Acer Ferrari One 200 -
Processzor: 1, 2 GHz AMD Turion 64 X2 dual-core L310, 1 MB L2 cache, 800 MHz FSB
Videokártya: ATI Radeon HD 3200
Képernyő: 11,6", 1366x768, LED,
Memória: 3 GB DDR2 800 MHz
Merevlemez: 2,5" 250 GB
Részletek: teljes adatlap


Jelenleg a kategória legjobbja az Acer premium netbookja, de erről valójában a Nokia tehet.

Szponzorált hirdetések

Ferrari logó, AMD processzor, ATI videokártya. Ez a három márka szinte mindig együtt látható, hiszen már az AMD tulajdonában van az ATI és szponzorálja a Ferrari F1 csapatát. Az Acer is szponzorálja a Ferrarit, és mér régóta gyárt prémium kategóriás Ferrari laptopokat. A Ferrari netbook azonban újdonság, és bruttó 150-160 000 forintos árát látva át kell értékelni a netbook=olcsó laptop fogalmat.  

Galéria Márkatársak

Márkatársak

[+] még több fotó

A kötelező szín  

Első ránézésre a piros fedél és a Ferrari logó nyeri meg az ember tetszését, aztán ezen némileg ront az ott ragadó ujjlenyomatunk, ahogyan kinyitjuk a gépet. Nyitáskor mindkét kezünkre szükség van, mert a gép fedele húzza magával az alsó részt is. Egy 80 000 forint körüli netbooknál ez nem számít, de a Ferrari One kétszer ennyiért nyíljon már ki rendesen!  
Galéria A gombok feliratai nevetségesen gagyik

A gombok feliratai nevetségesen gagyik

[+] még több fotó

Belül ízléses a dizájn, de csak miután a Ferrari logó kivételével eltávolítottuk az összes matricát (AMD logó, Windows 7 logó, Energy Star logó, touchpad gesztusok). Jól néz ki a Ferrari One felirat a touchpad gombján, szép a bekapcsoló gomb körüli piros grafika is. Ugyanakkor nagyon gáz a szénszálas kompozitot utánzó csuklótámasz, mely valójában sima műanyag apró négyzetekkel. Kellett azért pár perc, mire megbizonyosodtam róla, hogy tényleg nem szénszálas. Kompozitok szakirányon diplomázó barátnőm szerint érdemes lett volna hajlító feszültséget vizsgálnunk, hogy biztosra menjünk, de az Acer hazai képviselete ezt biztosan nem díjazta volna.  
Galéria Újabb dizájnos elem

Újabb dizájnos elem

[+] még több fotó

Maga a touchpad amúgy lehetne jobb is, mivel nem siklik rajta rendesen az ujjunk, ezért sokszor pontatlanul használtam. Cserébe multi-touch képességekkel rendelkezik, mint az Apple laptopjai. A Windows egyébként még mindig rendkívül béna ebben, hiszen hiszen míg a Macintoshomon elég a kurzort a megfelelő ablak fölé vinni a görgetéshez, addig az új Windows 7-nél is bele kell klikkelni az ablakba. A billentyűzet számomra csalódás volt, mert túlságosan kis hézag van a gombok között. Valójában ez tényleg csak megszokás kérdése, tehát nem nevezném a Ferrari One hibájának. Azt viszont igen, hogy a gombok feliratai úgy néztek ki, mintha Pistike a játszótéren öntapadós matricákból vágta volna ki mindegyiket és ragasztotta volna fel. Bruttó 160 000-ért ez borzasztó.  
Galéria Arra az esetre, ha nem tudnánk a nevét

Arra az esetre, ha nem tudnánk a nevét

[+] még több fotó

Csatlakozók tekintetében a gép notebook szinten jól teljesít. Van 3 darab USB 2.0 portja, egy VGA-kimenete, egy Ethernet csatija és két jack dugója. Volt még hely továbbá egy 5in1 memóriakártya-olvasóra, ami nagyon hasznos digitális fényképezőgéppel rendelkezőknek. Viszont én a bal oldalon lévő ATI XGP csatlakozó (külső videókártyát lehet rádugni) helyett inkább egy SIM-kártya foglalatot és egy HDMI-kimenetet helyeztem volna el a gyártó helyében. Ezen kívül a szemből nézve jobb oldalon lévő LED-ek alá lepakolt WiFi kapcsoló miatt valakit tutira kirúgtam volna a cégtől, mert alig fér oda az ujjam. Kicsavart mozdulattal kell egy kis reteszt oldalra tolni a WiFi bekapcsolásához, ahelyett, hogy egy gombot nyomnánk csak meg valahol, ahol jobban kézre áll.  
Galéria A VGA kell, de egy HDMI sem ártana

A VGA kell, de egy HDMI sem ártana

[+] még több fotó

Hangos, mint egy sportautó  

11,6"-os kijelzője 1366x768 pixeles felbontással rendelkezik, ami brutálisan jó egy netbooknál. Ehhez jön még egy 1,2 GHz-es AMD Athlon X2 Dual Core L310-es processzor, 3 GB RAM és egy Radeon HD 3200 grafikus vezérlő. Egy hagyományos Atom processzoros netbookhoz képest a Ferrari One tényleg igazi erőgép, azonban annyira nem erős, hogy játékra is alkalmas legyen, amit a 3DMark06 alatt szerzett 1022 pont is igazol. Ezért is írtam korábban, hogy felesleges hozzá külső videokártya, mert a processzor is kevés, a beépített grafikus vezérlő ahhoz viszont elég jó, hogy minden más feladatot ellásson.  
Galéria Glossy kijelző

Glossy kijelző

[+] még több fotó

Ennek tükrében nagyon sajnálom, hogy a gép még üresjárat mellett is hangosan fújja ki magából a meleg levegőt. A normális működés az lenne, ha netezés, e-mailezés és officeozás alatt csendben tenné a dolgát, és csak akkor kapcsolna magasabb fokozatra, ha mondjuk videót kódolunk rajta, vagy elindítjuk a QuakeLive-ot. Jelen formájában viszont a hangereje zavaró, hiszen amíg egy Ferrarinál imádjuk az öblös V-motorból áradó muzsikát, addig egy laptopnál a fejünk fájdul meg az éles zajtól.  

6-cellás akksija 4400 mAh kapacitású és 48 Wh teljesítményű. Ez a Windows 7 szerint úgy nagyjából 5 órás működésre elég WiFi-vel és a legalacsonyabb fényerővel, ami mellett egyébként még teljesen jól olvasható a kijelző. Egy laptoptól 5 óra nem rossz, egy netbooktól pedig átlagos, de a Ferrari One nagyobb teljesítmény mellett nyújtja ugyanazt az üzemidőt, tehát mégis jó az az 5 óra.  
Galéria Három márka egy helyen

Három márka egy helyen

[+] még több fotó

A Nokia tehet róla  

Ha szigorúan Magyarországot nézzük, akkor az Acer Ferrari One jelenleg a legjobb netbook. Ennek az az oka, hogy a Nokia képtelen volt a magyar piacra már idén bevezetni a Booklet 3G netbookját, ami sokkal szebb, nincs benne ventilátor és majdnem ugyanekkora felbontású a kijelzője. Németországban a Nokia netbookját az O2-nál kb. 70 000 forintért adják 25 eurós havidíj mellett, itthon viszont áprilisig kell rá várnunk. Ez az Acer Ferrari One nagy szerencséje. 

Szponzorált hirdetések

Szuperolcsó új tabletek érkeztek

Az Acer a héten Las Vegas-ban megrendezendő CES 2014 kiállításon tárja először a nagyközönség elé legújabb táblagépeit.

Szuperolcsó új tabletek érkeztek
Szuperolcsó új tabletek érkeztek

Profession állások

további állások

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei