Nokia N71 - a kakukktojás
Méret: x x mm
Súly: gramm
Kijelző: x pixel
Részletek: teljes adatlap


A jelenlegi N sorozatból már csak az N71 nem járt a szerkesztőségben. Most ő is megjárta szerkesztőségünket és bizony nem voltunk tőle elragadtatva.

Szponzorált hirdetések

Nokia N71 - a kakukktojás

A Nokia az N és E sorozatokkal két olyan szegmensben indított támadást, amely manapság igencsak népszerű. Az N-series a multimédiát helyezi előtérbe, ezen belül mindegyik készülék más-más területen igyekszik a vetélytársak felett teljesíteni. Az N91 dedikált zenevezérlő gombjaival, szabványos 3,5 mm-es jack kimenetével és még inkább a 4 gigabájtos merevlemezével egyértelműen a zenemániásokat célozza meg. Aztán ott van az N80, amely 3 megapixeles kamerát, WLAN-t, zenelejátszót egyaránt nyújt egy ízléses és manapság kedvelt szétcsúsztatható külsőben. Végül pedig itt van tesztünk alanya, az N71, amely ugye a kagyló kialakítást kedvelőknél szeretne bevágódni.

Kattints ide a galériához!

Kissé meghízott

Nos, a méretes dobozt felnyitva a készülék mellett találunk egy hálózati töltőt, egy USB adatkábelt, sztereó vezetékes headsetet, 3,5 mm-es jack adaptert, szoftver CD-t és persze a használati útmutatót. Aztán kivesszük a készüléket és máris rájövünk, hogy a doboz nagy mérete egyfajta lelki felkészítés arra, hogy mi vár ránk. Az N71 bizony nagy darab. A hosszúsággal nincs gond, a szélesség már azért kissé túlzó, mégpedig azért, mert az N71 szörnyen vastag. Bizonyára felhozható példának mondjuk a Samsung P850, mert az sem éppen pengevékony, csak az a többi méretével kompenzál, itt erről szó sincs. Ehhez hozzájön, hogy a meglehetősen szögletes formával még nagyobbnak mutatja magát. A végső koronát a szolid 139 grammos súlya teszi fel, ami azért érdekes, mert az N80 szinte azonos súlyú, mégis jóval kevésbé érezni rajta. Nézzünk rajta szét így összecsukva!

A külső kijelző egy méretes fémkeretben csücsül. Bekapcsolás után gyorsan kiderül, hogy méretileg rendben van a külső megjelenítő, de a 96x68 pixelnyi felbontás és a 65 ezer szín ellenére egyáltalán nem szép a képe. Darabos, pixeles és inkább 4096 színűnek látszik, a feladatát ezzel együtt ellátja. Alatta egy gombot helyeztek el, ezt alaphelyzetben lenyomva tartva nagyban kiírja az időt és a dátumot, egyébként leginkább a zenelejátszónál és a rádiónál vehetjük hasznát. A még lejjebb került kamera akár rögtön egy N70 hátlapjáról is jöhetett volna, csak éppen jelen esetben a kosz- és sérülésvédelme a nullával egyenlő. A tekintetünk ezután a csuklópántra terelődik, ami megint csak csúnya és nagy lett. Közvetlenül alá került a Pop-port rendszercsatlakozó a vékonyabbik töltőnyílással kombinálva. A hátlap felső pereménél van egy ajtó, amely a miniSD memóriakártya helyét rejti, ráadásul a készülékben eleve elhelyeztek egy 128 MB-os kártyát, ez az értékesítési csomag része.

Ez elsőre jól hangzik, hiszen így nem kell szétszedni és kikapcsolni a készüléket a cseréhez, de mégsem szerencsés az elhelyezés, ugyanis ha a headset vagy éppen az adatkábel csatlakoztatva van, akkor az ajtót nem tudjuk kinyitni. Az alsó részen nem találunk semmit, illetve a fedél tetején ott figyel a bekapcsoló gomb, ami a változatosság kedvéért rettentő apró, süllyesztett és alig lehet megnyomni, és ez az elhelyezés is rossz. A jobb oldala szó szerint üres, ellenben a bal felén találjuk meg az infrát és az adóvevő gyorsgombját, valamint lent a hangszórót. Aki szeretné nyakba akasztani, azok a jobb felső sarokban találják ennek helyét. Kezdjünk neki a kinyitás műveletének és még nincs vége a rosszalló megjegyzéseknek. Itt ejteném meg az alkalmat, hogy a minőségről beszéljek. A felhasznált anyagokkal nincs gond, a külső fémbetét szép, a műanyagok is rendben vannak. Aztán pont a kinyitáskor jövünk rá, hogy az egyébként is csúnya csuklópánt újabb baj forrása. Először is oldalirányban szépen mozog (csak összecsukva), másodszor pedig egyszerűen minden mozdulatra recseg és nyikorog, harmadjára pedig nem túl finoman működik. Nincs benne semmi rásegítés, végig nekünk kell kinyitni a fedelet, a dupla végpontnak sok értelmét nem láttam, aztán rájöttem a dologra.

Ha teljesen ki van nyitva, akkor a csatlakoztatott adatkábelt vagy headsetet nem éppen egyszerű eltávolítani, azonban ha átállítjuk a másik állásba, akkor már meg is szűnt ez a gond. Kinyitva még nagyobb, egyértelműen az N90-est idézi fel, de legalább a kamerapúp hiányzik róla. Mivel a súlyának jelentős része a fedelében van, így nyitva kellemesen húzza a kezünket. A gombokra térve már jobb kedvünk lesz, elvégre ekkora helyen nem lesz gond a méretükkel. Valóban nincs is, mondjuk ennél még nagyobbak is elfértek volna. A navigációs gomb azonban mégsem lett hibátlan, mivel kicsi, a krómozás miatt csúszik és a besüllyesztett szélei nehezítik a kezelését. A belső részen alul és felül is van egy matt fémberakás, ez itt is jól néz ki, tulajdonképpen én éppen akkorának szeretném látni a készüléket, mint ami területet körülölel a fémes rész. A belső kijelző igyekszik gyorsan kárpótolni az eddigi problémákért. A 2,4 coll képátlójú, QVGA (240x320 pixel) felbontású és 262 ezer színű TFT valóban nagy és valóban szép képet ad, de nem emelkedik az átlag fölé. Külön erénye, hogy a mostanság tomboló napsütésben kiválóan olvasható és jó a fényereje is. Felette figyel a másodlagos kamera, ugyebár az N71 3G készülék.

 

Belül kárpótol

Bizonyára sokakat meglep ez a meglehetősen negatív képet festő kezdet, de amint elkezdjük használni a készüléket, máris jelentősen javul a kedvünk. Nem fogom részletesen kitárgyalni az egyes részeket, hiszen éppen elég Symbian 9 operációs rendszerű Nokia járt nálunk, ahol a részletekre kíváncsiak elolvashatnak mindent. A névjegyzék kiváló, hatalmas memória, bődületes mennyiségű adat egy névhez és ott van a lenyűgöző önkalibráló hanghívás, ez egy nagyon profi alkotás. Üzenetek terén is megvan minden, SMS, MMS, e-mail irományainkat könnyen ellenőrzés alatt tarthatjuk.

Nem fogunk lemaradni egy napi teendőnkről sem, ha használjuk a naptárt. Havi, heti, napi nézet, szinte korlátlan memória, több kategória, riasztás, ismétlés, mi kellhet még? Ellenben az ébresztő még mindig csak egy időponttal birkózik meg, azért ezen már nem kevés készülék előrébb tart. A világóra nem grafikus, de jól használható, ismeri a nyári időszámítást és megadhatunk egy második időzónát. Ha arra van kedvünk, akkor akár 3000 karakteres szöveges jegyzeteket írhatunk, csak aztán győzzük borogatni a kezünket. A mértékegység konvertáló és a számológép a szokásos, talán egyszer majd lesz alapból stopper és visszaszámláló is. Ugyanígy jó ötlet lenne a diktafon 1 perces rögzítési idejét megváltoztatni. A személyre szabásban a Symbian igencsak szabad kezet ad, szóval kiélhetjük különc hajlamainkat.

Témák, teljes menü átrendezés, aktív készenlét, gyorsmenü, környezeti profilok, meg hasonlók. Azért, hogy repülőn ne kelljen nélkülöznünk, van offline üzemmód, csak aztán nehogy önvédelmi eszköznek nézzék. A multimédia szépen ki van szolgálva, van kamera, zenelejátszó, rádió, Real Player, videószerkesztő, látványos animált képnézegető. A zenelejátszó ikertestvére a 3250-ben látottnak, van hangszínszabályzás, ismétlés, véletlenszerű lejátszás, lejátszási listák, kezel egy halom formátumot, a háttérben futás meg eleve adott. A csomagban található fülessel elég jól, de nem kiemelkedően szólt. Aztán az adapter és egy Panasonic füles párosával szép teljesítményre volt képes. A képeket, fotókat és videókat teljes képernyőn nézegethetjük, az említett fotógaléria pedig tényleg ügyes és megfelelően gyors.

A belső memória nagyjából 14 megabájtra rúg, ehhez jön a miniSD bővítés akár 2 gigabájtig, szóval helyhiányunk nem lesz. Adatátvitel terén csak a WLAN-t hiányolhatjuk, egyébként infra, USB, Bluetooth, GPRS, EDGE, 3G szerepel a repertoárban, van miből választani. Végül pedig a kamera, amely egy 2 megapixeles, fix fókuszos egység mobilfénnyel megtámogatva. Túl sok funkciót ne várjunk tőle, fehéregyensúly, digitális zoom, néhány effektus, témamódok (pl. sport, éjszakai), fényerőszabályzás. Az elkészült fotók elfogadhatóak, vannak ennél jobbak, de rosszabbak is. A mobilfény nem csak nagy, hanem tényleg szép erőset villant, közeli fotóknál biztosan segít. Videóban viszont már elég előkellő helyen van, a CIF (352x288 pixel) felbontású és MPEG4 kódolású mozgóképek 15 fps sebességűek és meglehetősen jó minőségben rögzíti a hangot.

Ilyen képet készít 2
Ilyen képet készít 3

Ilyen videót készít

Végszó

A Nokia N71 a tökéletes kettőség megtestesítője. Megint azt kell mondjam, hogy az N71 mint telefon, egyáltalán nem rossz. A tudása abszolút rendben van, a Symbiant meg már unalmas állandóan dicsérni. Azonban mindezt sikerült egy nagyon elrontott külsőbe csomagolni és ez sokat levesz az értékéből, hiszen a hétköznapi használat során nem csak az tűnik fel, hogy mennyire jó a naptár, hanem az is, hogy milyen nehéz a készülék és minden nyitogatáskor recseg. Itt jegyzem meg, hogy a tesztkészülék tökéletesen új volt, tehát nem lehet a meggyötört állapotra fogni a dolgot. Nem éppen kis kompromisszumot igényel az N71, azonban a piacon jelenleg ő a legjobb kagylós Symbian okostelefon.

Szponzorált hirdetések

Kiszivárgott a Nokia N9 csúcsmodell

A betű és számjelzés alapján az N9 a Nokia idénre tervezett legfontosabb nagyágyúja. A korábbi rossz minőségű videón után most éles kép szintjén szivárgott ki, amelyből jópár...

Kiszivárgott a Nokia N9 csúcsmodell
Kiszivárgott a Nokia N9 csúcsmodell
Forrás:
Mobil Portál

Cimkék:

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei

Ha minket már kiolvastál

Profession állások

további állások