Acer TravelMate 8571 - a drágább sokszor rosszabb
Processzor: 1,4 GHz Intel Core 2 Duo SU9400 (3 MB, 800 MHz)
Videokártya: Intel GMA4500MHD
Képernyő: 15,6", LED, 1366x768 pixel
Memória: 3 GB DDR3 1066 MHz
Merevlemez: 250 GB, 5400 RPM SATA
Részletek: teljes adatlap


Első sorban üzletembereknek készült, de a 4810T-t én még mindig szívesebben ajánlanám ennek a célcsoportnak.

Szponzorált hirdetések

Legutóbbi Acer tesztemben egy 4810T modellről írtam , melyről egy jól összerakott, kényelmesen hordozható üzleti gép képe alakult ki bennem. Aztán a gyártó hazai képviselete felvilágosított, hogy a TravelMate széria készül az öltönyösöknek. Úgyhogy gyorsan meg is dobtak a 4810T üzleti verziójával mondván, még frissen élnek bennem az emlékek, jól össze tudom majd őket hasonlítani.

Galéria Az asztalon pihenve egészen formás

Az asztalon pihenve egészen formás

[+] még több fotó

A sztori így azért nem teljesen kerek, ugyanis a 4810T üzleti változata a 8471-es, mivel ez is 14"-os, ellentétben mostani tesztünk alanyával, mely egy kategóriával nagyobb. Ettől az apróságtól azonban el tudunk tekinteni, mert egyébként műszakilag ikrek, csak nem egypetéjűek, hanem kicsit olyasmik, mint Arnold Schwarzenegger és Danny DeVito a '88-as Twinsben.  

Nagyobb kiadás  

A 15,6"-os kijelző ugyanazt a felbontást tudja, mint a 14,1"-os testvér, azaz 1366x768 pixelt. Itt is LED háttér-világítású az LCD panel, viszont nem csillogó, hanem matt felületű. Erről mostanában volt időm elmékedni egy kicsit és arra a következtetésre jutottam, hogy a matt alapvetően jobb. Azon is meglátszik a háttérből beeső fény, de sokkal kevésbé zavaró és már a fényerő apró növelésével is kompenzálható, így az üzemidőnek is jobb.  
Galéria Nagyobb képátló, nagyobb billentyűzet

Nagyobb képátló, nagyobb billentyűzet

[+] még több fotó

Kijelző szempontjából tehát ez a modell nekem jobban bejön, bár itt is el kell mondjam, hogy a fényerő maximális szintje lehetne a mostani duplája. A nagyobb képméretnek tehát az azonos felbontás miatt annyi hatása van, hogy minden ikon, betű és ablak picivel nagyobb. De egyébként ugyanakkora területet látunk az asztalból. Mi értelme van akkor? Nos az Acer ezt a kis extra felületet arra használta, hogy a normál számítógépes billentyűzetekhez hasonlóan jobb oldalra besuvassza a számgombokat is. A 8571-nek tehát teljes értékű billentyűzete van.  
Galéria Teljesértékű billentyűzet

Teljesértékű billentyűzet

[+] még több fotó

Ettől azonban még nem lett jobb, sőt, szerintem rosszabb. Igaz, hogy megvan minden gomb, de a mérnököknek össze kellett zsúfolni a billentyűket, hogy elférjen  jobb oldalon a numeric keypad. Részben ezért is rosszabb gépelni ezen a modellen, de van egy másik ok is. A 4810T-ben az Acer újfajta, gombsora található, amit az Apple évek óta alkalmaz és a többi gyártó mostanában kezdte el favorizálni. Kemény billentyűk és nagy hézagok jellemzik, ellentétben a 8571-gyel, ahol puha, rágógumiszerű érzés gépelni. Akárhányszor leütök egy billentyűt, mindig az olcsóság és a gagyi minőség jut az eszembe ezen a laptopon, pedig ezt leszámítva jó minőségű.  
Galéria Azoknak, akik sok számot gépelnek

Azoknak, akik sok számot gépelnek

[+] még több fotó

Ez sem ropog, ha egy kézzel felemeljük. Magnézium és alumínium ötvözet borítja a kijelző külső felét és kőkemény műanyagból van a csuklótámasz is. Sajnos a billentyűzet elrontja az élményt. Persze értem én, hogy a célközönség nagyobb valószínűséggel írogat számokat egy Excel táblázatba, vagy nyomogatja a dedikált euró és dollár gombokat (úristen, ez mennyire felesleges!) a kurzor mozgató billentyűk felett. Mégis jobb lett volna, ha helyettük kezelhetőbb billentyűzetet kapunk.  

