A Samsung olyan netbookot adott ki, ami végre olyan, amilyennek egy netbooknak lennie kell. Olcsó, sokat bír az akksija és ami lassan extrának számít: nem tükröződik a kijelzője.

Szponzorált hirdetések

Három éve még mindenki úgy hitte, a netbookok majd megváltoztatják az emberek netezési szokásait - a kis, hordozható gépeket boldog-boldogtalan hóna alá csapja, és a kávézóban, parkban, tengerparton, mezőn, stb. netezget - merthogy van mobilnete is, ugye. Az alapkoncepció Nicholas Negroponte víziójából nőtte ki magát: olcsó, közepes (kis) teljesítményű gép, egyszerű feladatokra.


Igaz, Negroponte a fejlődő országok szegény gyerekeinek szánta az olcsó laptopot, de a gyártók hamar rájöttek, hogy a fejlett országok elkényeztetett fogyasztóit is meg lehet fogni vele. Kitört a netbook-láz, és 2008-ban, 2009-ben gyakorlatilag minden gyártó kijött netbook modelljeivel - még a Nokia is.


Igaz, hamar kiderült a netbookok gyenge pontja: aki egyszer már hozzászokott a gyors asztali géphez, gyors notebookhoz, az nehezen fogadta, hogy a netbook bizony lassúcska - ezért egyre erősebb, jobb, gyorsabb modellek jöttek ki - csakhogy ezzel párhuzamosan nőtt az ár is. Így mostanra a netbook meglehetősen eltávolodott a kezdeti irányvonalaktól. A mezőn üldögélő netező csini lány is már inkább egy Nexus S-t fog a kezében, így a mobilnetezés, mint indok is kissé okafogyottá vált, tekintve, hogy az okostelefonok akkorára nőttek, mint egy-egy MID, végül kegyelemdöfésként tavaly berobbantak a tabletek - a netbook-láz véget ért.


Így talán van esély arra, hogy a gyártók divattermék helyett valóban olyan gépet gyártanak majd, amit a kategória megkíván: alacsony áron, egyszerű feladatokra, könnyű, hordozható kis gép. Épp ezért volt kellemes meglepetés a Samsung egyik új netbookja, az NP-N145P. Három fontos dologgal igyekszik kitűnni a netbookok szürke masszájából: a jó ár-érték aránnyal, a matt kijelzővel (végre!) és a hosszú akku üzemidővel. Többi tulajdonságát tekintve nem jelent újdonságot. De lássuk kicsit részletesebben.

Ami a legjobb ebben a gépben, hogy matt. Mattfekete, enyhén szemcsés felületű külső burkolat - ugyanez belül - és az ehhez passzoló szintén matt kijelző. Elmondhatatlan, mennyire jó, ha egy netbooknak matt a kijelzője. Lehet ugyanis látni. Akkor is, ha nem egy félig elsötétített szobában ülünk. Hanem történetesen a szabadban, vagy a hátunk mögött világít egy lámpa. Egy Asus, vagy Acer esetében itt kb. vége a dalnak, de még a több mint félmillióba kerülő brutálgép sem volt képes arra, amire a Samsung-gép: tükröződésmentes képet adni.

Nagy erény ez a sok tükröződő, sőt, sminktükörként használható kijelző esetében. A matt kijelző felfedezése nyomán érzett boldogságtól felvillanyozva folytattam a gép felfedezését, ám a felfedezni valók sora ebben jobbára ki is merült. Szembetűnő volt még a netbookban felhasznált anyagok minősége: semmi hivalkodás, semmi extra, mégis érezhető a minőség.

