A kategóriateremtő ASUS Eee PC család újabb taggal bővült: az 1008P bár kívül-belül megújult, nem forradalmi. Mégis van valami, amivel új irányt szabhat a tervezők számára.

Szponzorált hirdetések

Asus Eee PC 1008P. E név hallatán talán mindenki tudja, hogy egy netbookról van szó. Méghozzá annak az Eee PC családnak a legújabb tagjáról, mely elindította a ma is tartó netbook-boomot, sőt magát a kategóriát is megteremtette. Kicsi, könnyű, nem túl nagy teljesítményű, kimondottan a hordozhatóságra és internetezésre kihegyezett olcsó gép. Nos, ez utóbbitól meglehetősen eltávolodtak mostanában a gyártók, mivel egyre több funkció, csatlakozó, nagyobb háttértár, nagyobb kijelző kerül a kis gépekbe, így az árak is elég szépen felkúsztak.


Mivel a gyártók nagyjából ugyanazt a belsőséget teszik minden gépbe, kérdés, hogy mivel fogják meg a vevőt: a legújabb őrület ezen a téren a hosszú akkuidő, ami tényleg hasznos, ha egy mobilnetezésre szánt hordozható gépet szeretnénk használni. De az újdonság varázsa nem tart sokáig, és megint nincs semmi, amivel az egyre nagyobb kínálatból ki lehetne emelni az új modellt.

Galéria Dizájner selyemcukor

Dizájner selyemcukor

[+] még több fotó

Na, az ASUS-nak ez most sikerült. Az Eee PC generáció új tagja, az 1008P olyan netbook, ami megfog és nem ereszt: ránézel és azt gondolod, neked ez kell. Egyszerűen azért, mert nagyon-nagyon jól néz ki. Ez persze sekélyes szempontnak tűnik, ha valaki munkára, szórakozásra keres netbookot, de amint fentebb említettem, a belseje szinte mindnek ugyanaz, tehát nagyot bukni nem lehet. Akkor pedig tényleg érdemes adni a szépérzéknek, arra hatva úgy tűnik, a siker garantált.

A szépérzék kényeztetéséről pedig az egyiptomi származású dizájner, Karim Rashid gondoskodik, aki a Seashell - kagylóforma gépnek egészen egyedi burkolatot tervezett, amivel az 1008P tényleg kiemelkedik a tömegből.
 
Az Eee PC

Az ASUS Eee PC ultra-hordozható számítógép, amelyet az Intel és az ASUSTeK cégek terveztek a fogyasztói piac számára. A netbook néven ismert hordozható számítógép kategória első típusa. Az első, 2007-ben megjelent típust kis méret és tömeg, viszonylag alacsony ár, Linux operációs rendszer, SSD meghajtó jellemezte. Néhány, a 2008-as év folyamán megjelent újabb modell már Windows XP operációs rendszert és hagyományos merevlemezt tartalmazott. Ezen újabb változatok ára már magasabb, de még mindig alatta marad a subnotebook kategóriába tartozó gépeknek. A gép neve a reklámozásához használt angol szlogen kezdőbetűiből áll össze: „Easy to learn, Easy to work, Easy to play”. Forrás: Wikipédia


Az idei CeBIT-en bemutatott új modell különlegessége egyértelműen a külső. A formabontó, selyemcukorkára emlékeztető, rácsozott burkolaton hullámok futnak végig. A kis dudorok a négyzetekre merőlegesen futnak, így olyan érzetet kelt, mintha valami puha, pink vattacukor volna, amit túl szorosan kötöttek át vékony cérnával.

Kötözött sonkához is lehetne hasonlítani, de olyan elegáns és fiatalos ez a „huplis" megoldás, hogy inkább divat-kiegészítőnek tűnik. A fedlap egységes, de mégis heterogén felületét egyetlen kis ASUS felirat töri meg a jobb sarokban. Mint a nagy divatházak diszkrét kis márkajelzése. Simogatni való, kellemes érzés, olyan felület, amit igazán jó kézbe venni.

Galéria Kisebb kezűeknek kényelmes, nagyobb kezűeknek kevésbé

Kisebb kezűeknek kényelmes, nagyobb kezűeknek kevésbé

[+] még több fotó

A térhatású burkolat ráadásul az egész netbookot körbefogja, a gép alja ugyanolyan selyemcukor-szerű, mint a teteje. Ettől, ha lehet, még elegánsabb. Zárszerkezet nem rögzíti a kijelzőt, de nem is mágneses, alighanem rugós megoldással lehet (sajnos csak két kézzel) felnyitni a gépet, ami belül fényes fekete. A chiclet billentyűzet nagyon kényelmes, a billentyűk puhán, halkan kattannak; a numerikus blokk híján, és méretben csaknem teljes értékű, jól lehet rajta gépelni.

A 10,1"-os kijelző fényerő, kontraszt szempontjából nem egy nagy durranás, ezért sem világos, miért lett fényes, és nem matt. Talán elsősorban a női vevőkre gondoltak, és extra a kijelzőbe épített sminktükör? Ennél több rosszat azonban igazán nem lehet mondani a dizájner-gépről. A tervezők annyira ügyeltek az egységes, letisztult felületre, hogy a csatlakozókat is elrejtették.

Galéria A csúnya dolgokat elrejti

A csúnya dolgokat elrejti

[+] még több fotó

Baloldalon diszkréten megbújik a kártyaolvasó, kicsivel mellette a szellőzőnyílás apró rácsai, a gép zsanérjához legközelebb, testszínű fedél alatt egy USB port, és egy spéci csatlakozó: oda kell bedugni a gép aljában elrejtett D-Sub kimenetet. Ötletes.

Jobboldalon szintén takaró alatt egy újabb USB, a mikrofon és fejhallgató kisjack foglalata, szintén a zsanérnál, külön lepattintható kis fedél alatt az Ethernet csati. A gép alján, mint említettem megintcsak a selyemcukor burkolatot találjuk, melyből négy kis gumiláb emelkedik ki, amivel szilárdan áll a felületen. A zsanér hátsó részén érdekes módon hosszúkás kék LED jelzi a töltöttséget (piros, ha töltjük, zöld, ha feltöltött). Szerintem csak dizájnelem, de tény, hogy a ciklámenszín gép fenekén jól mutat a világító kék csík.

Galéria A sztárdizájner víziója: kötözött sonka?

A sztárdizájner víziója: kötözött sonka?

[+] még több fotó

A többi állapotjelző a szokott helyen található, a kezelő felőli oldalon. Még a fémszín bekapcsológomb közepe is kéken világít. A billentyűzet alatti rész egységes matt fekete, mindössze a jobb oldalon látunk egy apró szignót: Karim Rashid aláírását. A touchpad nincs besüllyesztve, egy szintben van, csak a krómozott hatású bal-jobb gomb emelkedik ki belőle. Hogy mégis tisztában legyünk vele, meddig terjed a touchpad, kis fekete ragyákkal szórták meg. Én jobbszeretem a sima felületű touchpadot, de ez ízlés dolga.

A tapipad ebben az esetben multitouch, de olyan nehézkesen boldogul a többujjas vezérléssel, hogy ha ilyen gépem lenne, nem gyakran használnám ezt a funkciót. A fotók nagyítása, elforgatása még viszonylag simán megy, de netezés közben a scrollozás, nagyítás már megfogja a kis gépet. Szóval multiouch, de ennek gyakorlati értéke valójában nem több, mint egy extra fícsör, amiért többet lehet kérni.

Galéria A két extrából csak az egyik kéne

A két extrából csak az egyik kéne

[+] még több fotó

A külsőleg megújult Eee belül is változott: ez a modell már az új Atom platformmal szerelt, erre utal nevében a P betű: Pine Trail. Az Intel a processzorba (pontosabban a mag mellé, de egy tokozásba) integrálta a memóriavezérlőt és a grafikus magot, ami szintén igen hurka, HD tartalmakról ne is álmodjunk. Teljesítményben tehát nem lett jobb, de a gyártás az Intel szerint olcsóbb lesz, és a fogyasztás is csökken. Az Atom N450 valóban nem lett gyorsabb, ezt tapasztaltam. Ez az, amit a netbookban meg kell szokni: nem gyors, sokat „gondolkodik", de elnézzük neki, mert cserébe nagyon jól néz ki, és könnyen hordozható.

Ez az új platform ezentúl a kategória más gyártóinak gépeiben is felbukkan majd, így a belsőség tovább uniformizálódik, nem hagyva más utat, mint a külsőségek, akkuidő, háttértár növelése és egyéb extrák további tupírozása.

Galéria Az akku nem egy izmos darab

Az akku nem egy izmos darab

[+] még több fotó

Az 1008P ezen felül a szokásos tartalmat hozza: Intel Atom N450 1,6 GHz, integrált GMA 3150, 1 GB DDR2, 250 GB HDD, 1,3 megapixeles  beépített webkamera, Wifi, Bluetooth, 2 USB, Ethernet, a már korábban említett cseles D-Sub kimenet, 3,5 mm hang ki és bemenet. Meglepően jól szól a hangrendszer (Intel HD Audio), melyben a hangszórók a gép alján kaptak helyet. Az akku elég gyenge, egy háromcellás, 2900 mAh-ás darab, de hogy ne érje szó a ház elejét, az ASUS ad hozzá még egyet ajándékba. Igaz, erre szükség is van, mert ha rendesen használjuk, netezés, videók, stb. a gép alig három órát bír egy feltöltéssel.

Az esztétikai téren minden igényt kielégítő csinosan elegáns megújult Eee teljesítményben nem kínál sok újdonságot, felszereltségben sem (sőt, csak két USB port van) de szép, jó kézbe venni, használni, ami - ha már egyebet nem tud - a legfontosabb szemponttá léphet elő. Az újdonságot, új platformot, dizájnkülsőt, multitouch tapipadot azonban meg kell fizetni: az ASUS 1008P Seashell Karim Rashid edition 120 ezer forint körüli áron érhető el jelenleg.

Szponzorált hirdetések

Támadnak az új ASUS óriás-telefonok

Az IFA kiállításon az ASUS is villantott új óriástelefont... vagy tabletet... vagy mit. A Fonepad 7 könnyebb elődjénél, szebb, és Atom-meghajtású, míg a szintén inteles Fonepad Note 6...

Támadnak az új ASUS óriás-telefonok
Támadnak az új ASUS óriás-telefonok
Forrás:
technet.hu

Cimkék:

Profession állások

további állások

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei