Egy vadonatúj netbook, mely minden további nélkül bírja a kiképzést. A netbookok szuper kompakt kialakításából adódóan ezek a masinák gyakorlatilag bárhol és bármikor nálunk lehetnek, és ha nem figyelünk oda, egy óvatlan leejtés következtében villámgyorsan az örök bitmezőkre távozhatnak. De nem a Samsung NB30!

Szponzorált hirdetések

Ismerősi körömben az elmúlt fél esztendőben alaposan megszaporodtak a netbookok. Hogy miért? A válasz egyszerű: a legtöbb átlagos felhasználónak a hétköznapi Word és Excel munkák elvégzéséhez tökéletesen elegendő teljesítményt nyújtanak ezek a készülékek, miközben olyan kicsik, hogy nem kell miattuk egy külön táskát beszerezni. A netbookokat egy laza mozdulattal be lehet csúsztatni egy normál táskába, feltéve persze, hogy az már alaphelyzetben nincs túlzsúfolva.

Galéria Kocsival azért ne hajtsunk rá!

Kocsival azért ne hajtsunk rá!

[+] még több fotó

Az egyik jó barátom nemrégiben telefonált, hogy ő bizony munka közben, terepen véletlenül leejtette netbookját, melynek winchester károsodás, illetve adatvesztés lett a következménye. Egy másik ismerősöm családjában a kétéves gyerkőc többször is nyakon öntött már egy netbookot, melynek hatásait talán nem kell hosszasan ecsetelnem. Nos, pontosan az ilyen esetek kivédése miatt alkotta meg a Samsung az NB30-as netbookot, mely, ha nem is egy mindent kibíró igazi strapa készülék, de egy átlagos netbooknál mindenképpen többet bír.

Parkolás
A hordozható számítógépek Achilles-sarka nem más, mint a merevlemez, melynek belsejében percenként több ezres fordulatszámmal pörgő diszkek, közöttük pedig író/olvasó fejek találhatók. Komoly ütés esetén nem nehéz elképzelni, ahogy a fejek beleszántanak az adattároló lemezekbe, és máris megvan a baj. A Samsung NB30-ban a gyártó közlése szerint egy fejlett szabadesés-érzékelő teljesít szolgálatot, mely adott esetben a károsodás elkerülése érdekében villámgyorsan leállítja a winchester működését. Az NB30-ban alaphelyzetben egyébként egy 160 GB kapacitású, 5400 rpm sebességű SATA vinyó rejtőzik, de az opcionális listán egy 250 GB-os winchester is fellelhető. Netbookról lévén szó, optikai meghajtó nincs a masinában, de külsőleg természetesen csatlakoztatható rá.
Galéria Zongoralakk? Ugyan már!

Zongoralakk? Ugyan már!

[+] még több fotó

  • SSD - A Samsung a merevlemez parkoló pályára helyezésével védekezik az ütések miatti adatvesztés ellen, de létezik egy ennél is hatékonyabb megoldás. Ez pedig nem más, mint hogy az elavult merevlemez helyett egy mozgó alkatrészektől teljesen mentes SSD (Solid State Disk) kerül a masinába. A fokozott megbízhatóság mellett az SSD előnye továbbá a minimális fogyasztás, a hangtalan működés, az alacsony hőtermelés, illetve nem utolsó sorban a fürge működés. Hogy miért nem terjedt még el széles körben az SSD? Nos, csupán azért, mert egyelőre még nagyon drága, illetve mert az SSD-k kapacitása jelenleg még elmarad a hagyományos merevlemezekétől.

Fröccs
Az NB30 borítása a legfrissebb divatirányzattól eltérően nem csilli-villi, és nem zongoralakk fekete, hanem matt színű és hullámos díszítőelemekkel felspécizett. Ennek előnye, hogy a készüléken nem látszanak meg az ujjlenyomatok és általánosságban véve nehezebben piszkolódik a felülete. A Samsung szerint a karcolások elleni védelem is megoldott, bár ezt inkább nem próbáltam ki. Említést érdemel továbbá a vízzáró szigetelés, melynek köszönhetően az még nem okoz gondot, ha 50 köbcentiméternyi folyadék kerül a masinára, és azt 10 másodpercen belül el is távolítjuk róla. A vízállóságtól ez még nagyon messze van, de a kisebb balesetek azért könnyen elkerülhetők.
Galéria Combos akksi

Combos akksi

[+] még több fotó

Amper
A hasonló adottságú kijelzővel szerelt normál netbookoknál valamivel nagyobb Samsung NB30 alján enyhén kidudorodik az akkumulátor, ami egy 5900 mAh kapacitású lítium-ionos példány, és amely a gyártó szerint optimális esetben 11 órás működési időt tesz lehetővé. Az akksiban tárolt ampereket nem csak maga a számítógép, hanem annak USB portjára csatlakoztatott külső egységek is le tudják szívni, a Sleep-and-charge funkció révén akár a netbook kikapcsolt állapotában is. Baloldalt egy, jobboldalt pedig két USB csatlakozó aljzat található, ezenkívül pedig egy Ethernet csati, egy mikrofon és egy fülhallgató jack-dugó, egy VGA-kimenet és egy Kensington zár jár a pénzünkért.