Nem egy fél marék granulátumból fröccsöntötték a műanyag alkatrészeket (a világ legolcsóbb netbookjának esetében viszont igen) és az összeszerelés is nagyon igényes. Erős, masszív, nagyon pontosan, jól összerakott kis gép az NP-N145P. Nem feltűnő, nem kihívó, inkább csendes, visszafogott a külső, a majdnem fekete - nekem sötét antracitnak tűnő - színt csak az alsó részen körbefutó sötétbíbor keret töri meg. Egyszerre decens és fiatalos. A fiatalos jelleget erősíti egyébként a felhasználó felőli oldalon az öt kis kék státusz LED is.


A billentyűzeten a kijelző káváján, a touchpaden és a többi részen is ez a minőség és gondosság volt tetten érhető. A billentyűzet kényelmes, kellően nagy, igaz, az én kézméretemhez még a gyerekeknek szánt netbook sem volt túl kicsi. A touchpad finoman különül el a környező felülettől, enyhén bemélyesztve érzékelhetők a határok, az egérgombok viszont itt is, mint sok más netbook esetében túl kemények. Igaz, nem annyira, mint az Asus 1215n esetében.

A gép tehát külsőre nagyon ott van, teljesen jó. Belső felszereltséget tekintve viszont már kevésbé kényeztet, de hát nem is ez a dolga, hiszen ahogy a gyártó is kiemeli, a lényeg a kedvező ár-érték arány. Ebbe ütős vas nem nagyon fér bele. 1,66 GHz-es Intel Atom N450 processzor, 1 GB DDR2 memória, 160 GB háttértár, Intel GMA 3150 grafikus vezérlő, b/g/n wifi, (opcionális 3G is) és 10,1 colos matt kijelző, 1024x600-as felbontású TFT, három darab USB 2.0 port, egy VGA kimenet, és multikártya-olvasó jut az NP-145P gazdájának.


Tehát nem egy erőgép. Ehhez jön a Windows 7 Starter kiadás. XP-vel valószínűleg gördülékenyebben mennének a dolgok, a Win7-tel kissé nyögvenyelős a használat, a videók lejátszása is nehéz, HD filmekről ne is álmodjunk. Persze ez a gép nem erre való. A lényeg a netezés, az online kommunikáció - ehhez természetesen rendelkezésre áll a fejhallgató bemenet, a beépített hangszóró, és webkamera - amire tökéletesen alkalmas.

A matt kijelző mellett a másik fontos tulajdonság az akkuidő. A gyártó hivatalos oldalán 12 órát ígér, (egy mellette látható ábrán 9,5 órát jeleznek), a hatcellás akkuval nekem közel hat órán át bírta erős használat mellett (folyamatos online videó lejátszás wifin keresztül), igaz, nem vettem minimumra a fényerőt, úgy lehet, hogy 8 órát is kisajtolhattam volna belőle. Ez mindenképp kiemelendő pozitív tulajdonság, különösen egy mobilnetezésre szánt gép esetében.


És most jöjjön a legfontosabb szempont: az ár. Az NP-145P jó összeszereltséggel, matt kijelzővel, gyengécske vassal és az azt leterhelő operációs rendszerrel, valamint rendkívül jó üzemidővel kicsit több, mint 80 ezer forintért kapható - a hozzá  nagyon hasonló Samsung NP-NF210 duplamagos Atom processzorral és 160 helyett 250 GB-os HDD-vel, egyébként gyakorlatilag azonos konfigurációval már 100 ezer forint felett van. 80 ezer forintos árért az NP-145P azt nyújtja, amit egy netbooknak kell: jó áron használható teljesítmény, hosszú üzemidővel és  t ü k r ö z ő d é s m e n t e s, m a t t kijelzővel.

Szponzorált hirdetések

Szuperolcsó Samsung okostelefon KitKat Androiddal

Íme egy vadonatúj készülék azoknak, akik igen olcsón szeretnének beszerezni egy friss Android szoftveres mobilt.

Szuperolcsó Samsung okostelefon KitKat Androiddal
Szuperolcsó Samsung okostelefon KitKat Androiddal
Forrás:
technet.hu

Cimkék:

Profession állások

további állások

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei