Az ASUS új Eee PC-je, a 1215n már messze nem az a gyengécske apróság, mint a család első tagja. Ez már igazi erőgép, és több szempontból is különleges.

Szponzorált hirdetések

Galéria A netbookok Ferrarija

A netbookok Ferrarija

[+] még több fotó

Netbook kapcsán talán furán hangzik, de egy igazán különleges gép járt nálam. Az ASUS új Eee PC-je már baromi messze van a kezdeti hét collos, gyengécske - olcsó - kis netbooktól. Olyannyira, hogy a 1215n a jelenleg kapható legerősebb netbookok közé tartozik. Az utóbbi időben kipróbált netbookok - kis különbségektől eltekintve - mind egy kaptafára készültek, és inkább külsőben, vagy extra szolgáltatásokban igyekeztek pluszt nyújtani.

A 1215n viszont a külcsín helyett a belbeccsel próbál megragadni, és bevallom sikeresen: régóta először komolyan úgy gondolom, hogy ez az a netbook, amit szeretnék megvenni otthoni használatra. Tudniillik nem csak jól néz ki, de egy átlagos tudású asztali gép kis jóindulattal kiváltható vele - és ahhoz képest az ára sem olyan borzasztó.

Bár a gép kategóriájában kiemelkedően izmos, azért térjünk még kicsit vissza a külsőre: az ASUS mindig is csinos, csilli-villi, gusztusos notikat csinál, és ez sem lóg ki a sorból, sőt, kicsit fejlődött is elődjéhez, a 1201n-hez képest: a fényes burkolatot ugyanis mattra cserélték, amitől egyrészt az ujjnyomok kevésbé látszanak meg rajta, másrészt komoly és elegáns eszköz benyomását kelti. Az egységes ezüstös felületet csak egy a felső harmadban, a gép közepére biggyesztett - króm-hatású - ASUS logó töri meg.

Galéria Elegáns burkolat

Elegáns burkolat

[+] még több fotó


Ha felnyitjuk a fémes hatású burkolat a billentyűzet alatt folytatódik, de a kijelző kávája és a tasztatúra, illetve az az alatti rész is fényes fekete, ahogy ezt az ASUS-ok esetében már megszokhattuk. Szembetűnő változás viszont egy másik ASUS hagyomány eltűnése: a 1215n esetében a tapipad nincs besüllyesztve, és eltérő anyaghasználat sem jelöli. Csupán két süllyesztett krómcsík mutatja, hol kezdődik a - szokás szerint nem sokra jó multitouch-os - pad. A touchpad érzékeny és jól reagál, de kissé tapad - talán valami bevonat nem ártott volna rá. Az egérgombokkal már korábbi ASUS-ok esetében sem voltam megelégedve, ezen a gépen viszont sajnos bűnrosszak a gombok: szerintem eleve hiba volt, hogy nem választották ketté a jobb és bal gombot, de ami szinte használhatatlanná teszi, az a keménysége. Olyan erősen kell lenyomni, hogy az embernek behorpad a hüvelykujja. Persze használat közben egy idő után biztos puhábban kattan majd, de én nem törném össze vele az ujjam.

A billentyűzet chiclet, a mérete kényelmes (a backspase, az enter és a shift szokás szerint kicsit rövid, de meg lehet szokni) csak picit talán kemények a gombok, de nem vészes. Ami tetszett még, az a beépített webkamerán elhelyezett kis retesszel nyitható zárható fedél. Talán emlékeznek még az iskolai kémkedési ügyre - egy ilyen kis fedéllel nem fordulhat elő, hogy valaki kukkol minket a szobában. A billentyűzet felett - vagy a kijelző alatt, kinek mi tetszik -  három gombot találunk: baloldalon a gyorsindító gombja, amivel kevesebb mint 10 másodperc alatt feléleszti az ASUS saját, fapados rendszerét, és a wifi kapcsoló gombja, jobb oldalon a kik kék LED-del ellátott bekapcsológombot találjuk. 

Galéria Kukkolás ellen retesz

Kukkolás ellen retesz

[+] még több fotó

Ha a külső elsőre nem is árulja el, hogy egy szupererős netbookkal van dolgunk, a csatlakozók kapcsán már gyaníthatunk valamit: baloldalon a táp és a VGA csati nem újdonság, viszont mellette a HDMI már extrának számít. A sort egy USB 2.0 port zárja. Jobboldalt is találunk meglepetést, ugyanis a két másik USB port már 3.0-ás. Az új 3-as USB pedig átlag tízszer gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé, és mi ebből élből kettőt kapunk. A szélére az Ethernet csati és a Kensigton zár került.

A kijelző 12"-os, 1366x768, és nagyon szép képet ad. Láttam már pár netbookot, de ez közöttük a legjobb: szép kontrasztos, a színek is élénkek. Sajnos ezt sem lehet teljesen hátradönteni, és a betekintési szög sem valami óriási, de ezért kárpótol a szép kép. A 1215n alsó burkolata ragyás, gumiszerű műanyag. Kellemes tapintású. Továbbá az is kellemes, hogy a 1215n alig melegszik: egyáltalán nem olyan, mint a korábban nálam járt lábszőrpörkölős modellek. Kibírhatóan meleg, és kevésbé zajos is az átlagnál.

