ASUS UL50V - takarékosság kompromisszumok nélkül
Processzor: 1,3 GHz Intel Core2Duo SU7300
Videokártya: 512 MB NVIDIA GeForce G 210M és Intel GMA 9500MHD
Képernyő: 15,6", LED, 1366x768 pixel
Memória: 4 GB 1066 MHz DDR3
Merevlemez: 160 GB SSD
Részletek: teljes adatlap


Egyszerre remek és borzasztó az ASUS lifestyle és üzleti felhasználókat vegyesen kiszolgáló laptopja.

Szponzorált hirdetések

Az ASUS UL50V a tajvani gyártó egyik legújabb modellje. Célcsoportját azok az üzleti felhasználók alkotják, akiknek fontos a hosszú rendelkezésre állás, de nem akarnak lemondani a teljesítményről sem.  

Galéria A fekete szín dominál

A fekete szín dominál

[+] még több fotó

Csillogás mindenek felett  

Nem tudom, hogy a gyártók marketingesei milyen felmérésre alapozzák azt az elképzelésüket, hogy a laptopoknak fényesen csillogó műanyagból kell készülniük. Nekem nagyon úgy tűnik, kimondottan arra mennek rá, hogy a lehető legtöbbet tapogatott felület csillogjon és mindenképp fekete legyen, hiszen ott még jobban meglátszanak az undorító zsírfoltok és ujjlenyomatok. A nokia múlt heti sajtóján 5 újságíró után a Booklet netbook úgy nézett ki, mintha gyárilag ujjlenyomat skint tettek volna a külsejére. Tényleg nem értem miben hisznek, de legközelebb meg fogom kérdezni az illetékesektől, hogy ki a bánatnak tetszik egy ujjlenyomatos gép.  
Galéria Csillog rendesen

Csillog rendesen

[+] még több fotó

Sajnos az UL50V-nek is kijárt a jóból, mert a teljes belső része csillogó műanyagból készült. Kívül vékony fémlap borítja, ott nincs gond, de belül még a kijelző kávája és csillog. Csillog a csuklótámasz, a touchpad és minden, amihez hozzáérhetünk, a billentyűzetet kivéve. Az eredmény persze zsírfoltok, ujjlenyomatok formájában hamar jelentkezik és ettől kimondottan rossz érzés használni a gépet.  
Galéria Nem látszik, de a fedelet fém borítja

Nem látszik, de a fedelet fém borítja

[+] még több fotó

A touchpad is rossz, mert rücskös felületén nem siklik az ember ujja, hanem véletlenszerűen megakad. Ezen felül nem érezni az érintésérzékeny felület szélét, így rendszeresen kiszaladtam a kijelölt területről. Az egérgombok két kattintás után ujjlenyomatosak maradtak, de így gyorsan a billentyűzetre menekült a kezem, mert az legalább nem csillog.  
Galéria Nincs széle, és megakad rajta az ujjunk

Nincs széle, és megakad rajta az ujjunk

[+] még több fotó

Sőt, kifejezetten jól néznek ki a gombok. Szépen elkülönülnek egymástól és még a számgomboknak is maradt hely a jobb oldalon. Erről a billentyűzetről példát vehetne mondjuk az Acer 8571-es modellje, legalábbis ami a dizájnt illeti. Mert a gépelés és a megjelenés között hatalmas a különbség. A szép gombok lenyomáskor kellemetlenül csattognak és lenyomni is rossz érzés őket.  
Galéria Ilyen számgombok kellenek egy laptopra!

Ilyen számgombok kellenek egy laptopra!

[+] még több fotó

Műszakilag rendben van  

Tesztgépünk érdekes konfiguráció, alapvetően takarékos, de szükség esetén erős is lehet. Kijelzője átlagos minőségű, 1366x768 pixeles, LED megvilágítású. Viszont a processzor egy rendkívül takarékos, 1,3 GHz-en ketyegő Intel SU7300 ULV típus. Ezt egészíti ki 4 GB RAM és egy SSD merevlemez, ami manapság még drága mulatságnak számít, de sokat gyorsít a rendszeren és nem érzékeny a rázkódásokra. A grafikus vezérlő az integrált Intel GMA 4500MHD mellett egy 512 MB-os GeForce G 210M is helyet kapott, de ettől még nem nevezném gamer laptopnak ezt a modellt.  
Galéria Glossy kijelző

Glossy kijelző

[+] még több fotó

Az SSD meghajtó remek dolog, mert nem tartalmaz mechanikus alkatrészeket, ezért az első ami feltűnik vele, hogy gyorsan és csendes a rendszer. Az alkalmazások sokkal gyorsabban indulnak el, és a Windows is gyorsan bootol be. Na jó, ez a mi esetünkben nem volt teljesen igaz, mert a feltelepített Windows 7-nek 37 másodperc kellett a login képernyőig, míg a normál SATA merevlemezes MacBookomnak 47 másodperc. Ennél nagyobb különbségnek kellene kijönnie, de valószínűleg itt a két operációs rendszer közötti eltérés is közrejátszott.  

Egyébként ebben az ASUS laptopban is benne van ExpressGate funkció, amely egy pici, kb. 8 másodperc alatt elinduló Linux rendszert jelent és olyan alapvető dolgokat végezhetünk el benne, mint a képnézegetés, zene hallgatása, webböngészés, skype-olás, stb. A mit tesztgépünkben nem volt benne, de ezt elnézzük neki, hiszen a hivatalos megjelenés előtt kaptuk meg tesztre.  
Galéria Hátul nincsenek csatlakozók

Hátul nincsenek csatlakozók

[+] még több fotó

Gépünkön két matricára figyeltem fel a sok felesleges mellett. Az egyik az "Ice Cool Palm Rest", azaz jéghideg csuklótámasz. A másik pedig a 12 órás üzemidő volt. Kaptam az alkalmon és ráeresztettem a PCMark Vantage és 3DMark06 tesztprogramokat szegény kis processzorra, ami alapján kiderült, hogy tényleg nem melegszik fel a csuklótámasz. Sőt, még a rendszer ventilátorai sem ütötték meg azt a zajszintet, ami idegesítő lett volna. Érdemes kiemelni, hogy 12 órás üzemidővel még takarékos módban sem akart kecsegtetni a Windows akkumulátor ikonja. 10 óra volt a legjobb, amit sikerült elérnem, azt is "Battery Saving" üzemmódban. 
Galéria A HDMI mellett még VGA kimenetnek is jutott hely

A HDMI mellett még VGA kimenetnek is jutott hely

[+] még több fotó
Az UL50V-re feltelepített Power4Gear Hybrid nevű alkalmazásnak nagy szerepe van ugyanis a takarékosságban. Négy üzemmódot választhatunk: Battery Saving, Quiet Office, Entertainment, High Performance. A legelsőről tudni kell, hogy még az asztal színeit is eltorzítja az alacsonyabb fogyasztás érdekében. Az utolsónak pedig az a különlegessége, hogy csak ebben a módban kapcsol be a GeForce videókártya és 1,7 GHz-re tuningolódik a processzor. A programban meghatározhatjuk, hogy az egyes módokban mekkora legyen a processzor maximális és minimális teljesítménye, a kijelző fényereje, mikor kapcsoljon ki a merevlemez és mikor aludjon el a laptop vagy a kijelző. A Power4Gear tehát jó cucc, csak éppen megoldhatták volna, hogy könnyebb legyen váltani az üzemmódok között. Jelenleg ugyanis az ExpressGate-et indító, bal oldali bekapcsoló gombbal választhatunk az energiatakarékos és a nagy teljesítményű mód között, ezeken belül pedig a tálcán lévő akkumulátor ikonra klikkelve jelölhető ki két üzemmód négy helyett.  

Teljesítmény szempontjából egész jó eredmény a PCMark Vantage 5451 pontja, ami egyértelműen a majdnem 20 000 pontot elérő SSD merevlemeznek köszönhető. 3DMark06 alatt vérszegény 3428 pontot sikerült összekaparni, mely szerintem inkább a processzor gyengesége, mint a grafikus vezérlőé.  
Galéria Tényleg nem melegszik a csuklótámasz

Tényleg nem melegszik a csuklótámasz

[+] még több fotó

Vélemény  

Kiforrott Windows 7 driverekkel valószínűleg a 12 órás üzemidőre is képes lesz az UL50V, mivel 5600 mAh kapacitású és 84 Wh teljesítményű akksija és alacsony fogyasztású processzora ebben remek partnerek. Sajnos a zsírosodó felületek, a gyenge touchpad és a borzalmas gépelési érzést nyújtó billentyűzet elrontják ezt az amúgy műszakilag remek laptopot. 

Szponzorált hirdetések

Itt az új ASUS tabletofon

Elindult az idei Computex kiállítás és vásár Tajpejben, és az első furcsa fecske már meg is érkezett. Az ASUS bemutatta az új FonePad Note-ot, ami egy bivalyerős mini Android tablet......

Itt az új ASUS tabletofon
Itt az új ASUS tabletofon
Forrás:
Mobil Portál

Cimkék:

Profession állások

további állások

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei