Az Acer a netbook-forradalom kirobbantása után a notebook piac állóvizét is felkavarta: a Timeline X széria ár-érték arányával feladja a leckét a konkurenciának.

Szponzorált hirdetések


Az Acer miután elindította a netbookok forradalmát, kicsit helyretette a notebook-vonalat is: a Timeline sorozat ultravékony gépei remek ár-érték arányt képviseltek, és a sorozat sikere után az Acer most piacra dobta az utód Timeline X sorozatot. Az új gépek közül az 5820TG modell járt nálunk. A gép nagyon elegáns, szálcsiszolt, antracit színű alumínium burkolatot kapott. Bár az egyujjas felnyitás ez alkalommal sem sikerült, a gépet felnyitva két dolog derül ki: az egyik, hogy a kijelző nagyon vékony, kb. fél centis, a másik, hogy a 15,6"-os kijelző és a billentyűzet egységes fényes fekete műanyag burkolatot kapott, a billentyűzet alatti részt pedig egérszürke, szintén szálcsiszolt alumínium fedi.

Galéria Férfiasan tökéletes

Férfiasan tökéletes

[+] még több fotó


A kijelző egyébként figyelemreméltó ebben a kategóriában: LED-es háttérvilágítású, 16:9 képarányú, HD felbontásra (1366x768) képes, nagy nyitási szög mellett is jól látható. Ami viszont már lassan kortünet az a nyavalyás fényes bevonat. Ez a kijelző is glossy, ráadásul a körülötte húzódó keret is fényes, fekete műanyag. Nem csak zavaróan csillog, de a műanyagon a legapróbb kosz is meglátszik. Ez egyébként sajnos vonatkozik magára az alumínium burkolatra is: amilyen szép, könnyű és elegáns olyan gyorsan koszolódik. Ráadásul a szálcsiszolt felületkezelés sem könnyíti meg a tisztítást.

A billentyűzet gyakorlatilag teljesértékű, méretre szinte mint az asztali gép tasztatúrája, melynek kialakítása a mostanában divatos chiclet, de a billentyűk eléggé kemények, meglepően nehéz lenyomni őket. Van viszont numerikus billentyűzet, de a gombok kiosztását szokni kell, a Shift elég nagy, a kurzormozgató nyilak viszont meglehetősen kicsik. De idővel ezt meg lehet szokni.

Galéria Már megint fényes felület

Már megint fényes felület

[+] még több fotó


A touchpad kellemes, bemélyesztett kialakítású, pontosan érezni mettől-meddig tart; a jobb és bal egérgomb egy burkolat alá került, és kicsit keményen is kattan. Ez a touchpad is tudja  a „multi gesture" fícsört, azaz ujjunk mozdulataival forgathatjuk a képet, kicsinyíthetünk-nagyíthatunk és lapozhatunk. Bár elég jól használható, én valahogy mégsem tudtam megszokni, nekem nehézkes és darabos volt. Annak ellenére, hogy a processzorra nem lehet panasz: 2,26 GHz-es Hyper Threadinges Core i5, 3 MB gyorsítótárral. A gép többi hardveres eleme is elég erős: integrált grafikus mag helyett egy 1 GB memóriájú ATI Mobility Radeon HD 5650 videokártya került bele, továbbá 4 GB DDR3-as RAM, és fél terás merevlemez, így ha nem is egy gamer laptopot kapunk a pénzünkért, de a legtöbb játék jól játszható.

Az 5820TG-ben, bal oldalon a Kensington zárja, egy jókora hűtőrács, VGA, mellette HDMI-csatlakozó található, majd ethernet csatlakozó, egy darab USB port, végül 3,5 mm-es hang ki- és bemenet következik. A gép frontján egyedül az öt-az-egyben multikártya-olvasót találjuk. Jobboldalon sorban három USB port leledzik a multi DVD meghajtó nyílásának társaságában, a sort a tápcsatlakozó zárja. Mivel a HD-videók lejátszása nem okoz gondot, és a kijelző is szélesvásznú, az élvezetes mozizáshoz valami jó hangrendszer dukálna. Ez egy laptopban nehezen megvalósítható, de az 5820TG-ben sikerült: az átlagosnál jobb hangzásért a Dolby-optimalizált surround hangrendszer és a két beépített sztereó hangszóró felel. Bár nagyon nem volt érzékelhető a térhatás, de azért tényleg jobban szólt, mint a szokásos laptop-hangszórós cincogás.

Galéria Dolby surround hatás

Dolby surround hatás

[+] még több fotó

A gépben természetesen van wifi, az viszont kissé meglepő volt, hogy nincs hozzá kapcsoló, csak billentyűkombinációval lehet kapcsolni. A Bluetooth viszont nem „szériatartozék" hanem külön kérhető opció, a nálunk járt példányban nem volt, ami kicsit szokatlan,  mert még a netbookokba is tesznek. A beépített 1,3 mp-es webkamera azonban szerencsére nem maradt ki.  A Timeline és a Timeline X sorozatok modelljeinek nagy erőssége az akkumulátor-üzemidő. Az Acer szerint a 6 cellás Li-ion akkuval szerelt 5820TG például akár 8 órát is bír egy feltöltéssel. Mint a gyári adatok esetében általában, most is le kell venni 20-30 százalékot; energiatakarékos üzemmódban, netezésre használva öt-hat óra alatt merül le, igaz azért ez még így nagyon jónak számít, főleg egy ekkora kijelzővel és erős hardverrel szerelt gép esetében.

Galéria Erős gép, jó áron

Erős gép, jó áron

[+] még több fotó


Összességében az Acer Timeline X sorozat 5820TG modellje remek ár-érték arányt kínál. Erős és nagy gépet kapunk nagyon jó, 230 ezer forint körüli áron. Még csábítóbbá teszi az elegáns és meglehetősen férfias megjelenésű gépet, hogy egész szép szoftvercsomag jár hozzá (Acer Crystal Eye, GridVista, GameZone, Game Console, Backup Manager, PowerSmart Manager, eRecovery Management, Cyberlink Power DVD, PowerDirector próbaverzió, McAfee Internet Security Suite 60 napos próbaverzió, NTI Media Maker, Microsoft Works 9.0, Office Home és Student 2007 SP1 próbaverzió és persze 64 bites Windows 7 home premium). Nagy, LED-es háttérvilágítású HD felbontású kijelzőt, Core i5 processzort, erős videokártyát, hosszú akkuidőt, nagy memóriát és merevlemezt kapunk egy vékony, (378 x 259 x 24.8/29.7 mm) és nem túl nehéz - 2,4 kg tömegű - elegáns kivitelű gépben igen jó áron, ráadásul most három év garanciával. Megéri.

További érdekes cikkek:
Olcsó Acer a drága Mac ellen
Pénztárcabarát játékgép az Acertől
Alkalmi szex a töltővel

Szponzorált hirdetések

Forrás:
Mobil Portál

Profession állások

további állások

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei