A laptop nagy, a laptop kényelmetlen, a laptop nehéz. Nehéz hát szeretni. Ezzel szemben a netbook kicsi, kényelmes és szerethető. Ráadásul hűségnyilatkozatra több szolgáltatónál is? Olcsón? Mi az átverés ebben?

Szponzorált hirdetések

Előre mondom, nincs átverés. Volt énnekem már laptopom a T-Mobile-tól, a szolgáltatásban nem csalódtam. Maga a készülék bazinagy volt, miatta külön táskát kellett magammal hordani. Így aztán eladtam, aki  pedig megvette, nem cipeli, csak házon belül. Erre most a T-nél jártamban megakadt a szemem ezen a kis csodán. A Lenovo S10-2-est bagóért el lehet hozni, így aki most gondolkodik mobilinternetben, annak ugyanígy meg fog rajta akadni a szeme. Miben több, miben kevesebb, mint a nagyméretű laptopok? Remélem az írás végére kiderül.

Kis dobozban kis gép

Kis dobozban kis gép


Kicsomagolás, meglepetések

Nevetségesen kicsi dobozban érkezik. Ez főként igaz úgy, hogy jól emlékszem még, amikor az Amilo-t elhoztam a T-Mobile-tól, az óriási dobozban volt. Ez meg így becsomagolva is kisebb, mint egy lexikon. Biztató. Irány haza! Remegő ujjakkal feszegetem a csomagolást, hiszen nekem az első benyomás nagyon fontos. Csak szép legyen, könyörgöm. És az! Kifejezetten. Kinyitva látom, hogy a billentyűzet sem kicsi, majdnem akkora, mint egy rendes klaviatúra. Már a gyors installálásnál kiderül, hogy kényelmes és szerethető. Kicsit kopog, dehát ez egy laptop. Bele sem kukkantok a felhasználói kézikönyvbe, hanem indítom. Windows start és jaj!!! Kellemetlen meglepetés, hiszen kétféle operációs rendszerrel érkezik és én XP-set szerettem volna. Ez meg nem az, már a bootolásnál látom, hogy a csík az a jól ismert - és általam annyira utált - visztás zöld rettenet. Én nem ilyen lovat akartam!
NEM Vista!!!

NEM Vista!!!


Aztán megnyugszom szépen lassan, hiszen a Windows 7 más. A Windows 7 nem Vista, csak hasonlít rá kinézetében. Erre hamar rájövök, mert nagyjából egy óra alatt teljesen készen állok a használatra és az egyénire szabás alatt, a kedvenc szoftverjeim installálásakor egyetlen meglepetés sem ért. Azóta sem, minden fut, semmit nem kell nélkülöznöm, amit az XP-n annyira szerettem. És így, néhány napnyi használat után már sajnos el kell ismerjem, hogy jobban szeretem ezt a fránya hetest, mint a jó öreg ikszpét. Ezt is megértük. A Microsoft tud ilyet is. Talán nem vagyok egyedül vele, de a Vista miatt kicsit elszállt a bizodalmam a Redmondi Óriás iránt. Na, most visszajött. Úgy hasít ezen az 1,6-os procin a rendszer, mint a villám.

Sarokpontok


Már Archimédesz megmondta, hogy ha adunk egy fix pontot, kifordítja sarkaiból a világot. Nos, a Lenovo S10-2-es több olyan fix ponttal rendelkezik, amelyek segítségével képes kifordítani a mi kis világunkat is a sarkaiból. Az első és legfontosabb természetesen a mérete, amely azt jelenti, hogy simán elfér az aktatáska egyik zsebében, egy másik zsebben pedig az összes tartozéka. A tápegység sem túl nagy, bár a hálózati kábelt egy kicsit túlzásnak tartom. Olyan vastag, hogy egy betonkeverő elmenne róla.
Tyű, de billentyű!

Tyű, de billentyű!


A következő sarokpont az akkumulátor. Az ember nem nagyon hisz a szemének, mert a mérete elég óriási. Bőven kilóg a gép aljából, de nem zavaró, ugyanis egyenletesen hengeres, így pont kényelmesen megemeli a hátsóját, megdöntve így az egész netbookot. Az adattáblájára pillantva látjuk, hogy 47 Wh-ás, ezzel a gép elkaristol - az előrejelzése szerint - 6 órát. Ezt még nem sikerült kipróbálnom, mert összesen nem sikerült még annyit dolgoznom és tennem-vennem rajta, hogy lemerüljön. Ez ugyanis egy második gép, nem hiába hívják netbooknak. Olyankor használjuk tehát, amikor az elsődleges gépünkhöz nem férünk hozzá. Ha ezt elfogadjuk, akkor elfogadjuk majd az összes hiányosságát is. Nincs neki sok.

A harmadik - és talán legfontosabb sarokpont a beépített 3G modem. Ebben ugyanis van. Nem kell más a használatához, mint egy SIM kártya, amelyet az akkumulátor alá dugunk. A Windows 7 a netes kapcsolatokat olyan rugalmasan és könnyedén kezeli, hogy ilyen kényelmes mobilinternetet még sosem láttam. Pedig volt egypárral dolgom. Mire a gép bebootol, a modem is megtalálja a telefonhálózatot, így egyetlen kattintás és már fenn is vagyunk a világhálón. Érdekes, hogy a mobiltelefonnál sokkal jobban veszi a mobil széles sávot, így ahol az Omniámon alig van 3G, ott ezen jó jelerősséggel jön. A broadband router segédprogramja is jól beállítható, letilthatjuk például a roamingot, így a határ mentén nem csúszhatunk bele egy jókora adósságba az észrevétlenül idegen hálózatra átlépő modem miatt.
Jól konfigurálható

Jól konfigurálható


Nos, azt mindenképpen meg kell jegyezzem, hogy a kiszúrásnak is tökéletes PCMCI netkártyához képest - amelyhez sajnos szintén volt szerencsém, gyűlöltem - ez a megoldás csupán csak annyiban jobb, hogy ezzel tényleg meg lehet szeretni a mobil internetezést. Ilyet még, sokat T-Mobile!!!

Hardver szubjektív

Bizonyára észrevette a kedves olvasó, hogy kollégáimmal tudatosan törekszünk az írásainkban a szubjektivitásra. Adatot most sem fogok írni, aki kíváncsi a készülék specifikációjára, az a termék hivatalos weboldalán megtalál mindent ide kattintva. Nézzük inkább, hogy a száraz adatok mit is jelentenek a mindennapi életben. Van benne egy Atom proci, amely 1,6 GHz-es, ezt 1 GiB RAM támogatja. Mindez mire is elég? Internetalapú alkalmazások futtatására mindenképpen. Erre találták ugyanis ki. A 160 GiB-os vinyó egy ekkora laptopba kicsit már túl nagy is, de jó hír, hogy 3 darab USB aljzatot találunk rajta, így egy külső tárral hozzápakolhatunk még kedvünk szerint. Beépített kamerája van, gyengébb fényviszonyok mellett is jól teljesít. Használatával elfelejthetjük például a jelszavak begépelését, arcról is képes azonosítani minket. Mint írtam a billentyűzet majdnem teljes értékű, kényelmes gépelést biztosít.
Az arcot is felismeri

Az arcot is felismeri


Szoftver szubjektív

A Windows 7-ről érintőlegesen szóltam már, nem szeretném nagyon ragozni. Nekem tetszik, de későbbi írásaimban még ki fogok térni rá, miért is. Amiről most szeretnék beszélni, az a Lenovo által adott megkerülős csel, amelyet QickStart néven egy hardvergombra téve érünk el. Ha csak Skype-ozni, zenét hallgatni vagy interneten böngészni akarunk, nem kell beindítani a Windowst. Néhány ikonból álló, magyar nyelvű menü fogad minket, amely segítségével grafikus felületen elérhetjük az internetből leginkább nekünk kellő szolgáltatásokat. Ügyes és tényleg gyors.
Átalakult szokások

Átalakult szokások


Kiknek és minek?

A netbookot alapvetően gyerekeknek találták ki. A fejlesztők fő célja az volt, hogy ne a családi gépet nyúzza a gyerek, amikor netezni támad kedve. De hol van ez már... A Lenovo S10-2 simán kiválthatja a nagy, nehézkes, otromba laptopot. Mindenkinek merem ajánlani, akinek a kényelem a lényeg és ezért hajlandó lemondani néhány kisebb apróságról.

A készüléket a T-Mobile-tól kaptuk, köszönjük!

Szponzorált hirdetések

Újabb QHD kijelzős brutális csúcsmobil

A Lenovo megmutatja, hogy bizony ő is képes QHD paneles okostelefont gyártani.

Újabb QHD kijelzős brutális csúcsmobil
Újabb QHD kijelzős brutális csúcsmobil
Forrás:
technet.hu

Cimkék:

Profession állások

további állások

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei