ASUS UL50V - takarékosság kompromisszumok nélkül
Processzor: 1,3 GHz Intel Core2Duo SU7300
Videokártya: 512 MB NVIDIA GeForce G 210M és Intel GMA 9500MHD
Képernyő: 15,6", LED, 1366x768 pixel
Memória: 4 GB 1066 MHz DDR3
Merevlemez: 160 GB SSD
Részletek: teljes adatlap


Egyszerre remek és borzasztó az ASUS lifestyle és üzleti felhasználókat vegyesen kiszolgáló laptopja.

Szponzorált hirdetések

Az ASUS UL50V a tajvani gyártó egyik legújabb modellje. Célcsoportját azok az üzleti felhasználók alkotják, akiknek fontos a hosszú rendelkezésre állás, de nem akarnak lemondani a teljesítményről sem.  

Galéria A fekete szín dominál

A fekete szín dominál

[+] még több fotó

Csillogás mindenek felett  

Nem tudom, hogy a gyártók marketingesei milyen felmérésre alapozzák azt az elképzelésüket, hogy a laptopoknak fényesen csillogó műanyagból kell készülniük. Nekem nagyon úgy tűnik, kimondottan arra mennek rá, hogy a lehető legtöbbet tapogatott felület csillogjon és mindenképp fekete legyen, hiszen ott még jobban meglátszanak az undorító zsírfoltok és ujjlenyomatok. A nokia múlt heti sajtóján 5 újságíró után a Booklet netbook úgy nézett ki, mintha gyárilag ujjlenyomat skint tettek volna a külsejére. Tényleg nem értem miben hisznek, de legközelebb meg fogom kérdezni az illetékesektől, hogy ki a bánatnak tetszik egy ujjlenyomatos gép.  
Galéria Csillog rendesen

Csillog rendesen

[+] még több fotó

Sajnos az UL50V-nek is kijárt a jóból, mert a teljes belső része csillogó műanyagból készült. Kívül vékony fémlap borítja, ott nincs gond, de belül még a kijelző kávája és csillog. Csillog a csuklótámasz, a touchpad és minden, amihez hozzáérhetünk, a billentyűzetet kivéve. Az eredmény persze zsírfoltok, ujjlenyomatok formájában hamar jelentkezik és ettől kimondottan rossz érzés használni a gépet.  
Galéria Nem látszik, de a fedelet fém borítja

Nem látszik, de a fedelet fém borítja

[+] még több fotó

A touchpad is rossz, mert rücskös felületén nem siklik az ember ujja, hanem véletlenszerűen megakad. Ezen felül nem érezni az érintésérzékeny felület szélét, így rendszeresen kiszaladtam a kijelölt területről. Az egérgombok két kattintás után ujjlenyomatosak maradtak, de így gyorsan a billentyűzetre menekült a kezem, mert az legalább nem csillog.  
Galéria Nincs széle, és megakad rajta az ujjunk

Nincs széle, és megakad rajta az ujjunk

[+] még több fotó

Sőt, kifejezetten jól néznek ki a gombok. Szépen elkülönülnek egymástól és még a számgomboknak is maradt hely a jobb oldalon. Erről a billentyűzetről példát vehetne mondjuk az Acer 8571-es modellje, legalábbis ami a dizájnt illeti. Mert a gépelés és a megjelenés között hatalmas a különbség. A szép gombok lenyomáskor kellemetlenül csattognak és lenyomni is rossz érzés őket.  
Galéria Ilyen számgombok kellenek egy laptopra!

Ilyen számgombok kellenek egy laptopra!

[+] még több fotó

Műszakilag rendben van  

Tesztgépünk érdekes konfiguráció, alapvetően takarékos, de szükség esetén erős is lehet. Kijelzője átlagos minőségű, 1366x768 pixeles, LED megvilágítású. Viszont a processzor egy rendkívül takarékos, 1,3 GHz-en ketyegő Intel SU7300 ULV típus. Ezt egészíti ki 4 GB RAM és egy SSD merevlemez, ami manapság még drága mulatságnak számít, de sokat gyorsít a rendszeren és nem érzékeny a rázkódásokra. A grafikus vezérlő az integrált Intel GMA 4500MHD mellett egy 512 MB-os GeForce G 210M is helyet kapott, de ettől még nem nevezném gamer laptopnak ezt a modellt.  
Galéria Glossy kijelző

Glossy kijelző

[+] még több fotó

Az SSD meghajtó remek dolog, mert nem tartalmaz mechanikus alkatrészeket, ezért az első ami feltűnik vele, hogy gyorsan és csendes a rendszer. Az alkalmazások sokkal gyorsabban indulnak el, és a Windows is gyorsan bootol be. Na jó, ez a mi esetünkben nem volt teljesen igaz, mert a feltelepített Windows 7-nek 37 másodperc kellett a login képernyőig, míg a normál SATA merevlemezes MacBookomnak 47 másodperc. Ennél nagyobb különbségnek kellene kijönnie, de valószínűleg itt a két operációs rendszer közötti eltérés is közrejátszott.  

Egyébként ebben az ASUS laptopban is benne van ExpressGate funkció, amely egy pici, kb. 8 másodperc alatt elinduló Linux rendszert jelent és olyan alapvető dolgokat végezhetünk el benne, mint a képnézegetés, zene hallgatása, webböngészés, skype-olás, stb. A mit tesztgépünkben nem volt benne, de ezt elnézzük neki, hiszen a hivatalos megjelenés előtt kaptuk meg tesztre.  
Galéria Hátul nincsenek csatlakozók

Hátul nincsenek csatlakozók

[+] még több fotó

Gépünkön két matricára figyeltem fel a sok felesleges mellett. Az egyik az "Ice Cool Palm Rest", azaz jéghideg csuklótámasz. A másik pedig a 12 órás üzemidő volt. Kaptam az alkalmon és ráeresztettem a PCMark Vantage és 3DMark06 tesztprogramokat szegény kis processzorra, ami alapján kiderült, hogy tényleg nem melegszik fel a csuklótámasz. Sőt, még a rendszer ventilátorai sem ütötték meg azt a zajszintet, ami idegesítő lett volna. Érdemes kiemelni, hogy 12 órás üzemidővel még takarékos módban sem akart kecsegtetni a Windows akkumulátor ikonja. 10 óra volt a legjobb, amit sikerült elérnem, azt is "Battery Saving" üzemmódban. 
Galéria A HDMI mellett még VGA kimenetnek is jutott hely

A HDMI mellett még VGA kimenetnek is jutott hely

[+] még több fotó
Az UL50V-re feltelepített Power4Gear Hybrid nevű alkalmazásnak nagy szerepe van ugyanis a takarékosságban. Négy üzemmódot választhatunk: Battery Saving, Quiet Office, Entertainment, High Performance. A legelsőről tudni kell, hogy még az asztal színeit is eltorzítja az alacsonyabb fogyasztás érdekében. Az utolsónak pedig az a különlegessége, hogy csak ebben a módban kapcsol be a GeForce videókártya és 1,7 GHz-re tuningolódik a processzor. A programban meghatározhatjuk, hogy az egyes módokban mekkora legyen a processzor maximális és minimális teljesítménye, a kijelző fényereje, mikor kapcsoljon ki a merevlemez és mikor aludjon el a laptop vagy a kijelző. A Power4Gear tehát jó cucc, csak éppen megoldhatták volna, hogy könnyebb legyen váltani az üzemmódok között. Jelenleg ugyanis az ExpressGate-et indító, bal oldali bekapcsoló gombbal választhatunk az energiatakarékos és a nagy teljesítményű mód között, ezeken belül pedig a tálcán lévő akkumulátor ikonra klikkelve jelölhető ki két üzemmód négy helyett.  

Teljesítmény szempontjából egész jó eredmény a PCMark Vantage 5451 pontja, ami egyértelműen a majdnem 20 000 pontot elérő SSD merevlemeznek köszönhető. 3DMark06 alatt vérszegény 3428 pontot sikerült összekaparni, mely szerintem inkább a processzor gyengesége, mint a grafikus vezérlőé.  
Galéria Tényleg nem melegszik a csuklótámasz

Tényleg nem melegszik a csuklótámasz

[+] még több fotó

Vélemény  

Kiforrott Windows 7 driverekkel valószínűleg a 12 órás üzemidőre is képes lesz az UL50V, mivel 5600 mAh kapacitású és 84 Wh teljesítményű akksija és alacsony fogyasztású processzora ebben remek partnerek. Sajnos a zsírosodó felületek, a gyenge touchpad és a borzalmas gépelési érzést nyújtó billentyűzet elrontják ezt az amúgy műszakilag remek laptopot. 

Szponzorált hirdetések

Olcsó kisokos: Huawei Ascend Y210 teszt

Bevált recepten nem érdemes változtatni, ezért a Huawei csupán némi aktualizáláson eresztette át tavalyi legolcsóbb androidos készülékét. Ahhoz képest, hogy nulla forint közeli,...

Olcsó kisokos: Huawei Ascend Y210 teszt
Olcsó kisokos: Huawei Ascend Y210 teszt
Forrás:
Mobil Portál

Cimkék:

Profession állások

további állások

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei