Sony Ericsson K800i - cybermobil
Méret: 105 x47 x 22 mm
Súly: 115 gramm
Kijelző: 240 x 320 pixel
Mobil szélessáv: GPRS
Multimédia: Kamera, Videó, MP3 lejátszás, E-mail, Internet, Rádió, Diktafon
Részletek: teljes adatlap


Már nagyon vártuk és most végre itt van. A Sony Ericsson K800i igyekszik elődje nyomdokain haladni és a legjobb kamerás mobil címért harcol.

Szponzorált hirdetések

Sony Ericsson K800i - cybermobil

Felépítés, kezelhetőség

Az előd K750-hez hasonlóan a K800-ról is már hónapokkal a hivatalos megjelenése előtt kémfotók, pletykák, műszaki adatok egész tömege látott napvilágot, magunk is már az év elején cikkeztünk róla. Azóta eltelt nagyjából fél év, a K800-at bejelentették és bizonyos helyeken már kapható is, hazánkban a cikk írásakor csak GSM boltokban lehet beszerezni. Az ízléses csomagolásban található készülék eltér az eddigi Sony Ericsson stílustól, de mégis ismerős. Szögletes az alapforma, de azért vannak lekerekítések, és teljesen fekete-szürke színekbe öltözött, így kifogástalanul megy az öltönyhöz, kifejezetten elegáns a megjelenése.

Kattints ide a galériához!

Ezt megtetézi, hogy bár a márka minőségére nem nagyon szoktunk panaszkodni (ebbe nem tartozik bele az esetleg fél év múlva elpusztuló joystick), a K800i viszont már a Samsung szintjére lépett. Kiváló összeszerelés, nagyon jó anyagok, az előlap csiszolt fémre emlékeztető megmunkálása, finom, puha tapintású hátlap jellemzi, csak dicséretet érdemel. Igen, tényleg elég szépen meghízott a K750-hez képest, illetve valójában ez nem igaz, de optikailag nem egy apró darab. A 115 grammos súly viszont már ijesztő lehet, azonban ezt szinte egyáltalán nem érezni rajta. A vastagság változott a legtöbbet, de ennek az oka a fényképező. Ha már úgyis erre terelődött a szó, akkor nézzük meg a hátlapot. Nyilván nem lepődünk meg a fényképezőre hasonlító kialakításon, viszont a K750-hez képest szépen átalakult minden.

A kamerát védő jókora eltolható fedél mondjuk a Sony DSC-T9-ről lehet ismerős. Jókora felirata büszkén hirdeti, hogy ezen készülék a Cyber-shot család (jelenleg egyetlen) tagja. Az akkumulátorfedélen a gyártó logója és neve látszik, a kamera felett a furcsa vaku. Azért tűnik furcsának, mert jól láthatóan nem LED-ből készült. Igen, a K800i már valódi xenon villanót kapott, mégpedig rögtön egy segédfény társaságával. A ház teteje felé helyezték el a jókora hangszórót, ami ugye nem némul el, hiszen a készülék a kamerán fekszik fel az asztalon (ez viszont a kamerafedélre nem éppen jó hatással van). Akik a nyakakasztó helyét keresik, nézzenek rá az aljára, mivel a Fast-port rendszercsatlakozó mellett egy fém kampó jelzi: itt kérjük átfűzni. Felül csak a bekapcsoló gomb várakozik, és oldalt sincs zsúfoltság.

A bal részen a zenei gyorsgomb, alatta a memóriakártya bővítőhelye. Ennek ajtaja a kissé túlméretezett pöckök miatt elég nehezen működött (nem, nem kellett hozzá sörnyitó, kézzel is ment). Az átellenes részen a hangerőszabályzó, majd a kamera gombja és legalul az apró infra található. A gombok több szempontból is érdekesek, mivel a számok fehér, míg a felsők lila megvilágításúak. Továbbá a teljesen ismerős billentyűk most két taggal bővültek, melyek egyike a böngésző gyors elérését teszi lehetővé, a másik pedig a többfunkciós gyorsmenüt nyitja meg. Sajnos ezek igencsak apróra sikerültek a többi gombhoz képest, a nyomáspont viszont általánosan jó.

A joystick talán lehetne feszesebb, de cserébe bőven hely körülötte, reméljük, hogy hónapokkal később sem lesz vele gond. A kijelző pontosan oda fejlődött, ahova kell. Manapság ezen a szinten kötelező a QVGA (240x320 pixel, 31x42 mm) felbontás és a 262 ezer szín. A TFT technológiára épülő megjelenítő gyönyörű képet ad, ez a fotókon a fólia miatt nem teljesen jön át. Felül nem csak a fémrácsos díszítésű hangszórót találjuk, hanem ebben helyezték el a videohívásokhoz szükséges második kamerát, hiszen a K800i 3G-s modell. A két apró csík a hangszóró két oldalán nem más, mint két további gomb, melyeknek több helyzetben (pl. böngésző, bizonyos játékok) van szerepe. Ez eddig mind szép és jó, de nézzük, mit rejt a sokak által várt K750 utód belül!

 

Telefonkönyv

Az bizonyos, hogy nem fogunk eltévedni a menüben, hiszen a 12 ikonos főmenü nem a bővebb funkciókat leszámítva ugyanolyan, mint pl. egy K510i-ben. Maximálisan 1000 nevet tárolhatunk el, illetve 2500 számot. Egyetlen névhez több szám (mobil, otthoni, munkahelyi, fax, egyéb) és e-mail cím, webcím, otthoni és munkahelyi postacím, megszólítás, cégnév, szöveges jegyzet és születésnap tárolható, ezek füles rendszerben vannak csoportosítva .

Minden bejegyzést saját hívóképpel és csengőhanggal, illetve hangcímkével láthatunk el. Készíthetünk hívócsoportokat is, ott nincs külön grafika és dallam. A saját névjegykártyával gyorsan megoszthatjuk másokkal elérhetőségeinket, kiválaszthatjuk az alapértelmezett telefonkönyvet. Automata mentés készülhet minden bejegyzésről a SIM-re, és amennyiben van memóriakártyánk, akkor biztonsági mentésre vagy visszaállításra is van lehetőség. Oda-vissza másolhatunk a két memória között, egyszerre törölni csak a telefonból lehet, rendezhetünk vezeték- vagy keresztnév alapján.

Üzenetek

Mivel eddig sem volt sok gond ezzel a résszel, így itt nem is változott semmi. Ez egyben azt is jelenti, hogy a karakterszámláló továbbra is büntetésben van, valószínűleg ez nem elég komoly telefon hozzá. Kikapcsolhatjuk az összefűzést, ahogyan a magyar T9 szótárat is, megtaláljuk az EMS csatolmányokat, van vágólapunk, és ha időközben meggondoltuk magunkat, akkor átválthatunk MMS-re. Itt egy sárga felületre írhatjuk a szöveget, no és persze csatolhatunk képet, fotót, videót, hangot, névjegykártyát és témát is. Összességében 300 kilobájtig gazdálkodhatunk, eloszthatjuk a tartalmakat több oldalra, a szöveget formázhatjuk, háttérszínt, oldalidőzítést, elrendezést állíthatunk.

A hangüzenet egyértelműen mindössze a diktafonnal rögzített hanganyagok elküldésére jó. Az e-mail megírása semmivel nem bonyolultabb a többinél. Címzett, tárgy, üzenet, majd az esetleges mellékletek és már mehet is. Csatolhatunk képet, fotót, videót, hangot, névjegykártyát, lementett weblapot. A méretkorlátot itt mi adjuk meg, tehát akár több megabájtos e-mailt is küldhetünk vagy fogadhatunk, ha éppen erre vágyunk. Több postafiókot kezelhetünk vele, támogatja a titkosított kapcsolatokat és a hitelesített SMTP szervereket is. Aztán mégiscsak találunk újdonságot, ez pedig az RSS-hírolvasó. Ennek segítségével bármikor láthatjuk, hogy például kedvenc hírportálunkra milyen friss cikkek érkeztek és azokat el is olvashatjuk.

Szervezőfunkciók

Ezúttal már igazán ki vagyunk szolgálva ébresztés ügyében, hiszen rögtön öt darab is vár ránk. Ezek külön-külön programozhatóak, kijelölhetők a napok, a riasztási dallam, kép és szöveg is beírható, illetve megadhatjuk, hogy csendes üzemmódban is hanggal jelezzen nekünk. A naptár havi, heti és napi nézetes, igazából a K750-ben is jó volt, de ott elvétettek egy elég nagy hibát, miszerint nem lehetett ismétlődő bejegyzést készíteni. Na, ez itt már nem gond, bár kategóriák továbbra sincsenek, ez azért elviselhető. A hét első napját beállíthatjuk és akár kikapcsolva is képes jelezni.

A feladatok név alatti menüben meglepő módon feladatot és telefonhívást állíthatunk be. Ezekhez szintén lehet riasztást rendelni, de a többi naptári funkció hiányzik. A szövegelős felhasználóknak van külön jegyzettömb. Az időzítő, stopper, számológép trió nem mutat újat, ellátják feladatukat. Azaz mégse stimmel valami, mert sem valuta-, sem mértékegység konvertáló nincs, ez valahogy elfelejtődött. A kódmemória réges-régi ismerős, itt tárolhatjuk fontos és féltett kódjainkat, jelszavainkat és ezekhez egy jelszóval hozzáférhetünk. Nem igazán értem, miért a szórakozás menübe került a diktafon, de ott van. Hívás közben is használható, korlátlan mennyiségben és hosszban képes felvenni.

Testreszabhatóság

Környezeti profilból hetet kapunk, ezeken belül bármikor aktiválhatjuk a csendes üzemmódot. A profilokban állíthatjuk a csengetés hangerejét, a rezgést, hívásátirányítást és hívásszűrést, bizonyos esetekben a profil átnevezhető. Nem csak a telefonkönyvet, hanem a készülék funkcióit is vezérelhetjük hanggal, de még hívást fogadni is tudunk ilyen módon. A joystick négy irányához magunk rendelhetünk opciókat. Kár, hogy a jobb funkciógomb nem állítható, mert így a főmenü két gombbal is elérhető. Bekapcsoláskor megjelenik egy menü, amelyben bekapcsolhatjuk a repülési üzemmódot, de akit ez idegesít, kikapcsolhatja ezt.

Van még egy saját menünk (amit a jobb oldali apró gomb hoz elő), ide is szabadon válogathatunk menüket, megnézhetjük az éppen háttérben futó alkalmazásokat és az új eseményeket (pl. beérkezett üzenet, nem fogadott hívás), továbbá rögtön elérhetjük a böngészőt és a könyvjelzőket. A kijelzőre természetesen saját háttérképet tehetünk vagy ezt rábízhatjuk az éppen aktív témára is.

Módosíthatjuk a bekapcsoláskor megjelenő üdvözlőképet, a képernyőkímélőt, a fényerősséget és a megjelenő óra méretét. Utóbbi a nagy méretet választva a háttérképre montírozva jelenik meg, tényleg hatalmas méretben. Ahogyan eddig is, a hangerőszabályzót az alapképernyőn megnyomva egy állapotjelző jön elő, amin látjuk az aktuális profilt, a készülék típusát (hátha elfelejtjük, milyen telefonunk van), a szabad memóriát (készülék és kártya), valamint az akkumulátor töltöttségét.

Adatátvitel

Ugye a K800-nak van egy ikertestvére K790 néven, ők ketten majdnem tökéletesen egyeznek, de míg a K800 második kamerát és 3G-t kínál, addig a K790-nél ezek helyett EDGE támogatás van. Nem tudom, hogy a K800-ból miért kellett kihagyni az EDGE-t, hiszen az jóval több helyen elérhető, mint a 3G. A beépített NetFront böngésző elbánik a hagyományos weboldalakkal, amelyeket be is tud tördelni a kijelző szélességéhez igazítva vagy akár el is forgathatjuk az egészet, így fektetve, teljes kijelzőn szörfölhetünk.

Más eszközökkel könnyedén kommunikálhatunk, hiszen van infra, Bluetooth és USB is. A Bluetooth sebessége elég jó (kb. 55-60 kb/s), mindennel szívesen kapcsolódott és még távvezérlésre is alkalmas. Az USB már egy kicsit érdekes, mivel csatlakozáskor a készülék felteszi a kérdést, miszerint telefon vagy fájlátvitel módot szeretnénk használni. Amennyiben az utóbbira voksolunk, akkor a telefon újraindul és minden funkciót kikapcsol. Ekkor a készülék és a kártya külön-külön cserélhető meghajtónak látszik a számítógép felé.

A másik módnál minden marad a helyén, ilyenkor modemként kapcsolódunk, de ha feltelepítjük a kezelőprogramot, akkor ebben a módban szintén elérjük az Intézőből a memóriákat, és maga a program is csak ebben a módban működik. Mindkét esetben folyamatosan töltődik az akkumulátor, tehát lemerülésre nincs esély. A belső memória 75 megabájt, ami elég tágasnak mondható, ezt Memory Stick Micro (M2) kártyával bővíthetjük. Hiányoltuk a gyári csomagból a memóriakártyát, ezt nekünk kell beszereznünk (nem lesz nehéz ügy, mert hazánkban már kaphatóak az M2 kártyák). A fájlkezelőben a két memóriát külön-külön és együtt is láthatjuk, a főmappákon belül készíthetünk saját mappákat, másolhatunk, törölhetünk, áthelyezhetünk, stb.

 

Multimédia

Igen, mindenki feszülten várja, miként teljesít a kamera, hiszen a Cyber-shot, 3.2 megapixel és autofókusz feliratok láttán az ember szívverése megemelkedik. Egy mozdulattal lehúzzuk a védőfedelet és a kamera máris használható (lezárt billentyűzetnél is bekapcsol). A kezelése tulajdonképpen semmit nem változott a K750i óta, ugyanúgy fektetve jelenik meg a menü és pillanatok alatt kiválaszthatjuk a szükséges beállításokat. Az exponáló gomb ugyanúgy kétállású, félig lenyomva fókuszál, teljesen lenyomva elkészíti a fotót. A legtöbb billentyű ilyekor gyorsgombként működik, például a kijelző feletti gomboknak is van funkciója. A digitális zoom a hangerőszabályzóval oldható meg.

Nézzük, milyen lehetőségeket kínál fel a kamera: négy felbontás (3, 2, 1 megapixel, VGA), két minőség (normál, finom), négy felvételi mód (normál, BestPic, panoráma, keret), motívumprogramok (automata, alkonyati tájkép, alkonyati arckép, tájkép, arckép, tengerpart/havas táj, sport, dokumentum), fókuszálási mód (automata, makró, végtelen), vaku (kikapcsolva, automata, vörösszem csökkentő), önkioldó, effektusok (fekete-fehér, negatív, szépia, túlexponált), fehéregyensúly (automata, napos, felhős, fénycső, izzólámpa), fénymérési mód (normál, középpontos), zárhang (4-féle, néma üzemmódban kikapcsol), dátumozás, mentés helye (telefon vagy kártya).

Aki nem tudná, a BestPic valójában egy sorozatfotó, amikor a fókuszálás után azonnal elkezdi készíteni a képeket a készülék. A gomb teljes lenyomása előtt és után is 4-4 képet csinál, valamint egyet a tényleges gombnyomáskor, tehát összesen 9 fotó készül, ezt teljes felbontás mellet is teljesíti. Ezután kiválaszthatjuk a legjobban sikerültet, és ezt elmenthetjük. Nos, ez szép felhozatal, azonban mégis akad egy kis gond. Mégpedig az, hogy a készített fotók alapján továbbra is a Samsung P850 a legjobb kamerás készülék Európában.

Ilyen képet készít 2
Ilyen képet készít 3
Ilyen képet készít 7
Ilyen képet készít 8
ilyen képet készít 9

Való igaz, hogy annak CCD érzékelője van, míg a K800 CMOS-t használ, de a mostanság tomboló napsütésben ez nem okoz hátrányt. Ráadásul a nálunk járt példány magyar, értékesítési verzió volt. Ezzel együtt a szoftver tehető meg bűnösnek az eddig látott fotókhoz képest gyengébb minőségért. Alapvetően nem csinál rossz képeket, de valahogy a részleteket kissé túltömöríti és meglepő a képzaj mennyisége. Dicséret illeti viszont a makró módot, mert ott tényleg jó képeket csinál (itt egy szinten van a P850-el). Ami pedig valóban kimagasló, az a vaku és a hozzá tartozó segédfény. Mindkettőnek óriási fénye van, a vaku még vaksötétben is használható fotót kreál (persze ilyenkor brutális a képzaj). Magam is meglepődtem, és igyekeztem a maximumot kihozni belőle, de nem sikerült a P850 minőségét elérni. A videónál viszont már eléggé a ciki kategóriába tartozik a készülék, a 176x144 pixel felbontású, alig 10 fps sebességű, 3GP formátumú videót egy jóval olcsóbb készülék is teljesíti. Értem én, hogy szeretnének majd egy Handycam sorozatot is, de hát azért egy CIF (352x288 pixel) felbontású MPEG4 videó csak elfért volna.

Ilyen videót készít
Ilyen videót készít 2

A zenelejátszó ellenben hozza az elvárt formát. Na persze ne számítsunk Walkman szoftverre, de ettől még nem rossz. Létrehozhatunk tetszőleges lejátszási listákat, a hangerő (16 fokozatú!) és a hangminőség is egyaránt remek a gyári csomagban mellékelt fülessel és a külső hangszórón sem kell szégyenkeznie. Van 5 sávos, grafikus hangszínszabályzó, kézi beállítást is létrehozhatunk Azt viszont nem értem, hogy a mikrofont hogyan sikerült ennyire fentre helyezni, mert szinte a fülünk és a szánk között lóg félúton. A sztereó FM rádió ugyanúgy RDS funkciós, ez is szépen szól, maximum 20 csatornát tárolhatunk el, a zenejátszóhoz hasonlóan simán tud a háttérben futni. A képeket, fotókat, videókat teljes kijelzőn nézhetjük vissza, illetve mindegyikhez tartozik saját szerkesztőprogram PhotoDJ és VideoDJ néven, valamint egy MusicDJ névre keresztelt dallamszerkesztő. A gyárilag telepített játékok között egy látványos, 3D-s teniszprogram és minigolf alkalmazás igyekszik elütni unalmas perceinket.

Végszó

Mit is mondhatnék, a K800i nagyon jó készülék. Rengeteg funkciót tartalmaz, alkalmaz zenelejátszónak, rádiónak, üzleti készüléknek és multimédiában is erős. Ugyanakkor fényképezés terén többet vártunk volna a Cyber-shot márkacsalád első tagjától. Fotóban ezzel együtt is jól teljesít, videóban viszont annál gyengébben. Nagyon szép kivitelezése, sokrétű képességei egy komoly felsőkategóriás készüléket rejtenek, amely büszkén lehet utódja a K750-nek.

Olvasói K800 tesztünk itt érhető el

A tesztkészüléket a GSM Depo biztosította, melyet ezúton is köszönünk. A készülék itt meg is vásárolható.

Szponzorált hirdetések

A Sony Ericsson újabb gesztust tett a fejlesztői közösségek felé

A svéd-japán gyártó már azzal komoly elismerést vívott ki az androidos fejlesztői közösségek, és a felhasználók körében, hogy legális módot biztosított a bootloaderek...

A Sony Ericsson újabb gesztust tett a fejlesztői közösségek felé
A Sony Ericsson újabb gesztust tett a fejlesztői közösségek felé
Forrás:
Mobil Portál

Cimkék:

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei

Ha minket már kiolvastál

Profession állások

további állások