Először volt a pici és lassú, majd jött a nagyobb és kicsivel gyorsabb. Ez az EeePC viszont már dupla procival és grafikus támogatással érkezik. Akár mozizni is elég, és még nem is veszettül drága.

Szponzorált hirdetések

Régóta, rendszeresen használom az Asus Eee sorozat régebbi tagjait. Kezdetben egy alig 4GB-os SSD-vel megtömött hétcolos képernyőjű igazán apró darabbal kezdtem. Ennek sajnos hamar el lehet jutni a határaihoz, bár az apró termet, a wifi és a beépített webkamera miatt kommunikációra, internetezésre jó ideig tökéletesen elegendő volt. De aztán dolgozni is kellett volna a gépen, ami a fikarcnyi kijelző és a szerény memória miatt igen kínzó feladat volt.


Így alig egy év után a csöppséget leváltotta az Asus 1000H. Ebben már tisztességes vinyó van, a képernyőjére is ráfér egy közepes felbontású fotó, valamint a Photoshop elindításától sem múlik ki a gép azonnal. Most pedig itt van a 12 colos, LED kijelzős, az NVIDIA ION-nak hála agyongyorsított, kifejezetten multimédiás szórakozásra, grafikai varázslásokra nemesített Eee PC. Nézzük, a közeljövőben kell-e kreatív magyarázatokat kitalálnom a családi kassza szigorú őrzőjének az újabb gépcsere kapcsán.

Galéria Fénylik mint a....

Fénylik mint a....

[+] még több fotóKarcsú, de masszív
Kívülről csinos, igazán karcsú vázba bújtatott szerkezettel van dolgunk. Masszívra épített, fényes - és így könnyen koszolódó, ujjlenyomat-vonzó  -  műanyagba burkolták a gépet, amely igen tisztességes munkának tűnik. Határozottan nyílik, csukódik a képernyő, nem lötyög, nem nyiszorog egyik eresztéke sem.

A korábbi, böszme nagy akkumulátor jóval finomabb lett, már nem lejt vadul felénk a gép. Oldalt három USB csatlakozó, 3,5-es jack a mikrofonnak, fülhallgatónak, SD foglalat, VGA és HDMI kimenet található rajta. Utóbbinak akkor vehetjük hasznát, ha full HD-s filmeket néznénk a beépített 12 colosnál jóval nagyobb külső képernyőn. Ezt bátran megtehetjük, a gépnek van elég tartaléka ehhez a műsorszámhoz, a gép mélyén duplamagos Atom processzor zümmög, amely mögött két GB-nyi memória áll készenlétben.

Galéria Laposabb akksi jár hozzá

Laposabb akksi jár hozzá

[+] még több fotó


A billentyűzete kicsit szellős, a foghíjas gombokról nekem a Sony gépek jutnak eszembe. A méretük munkához, íráshoz is jó, és a sebtében, meló közben elmajszolt szendvicsmorzsákat is könnyebb így kipiszkálni a sorok közül. Hozzánk legközelebb a nagyméretű multitouch tapipad terül el. Kicsit szokni kell, de rövid rutinszerzés után kifejezetten hasznos és szórakoztató lehetőségekkel leszünk általa gazdagabbak, csak merjük használni egynél több ujjunkat egyszerre.

Fényesség
LED háttérfényű, 1366x768 pixel felbontású 16:9 képarányú kijelző néz velünk szembe. Vagyis inkább mi nézünk szembe önmagunkkal, ugyanis a képernyő csillog-villog.  Személy szerint én munka, vagy szórakozás közben sem örülök, ha saját magamat látom a kijelzőn, így nem is értettem soha, miért kellenek ezek a tükörfényes bevonatok a kijelzőre. A képe viszont tagadhatatlanul szép, akár filmet nézünk rajta, akár képekkel bíbelődünk. Mozizásra különösen jó választás a gép, hiszen a hozzá járó SimHD program képes a mezei videók HD-sítására is.
Galéria Ezeket tudja

Ezeket tudja

[+] még több fotó

Programok
A tesztgép Windows7-es operációs rendszerrel érkezik, amelyet az Asus saját, hasznos szoftvereivel egészít ki. Így kapunk a géphez on-line tárhelyet, és a teljesítmény, energiagazdálkodás közti egyensúlyt is kedvünkre tologathatjuk bármelyik irányba.

A fürge, jó kiállású, kis helyigényű gép tökéletesen megfelel akár fényképek szerkesztésére, akár mozizásra - saját, vagy külső monitorral egyaránt. Kiterjedésében még éppen a fájdalomküszöb alatt van a gép, így még repülőn gubbasztva is bátran elővehető, használható, nem kell a mellettünk ülő haragjától tartani. Nagyjából háromórás üzemideje pedig egy közepes repülés átmozizására is képessé teszi. Szóval elgondolkodom a cserén. Csak frappáns ötleteket várok, mivel magyarázzam meg otthon.

Szponzorált hirdetések

Áprilisban keletről támad az Asus Atom-triója

Januárban, a CES-en mutatkozott be az Asus legújabb, Intel Atom processzorra épülő okostelefon-családja. Áprilisban, Kínában lehet először kapni őket.

Áprilisban keletről támad az Asus Atom-triója
Áprilisban keletről támad az Asus Atom-triója
Forrás:
technet.hu

Cimkék:

Profession állások

további állások

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei