Dugig tömve, mégis vékony kivitelben érkezett hozzánk a Samsung egyik legújabb szubnotesze, a mindössze 13”-os Q330. Netbook méret, valódi laptop izmokkal.

Szponzorált hirdetések

A Samsung legújabb, Q330 névre hallgató laptopja annak ellenére, hogy méretét tekintve akár netbooknak is elmenne, valójában azoknál sokkal többet nyújt: valódi teljesítményt. Míg ugyanis a netbookok az Intel energiatakarékosságra és olcsó előállításra kitalált Atom processzorait használják, ebben a gépben egy Core i3 M350 (2,27 Ghz, két mag, amely virtuálisan négynek látszik) dorombol, nem is akárhogyan.


A Q330 tehát – ami a processzort illeti – földbe döngöli és helyben hagyja a netbookokat. Annál is inkább, mert nem csupán a processzorban tér el tőlük: e gépben is megtalálható ugyanis az Nvidia Optimus megoldása, amely – attól függően, hogy teljesítményre vagy energiatakarékosságra van épp szükségünk – váltogat az osztott memóriás, integrált Intel GMA HD és a dedikált memóriával rendelkező Nvidia 310M közt.

Enyhén tükröződő, elegáns külső

Enyhén tükröződő, elegáns külső


Utóbbi miatt korlátozottan még játékra is jó a Q330, ha nem a legeslegújabb játékokat akarjuk maximális beállításokkal játszani. Amennyiben valakit érdekel, a Windows teljesítményindex 4,5-re taksálta a gépet.

Memóriagondok nélkül
A memóriával és a merevlemezzel sem spóroltak a koreai gyártónál: előbbiből összesen négy gigabájtnyi DDR3-at találtunk telepítve, utóbbiból pedig egy fél terabájtos darabot, amely lássuk be, mobilgépeknél igencsak tisztességes mennyiség. Természetesen a gépen 64 bites Windows 7 futott, hiszen máshogy nem tudnánk teljesen kihasználni a memóriát.

Álcázott külső
Elsőre azt hinné az ember, hogy fém külsőt kapott a Q330, ez azonban csak látszat: valójában műanyag az egész burkolat. Ennek ellenére masszív kivitel, de sajnos például a kijelzőt nem lehet teljesen hátra hajtani. A gép teteje fekete, szálcsiszolt kinézetet kapott. Utóbbinak hála valamennyivel kevésbé tükröződik, mint az átlag, valamint kevésbé látszanak meg rajta az ujjlenyomatok is.
Elöl csak a kártyaolvasó kandikál ki

Elöl csak a kártyaolvasó kandikál ki


Fűző a végekre
A kis szerkezet a benne foglaltak ellenére azonban nagyon vékonynak tűnik, főleg hagyományos notebook társaihoz képest. Ezt úgy érték el a Samsung mérnökei, hogy – annak ellenére, hogy legvastagabb pontján 32mm a gép, a széleihez közeledve annyira gyorsan keskenyedni kezd, hogy a fedél kinyitásakor kissé furcsa lehet a vékonyka él.

Mérlegképes mobilgép

A fogyókúra nem csak a méretre, hanem a súlyra is jótékony hatással volt: míg egy átlagos, 15,4” körüli notebook három kiló körül mozog, ez a 13,3” (épp, hogy) nincs kettő sem. Ezzel pedig már tényleg hordozhatónak mondható.

Örömteli egerészés?
A touchpad, avagy tapipad működésére egy rossz szavam nem lehet. A Synaptics által gyártott, multitouch figurákat is ismerő (már ha le nem tiltjuk!) darab kezelése kényezteti az embert, annyira jól reagál. Azonban három részlet nem tetszett az elhelyezésében: egyfelől, mivel alig rendelkezik valamiféle peremmel, könnyen lefutunk róla – aztán csak vaktában húzgáljuk ujjainkat a sztrájkoló egérmutatónak – másfelől pedig furcsa helyre rakták.
Bélyegek helyett ujjlenyomatokat gyűjt a tapipad

Bélyegek helyett ujjlenyomatokat gyűjt a tapipad


No nem kell megijedni, nem a gép hátára, csak elcsúsztatták néhány centivel jobbra, és így már nem a szóköz billentyű alatt középen található. Ez egyeseknek bezavarhat a gépelés közben, bár erre létezik megoldás: a tenyér érzékelést fel kell emelni a meghajtóprogramban. Ez sajnos alapesetben nincs beállítva. Utoljára pedig a fényes-fémes billentyűk félpercente tisztításra szorulnak, annyira gyűjtik az ujjlenyomatokat. Ettől eltekintve azonban bátran kijelenthetem: a Synaptics egérpadok még mindig kenterbe verik a konkurenciát.

Selymes tapintás
A billentyűzet chicklet stílusban készült, és nagyon kellemesen használható. A billentyűk leütése puha, halk, de ennek ellenére határozott. Vakon gépelés közben nem fogunk a monitorra sem pillantani azt lesve, tényleg leütöttük-e a karaktert. Mivel a masina pici, ezért a számbillentyűket tartalmazó numpad nem kapott saját gombsort. Ez van, van akinek előny, másoknak hátrány. Egy biztos, így maradt elég hely a kényelmes gombméretre a billentyűzet többi részén.

Visszafogott extrák
A készülék nem hirdeti fennhangon extráit, inkább a visszafogott stílust követi. Annak ellenére tehát, hogy nincs rajta kismillió matrica, mégsem spórolta ki a Samsung az egyre inkább standarddá váló, de még a ritkább extrákat sem. Így az n-szabványt támogató WiFi mellett a Galaxy S-hez hasonlóan itt is 3.0-ás Bluetooth csatolót találunk, amely most ugyan nem jelent sokat, de idővel biztos jól fog jönni.
Basszust ne várjunk, de azért használható

Basszust ne várjunk, de azért használható


Külön öröm lehet a kütyüiket, mobiljukat vagy lejátszóikat USB-ről töltő felhasználók számára, hogy a gép egyik USB csatolója nem csak bekapcsolt állapotban tölti a reá aggatott eszközöket.

A gyerekek már alszanak!
A notebookok jelentős része este orkánerejű szélvihart támaszt, legalábbis a ventillátorzajt illetőleg. Egyesek állandóan, mások pedig mindig pont a legrosszabb alkalommal emelik visításra hangjukat. Épp ezért különleges a Samsung kis masinája: halk.
Takaros az alja a gépnek

Takaros az alja a gépnek


Használata alatt egyedül az éjjeli csöndben vettem észre a hűtőventillátor zaját, és ez tagadhatatlanul jó pont, főleg azoknak, akik esetleg nem a belváros forgatagában akarják csak használni a gépet. Esti filmnézéshez például – egy jó, zárt fejhallgatóval – emiatt tökéletes lenne.

Átlagos kimenetek?

A gép bal oldalán a tápcsatlakozó és a hűtőrács előtt megtalálhatjuk a VGA és a HDMI
kimeneteket, egy – néha életmentőnek számító  – vezetékes hálózati csatolót, a már említett, kikapcsolva is töltő USB (csak 2.0, a gépen sajnos nincs 3.0) aljzatot valamint a mikrofon és a fejhallgató jack aljzatokat.
Baloldalt igényes felhozatal

Baloldalt igényes felhozatal


A gép elején, középen árválkodik a kártyaolvasó bemeneti nyílása, – szerencsére vakdugóval, – amely SD/SDHC/MMC memóriakártyákat képes fogadni. A bal oldalon megtalálhatjuk az utolsó két USB csatolót a Kensington zár rögzítőpontja és a nyolcszoros DVD-újraíró által közrefogva. A Q330 hátulján csupán egy újabb szellőzőrács kapott helyet, nomeg erre távozik az akku is, ha ki kívánnánk venni.
Jobboldalt még két USB

Jobboldalt még két USB


Feltöltődött öröm
A gépet egy 4400 mAh, 48Wh teljesítményű akkuval kaptuk, és a Samsung állítása szerint az opcionális 5900 mAh-s 6 cellással akár hét órát is vígan gépelhetünk. A tesztünk során azt találtuk, hogy ez valószínűleg nem is teljesen hazugság, hiszen a kisebb akkuval mi is 4-5 órás üzemidőt értünk el. Amennyiben nem ragaszkodunk a 100%-os fényerőhöz, és merevlemezről nézzük, valószínűleg egy bővített gyűrűk ura filmet is végig nézhetnénk.

Tükröm-tükröm
Sajnos a Samsung sem hajlandó lemondani a (1366x768-as felbontású) fényes kijelző által nyújtott extra kontrasztról, annak ellenére, hogy közepesnél nagyobb fényben és sötétebb képeket nézve így akár tükörnek is használhatnánk. A jelek szerint azonban nincs esélyünk szabadulni ettől az „extrától”.
A kijelző még mindig jól tükröződik

A kijelző még mindig jól tükröződik


Két kiló, maradhat?
A Q330 tehát meglepően jól teljesít, és valószínűleg kellemes útitársa talál benne a kedves vásárló. A nagy kérdés azonban: mégis mennyiért? Nos, a gépet 230 ezer forint környékén vihetjük haza, amely elsőre talán túl soknak tűnhet. Ezért azonban egy netbook méretű – tehát hordozható – de mégis minőségi notebook tudású, erős és jól kinéző gépet kapunk. Lehet, hogy ennyiért nem egy netbookot kapnánk, de a Q330 szerintem akár kettővel is elbánna egyszerre.

Kapcsolódó anyagaink:
ASUS 1215n - a legizmosabb szépség
HP mini 210 Vivienne Tam - netbook az igazi nőnek
Új Mac mini: gyönyörű és drága
Kicsi és erős: ASUS Eee 1201N

Szponzorált hirdetések

Samsung 370R teszt: Series 3 notebook a javából!

Típusjelzése alapján abszolút nem szabad lenézni a dél-koreaiak új gépét: a Series 3 nem csak szép, de szépen is muzsikál.

Samsung 370R teszt: Series 3 notebook a javából!
Samsung 370R teszt: Series 3 notebook a javából!
Forrás:
technet.hu

Cimkék:

Profession állások

további állások

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei