Dizájnos, ránézésre és markolásra is minőségi, jól összerakott. A csajok imádhatják, de a férfiaknak sem kell szégyenkezniük. Mi kellhet még?

Szponzorált hirdetések

Első ránézésre is minőséginek tűnik a Samsung legújabb notebookja. A műanyagot nem lehet egyszerűen benyomni, a felületet díszítő mintázat pedig nem csicsa, hanem az egyhangúságot feldobó egyszerű, ide-oda kacskaringózó vonalak. Sőt, még telematricázva sem volt annyira.


Egy szó mint száz, a stílusos, de mégis visszafogott húsvéti piros tojásnak is beillő fényezéssel ellátott gépen megakad az ember szeme, nem véletlenül. Hála a lefelé keskenyedő háznak, a gép nem is néz ki annyira bumfordinak, mint hasonszőrű 15,6”-os társai.

Csak a legjobbakból
A gép lelkét egy Intel Core i5 processzor adja, a már több másik gyártó noteszében is látott, 2,25 gigahertzen ketyegő 430M. Emellé a már megszokottnak is mondható négy gigabájtnyi DDR3 memóriát kapjuk.
Galéria Visszafogott, előkelő hatást kelt a bekapcsológomb

Visszafogott, előkelő hatást kelt a bekapcsológomb

[+] még több fotó

A játékokról egy 1 gigabájt memóriával ellátott Nvidia GeForce 330M gondoskodik, tehát mobilgéphez képest itt is eléggé jól el lett látva. A kijelző, mint ahogyan azt már említettem, a szokványos, 16:9 oldalarányú 15,6”-os LED háttérvilágítású 1366x768 felbontással rendelkező borotválkozótükör.

Terülj-terülj csatlakozócskám
A készülék a drágább modelleken már megszokott csatlakozókat kínálja, azonban kissé talán szokatlan elosztásban. A jobb oldalon a két USB-t ugyanis egymás alá helyezték el, az optikai meghajtó után. Ez problémát okozhat a csatlakozónál magasabb kiegészítők használatánál.
Galéria Szinte lebegnek a csatlakozók

Szinte lebegnek a csatlakozók

[+] még több fotó

Bal oldalon találhatjuk az összes többi csatlakozót: a vakdugóval betömött Expresscard után az audio jack dugók következnek (színkód nélkül), a harmadik USB, az e-SATA, majd pedig a HDMI. Ezek után következik a Gigabites vezetékes hálózati vezérlő, a VGA és végül a tápcsatlakozó. Végezetül elölről nyílik a kártyaolvasó.

Hátsó-alsó
Hátul csak az akkut (4400 mAh, 6 cellás, 48 Wh) és az egyik hűtőrácsot találjuk. Igen, az egyiket: hála a máshol nem igazán használt íves oldalaknak, sikerült a bal oldali portok alá is begyömöszölni egy kisebb hőelvezetőt. Ötletes!
Galéria Emlegetett szamár: átlagos teljesítmény

Emlegetett szamár: átlagos teljesítmény

[+] még több fotó

Az akku legbarátságosabb vonása a töltöttség jelző. Egy kis gomb megnyomásával ugyanis bármikor – még kikapcsolt állapotban is – megnézhetjük, mennyi kakaó maradt az akkuban. Nem kell beindítanunk a gépet, nem kell várnunk, csak fejére fordítjuk a gépet és máris megtudjuk, kell-e tölteni.

A mellékelt akkuval egyébként két és fél órán át sikerült nyüstölnöm mindvégig aktív WiFi kapcsolattal, YouTube-ot nézegetve, böngészve, de flash vagy egyéb játék nélkül. Az akkuideje tehát nem épp kiemelkedő, de nem is rossz; átlagos.

Hajlongó borítás
A gépház minden eleme nagyon jó minőségű. Nem találtam olyan helyet, ahol a műanyagon spóroltak volna, épp ellenkezőleg! Az egyik lehetséges probléma forrása az, hogy erős köröm nélkül az Expresscard vakdugóját nem hiszem, hogy bárki ki tudná rimánkodni. Egyszerűen túl erős a felhasznált rugó.
Galéria Sötétben már problémásak

Sötétben már problémásak

[+] még több fotó

Egerészés a szemészeten
A touchpad beleolvad a gépházba: használat során határait érezni nem igazán lehet. A mérnökök egy érdekes, jópofa, de kissé problémás kiegészítést eszközöltek itt: az egér négy sarkán egy-egy pici kék led kapott helyet. Ez nappali világosságban jópofa, este azonban problémás. Ekkor ugyanis a hangulatvilágításból zavaró helyen levő és túl erős fénypont lesz.

Gépelem a problémámat
A billentyűzettel egy gondja van annak, aki valaha is szeretné a numpadot használni. Ez pedig az, hogy a megszokott, duplahosszú nullát lefelezték. Első hallásra ez a változtatás nem tűnik rossznak, sőt, egyáltalán észrevehetőnek. Azonban a teszt végén már nem is számoltam, hányszor nyomtam jobbra nyilat nulla helyett. Annak azonban örültem, hogy egy második Fn gombot is elhelyeztek a mérnökök. Ennek segítségével a kisebb kezűek is fél kézzel tudják lenyomni mondjuk az Fn + F12 kombinációt.
Galéria Minden fénylik, minden tükröződik

Minden fénylik, minden tükröződik

[+] még több fotó

Használat közben
A modellhez a Windwos 7 Home Premium jár, érdekes módon azonban nem a 64, hanem a 32 bites verzió. Ez egyrészt jó, hiszen általában kevesebb a gond vele és még a driverek részéről a legjobban ellátott, másfelől rossz is. Amennyiben ugyanis bővíteni kívánnánk a memóriát, rögtön cserélhetjük le az operációs rendszert is. A 32 bites rendszer ugyanis négy gigabájtnál több memóriát nem képes kezelni.

Végítélet: minőségi, de javítható
A Samsung R580 jó gép, pár sajnálatos hibával. No persze használattól függően ezek lehet, hogy nem is jelentkeznek majd a leendő felhasználóknál. Aki csak az irodában, külön egérrel használná, annak a touchpad sarkaiban található irritáló ledek nem számítanak. Amennyiben a numpadtól idegenkedünk, a nulla rossz megoldása nem oszt, nem szoroz.
Galéria Jól néz ki, de problémához vezethet

Jól néz ki, de problémához vezethet

[+] még több fotó

Kinézetre szerintem unisex, bár kissé talán hivalkodó. Nem véletlenül, van neki mire. A gép erős; jó processzorral, minden átlagos felhasználónak elegendő memóriával és egy használható videokártyával lett felszerelve. Akinek egy jól kinéző erőgép kell, ez pont jó lehet.

A Samsung R580 nagyjából 230 ezer Ft környékén kapható.

Előny:
- minőségi felszereltség és kinézet
- karcsúbbnak tűnik mint valójában
- erős
- bluetooth, "n" WiFi

Hátrány:
- touchpad led zavaró
- numpad-ba vágó jobb kurzorbillentyű
- ujjlenyomatok gyűjtése kívül-belül

Szponzorált hirdetések

Okostelefonokra erősít az Intel

Miután évtizedekig a PC-piac vezető pozíciójából figyelte a versenytársak kapaszkodását az Intel, a mobil eszközök piacán egy teljesen másfajta helyzetbe került. Viszont itt is támad.

Okostelefonokra erősít az Intel
Okostelefonokra erősít az Intel
Forrás:
technet.hu

Cimkék:

Profession állások

további állások

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei