nokia tervezőinek.

Manapság már szinte a low-end kategóriában is előszeretettel kínálnak fejlett multimédiás alkalmazásokat, igaz, ez általában kimerül egy mezei zenelejátszóban, vagy egy kis felbontású kamerában, esetleg egy FM-rádióban. A 7373 nem alkuszik meg, az említett funkciókat eggyel magasabb szinten nyújtja. A Kamera az előző bicskamobilhoz képest 2 megapixelesre hízott, aminek kifejezetten örültünk, hisz elég nevetségesen hatna ennél kisebb felbontás egy ilyen kaliberű mobilnál. Sajnos autofókuszt, makrót hiába kerestünk. Szerencsére a kereső az egész képernyőt használja , így nem marad kihasználatlan hely a kijelzőn. Az elkészített képek maximum 1600 x 1200 pixel felbontásúak lehetnek, emellett számos extra beállítási lehetőség vár kiaknázásra - éjszakai mód, önkioldó, sorozatfelvétel, effektusok (valótlan színek, szépia, túlexponált, stb.), fehéregyensúly (nappali fény, izzó, fénycső). Van itt minden, mi szem-szájnak ingere.

A videó nagy bánatunkra csak 176 x 144 képpontos felbontású, 3GP formátumú egérmozik felvételét teszi lehetővé, de cserébe legalább a memóriakártya teljes szabad kapacitása rendelkezésre áll.

Ilyen videot készít

Ha már szóba került a Zenelejátszó, újabb elismerés illeti a finneket, hiszen az új felületű lejátszót kapta meg a 180 fokban elforgatható L'amour modell. A lejátszást a navigációs gombokkal lehet vezérelni, és számtalan beállítási lehetőség akad itt is. A zenetár, ahogy a neve is mutatja, a készülékben tárolt zenéket listázza előadók, műfajok, szerzők, stb. szerint,  de kérhetünk véletlenszerű lejátszást is. A hangszínszabályzó a szokásos normál, pop, rock, jazz és klasszikus beállításokat kínálja. Amellett, hogy egy jó minőségű MP3-lejátszóval van dolgunk, kezeli az AAC, M4A, eAAC és eAAC+ formátumokat is.

A zenelejátszót már korábban is méltattuk az 5300 teszt alkalmával, de a füles hangereje még mindig nem az igazi (lehet hogy bennünk van a hiba?). A mellékelt headset igazi kis ékszerdarab, a rézbetétes hívásfogadó / elutasító gomb kifinomult, minimalista dizájnjával (és hosszú vezetékével) belopta magát a szívünkbe. A médialejátszó elbánik a legtöbb ismert formátummal, egyéb extrái közül a live stream érdemel említést. A multimédiás csomagból nem maradhatott ki a 20 állomás tárolására alkalmas sztereó FM-rádió, ami még mindig nem RDS-es, továbbá egy órás hanganyag rögzíthető a diktafonnal, ami szintén nagyon hasznos lehet.

 

A Szervező külön indítóikonnal rendelkezik, ha a főmenüből keressük ki. Lássuk csak mit találunk itt... Az ébresztő sajnos csak egy időpontot képes megjegyezni, de megadható az ismétlések napja és a szundi is többféle ciklusban próbálja elűzi az álommanót. A naptárfunkciók tekintetében mindig is erős volt a Nokia, hála Istennek megtartották ezt a jó szokásukat. A napi, heti és havi nézet mellett jegyzetek és emlékeztetők is rendelhetők bejegyzésként. Igazából nem lepődtünk meg a tudományos számológépen és a stopperórán sem, hisz láttunk már ilyet korábban is, de a jelenlétük mindenképpen megnyugvással töltött el bennünket. Nagy mennyiségű szövegek tárolására a jegyzetfüzet remek alternatíva lehet.

Adatkommunikáció szempontjából közepes minősítést adnánk a 7373-nak. A Bluetooth 2.0 verzószámú, míg az EDGE és a GPRS (mindkettő Class 10) felelős a gyors adatcseréért, a maximális letöltési sebesség 236,8 kbit/s lehet. A 3G ezúttal kimaradt a kínálatból. Kicsit nehezményeztük, hogy az értékesítési csomag nem tartalmaz sem adatkábelt, sem CD-t, pedig a készülék az USB kábel révén képes külső meghajtóként kapcsolódni a számítógéphez.

Az extrák közül megemlékeznénk a méretváltóról, mellyel pár lépésben válthatjuk át a ruhán található méretet közérthetőbb formába (például S, M, L, XL), míg a Sensor alkalmazás az ismerkedni vágyokat segítheti a párkeresésben. A világóra egyszerre négy világváros aktuális óráját mutatja. A játékok közül a Sudoku és a Music Guess nevű játékot telepítették fel a telefonra, de próbálkozhatunk más Java-alapú játékok letöltésével is. A xHTML böngészővel szintén meg voltunk elégedve, hisz a kijelző minősége csak erősíti ezt.

Összegzés

A Nokia 7373 egy vérbeli divattelefon, de a finn gyártó mégis nagy hangsúlyt fektetett a tudásra is. Nagyon tetszett a 2 megapixeles kamera, a bővíthetőség, a jó kezelőfelület. Az összeszerelés minősége és az anyaghasználat is kitűnő. Egy-két igazán apróságot tudnánk csak negatívumként megemlíteni, de inkább nem tesszük, hiszen a tudás tényleg önmagáért beszél. Aki egy igazán extrém, divatos telefont szeretne megfelelő tudással, jó vásárt csinálhat, ha megveszi a Nokia új bicskamobilját.

Szponzorált hirdetések

Megdöbbentő külsejű Nokia mobil

Az amerikai FCC szervezettől szivárogtak ki fotók a finn gyártó legújabb készülékéről, amely 7088 néven fog debütálni.

Megdöbbentő külsejű Nokia mobil
Megdöbbentő külsejű Nokia mobil
Forrás:
Mobil Portál

Cimkék:

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei

Ha minket már kiolvastál

Profession állások

további állások