A hardver maradt  

Ugyanaz az 1,4 GHz-es processzor, szintén 3 GB RAM, de kisebb merevlemez (320 GB helyett 250 GB) és gyengébb grafikus vezérlő kapott helyet a 8571-ben. Ez utóbbi egyébként nem is baj, mert a 4810T-ben szintén benne volt az integrált Intel GMA 4500MHD, csak ott egy ATI Radeon grafikus mag és dolgozott, ha esetleg játszani akarnánk. Nos ez utóbbi kimaradt tesztalanyunkból, bár szerintem az üzletemberek is megérdemelnek néha egy kis WoW-ot vagy QuakeLive-ot a feszültség levezetése érdekében. Erről most le kell mondani, de cserébe jobb üzemidőt kapunk.  
Galéria Két USB figyel a jobb oldalon

Két USB figyel a jobb oldalon

[+] még több fotó

Itt is megvan a PowerSmart zöld technológia, mely egy gombnyomásra lecsökkenti a gép fogyasztását, kikapcsolja a DVD-írót és leveszi a fényerőt. A 4810T-hez képest annyiban változott mindössze, hogy nem érintésérzékeny a gombja, ami számomra visszalépés a dizájn szempontjából. Hatása azonban ugyanaz, csak a 4810T 9 órája helyett zöld üzemmódban a 8571 11 órát és 33 percet bírna. Ha kikapcsolom a PowerSmartot, akkor már szinte egyezik a két gép értéke, 7 óra és 35 perc a 8571 ideje és 7 óra 10 percet mértem a 4810T esetében.  
Galéria Ezen az Acer logó már nem középen található

Ezen az Acer logó már nem középen található

[+] még több fotó

Megmondom őszintén, nem hittem volna, hogy bekapcsolt PowerSmart mellett ennyivel jobb a 8571 és nem is értem az eredmény okát. Hozzá kell tegyem azonban, hogy idő hiányában nem volt lehetőségem 11 órán át folyamatosan használni a laptopot, és ha tényleg elkezdjük püfölni a gombokat, farigcsálunk az Excel tábláinkon, csinosítgatjuk a Power Point prezinket, akkor pár órát simán levonhatunk ebből a 11-ből. De még így is szép értéket kapunk, úgyhogy erről a típusról inkább hiszem el, hogy egész nap nem kell feltöltenünk, mint a 4810T-ről.  
 
Az akkumulátort persze ellenőriztem, mindkét notebooknál ugyanaz a 6-cellás, 5600 mAh kapacitású, 56 Whr teljesítményű darab szolgáltatja az energiát.  
Galéria A memóriakártya-olvasó sokkal jobb helyre került

A memóriakártya-olvasó sokkal jobb helyre került

[+] még több fotó

Most akkor melyiket?  

A 4810T szerintem szebb, jobb rajta gépelni és a kisebb méret, a kisebb tömeg miatt kényelmesebb cipelni. Ha akarunk játszhatunk is rajta, és bár kicsit nagyobb a fogyasztása, 6 órát szerintem így is kibír irodai üzemmódban. 4 helyett csak 3 USB csatlakozót kapott, de merevlemeze 70 GB-tal nagyobb.  

A 8571 előnyére válik az ujjlenyomat-olvasó, de a billentyűzetet én melléfogásnak érzem. Tetszett, hogy kijelzője nem tükröződik és a gép PowerSmart módban jobban bánik az energiával, mint kisebb testvére. A tesó HDMI kimenete helyett azonban itt csak egy EasyPort IV névre keresztelt csatit találunk, melyre a gyártó külön megvásárolható portreplikátora dugható. A pontot az í-re mégis az ára teszi, a 8571-et 40 000 forinttal drágábban, azaz bruttó 240 000 forintért kínálják a boltokban. Nekem kettejük közül a 4810T kéne. 

Szponzorált hirdetések

Nagy kijelző és 8 mag - korrekt mobil, elérhető áron

Az Acer legfrissebb újdonsága egy széles rétegeknek szánt vadonatúj, nagykijelzős okostelefon.

Nagy kijelző és 8 mag - korrekt mobil, elérhető áron
Nagy kijelző és 8 mag - korrekt mobil, elérhető áron

Profession állások

további állások

FN.HU tech -tudomány rovat cikkei