Az ASUS új Eee PC-je, a 1215n már messze nem az a gyengécske apróság, mint a család első tagja. Ez már igazi erőgép, és több szempontból is különleges.

Szponzorált hirdetések

Galéria A netbookok Ferrarija

A netbookok Ferrarija

[+] még több fotó

Netbook kapcsán talán furán hangzik, de egy igazán különleges gép járt nálam. Az ASUS új Eee PC-je már baromi messze van a kezdeti hét collos, gyengécske - olcsó - kis netbooktól. Olyannyira, hogy a 1215n a jelenleg kapható legerősebb netbookok közé tartozik. Az utóbbi időben kipróbált netbookok - kis különbségektől eltekintve - mind egy kaptafára készültek, és inkább külsőben, vagy extra szolgáltatásokban igyekeztek pluszt nyújtani.

A 1215n viszont a külcsín helyett a belbeccsel próbál megragadni, és bevallom sikeresen: régóta először komolyan úgy gondolom, hogy ez az a netbook, amit szeretnék megvenni otthoni használatra. Tudniillik nem csak jól néz ki, de egy átlagos tudású asztali gép kis jóindulattal kiváltható vele - és ahhoz képest az ára sem olyan borzasztó.

Bár a gép kategóriájában kiemelkedően izmos, azért térjünk még kicsit vissza a külsőre: az ASUS mindig is csinos, csilli-villi, gusztusos notikat csinál, és ez sem lóg ki a sorból, sőt, kicsit fejlődött is elődjéhez, a 1201n-hez képest: a fényes burkolatot ugyanis mattra cserélték, amitől egyrészt az ujjnyomok kevésbé látszanak meg rajta, másrészt komoly és elegáns eszköz benyomását kelti. Az egységes ezüstös felületet csak egy a felső harmadban, a gép közepére biggyesztett - króm-hatású - ASUS logó töri meg.

Galéria Elegáns burkolat

Elegáns burkolat

[+] még több fotó


Ha felnyitjuk a fémes hatású burkolat a billentyűzet alatt folytatódik, de a kijelző kávája és a tasztatúra, illetve az az alatti rész is fényes fekete, ahogy ezt az ASUS-ok esetében már megszokhattuk. Szembetűnő változás viszont egy másik ASUS hagyomány eltűnése: a 1215n esetében a tapipad nincs besüllyesztve, és eltérő anyaghasználat sem jelöli. Csupán két süllyesztett krómcsík mutatja, hol kezdődik a - szokás szerint nem sokra jó multitouch-os - pad. A touchpad érzékeny és jól reagál, de kissé tapad - talán valami bevonat nem ártott volna rá. Az egérgombokkal már korábbi ASUS-ok esetében sem voltam megelégedve, ezen a gépen viszont sajnos bűnrosszak a gombok: szerintem eleve hiba volt, hogy nem választották ketté a jobb és bal gombot, de ami szinte használhatatlanná teszi, az a keménysége. Olyan erősen kell lenyomni, hogy az embernek behorpad a hüvelykujja. Persze használat közben egy idő után biztos puhábban kattan majd, de én nem törném össze vele az ujjam.

A billentyűzet chiclet, a mérete kényelmes (a backspase, az enter és a shift szokás szerint kicsit rövid, de meg lehet szokni) csak picit talán kemények a gombok, de nem vészes. Ami tetszett még, az a beépített webkamerán elhelyezett kis retesszel nyitható zárható fedél. Talán emlékeznek még az iskolai kémkedési ügyre - egy ilyen kis fedéllel nem fordulhat elő, hogy valaki kukkol minket a szobában. A billentyűzet felett - vagy a kijelző alatt, kinek mi tetszik -  három gombot találunk: baloldalon a gyorsindító gombja, amivel kevesebb mint 10 másodperc alatt feléleszti az ASUS saját, fapados rendszerét, és a wifi kapcsoló gombja, jobb oldalon a kik kék LED-del ellátott bekapcsológombot találjuk. 

Galéria Kukkolás ellen retesz

Kukkolás ellen retesz

[+] még több fotó

Ha a külső elsőre nem is árulja el, hogy egy szupererős netbookkal van dolgunk, a csatlakozók kapcsán már gyaníthatunk valamit: baloldalon a táp és a VGA csati nem újdonság, viszont mellette a HDMI már extrának számít. A sort egy USB 2.0 port zárja. Jobboldalt is találunk meglepetést, ugyanis a két másik USB port már 3.0-ás. Az új 3-as USB pedig átlag tízszer gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé, és mi ebből élből kettőt kapunk. A szélére az Ethernet csati és a Kensigton zár került.

A kijelző 12"-os, 1366x768, és nagyon szép képet ad. Láttam már pár netbookot, de ez közöttük a legjobb: szép kontrasztos, a színek is élénkek. Sajnos ezt sem lehet teljesen hátradönteni, és a betekintési szög sem valami óriási, de ezért kárpótol a szép kép. A 1215n alsó burkolata ragyás, gumiszerű műanyag. Kellemes tapintású. Továbbá az is kellemes, hogy a 1215n alig melegszik: egyáltalán nem olyan, mint a korábban nálam járt lábszőrpörkölős modellek. Kibírhatóan meleg, és kevésbé zajos is az átlagnál.

Galéria Bizony, egy HDMI

Bizony, egy HDMI

[+] még több fotó

Na, de lássuk a belsőségeket, végülis ez teszi olyan különlegessé az új ASUS-t. Először is ebben az Intel újdonsága, a legerősebb, 1800 MHz-es kétmagos Atom D525 processzor került a gépbe, aminek hála a 1215n esetében nem tapasztaljuk azt a leheletnyi kis lassúságot, ami olyan idegesítő tud lenni egy netbook esetében. Kell is a kakaó a másik nagy újdonsághoz: a 1215n-ben ugyanis két grafikus vezérlést találunk.

Az Eee PC család

Az ASUS Eee PC ultra-hordozható számítógép, amelyet az Intel és az ASUSTeK cégek terveztek a fogyasztói piac számára. A netbook néven ismert hordozható számítógép kategória első típusa. Az első, 2007-ben megjelent típust kis méret és tömeg, viszonylag alacsony ár, Linux operációs rendszer, SSD meghajtó jellemezte. Néhány, a 2008-as év folyamán megjelent újabb modell már Windows XP operációs rendszert és hagyományos merevlemezt tartalmazott. Ezen újabb változatok ára már magasabb, de még mindig alatta marad a subnotebook kategóriába tartozó gépeknek. A gép neve a reklámozásához használt angol szlogen kezdőbetűiből áll össze: Easy to learn, Easy to work, Easy to play. Forrás: Wikipédia


Az egyik, a kategóriában már unalomig ismert integrált Intel GMA 3150, a másik viszont az NVIDIA Ion 2, ami most először dedikált GPU-ként került a gépbe (és ami az okosok szerint teljesítményben nagyjából azonos egy GeForce G210-zel). Az Ion 2 támogatja a DirectX 10.1-et, valamint képes a nagyfelbontású (HD) videók hardveres gyorsítására is. A két megoldás közötti váltást a szintén új Optimus rendszer végzi. Ez dönti el, mikor milyen grafikai teljesítményre van szükség - a döntés a fogyasztást is nagyban befolyásolja. Netezéshez, szövegszerkesztéshez mehet a GMA, de ha elindítunk egy játékot, akkor a rendszer átvált az Ionra.

Galéria Dupla magos Atom, ION 2 GPU

Dupla magos Atom, ION 2 GPU

[+] még több fotó

Ezzel érték el az ASUS mérnökei, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon: a 1215n ugyanis bár messze nem gémer laptop, jóval több játékélményt kínál egy hagyományos netbooknál. A legújabb Track Mánia például gond nélkül játszott a kisfiam, ugyanezt felnyomtuk egy szokásos netbookra: azon is elfutott ugyan, de eléggé akadt. Tehát ha nem a legújabb, legerősebb játékokkal szeretnénk játszani, és megelégszünk az egy-két éves kisebb játékokkal is, akkor akár útközben sem kell lemondanunk a játékról. Ami talán még a játéknál is nagyobb előny, hogy az Ionnak hála a 720p, sőt 1080p videók lejátszása sem okoz gondot - a teszt során is gond nélkül futottak a HD filmek - és ha a tévén (vagy monitoron) szeretnénk nézni, csak összekötjük a géppel - hála a HDMI csatinak. 

Galéria Jó alternatíva

Jó alternatíva

[+] még több fotó


A tárhely alapból 250 GB-os HDD, (5400 rpm SATA) de megvehetjük nagyobb HDD-vel, vagy SSD-vel is, sőt, a 250 GB mellé egy évig ingyenesen kapunk 500 GB online tárhelyet az ASUS-tól. Az új 3.0 USB mellett Bluetooth-ból is a harmadik generációs változat került, és az is hasznos tulajdonság, hogy az egyetlen megmaradt USB 2.0 porton keresztül a géppel kikapcsolt állapotban is tölthetünk más kütyüket.

És azért, hogy ezt a kis erőgépet sokáig használhassuk, 6 cellás akkut kapunk hozzá. Ezzel elméletileg akár 5 és fél, 6 órás üzemidő is elképzelhető; a teszt során erős használat mellett - játék, és HD videó lejátszás - bekapcsolt wifivel, nagy fényerővel is több mint három órán át bírta egy feltöltéssel, ami igen szép teljesítmény. Mindehhez pedig Windows 7 Home Premium  operációs rendszer jár.

Persze ennek megvan az ára: a kategóriájában egyik - ha nem a legerősebb netbook ára 120 ezer forint körül alakul. Az viszont, hogy ez mennyire sok, relatív: a korábban szintén nálam járt Karim Rashid által átdizájnolt, több fokkal gyengébb divatkiegészítő is 120 ezer forint körüli áron kapható.

További érdekes cikkek
HP mini 210 Vivienne Tam - netbook az igazi nőnek
Új Mac mini: gyönyörű és drága
Kicsi és erős: ASUS Eee 1201N

Szponzorált hirdetések

UFO-val támadja Barcelonát az ASUS

Még nem tudjuk, hogy valóban újra tablet ötvözne telefonnal (vagy mást mással) az ASUS, de az kiderült, hogy UFO-t már tudnak építeni, legalábbis filmen. A valódi termék "fémes" lesz,...

UFO-val támadja Barcelonát az ASUS
UFO-val támadja Barcelonát az ASUS
Forrás:
technet.hu

Cimkék:

Profession állások

további állások

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei