Nokia 6101 - Kommunikatív
Méret: 85 x45 x 24 mm
Súly: 97 gramm
Kijelző: 128 x 160 pixel
Mobil szélessáv: GPRS, EDGE
Multimédia: Kamera, Videó, MP3 lejátszás, E-mail, Internet, Rádió, Diktafon
Részletek: teljes adatlap


A Nokia 6101 egy olyan pénztárca kímélő mobiltelefon, amely ugyan számos kompromisszumra kényszeríti a vásárlókat, de mégsem érezzük úgy, hogy olcsó húsnak híg a leve.

Szponzorált hirdetések

Nokia 6101 - Kommunikatív

Tesztalanyunk hátlapján ott díszeleg a "made in Hungary" felirat, ami persze egy percig sem jelent gyenge minőséget vagy bármiféle hátrányt. A 6101 semmiképp sem nevezhető lélegzetelállítónak, elképesztőnek vagy bármilyen ehhez hasonlónak. Ez egy olyan mobiltelefon, amely az olcsóság és minőség jegyében született és minden erejével azon van, hogy megfeleljen a kor követelményeinek.Csomagolás

A már jól megszokott Nokia csomagolásból húzhatjuk ki a készüléket és tartozékait rejtő papírtálcát. Tartozékként kapunk egy formabontó Nokia töltőt, amely meglepő módon szakít a több éves hagyományokkal és csatlakozója vékonyabb mint a gyártó által idáig alkalmazott megoldás. Rögtön kapunk hozzá egy átalakító is, arra az esetre ha a közelben csak hagyományos Nokia töltő lenne. Van itt még egy felvevőgombos stereo headset is, ez az FM rádió bekapcsolásához elengedhetetlen. A használati utasításokkal spórolt a gyártó, mert egy rövid útmutató füzeten és a teljes kézikönyvön kívül semmi mást nem kapunk. Ez nem is baj, mert a magyar nyelvű dokumentációkon kívül más úgysem kell, de legalább kicsit odafigyelünk a környezetvédelemre is.

Külső és kezelhetőség

Pozitív összkép fogad a telefon összelegózása után, a fekete és ezüst színek visszafogott, harmonikus külsővel ruházzák fel a 6101-et. Néhány perc használat és aktív fogdosás után arra a következtetésre jutunk, hogy külseje miatt a nők jobban fogják kedvelni ezt a típust. A készülékház anyagaitól nem voltunk túlzottan elragadtatva, tapintása még csak csak elmegy, de a bal felső oldalán egy ronda és hegyes antenna is kikandikál, aminek egyáltalán nem örültünk. Belül is hasonló látvány fogad minket, de itt már a fekete szín dominál.

A gombok szépek, nagyok de a kettényitást segítő mechanikát már most kopottnak és gyengének érezzük. Kezelőszervekből nincs kimondottan sok, kívül jobb oldalt, az infraport felett a Push To Talk indító gomb, átellenes oldalon pedig a hangerőszabályzók találhatóak. Belül a számbillentyűkön kívül egy 4+1 gombos navigációs megoldás, két helyzet érzékeny billentyű és a hívás fogadó illetve elutasító gombok vannak. A navigációs gomb nem az igazi, nehéz benyomni és nem elég kemény, ugyanakkor az őt körülvevő négyesre ez már nem igaz.

 

Telefonkönyv, üzenetek

A 3.5 MB belső memória ellenére a névjegyzék nem dinamikus, hanem 500 férőhelyes. Bejegyzéseinkhez a telefonszámon és a neven kívül még 8 különböző adatot rendelhetünk: szám, Adóvevő cím, e-mail, webcím, postacím, felhasználó azonosító, jegyzet, kép. A jelenlét funkciót is a telefonkönyv menüjéből érhetjük el, mondanom sem kell, hogy az itthoni szolgáltatók nem támogatják. Extra, hogy egy gombnyomással kitörölhetjük a teljes telefonkönyvet, persze csak miután beírtuk a biztonsági kódot (gyárilag 12345). Az üzenetek menüpontból egyedül az EMS hiányzik, tehát van SMS, MMS és e-mail kliens is. Tudunk még Push To Talk üzeneteket is küldeni, de nálunk az azonnali üzenetküldőhöz hasonlóan ez sem támogatott.

Multimédia

Három alkalmazást tudunk elérni a média menüpontból. A VGA kamerát, az FM rádiót és a diktafont. A telefon kamerája alapvető képességekkel rendelkezik, de van lehetőség videófelvételre és sorozatkép készítésre is. Fotóink minősége a legjobb beállítások mellett átlagosak, többet nem is várunk el ebben az árkategóriában. Az FM rádiót a mellékelt headset csatlakoztatása után tudjuk elindítnai, ilyenkor a fülhallgató kábele játssza az antenna szerepét. Módunkban áll elmenteni kedvenc állomásainkat, kihangosítani a hangszóróra a zenét vagy állomásokat keresni. A Nokia már régóta integrál FM rádióvevőt egyes termékeibe, ezért a minőségre nincs panasz, jó velük a vétel és a hangzás is rendben van. Az utolsó multimédiás alkalmazás a hangrögzítő, segítségével rövid felvételeket csinálhatunk, amelyek hossza - a szabad memóriától függően - nagyjából 1 perc.

Szervező funkciók és egyebek

A naptárban pozitívan csalódtunk, mert minden a legnagyobb rendben volt vele. A heti és havi nézetes naptárban lehetőség van megadott dátumra ugrani, és teendőket feljegyezni is. A teendőkön és jegyzeteken kívül van még szinkronizáció, számológép, stopper, időzítő és ébresztő. Van még egy adódvevő névre hallgató menüpont is, amely a Push To Talk funkciót rejti. Készülékünk a GPRS és HSCSD mellett EDGE adatátvitelt is támogat, amelyet az xHTML böngészővel használhatunk ki leginkább.

Játékok

A telefonban három remekül kidolgozott játék kapott helyet. A Canal Control-ban a csapból folyó vizet kell csővezeték építésével elvezetni a lefolyóig, természetesen mindezt időre. A Golf Tour egy szórakoztató golf játék, míg a nagy klasszikus, a Solitaire egy pasziánsz klón. Mindhárom játék szép grafikával, saját zenével és könnyű kezelhetőséggel rendelkezik, ráadásul változatosak is. Érdekesség egyébként az alkalmazások alatt található gyűjtemény nevű mappa, amiben egy rövid animációkkal tarkított bemutatót találunk a Nokia 6101 kiemelt képességeiről, természetesen ez is zene kíséretében.

Vélemény

Egyértelműen bebizonyosodott, hogy nem csak csökkentett képességű telefonokat lehet alacsony áron eladni. A Nokia 6101 persze inkább az alsó-közép kategória környékére pozicionálható, de funkciói és kidolgozottsága miatt abszolút jó véleménnyel voltunk róla. EDGE képességének kifejezetten örültünk, ugyanakkor a külső antennát nem szeretjük, és a navigációs gomb sem az igazi.

Somez

Szponzorált hirdetések

Forrás:
Mobil Portál

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei

Ha minket már kiolvastál

Profession állások

további állások