Galéria Bizony, egy HDMI

Bizony, egy HDMI

[+] még több fotó

Na, de lássuk a belsőségeket, végülis ez teszi olyan különlegessé az új ASUS-t. Először is ebben az Intel újdonsága, a legerősebb, 1800 MHz-es kétmagos Atom D525 processzor került a gépbe, aminek hála a 1215n esetében nem tapasztaljuk azt a leheletnyi kis lassúságot, ami olyan idegesítő tud lenni egy netbook esetében. Kell is a kakaó a másik nagy újdonsághoz: a 1215n-ben ugyanis két grafikus vezérlést találunk.

Az Eee PC család

Az ASUS Eee PC ultra-hordozható számítógép, amelyet az Intel és az ASUSTeK cégek terveztek a fogyasztói piac számára. A netbook néven ismert hordozható számítógép kategória első típusa. Az első, 2007-ben megjelent típust kis méret és tömeg, viszonylag alacsony ár, Linux operációs rendszer, SSD meghajtó jellemezte. Néhány, a 2008-as év folyamán megjelent újabb modell már Windows XP operációs rendszert és hagyományos merevlemezt tartalmazott. Ezen újabb változatok ára már magasabb, de még mindig alatta marad a subnotebook kategóriába tartozó gépeknek. A gép neve a reklámozásához használt angol szlogen kezdőbetűiből áll össze: Easy to learn, Easy to work, Easy to play. Forrás: Wikipédia


Az egyik, a kategóriában már unalomig ismert integrált Intel GMA 3150, a másik viszont az NVIDIA Ion 2, ami most először dedikált GPU-ként került a gépbe (és ami az okosok szerint teljesítményben nagyjából azonos egy GeForce G210-zel). Az Ion 2 támogatja a DirectX 10.1-et, valamint képes a nagyfelbontású (HD) videók hardveres gyorsítására is. A két megoldás közötti váltást a szintén új Optimus rendszer végzi. Ez dönti el, mikor milyen grafikai teljesítményre van szükség - a döntés a fogyasztást is nagyban befolyásolja. Netezéshez, szövegszerkesztéshez mehet a GMA, de ha elindítunk egy játékot, akkor a rendszer átvált az Ionra.

Galéria Dupla magos Atom, ION 2 GPU

Dupla magos Atom, ION 2 GPU

[+] még több fotó

Ezzel érték el az ASUS mérnökei, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon: a 1215n ugyanis bár messze nem gémer laptop, jóval több játékélményt kínál egy hagyományos netbooknál. A legújabb Track Mánia például gond nélkül játszott a kisfiam, ugyanezt felnyomtuk egy szokásos netbookra: azon is elfutott ugyan, de eléggé akadt. Tehát ha nem a legújabb, legerősebb játékokkal szeretnénk játszani, és megelégszünk az egy-két éves kisebb játékokkal is, akkor akár útközben sem kell lemondanunk a játékról. Ami talán még a játéknál is nagyobb előny, hogy az Ionnak hála a 720p, sőt 1080p videók lejátszása sem okoz gondot - a teszt során is gond nélkül futottak a HD filmek - és ha a tévén (vagy monitoron) szeretnénk nézni, csak összekötjük a géppel - hála a HDMI csatinak. 

Galéria Jó alternatíva

Jó alternatíva

[+] még több fotó


A tárhely alapból 250 GB-os HDD, (5400 rpm SATA) de megvehetjük nagyobb HDD-vel, vagy SSD-vel is, sőt, a 250 GB mellé egy évig ingyenesen kapunk 500 GB online tárhelyet az ASUS-tól. Az új 3.0 USB mellett Bluetooth-ból is a harmadik generációs változat került, és az is hasznos tulajdonság, hogy az egyetlen megmaradt USB 2.0 porton keresztül a géppel kikapcsolt állapotban is tölthetünk más kütyüket.

És azért, hogy ezt a kis erőgépet sokáig használhassuk, 6 cellás akkut kapunk hozzá. Ezzel elméletileg akár 5 és fél, 6 órás üzemidő is elképzelhető; a teszt során erős használat mellett - játék, és HD videó lejátszás - bekapcsolt wifivel, nagy fényerővel is több mint három órán át bírta egy feltöltéssel, ami igen szép teljesítmény. Mindehhez pedig Windows 7 Home Premium  operációs rendszer jár.

Persze ennek megvan az ára: a kategóriájában egyik - ha nem a legerősebb netbook ára 120 ezer forint körül alakul. Az viszont, hogy ez mennyire sok, relatív: a korábban szintén nálam járt Karim Rashid által átdizájnolt, több fokkal gyengébb divatkiegészítő is 120 ezer forint körüli áron kapható.

További érdekes cikkek
HP mini 210 Vivienne Tam - netbook az igazi nőnek
Új Mac mini: gyönyörű és drága
Kicsi és erős: ASUS Eee 1201N

Szponzorált hirdetések

Itt az új ASUS tabletofon

Elindult az idei Computex kiállítás és vásár Tajpejben, és az első furcsa fecske már meg is érkezett. Az ASUS bemutatta az új FonePad Note-ot, ami egy bivalyerős mini Android tablet......

Itt az új ASUS tabletofon
Itt az új ASUS tabletofon
Forrás:
technet.hu

Cimkék:

Profession állások

további állások

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei