Nokia 2100 - Nagyon alulról
Méret: 105 x44 x 20 mm
Súly: 85 gramm
Kijelző: 96 x 65 pixel
Részletek: teljes adatlap


A Nokia 2100-as készülékben - melyet ismét a gyártó hazai sajtóügynökségének jóvoltából tudhattunk magunkénak - semmi újdonságot nem találunk. Női kézbe adva próbáltuk egy kicsit érdekessé tenni az alábbi tapasztalatokat és még így sem igazán sikerült. A 2100-ás az eddig valaha látott legmélyebb kategóriás készüléke a gyártónak, mely tulajdonságaiban minimális többletet nyújt a több, mint két éve megjelent Nokia 3310-eshez képest.

Szponzorált hirdetések

Érdekes külső

Egyedül a telefon külseje mutat némi érdekességeket. A felépítés amolyan Nokia 5210-szerű, tokos, ám véletlenül se gondoljuk, hogy ütésálló modellről van ez esetben szó. A néhol picit áttettsző, zöldes, semmilyen színű előlapon a gombok hagyományosan (fel-le, jobb-bal funkció és piros-zöld billentyűk) helyezkednek el, könnyedén nyomkodhatók, határozott nyomásponttal rendelkeznek és a világítás is leginkább egy zseblámpa fényével hasonlítható össze. Hogy praktikus-e avagy felesleges azt mindenki maga döntse el: a készülék hátlapjába a Panasonic GD67-es mintájára beilleszthetünk valamilyen képet kedvesünkről vagy akár kedvenc állatunkról. A megoldás viszont átgondoltabb a japán gyártó modelljénél látottnál: nem egyszerűen bele kell helyezni, hanem a hátlap hátulján egy kis gumi fogja a képet nehogy elmozduljon. Örömmel tapasztaltam, hogy végre egy olyan Nokia készüléket tartok a kezemben melynek rendkívül könnyen levehető az előlapja és hátlapja, végre nem törik bele a körmöm.

Kevésbé érdekes belső

A telefon bekapcsoló gombját felül találhatjuk. Ha bekapcsoltuk magunkat és belépünk az animált, egyszerű Nokia menübe, megtalálhatjuk az összes alapfunkciót: üzenetek, hívásinfó, üzemmód választási lehetőség, beállítások menü, ébresztőóra funkció, emlékeztető, játékok, extrák stb.

A telefonkönyv a SIM kártya memóriáján felül további 100 név és szám tárolását teszi lehetővé, a kontaktokat hívócsoportokba sorolhatjuk, melyek testreszabására is van alkalmunk a készülékben. Ugyanúgy, mint a 3310-es készüléknél SMS írásakor az üzenet-összefűzés funkciónak köszönhető-en a megszokottnál jelentősen hosszabb szöveg is begépelhető, a készülék három üzenetig automatikusan összekapcsolja azokat. Az üzenetíráshoz kapcsolódóan megemlíthetjük, hogy számolja a karaktereket, saját SMS memória nincs, a telefon mindent a legegyszerűbb Nokiákból örökölt. A telefon öt üzenet sablont tartalmaz, melyek tetszés szerint megváltoztathatóak, valamint további hármat készíthetünk saját elképzeléseink függvényében.

Üzemmód választásra öt (általános, hangtalan, halk, hangos, "szabad stílus") profil közül válogathatunk, melyek saját ízlésünk szerint alakíthatók. A készüléket rezgő hívásjelzéssel is ellátták, a profilok segítségével bármely környezetben módunk nyílik a diszkrét használatra
A megszokott 35 + 7db szerkeszthető csengőhangok nem mutatnak fejlődést. Ébresztőóra funkciója működőképes, valamint egy egyszerű naptárat is találunk, ami leginkább rövid emlékeztetők rögzítésére szolgál, mint a komplexebb szervező-funkciók ellátására.

Három játék található a készülékben, mellyel bármikor és bárhol elszórakozhatunk. (snake2, Space Impact, Link 5). Az extrák menüpont alatt számológépet, stopperórát, időzítést, képszerkesztést, és hangszerkesztést találunk.
Sajnálatos módon a gyártók a 2100-ából kifelejtették a WAP szolgáltatást, ami ma már egy low-end kategóriás telefonnál is alap tulajdonság. A GPRS-ről és hasonló csúnya mozaikszókról hál'istennek nem kell beszélnem a 2100-ással kapcsolatban.

Nokia 2100-vs Sony EricsonT100

Kétségtelen, hogy a 2100-ás a japán-svéd gyártó T100-as számú telefonjának konkurenseként látott napvilágot. Hogyha kezembe veszem a két telefont már a külsejükről, meg tudom állapítani, hogy melyiket szeretném a magaménak tudni. Ez persze a T100-as készülék, könnyedsége, finomsága, és hihetetlen vékonysága fogott meg. Ezzel szemben a 2100 nehezebb, puritánabb megjelenésű és vastag. Ugyan ha elkezdem a gombokat nyomkodni, rá kell döbbennem, hogy a Nokia kezelhetősége jóval könnyebb, mint a Sony Ericssoné, de ezt az egyetlen jó tulajdonságát ellensúlyozza hiányos tudása. A T100-asnak sincsen nagy memóriakapacitása, mint a Nokiának, ám mégis valahogy jobban megdobogtatja a felhasználó szívét.

Ancsee

Szponzorált hirdetések

Forrás:
Mobil Portál

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei

Ha minket már kiolvastál

Profession állások

további állások