Felépítés
Az elülső élre került a ki-/bekapcsoláshoz használatos kis csúszka, illetve az SD, SDHC és MMC memóriakártyákat fogadó slot, illetve ugyancsak itt keresendők a különböző működésjelző LED-ek, illetve az integrált mikrofon. A touchpad 63x35 milliméteres felületen fogadja az ujjmozdulatainkat, alatta pedig két nyomógomb található - multi-touch funkció nincs. Az összesen 85 gombot felvonultató billentyűzet használat közben átlagosnak mondható, találkoztam már ennél jobb, de sokkal rosszabb klaviatúrával is. A nyomáspont jól eltalált, a gombok között kellő távolság van.
Galéria Zord körülmények között

Zord körülmények között

[+] még több fotó

  • Testvérek - Az NB30 természetesen nem az egyetlen netbook a dél-koreai gyártó kínálatában. A csúcsmodell a Samsung N210, mely rendkívül elegáns külcsínt tudhat magáénak, és bár 10 dekával nehezebb, cserébe 12 órás működési idővel kecsegtet. A harmadik verzió a Samsung N150: ez az elsősorban ár/érték mutatóra kihegyezett, Bluetooth nélküli modell egy feltöltéssel maximum 8,5 órás használati időt képes biztosítani.

Display
Az NB30 kijelzője teljesen átlagos méretű, vagyis 10,1 colos képátlón tárja elénk a különböző vizuális tartalmakat. A LED háttérvilágítású, non-gloss display 1024x600 pixeles felbontású, de ami ennél sokkal érdekesebb, hogy opcionálisan érintésérzékeny változatban is elérhető. Az LCD felett egy Digital Livecam nevezetű webkamera teljesít szolgálatot, mely elsősorban 0,3 megapixeles (VGA) felbontásáról, illetve a hozzá mellékelt CyberLink YouCam alkalmazásról ismerszik meg.
Galéria A fröccsenő víz OK, de a joghurttal nem árt vigyázni!

A fröccsenő víz OK, de a joghurttal nem árt vigyázni!

[+] még több fotó

Szoftver
Tesztgépünkön Windows 7 Starter operációs rendszer üzemel, de ezenkívül a Home, illetve a Home Basic változat is elérhető az NB30-ra. A 90 másodperces indulási-, illetve 35 másodperces leállítási időt nem mondanám valami fényesnek, ezen sokat javíthatna egy SSD, illetve költséghatékonyabb módon egy jó öreg Windows XP. A 2,4-es Windows élményindexet produkáló masinához 60 napos próbaváltozat jár többek közt a Microsoft Office-ból, a McAfee Internet Security-ből, illetve a távoli hozzáférésre kihegyezett AnyPC-ből.

Vas
A számítási feladatok végrehajtása egy Intel Atom N450-es processzorra van rábízva, mely egy NM10-es chipset és egy GMA 3150-es grafikus megoldás társaságát élvezi. A netbookban egy SODIMM memóriafoglalat van, melyben egy 1 GB kapacitású DDR2 modul található. Adatátvitel fronton szólnunk kell először is a vezetékes variánsról, vagyis a 10/100-as Ethernet csatlakozó aljzatról, aztán pedig wireless téren a 802.11b/g/n szabványú Wi-Fi kontroller, illetve a 2.1-es Bluetooth (EDR) vezérlő érdemel említést.
Galéria Ilyen a tapiad

Ilyen a tapiad

[+] még több fotó

  • Atom - Az Intel tavaly év végén jelentette be első Pineview kódnevű processzorát, az Atom N450-et (TDP: 5,5 W). Ez a 45 nanométeres gyártási technológiák segítségével készülő chip 22x22 milliméter méretű és 123 millió tranzisztort tartalmaz. Az Intel erről az 1,66 GHz-es frekvenciájú processzorról nem titkolja, hogy elődjéhez képest nem hoz jelentős teljesítménybeli előrelépést, fogyasztás terén viszont sokkal jobban teljesít annál. Érdekesség, hogy a chipben egyetlen tokozásban kap helyet nem csak a processzormag, hanem a grafikus chip és a memóriavezérlő is. A GMA 3150-es grafikus megoldástól csodát senki se várjon, esetében tulajdonképpen egy HD funkcióktól mentesített GMA 3100-hoz van szerencsénk. Az Intel egyébként nemrégiben jelentette be az Atom N450 nagytesóját, az immár 1,83 GHz-es órajelen ketyegő Atom N470-et (TDP: 6,5 W).

Konklúzió
A hazánkban 120 ezer forint körüli összegért kapható Samsung NB30-as netbookot strapabíróság tekintetében semmiképpen sem említeném egy lapon a valódi kőkemény hordozható számítógépekkel (például Panasonic Toughbook), mindenesetre minden adottsága megvan ahhoz, hogy a hétköznapi használat közben felmerülő kihívásoknak (leejtés, piszkolódás, fröccsenés) meg tudjon felelni. Technológiai vonatkozásban abszolút naprakész, köszönhetően a legújabb Intel Pine Trail platformnak, vagy például az opcionális listán szereplő érintőkijelzőnek, azt azonban továbbra sem szabad elfelejteni, hogy a netbookok abszolút nem izompacsirta masinák. Aki esetleg nem igényli a strapabíró kivitelt, az válassza inkább a cég N210-es, vagy N150-es modelljét.
Galéria Önnek új levelei érkeztek

Önnek új levelei érkeztek

[+] még több fotó

Szponzorált hirdetések

Készen áll a premierre a Chrome OS

Jövő hónap közepén kerülnek forgalomba az első, Google-féle felhőközpontú operációs rendszerrel szerelt netbookok.

Készen áll a premierre a Chrome OS
Készen áll a premierre a Chrome OS
Forrás:
technet.hu

Cimkék:

Profession állások

további állások

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei