Finoman nőies, visszafogottan elegáns a HP mini 210 divattervező által újraálmodott netbookja. A Vivienne Tam edition aranyszínű kis gépe nem csak hordozható számítógép, de igazi divatkiegészítő is egyben. Ehhez mérten alakul az ára is.

Szponzorált hirdetések


Mikor sokan már a netbookok halálát kiáltják, jön egy ilyen apróság, és igyekszik megtalálni helyét az egyre telítettebb piacon. Mert bár az új őrület a tablet, azok közül is az iPad-szerű gépek, azért még ne temessük a netbookokat. Csakhogy mit lehet még beletenni egy netbookba, mikor mind egyforma, kívül, belül? Ez a felvetés jogos, hiszen a gyártóknak nagy fejtörést okoz, mivel tehetnék egyedibbé az egyen-gépeket.

Galéria Aranyos - és tényleg

Aranyos - és tényleg

[+] még több fotó

A HP azt a megoldást választotta, amit később az Asus is: kimondottan egy célcsoportnak, jelen esetben a nőknek készített netbookot. A HP és a kínai divattervezőnő közös munkájának gyümölcse, az első Vivienne Tam kiadású mini már 2008-ban megjelent: két éve egy HP mini 1000-es kapott bíbor színű, bazsarózsákkal díszített ruhát. Az új Tam edition is egy kívül-belül átszkinezett mini, mely a "pillangó szeretők" című klasszikus kínai mesét - a Rómeó és Júlia kínai megfelelőjét - dolgozza fel.

Míg az Asus az Eee PC burkolatát híres dizájner által tervezett hullámzó selyemcukorra cserélte, addig a HP maradt a klasszikus formánál, és a meglepő külső helyett inkább a visszafogott eleganciára helyezte a hangsúlyt. A nálam járt példány óarany színű, a burkolatot egy nagy bordó, és két kisebb, sárga pillangó díszíti. Elsőre meglepő, de tény, hogy egyedi külsőt ad az amúgy jellegtelen netbooknak.

Galéria Kis kézitáska?

Kis kézitáska?

[+] még több fotó

A burkolat fényes műanyag alul-felül, kívül-belül, de ez egyáltalán nem zavaró, és nem kelti olcsó, gagyi benyomását, hála a finom vonalaknak, és a jól eltalált színnek. Az egységes arany színvilágot találjuk a netbookot felnyitva is, csupán a kijelző (természetesen fényes) kapott fekete keretet. A chiclet billentyűzet - ami kellően nagy és kényelmes, egy női kéznek legalábbis - és annak alapja is egyszínű.

Galéria 93%-os billentyűzet

93%-os billentyűzet

[+] még több fotó

A touchpad is arany, de egy árnyalatnyit eltér a környezetétől, így észrevehető, ugyanakkor mégsem lóg ki az egységes színvilágból. Használata nem túl kényelmes, mivel a jobb és bal egérgombot csupán egy festett vonallal jelezték, nehéz eltalálni, hol a határ, ráadásul elég kemény is. A multi-touch fícsört viszont a csajos Asushoz hasonlóan itt is megtaláljuk: „ujjkombinációkkal" nagyíthatunk, forgathatunk, lapozhatunk.

A gépről hiányzik a manapság szokásos matrica-erdő, a jobb alsó sarokban csak két címkét találunk, melyekből kiderül, a minit Intel Atom processzor hajtja (a legújabb N470-es), és Windows7 operációs rendszert találunk előtelepítve.  Alatta pedig diszkrét felirat: a dizájner neve - Vivienne Tam.

Galéria érdekes logó-megoldás

érdekes logó-megoldás

[+] még több fotó

Aki látványos és intenzív élményt vár - már ha lehet ezt mondani egy netbookról - az ebben az esetben csalódni fog, aki viszont egy elegáns, nőies számítógépet szeretne annak jó választás a HP mini. A lényeg az elegancia és visszafogottság, amiben épp ellentéte a nemrég megjelent másik csajos netbooknak, az Asus Eee PC 1008P Karim Rashid dizájner által újraálmodott változatának. Utóbbi esetben ugyanis a nőies netbook szokatlan, vicces, sőt bolondos, a furcsa hullámos, talán között sonkára emlékeztető burkolat-megoldással. A HP mini esetében nincs ilyen meghökkentő elem - hacsak a nagy pillangókat nem vesszük annak - a gép elsőre jellegtelennek tűnik, de közelebbről megvizsgálva felfedezhető az egységes harmónia és finom elegancia.

Vivienne Tam

Az 1957-ben, Kínában született divattervező gyerekkorában költözött Hong Kongba, ott végezte el az iparmávészeti egyetemet. A mára nemzetközivé vált Vivienne Tam divatházat 1994-ben alapították. A cég női ruhákat tervez és készít, amelyeket nagyobb amerikai bevásárlóközpontokban és butikokban lehet megvásárolni. A cég jelenléte az ázsiai - csendes-óceáni térségben is jelentős: több mint 30 üzlete van a régióban. A Vivienne Tam márka az ázsiai misztikumot ötvözi a modern világ szellemével. A cég filozófiája olyan gyönyörűen megtervezett, kiváló anyagból készült, mindennapokban hordható, megengedhető árú ruhákat készíteni, amelyek kifejezik a modern nők személyiségét.


És ez nem csak magán a terméken, hanem a csomagoláson is tetten érhető. Régen nem okozott már élményt egy tesztgép kibontása, ám ebben az esetben ez a művelet is az érzékek kényeztetését szolgálta: először is, a gép egy bevásárló táska méretű fekete dobozban érkezik. A teljesen fekete papírdoboz egyik oldalán egy nagy HP logo és egyéb információk, viszont másik oldalán a menő divatházak táskáihoz hasonlóan csak egyetlen felirat, a tervező neve látható.

Galéria Elegáns díszdoboz jár hozzá

Elegáns díszdoboz jár hozzá

[+] még több fotó

A dobozt kibontva egy selyemhatású arany díszdobozt találunk, oldalán belepréselve a cég logója, tetején ismét a „Vivienne Tam" név. Egész meglepődtem, hogy nem a szokásos fehér kartondobozt találtam a nagy dobozban. A díszdoboz fedelét finoman lehúzva - szorosan illeszkedik - belül a kis HP fogad, kellemes tapintású, őzbarna művelúr szütyőben. A dobozban eztán már a szokásos tartalmat találjuk, de a használati útmutató még tartogat meglepetéseket: aranyszín borítékban, aranyszínű, súlyos merített papírra nyomtatott füzetkék vártak - jó volt kinyitni, kézbe venni.

Mivel manapság a drága gépek csomagolása egyhangú, takarékos és unalmas, ez a kis luxus-érzet nagy plusz pirospontot jelent a Vivienne Tam kiadású mininek. A egységességre való törekvés kívülről befelé tetten érhető: aranyszín díszcsomagolás, aranyszín, pillangókkal díszített burkolat, és - bizony, átszkinezett operációs rendszer legbelül. Ha a gépet bekapcsoljuk, a Windows 7 pillangós témával díszítve indul el, a kezelőfelületen számos helyen ott figyel egy-két lepke, a legjópofább - pasikat nyilván kirázná a hideg - a Start menü (melynek jele maga is egy lepke) megnyitásakor megjelenő mozgó kis pillangó, ami talán mert megijed attól, hogy megnyílt a menü, ijedtében felröppen és elbújik a panel mögé.

Galéria Lepkés Windows

Lepkés Windows

[+] még több fotó

A csajos HP mini az érzékekre és érzelmekre igyekszik hatni, így a hardver másodlagossá válik, holott e téren sem vall szégyent. Bár nem egy erőgép, de netbook-fronton hozza az elvárt szintet: 320 GB-os merevlemez, 2 GB memória (DDR2), 1,83 GHz-es Intel Atom N470 processzor, Intel GMA 3150 grafikus processzor, wifi van a nálunk jár 1099eh változatban. A kijelző 10,1"-os, LED háttérvilágítású, 1024x600 felbontású, 16:9 képarányú, fényes felületű. A kijelző tetején, középen a már szokásos webkamera - választhatunk pillangókkal díszített keretet is.

Csatlakozók terén semmi újdonság - az átszkinezett Eee PC-vel szemben - az Ethernetcsati kivételével a csatlakozónyílások nincsenek eltakarva. Baloldalon a tápcsatlakozó, narancssárga státusz LED, mellette a VGA kimenet, egy adag hűtőrács, a merevlemez-státusz LED, egy USB, és a füles kimenet. Jobboldalt egy multikártya-olvasó, világító bekapcsgomb, hűtőrács, két USB, a már említett letakart Ethernet csatlakozó, és a Kensington zár kapott helyet. A teszt során a nőies HP mini kellemesen csendes volt, viszont erősebb igénybevétel mellett kellemetlenül melegedett. Azt nem mondom, hogy ráolvasztja a nejlonharisnyát használója lábára, de hogy ölbe venni ilyenkor nem kellemes, az is biztos.

Galéria Veszettül tükröződik

Veszettül tükröződik

[+] még több fotó

Viszont akár a pillangó, pillekönnyű: mindössze 1,22 kg, igaz ebben szerepet játszik az alapfelszereltségként járó mindössze 3 cellás akkumulátor. Az akksi az ilyen hordozható gépek gyenge pontja, a HP ígérete szerint azonban a mini 3 cellás akkujával akár 5 órán át is használhatjuk. Bár a gyári idők gyakran köszönőviszonyban sincsenek a valós teljesítménnyel ez esetben az állítás „saccperkábé" megállja a helyét: erős terhelés mellett (nagyfelbontású videó folyamatos lejátszása) az akku valamivel több mint két órán keresztül bírta. Tehát takarékos beállításokkal és enyhe használat mellett lehet az négy-négy és fél óra is akár.

A díjnyertes divattervező által kívül-belül új ruhába bújtatott elegáns kis gép esetében van még egy el nem hanyagolható körülmény, és ez az ár: a bíborszín előd már bruttó 90 ezerért kapható, de az "új kollekció" ára bruttó 150 ezer forint körül alakul. A divatnak ára van, és ez nem csak a Vivenne Tam kiadással van így: az Asus is megkérte csajos Eee PC-je árát, igaz valamelyest gyengébb tartalommal, de a 120 ezer körüli árral az ázsiai gyártó még mindig 30 ezerrel olcsóbb a HP divatgépénél.

További érdekességek:
Teszt: Asus Eee PC 1008P

Szponzorált hirdetések

Márkás tabletet is kifoghatunk szuperolcsón

Ezúttal nem egy noname gyártó, hanem egy mamutcég rukkolt elő egy igen nyomott árú új táblagéppel.

Márkás tabletet is kifoghatunk szuperolcsón
Márkás tabletet is kifoghatunk szuperolcsón

Profession állások

további állások

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei